Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2016.10.28 0 0 69

Az nem gond, lakók vannak benne, és nem nagyon csípem őket se a kölykeiket. :)

Előzmény: horex (68)
horex Creative Commons License 2016.10.28 0 0 68

Semmi, csak a ördög reszelgeti a körmét és mosolyog magában.

Ha valami gond lesz egyszer, mondjuk egy nem megfelelő kémény miatti visszaáramlás,  akkor, rádvernek mindent

Előzmény: Törölt nick (67)
Törölt nick Creative Commons License 2016.10.27 0 0 67

Mi van ha jó magasról teszek az engedélyeztetésre?

tege1980 Creative Commons License 2014.11.21 0 0 66

Köszi a tippet Zoltanuss, mi már leszerződtünk, úgyhogy ebből a szempontból "nincs baj". A kérdés csak az, hogy mikor lesz az ügy lerendezve és hogyan... :)

Előzmény: Zoltanuss (64)
murray Creative Commons License 2014.11.20 0 0 65

nem tudtok BP 3 ker körül egy gázterv /kéményterv készítő céget embert? válaszra sem méltatnak..

Zoltanuss Creative Commons License 2014.11.20 0 0 64

Arra azért vigyázz, hogy a vételről nehogy lemaradj.

Kapós háznál/ lakásnál előfordulhat, mint az ismerősömnél.

Kinézett magának egy jó helyen lévő lakást, volt a gázkészülékeknél némi  homályos  dolog, mire kiderítette más vitte a lakást.

14 hónapig hirdették , gondolta 3 hét még belefér  - hát hoppon maradt.

Előzmény: tege1980 (63)
tege1980 Creative Commons License 2014.11.20 0 0 63

Sziasztok,

köszi a választ. Közben sikerült (azt hiszem) megfelelő megoldásra bukkanni. Találtam ismeretségen keresztül szakembereket, akiket az eladó is elfogadott, úgyhogy remélhetőleg korrektül lesz megoldva a dolog. És amíg ez az ügy elfogadható módon nem rendeződik, addig én is pontosan úgy gondolom, h vevő nem leszek! :)

Köszi még1x és üdv!

Előzmény: Téli nap (62)
Téli nap Creative Commons License 2014.11.17 0 0 62

Felmerülhet itt egy 3. probléma is. Mégpedig az, hogy a készüléknek nincs jót állása /szavatossága. Habár ha a kettő év eltelt, akkor már ennek jelentősége nincs.

Tehát az általad megnevezett két szolgáltató az illetékes. Mondjuk az egy dolg, hogy ténylegesen egyik sem csinál semmit csak pénzt szed. A konkrét munka az mindig másra hárul.  A kémény/füstcsatorna kiépítés általában egy bélelőé (jó pénzért ) a készüléket meg egy regisztrált szerelő végzi el. Ezek már megvannak.

Tehát készíttetsz egy szakvéleményt a kéményseprővel. Ha mákotok van mindent rendbe talál és ezzel jelentkezel az illetékes gázszolgáltatónál. Minden feltételnek teljesülni kell. Az van bőven. Pl. EPH,  fi relés áramkör, sőt bizonyos esetekben a készülék elektromos védettségének is rendben kell lenni. Csinálja csak a tulaj.

Addig vevő ne legyél. !

Előzmény: tege1980 (61)
tege1980 Creative Commons License 2014.11.17 0 0 61

Sziasztok!

egy kis segítséget szeretnék kérni. Lakásvásárlás előtt állok, ahol a szerződéskötéskor kiderült, hogy a jelenlegi tulaj 2 éve ugyan beszereltetett egy Ariston kondenzációs, zárt égésterű kazánt a lakásba és vígan használja, de elmondása szerint hivatalosan ezt nem jelentette be senkihez, és sehova, azóta sem. Nyilván a szükséges dokumentációt ezért prezentálni nem tudja. Ismerős szerelte be neki a cirkót, oszt jónapot.

A kérdésem az lenne, hogy mi a folyamat és kinél, hol kell ezt lejelenteni (gázművek, kéményseprő vállalat)? Ha valaki össze tudná ezt nekem foglalni azért nagyon hálás lennék, esetleg tco08? :)

A jelenlegi tulaj magára vállalta ennek az elintézését, de gondoltam hamarabb végez, ha segítséget tudok neki nyújtani (legalább az eljárással kapcsolatosan).

Köszönöm előre is!

Palási Creative Commons License 2014.11.15 0 0 60

Tény hogy nem engedély kell, hanem mindenféle 'szakvélemény'.

Előzmény: lkcar (56)
Palási Creative Commons License 2014.11.15 0 0 59

Hagyad mán !

nálam volt áramlástechnikai és hőtechnikai méretezés egyben  38 eft ért.

Előzmény: tc08 (57)
murray Creative Commons License 2014.10.31 0 0 58

súlyos. kösz az infót

Előzmény: tc08 (57)
tc08 Creative Commons License 2014.10.30 0 0 57

cirkó csere 2014...az egyszerűsített:)

1.nap...kéményseprő kihív...

8. nap...kéményseprőt látok  ( alulról -felülről belefotóz a kis digi szappantartójával a kéménybe, szerintem a képen max az első 1 méter látható de ezzel ez letudva )

30. nap...előzetes engedély megad    18.000.-  (kémény rendben 6 éve épült, bélelt, tervezett !!!, engedélyezett, de azért áramlástechnikai méretezésre kötelez 20.000.-)

37. nap...szerelő 4 óra alatt felpattintja az új cirkót 70.000.-  

39.nap... áramlástechnikai szakvélemény elkészül ez ugye a húszasba fájós ( a már meglévő 6 éve pöpecül működő tervezett méretezett rendszerről -kell mert csak )

40. nap...vissza a kéményseprőhöz a végleges szakvéleményért

41. nap... garanciához szükséges beüzemelő szaki kijön ( ez legalább benne volt a 70-ben )

48. nap...kéményseprő kijön

62.nap...kéményseprői végleges engedély megkap  10.000.-

63. nap...gázműveknek kérelem bead az egyszerűsítetthez 12.000.-

összesen 60e bürokrácia forintból meg 70e szerelésiből 41 nap alatt felkerült a 160 e forintos cirkó...

csak vaskos idegrendszerűek vágjanak bele

lkcar Creative Commons License 2012.08.25 0 0 56

Sziasztok

Cirkó csere esetén ha ugyan olyan paraméterekkel bír az új cirkó mint a régi, akkor ha jól tudom nem kell engedély igaz?

Egy Junkers ZW23KE készülékkel mik azok amik egyező paraméterekkel bírnak?

Létezik valahol valamilyen besorolási táblázat?

Előre is köszi

Gyurco78 Creative Commons License 2011.12.06 0 0 55

Én szerintem a jogalkotóknak az életben nem volt cirkójuk, úgyhogy olyan jogszabályt hoznak, amit a kéményes lobbi rájuk erőltet.

Előzmény: reallib (51)
KömKel Creative Commons License 2011.12.06 0 0 54

Gáztervet kell csináltatni. Csakhogy már régóta nem engedélyezik az új parapetes kialakitásokat, szóval sajnos innentől bukta az elgondolásod...

Előzmény: pestif (53)
pestif Creative Commons License 2011.12.05 0 0 53

Hali

Következő gondolat ötlött fel bennem, hogy szeretnék csinálni a lakásomban a két szoba közé egy cserépkályhát.

Ezt úgy gondoltam kivitelezni hogy a két szobai kéményes konvektort leszerelem veszek helyette parapetest és át helyezem az ablak alá. Az így felszabadult kéménybe pedig belekötöm a cserépkályhát.

A ház jellege egy négylakásos téglatársasház én az emeleten lakom. a földszinti két lakásnál és nállam a kéménybe van kötve a konvektor viszont a másik emeleti lakásnál parapetes konvektor van. Ja és mindenkinet sajátbejáratú kéménye van

Kérdés hogy lehet e és hogyan kivitelezni?

pestif

Törölt nick Creative Commons License 2010.07.28 0 0 52
Ma már lakótérbe csak zárt égésterű kazánt lehet elhelyezni. Azt meg akár egy 1nm-es spájzba is berakhatod, nem?
A kémény béleltetésénél talán olcsóbb és egyszerűbb egy turbós kazánt oldalra a falon keresztül kivezetni.
Előzmény: second (5)
reallib Creative Commons License 2009.06.16 0 0 51

Na most ma számomra meglepetésre kiderült, hogy FŐKÉTÜSZ engedély akkor is kell, ha ugyanolyan teljesítményű és besorolású cirkóra cserélnéd az elromlott régi cirkót.

Ami azért megint idióta jogalkotói magatartás, mert arra ösztönzi a pógárt, hogy inkább javíttassa meg a régi elavult cirkóját, mert ahhoz nem kell semmiféle engedély.

A dolog praktikusan úgy néz ki, hogy pógárnak elromlik a cirkója, se melegvíz, se fűtés, babát nem lehet fürdetni, ha még tél is van, akkor mindenki megfagy, víz szétfagy, ésatöbbi; javíttatni a cirkot gazdaságilag indokolatlan, felmerülne a pógárban, hogy inkább lecseréli újra, de nem lehet, mert FŐKÉTÜSZ átfutása 3 hét. (1 hét az időpont, majd 2 hét az engedély) [ most hivatalos utakról beszélünk, tegyük fel a pógár jogkövető, nem híve a csókos megoldásoknak, mert Európába szeretne tartani ]  -- addig akkor nincs fűtés, melegvíz. Lényegében rá van hát kényszerítve, hogy javíttassa meg a 10-15 éves berendezést, adott esetben közel egy új áráért.

És a 3 hét is csak akkor igaz, ha a FŐKÉTÜSZnek nincs kifogása az amúgy saválló koracél csővel bélelt kéménnyel szemben, mert még az is lehet, hogy megint változott a jogszabály és a 10 évvel ezelőtt sok pénzért megcsináltatott kémény ma már nem is jó.

Jogalkotó szándéka nemes, de a magatartás eredménye minden épeszű szándékkal ellentétes: a kémény nem lett jobb (nem is igen lehetne jobb), viszont legalább a cirkó is szar maradt.

Tusi_ Creative Commons License 2008.11.14 0 0 50
Nézd, amikor otthon vagyok, azt veszem észre, hogy szinte állandón megy, amikor bemegyek a fürdőbe. Beszéltem egy szakival, aki azt mondta, hogy amikor a gyárakban műszak átadás van, vagy gép karbantartás napi szinten, akkor az elműnek olcsóbb átkapcsolni vezéreltre, mint tárolni az energiát.

Mostanában pl, hogy hűvös van, a víz is alacsonyabb hőfokú, ezért rohadt sűrűn kapcsol be nálam a bojler. Visszább vettem picit a hőfokot, de így is kb 20 kw-ttal nőtt a vezérelt áramom.
Előzmény: Axióma (48)
Axióma Creative Commons License 2008.11.10 0 0 48
Szinte biztos, hogy nem! Fura is lenne, mikor a lenyeg a terheleselosztas, nappal kis %-ban kell adni, es megis mindenki egyszerre kapcsol... akinek drotnelkulije van (marmint vezerlo, nem hangfrekis hanem radios), ott meg a szomszedtol is el fog terni a ritmus. Hangfrekisnel me'g lehet, hogy a kornyezetedben ezt tapasztalod hogy egyszerre mindenki.
Előzmény: Tusi_ (47)
Tusi_ Creative Commons License 2008.11.10 0 0 47
Nagyjából azért vannak fix időpontok. Du. 2-6-10 órakor szinte percre pontosan bekapcsol az éccakai/vezérelt cucc. Ilyenkor vannak a gyár leállások és gépátvételek.
Előzmény: gelakrid (44)
Tusi_ Creative Commons License 2008.11.10 0 0 46
Ha egy harmadik konvektor kerül beszerelésre, na ott már igen erősen felvetődik a kérdés, hogy ne legyen inkább cirkó.

2 nagyobb konvektor esetén is talán gazdaságosabb a cirkó, de 3 esetén már egyértelműen.
Előzmény: Dunit (39)
Dunit Creative Commons License 2007.08.01 0 0 45

Azért írtam a 'vezérelt' kifejezést.

Az éjszakai a lánykori név !

Előzmény: gelakrid (44)
gelakrid Creative Commons License 2007.08.01 0 0 44
a villanyszerelő azt mondta, hogy ma már nincs egy fix időpont, hogy mikor kapcsolják át az éjszakaira hanem vmi frekvencián keresztül van állitva így nem lehet tudni mikor kapcsolják át így inkább mosógép lesz rákötve(szabálytalan)
Előzmény: Dunit (43)
Dunit Creative Commons License 2007.08.01 0 0 43

A teljesrekonstrukció az más, akkor a legmodernebbet érdemes !

Viszont - ha van éjszakai  /vezérelt áramod, akkor a villanybojler már nem biztos , hogy gazadaságtalan(abb) !

D!

Előzmény: gelakrid (42)
gelakrid Creative Commons License 2007.08.01 0 0 42
Mi is most vettünk egy régi házat, konvektorok voltak, de mi lecseréltük, igaz a melegvíz villanybojlerről volt és négy gyereknél nem igazán gazdaságos.Nálunk 300cm a belmagasság, régi 60-70 éves ház,így megterveztettük a gázt,zárt égéskörü cirkót teszünk, így nem kell kéményt bélelni sem. Szerintem megéri megcsináltatni akkor mikor még nem lakik ott senki.Mi felszedtük a régi hajópadlót és lebetonoztuk, erre kerültek rá a fütéscsövek, szigetelés meg majd ujra beton, igy a gázcsövek is lekerültek a falról.Ha már ott lakunk ez elég nehéz lett volna megcsináltatni.
Dunit Creative Commons License 2007.07.31 0 0 41
 Vagy meghosszabitod, vagy egyszerüen kihagyod ott egy négyzetes helyen !!
Előzmény: zsloti (40)
zsloti Creative Commons License 2007.07.31 0 0 40
Ok
Még egy kérdés a szigetelésnél a parapettet is kintebb kell rakni
Kell hozzá szerelő vagy meg tudom csinálni én is(nem bonyolult csak a csövet kell meghosszabítani)?
Előzmény: Dunit (39)
Dunit Creative Commons License 2007.07.31 0 0 39

Szerintem jobban jársz ha  egyenlőre marad a konvektoros fűtés. Ha kevés ,  még egy plusz konvektort bámely  szerelő ??? felrak, minden terv és engedély nélküll  - Csak parapetes  -  40eft a konvektor,  15 -ből megszerelik.

Figyeled az energia fogyasztást 

és 

Hőszigetelsz  - minden mennyisében 

Kezded a padlásfödémmel  20 - 25 cm , majd az oldalfalakkal folytatod,  erre min 8, de inkább 10 cm mehet !!

Előzmény: zsloti (38)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!