Azóta már készült jópár ilyen póló saját/hozzátartozói használatra, és nagyon profkók! De most: Van egy SHIMANO gyártmányú orsóvédő tokom, ami talán neoprén anyagból van, de a külső borítása amolyan fényes... Ebből szeretnék mobiltokot varratni, és erre nyomnék ilyen mintát. Szerintetek mennyi eséllyel?
Én egy amolyan gyorsnyomdában dolgozom, és nagyon sokan érdeklődnek, hogy hogyan lehet leszedni a nyomatot roncsolásmentesen.
Nagyon sokat nem lehet, de ha már nem annyira fontos a következőt próbáljátok meg a leszedéshez:
(de csak olyan nyomatokon, ami láthatóan "gumimatrica", pl sportmezfelirat, vagy sötét pólós fotónyomtatás)
1.) találjatok olyan helyet a vasalónak, hogy forró felével lehetőleg felfelé legyen. 2.) hevítsétek fel a vasalótokat a maximális hőmérsékletre (akár gőzölősen is, mindegy) 3.) fogjatok egy éles, lapos kéziszerszámot (pl sniccert) a kezetekbe 4.) húzzátok rá a pólót a belső felével a forró vasalóra úgy, hogy a minta, és a póló színe ne érintkezzen a vasalóval (tehát belülről kifelé melegítitek a nyomtatott felületet) 5.) megvárjátok, amíg átmelegszik póló úgy, hogy már megfogni nem igazán akarjátok (DE VIGYÁZTOK, HOGY MILYEN PÓLÓT MEDDIG HAGYTOK A VASALÓN!) 6.) a meglágyult és forró fóliát a szikével elkezded "felkapirgászni", amíg a vasaló még melegen tartja alulról (fájni fog, de ez van), és vigyázzatok, hogy ne vágjátok ki a textilt. 7.) amint egy kicsit feljött a csücske, már jobban meg lehet fogni, és szépen felhúzni, mint egy matricát...... 8.) a nyoma (a ragasztóanyag) ott marad (legalábbis valami belőle). Ezt egy SZILIKONOS sütőpapíron keresztül vasalva kicsit bele tudjátok dolgozni a pólóba, hogy kevésbé látszódjon.
MINÉL VILÁGOSABB, MINÉL MŰSZÁLASABB a PÓLÓ, ÉS MINÉL GUMISABB A NYOMAT, ANNÁL TÖBB ESÉLY VAN A LESZEDÉSRE.
--------
Lényegében ezek a fóliák vasalva vannak. A fóliát egy hőre lágyuló "ragasztó" tarja a pólón. Azonban ha ezt a színéről vasaljátok, akkor csak még jobban belenyomjátok. Ezért kell hátulról melegíteni aztán lehúzni....
u.i. sportmezekre vigyázzatok, 160°C fölé ne nagyon melegítsétek. Pamut bírja a 200°C-t is.
[url=http://shop.amalon.hu]Épülő félben lévő webáruházunk[/url] [url=http://mofemshop.hu]Barátom MofémShopja (olcsó csaptelepek)[/url]
Szárító gépben szárítod és a matrica lehúzhatóvá válik, bár nem egyben. Most tettem tönkre kislányom pólóját, úgyhogy most erre keresek barbie-s matricát.
Kallap, én most kisérletezek eltávolítási módszerekkel, ha bejön akkor szólok, az általam remélt sikeres módszerek egyébként a következők, amelyet JPÉ alapján gondolok :
(Az alábbi módszereket Awery Zweckform No. C9405-4 -es fehér pólóra vasalható fólián kisérletezem, egyenlőre nem ismert okozattal)
1. A "csupaszítani" kívát pólot tegyük be a fagyasztószekrénybe, amig le nem hül kellőképpen( a határ a csillagos ég). 2. Egy régi, de tiszta "halálraítélt" pólot felforosítunk a vasalóval, mintha csak rá akarnánk matricázni,vszont a hőfokkal nem spórolhatunk !. 3. Ezután kiveszük a fagyiból a másikat, a régi pólót ráterítjük az eltávolítani kívánt matricára, majd összevasaljuk őket a halálraítélt felől. Itt szerinztem az lenne a lényeg, hogy nagyon nagy hőkülönbség legyen a két póló között, és csak addig vasaljuk, hogy ne egyenltítődjön ki, de a donorpóló kellőképpen rátapadjon a matrica visszájára 4. Vissza a fagasztóba együtt, és hűteni orrvérzésig 5. Kivenni őket, és széthúzni
A másik módszer : Szimplán beteszük a matricás pólót a fagyasztóba, és megpróbáljuk olyan hőfokúra hűteni, hogy a fólia eltávolítható legyen.
Az eltávolítás vsznüleg nem lesz tökeletesen roncsolásmentes egyik esetben sem, mert a pamutszál is csak egy érző lény. :)
Simán felvasalok feketefehér képet a pólóra,mint a retró bazárosok régen,csak sokkal jobb minőségű.
És semmi nem kell hozzá,ahogy a nyákokat vasalom,pont úgy csinálom:)
Kinyomtatom a már lehúzott matrica üres hordozójára(tükörképet!),még melegen felsimítom a száraz és keményre vasalt (még langyos) szövetre,és jól átvasalom.Műanyag póló nem jó,mert némelyik előbb olvad,mint a tonerfesték.Pamut meg nem olcsó,de poénnak jó.Ami jó ebben,itt nincs hordozó,magát a festéket olvasztja az ember az anyagba.
Szines laserrel még nem tudtam kipróbálni,hogy milyen lenne.Túl drága a gép,hogy szedettvedett "etikettragacsot" engedjen beletömni akinek van.
A mosást nem sokáig bírja,de sebaj,a tömény forróvíz,alkohol,némi fehérítő és fertőtlenítő keverék(nagyon híg domestos) áztatással újra kiszedi a mintát,lehet mégegyet vasalni.
Persze az anyag előbbutóbb tönkremegy,de tapasztalatom szerint egyik házi(sőt a legprofibbnak hirdetett "ipari") matrica sem bírja tizedét sem annak,mint a szitázott textilfestékek(ráadásul ezek maradéktalanul kimoshatatlanok).A gépi himzésről nem is beszélve,ami már szintén elérhető maszekban,és direkt egyetlen darabot,egyedi odavitt mintával is megcsinálnak néhol.
felhozom, hátha tud valaki segíteni
szóval valaki nem ismer egy boltot pesten valahol ahova csak viszek egy képet és frankón rányomják azt a polóra, és nem kell 100 db-ot rendelni, hogy megcsinálják, hanem ha 1-re van szükség akkor azt is megcsinálják
ha már sikerült kideríteni, hogy ezeket a szarokat hogy lehet feltenni a pólóra, most esetleg valaki elmondhatná a trükköt, hogy hogyan lehet ezt eltávolítani:)))
van egy baromi jó pólóm amin van egy gyári rávasalás, és elég csúnyán megtöredezett, pedig a poló még újszerű állapotban van:)
Hát nem lesz egyszerű... :) A papír egyik felén hullámok vannak, így kizárásos alapon a másikra kell nyomtatni. Eddig jutottam el, tovább nem. ^^
A blokk szövege alapján lokalizálható az üzlet:
Iron Média
papír és könyvesbolt
Ajka
Csingeri u. 2.
Polus Coop rt.
Az irányítószám különben 8400. :)
Ha egy nagyjából mellképet szeretnék a póló elejére, akkor azt érdemesebb úgy, hogy a körvonalai mentén levágom a felesleget, vagy hagyjam téglalap alakban, csináljak neki egy keskeny keretet, és a hátteret színezzem be?
Azért is probléma, mert nem akarom, hogy bizonyos nemes testrészeknek kényelmetlen legyen az utóbbi megoldás. :) De majd meglátjuk.. :)
Milyen papírra állítottad be a nyomtatót, és nyilyen nyomtatóval nyomtattad? Tintasugaras jó lesz? Elviszem egy üzletbe, hogy full minőségen nyomtassák ki, de biztos, hogy nem fogják megtéríteni, ha ronda lesz (pl. elmosódott). Még a fotópapíroknál sem mindegy, milyent állít be az ember, mert már azt is sikerült nagyon elrontani, ez meg háromszoros ár.
Nem az áruház részen, hanem mellette a "könyvesboltban". :)
Holnap veszek. Meg nyomtatok is rá. Milyen papírra állítsam be a nyomtatót?
Megpróbálkozom egy túl "cirádásan" kivágott formával is, hogy ráteszek plusszban egy réteg papírt, hogy azt forrósítsa fel, és az adja át a hőt a fóliának, így nem rongálódhat meg.
Mármint az áruházi rész földszintjén, vagy a könyvesboltban (ahol mintha lenne papíráru is)?
Van egy kis helyismeret :)
Az emeleten szoktam venni (ez itt a reklám helye) a világ legjobb zsebcsavarhúzóit (sajnos, nem mindig van nekik)
Nem hiszem, hogy egy darab papírt elküldenének postán.. :) Még én sem vettem, de a napokban megteszem, és tudósítok, milyen az anyag. ;)
Amúgy a Horizont Áruház földszintjén van ez az üzlet; a nevét, címét, telefonszámát sajna nem tudom.
Bocs, nem fólia (az egészlapos öntapadós etikett-papírra gondoltam - ha nem precízen magyarázod, lehet, hogy ezt adnak :)
Lehet azonban valami nem-HP gyártmány 330-ért is, ami vasalható - a HP nem az olcsó papírokról híres (néztem a HP borítóját, de azon nincsenek rajta a finom részletek, talán belül volt vele egy cédula, de hol van az már)
De ha Ajkán van, akkor én is lehet, hogy átugrok egy tesztpéldányért:)
csuhajja
ugyan, kuldjel mar nekem nehanyat a kiralyi postaval :)
Vagy legalabb aruld el, hogy vna-e valami hivatalos neve ennek a bigyonak. Vagy, hogy tartozik-e vmi halozathoz a papirbolt ahol vetted?
Ilyet en is vennek szivesen de ahol en probaltam me'g nem is hallottak ilyen foliarol.
A sima vasaló a jó, a gőz nem tesz jót a papírnak :)
Persze jó a gőzölős is, csak víz nélkül és jó legyen a hőmérséklet... Ha van háziasszony körülözzed, ő is tud segíteni: a kb. legmelegebb olyan hőmérséklet a jó, amikor a póló még nem 'tapad' a vasalóra. Ha óvatosan megsimítod a pólót, és tapadós, akkor vedd lejjebb a hőmérsékletét és a vasalódeszka vásznát vasalgasd, úgy jobban hűl. Kb 1/2-1 perc és elég :). Minél kevésbé műszálas a póló, annál jobb.
Vigyázz, a tükörképet kell nyomtatnod, hogy jó legyen a végeredmény! Ha nem szögletes/kerek a minta, lehet, hogy körbe kell vágni (a felesleges üres felület zavaró "kemény" színtelenre festett nyomatfelületet adhat a pólón (eleinte olyan, mintha vékony gumifelület vagy mi lenne rajta - végülis ez az a maszat, ami a festékkel együtt átolvad a papírról).
A nagyon cizellált körülvágást viszont a vasaló barmolhatja össze, illetve a végén macerásabb lehúzni...
Kell párszor hordani, meg mosni, mire olyan lesz, mintha eleve úgy gyártották volna...
Én HP-vel próbáltam, de már rég... (és vigyázz, nehogy öntapadós fóliát adjanak :)
Köszönöm az info-t. Egyszerűen sétálj be egy papírüzletbe (ahogy én tettem), és láss csodát: van darabonként 330 HUF-ért is. :) (Ajkai ár.)
Tanácsa, esetleg halvány fogalma sincs senkinek arról, hogy pl. gőzölős, vagy sima vasalóval essek neki? Egy olyan papírt még kifizetek 330-ért próbának, de annyi féle pólót nem tudok venni, hogy melyik bírja jobban. :-/
A HP oldalain neztem korul pont uez miatt, arulnak is direkt erre valo foliat, az egyetlen szepseghibaja a dolognak az ara. 4900 HUF-ba kerult, ha jol emlekszem 10 darab A4 folia :(
Ha esetleg vki tud olcsobb megoldast, engem is erdekelne!
Biztosan mindenki látott már régen a lengyelpiacon textilre vasalható "matricát". :) Egy hozzáértő azt mondta (nyomdai dolgozó), hogy lehet olyan papírt venni papírboltban, és lehet rá nyomtatni. A szitakészítés méregdrága, úgyhogy így szeretnék egy egyedi pólót elkészíteni.
Van-e valakinek tapasztalata ezügyben? Pl. milyen papírtípust kell beállítani a nyomtatón, vagy ha van többféle ilyen papír, akkor melyikkel próbálkozzak, és persze milyen nyomtatóval.