több fajta kirakó játszható vele, a legkönnyebbtől a "megoldhatatlanig" A kirakók egy résza a szabálykönyvben is benne van, egy része speciális seteket és feladatokat tartalmazó un. Tantrix Match játékkészletben található, egy részére akár online ios/androidos appok is vannak rá, egy résza napi frissítéssel, "versenyezhetően" (ki tudja hamarabb megoldani)
Na, akkor tőlem is egy feladvány, szintén a VB-s játékaim közül.
Első tiebreak Francois ellen 57.x pontról indulva, tehát 5 lapkával kéne nyernem a meccs behúzásához, s bár ez ebben az állásban már nem túl valószínű, azért nem mindegy, hogy +1 vagy +4 a vége.
Odáig egyszerű a dolog, hogy PPK már nincs, tehát jobboldalt tudom blokkolni könnyedén, ez esetben persze legalább 23, de valószínűbb, hogy inkább 25-26 lapkás vonala lesz, tehát 1 lapkás győzelem, vagy rossz esetben akár csak döntetlen a vége.
Nos, ez a lehetőség nagyon nem tetszett, és ekkor megszólalt bennem a kiscsengő / hatodik érzék / vadászösztön / intuíció / sugallat, kinek hogy tetszik, így aztán – körülbelül 6 percnyi intenzív, egyetlen klikkelés nélkül eltöltött, pusztán vizuális gondolkodás után – végül valami mást léptem. Az eredmény rá van írva a képre: 26-22 a végeredmény.
Kérdés persze, mi volt a lépés. :)
(Segítségül elárulom: a keresendő lépés nem függ a szerencsétől, a zsákban levő hat lapka tetszőleges sorrendben jöhetett volna.)
Azért az elődöntőben ennél az állásnnál nem gondoltam vona, hogy van még esélyem. 7. játék a nyolcból, és mindenképpen nyerni kell, hogy maradjon esélyem a hosszabbításra. :-)
Hát én nem tudom hogy csinálja, de typo ellen is végig vesztésre állt, a hosszabbítást is épphogy kiharcolta, a tb-ben meg ahogy nyert az tényleg vicc, azon múlott, hogy typonak kevés ideje volt, és ib nélkül kellett volna jó lépést találnia, amiből több is volt, de nem sikerült időben megtalálnia, pedig az egész játék neki állt. Bluedog ellen is nagy szerencsével tudott visszajönni, de minden évben többször is ilyen meccseken szenvedi magát tovább.
Jó rég volt már itt bármi is, úgyhogy jöjjön az állás, ami elősegítette a kiesésem a vb-ről (fear ellen, a 8 közé jutásért).
3-1-re vezettem, és az 5. meccsen jött ki ez az állás:
A jobb alsó sarokba léptem, kötelezve a mellette lévő lapkát. Ha ekkor nem történik semmi, fear beteszi a kötelező helyre a sárga kisívet, és a jobb alsó vége 0/1-es lesz (pont azért, mert mindkét lerakott lapkám jó lett volna a kialakult kötelező helyre). Az egyetlen bökkenő az lehetett, ha feljön a kék egyenes - és fel is jött, ő meg a két lerakott lapkám is kis híján bekötötte. Nagyobb különbségű győzelmei miatt aztán a 3-3 elég volt neki a továbbjutáshoz.
Amikor már elveszted minden reményed. Amikor a zsák ellened fordul. Amikor már a szerencsét csak a távolból ismered. Amikor már te sem tudsz gondolkozni, amikor már senki másban nem bízhatsz ... akkor BÍZZ AZ ELLENFELEDBEN !
15-15. Niklas lép. 6 lapka nála, 2 a zsákban.
... elindul valami, s úgy érzed, Te más sose kapod vissza a lépés jogát ...
8 lerakott lapka múlva, amikor s Te még csak nem is tehettél egyet sem :-)
Asszem ezt senki sem csinálhatta volna szebben :-)
2005 óta a legsiralmasabb vébénk ... persze nehéz túlszárnyalni az "egy magyar a 16-ban, 0 8-ban", de azóta sem volt olyan hogy ne lett volna legalább 2 magyar a 8-ban ...
na jó, egyszer másfél, a rejtélyes elemért figyelembevéve ...
Én nem lepődtem meg, macoy-jal egyszer játszottam ugyan csak, de akkor nagyon jól tolta. Hosszú kihagyás után meg egy ilyen "sötét ló" a legrosszabb, akit az ember kaphat. Azóta már Zorpolottát is üti :-)