Keresés

Részletes keresés

etelebaxi Creative Commons License 2013.05.18 0 0 19

Alpesi gőte?

Előzmény: etelebaxi (18)
etelebaxi Creative Commons License 2013.05.18 0 0 18

Tavaly fényképeztem ezt a lábas kétéltűt. Nem sikerült beazonosítanom Tudtok segíteni?

Büfés74 Creative Commons License 2012.01.16 0 0 16

Ezt továbbítom 

Január 9. Kétéltű mentésre önkéntesek jelentkezését várjuk

A Zöld Út Békavédelmi Egyesület békamentést szervez a 2. sz. főút Hont és Parassapuszta közötti szakaszán, melyre már most várja az érdeklődők jelentkezését.
Időpont: 2012. március.
A mentéshez szükséges eszközök: vödör, zseb- vagy fejlámpa, láthatósági mellény és egy nagy adag elszántság.
Jelentkezés és információ:
Sámuel Zsuzsanna 
telefon: 20/255-2579
e-mail: bekavedelem@gmail.com

Büfés74 Creative Commons License 2012.01.16 0 0 15

Amire tippelek: Nagy tavibéka  (Pelophylax ridibundus)

Előzmény: Gzu01 (14)
Gzu01 Creative Commons License 2011.08.27 0 0 14

Sziasztok!

Valaki meg tudná mondani hogy ez miféle brekusz a tavamban?:)

Szeplák Creative Commons License 2009.04.22 0 0 13
Helló!

Egy barna varangyom helyhiány miatt otthon nélkül maradt.Ha valaki szívesen átvenné tőlem szóljon!
sanyaaa Creative Commons License 2004.05.30 0 0 12
honnan tudhatnám meg, hogy az ebihal, ami itt van nálam, milyen fajta? másfél-két hónapos lehet, a hátsó lábai szépen nődögélnek :)
tibeti gondolatlény Creative Commons License 2004.05.19 0 0 11
Volt az Animal Planet-en múlt héten egy film a kétéltűekről, elsősorban a nagy békákról szólt, de volt benne óriás szalamandra, és a gőték is. Nem néztem végig, mert nem volt hozzá gyomrom. Egy 30 centis góliátbékánál csak egy undorítóbb dolog van a világon, az óriás szalamandra. Én nem nagyon bírom őket.
JaMaN és Gonzi Creative Commons License 2004.05.18 0 0 10
Sziasztok!

Én pirosszemű levelibékát keresek, és minden infót, ami velük kapcsolatos, táplálkozás, tartás, ilyesmi...
sajnos nem nagyon lehet olvasni róluk :)

Üdv

JaMaN

alli26 Creative Commons License 2004.05.12 0 0 9
Hello!

Én is nagy békaőrült vagyok. Kerti tavamban, s kertemben az összes magyarországon élő brekit tartottam, s sikeresen szaporodnak is! Évente több százat engedek szabadon!

Trópusi brekik közül a bufo marinus, c. ornata, r. adspersa, r. goliath, voltak vannak lesznek a kedvenceim!

Ti észrevettétek, hogy mostanában vészesen megcsappant a békaállomány?

remélem sikerül életre lehelnünk eme topicot, s mi békázók egymásra találunk!

Üdv

Előzmény: sileR (8)
sileR Creative Commons License 2004.05.10 0 0 8
"Élő még ez a topik? nhmus-herphez lett volna kérdésem, de a mélcime nem él."

Hogy él e topik azt nemtudom. nhmus-herp mar nemdolgozik az nhmusban. ezért nem él az imélcimje vsz. Egy kérdéssel hatha lehet bele életet lőni...

Előzmény: Simigeri (7)
Simigeri Creative Commons License 2004.05.03 0 0 7
Hi!

Élő még ez a topik?
nhmus-herphez lett volna kérdésem, de a mélcime nem él.

nhmus-herp Creative Commons License 2002.09.12 0 0 6
Elsősorban zöldbékászom, azt sem túl régóta.
A Term.tud. Múzeum Kétéltű- és Hüllőgyűjteményében dolgozom. A kollégáim között vannak nagy fejek hüllőben (Lacerta, Vipera).
De mogfordulnak a kezemben a gyűjtemény érdekes darabjai...
Előzmény: Nemozoli (5)
Nemozoli Creative Commons License 2002.09.12 0 0 5
Hüllőkkel nem foglalkozol? Csak a neved alapján gondoltam, hátha... :-)
Előzmény: nhmus-herp (4)
nhmus-herp Creative Commons License 2002.09.12 0 0 4
Amit NemoZoli ír, ritkán megfigyelhető, legalábbis néhány fajnál. Tény, hogy a lárvákból fejlődő kisbékák közül sok igazán rövid pályafutásra tesz szert.
Ennek okai többnyire a ragadozók tevékenysége, esetleg az élőhely kedvezőtlen adottságai. Mivel a békáknál nincs (vagy legalábbis egyes trópusi fajokat kivéve ritka) ivadékgondozás, a peterakás abból áll, hogy a megtermékenyítés helyén vagy az ahhoz legközelebb eső pocsolyákban lerakják a petéket és vége a bulinak. Onnantól mindenki igyekszik a maga módján boldogulni. Előfordul, hogy a víz kiszárad (pl. egy keréknyom vagy pocsolya), esetleg nem is alkalmas a peterakásra, de más lehetőség nem adódik, így a nőstények a két rosszul közül a kisebbiket választják, mondván: próba - cseresznye.

Ha sikeres a kifejlődésük (és nem vízhez kötött fajokról -ld. zöldbékák- van szó), fiatalon a teljes kifejlődés után két kézzel, két lábbal és farokcsökevény nélkül tömegével hagyják el a szülőhelyet.

Az unkák meglehetősen érdekesek a hazánkban élő két fajjal. Kolléganőm épp belőlük készül doktorálni. Jómagam a zöldbékákra (tavi, kistavi és kecskebéka) esküszöm.
Éppen azt (is) vizsgálom, milyen tényezők okozzák a magas mortalitást (al. halálozást) a lárvák és fiatal állatok között).

Előzmény: Simply Red (2)
Nemozoli Creative Commons License 2002.09.11 0 0 3
Azért, mert nem láttad, amint a kis békák csapatostul hagyják el a szülőpocsolyát, és szétszélednek pl. az erdőben. Én már láttam ilyet, egészen kis, mintegy 1 cm-es békácskák ugráltak seregestül.

A későbbiekben aztán a természetes szelekció megteszi a maga hatását, így a rengeteg kis békából csak kevés éri meg az "imágó" kort :-)

Az én kedvenc békáim a sárga, valamint a vöröshasú unka, és az egyik munkatársam (nagy terrarista szintén) afrikai csücskös békája.

Némó

Előzmény: Simply Red (2)
Simply Red Creative Commons License 2002.09.11 0 0 2
Gyerekkoromban gyakran fogdostam ebihalakat kézzel egy kis patakból. Láttam az ebihalakat a fejlődésük különböző fázisában, legtöbbszr láb és kéz nélkül, vagy pedig már két lábbal, de még kéz nélkül. Békákat viszont hozzájuk képest sokkal kevesebbet láttam. Elpusztultak vajon, vagy elköltöztek máshová? Vagy csak elbújtak?
Előzmény: nhmus-herp (1)
nhmus-herp Creative Commons License 2002.09.11 0 0 1
Egy részükről igaz.
Tulajdonképpen a békák mind vízhez kötődnek a szaporodási időszakban - bizonyos fokon.
Az unkák akár keréknyomokban is előfordulnak, a zöldbékák (kacagó, kis tavi és kecskebéka komplex) a nagyobb állóvizeket kedveli. Folyóvízben ritkán lehet békával találkozni, ez a petecsomók és a lárvák sérülékenysége miatt van.

Nem hiszem, hogy a tó alakjára lennének nagyobb igénnyel a békák. Inkább a víz minősége, mikroklíma faktorok, növényzet, zavarás, ami meghatározó.

De láttam már ilyen alakú tavakat, békákkal.

Előzmény: NevemTeve (0)
NevemTeve Creative Commons License 2002.09.11 0 0 0
Igaz-e, hogy a bekak neha 0-alaku tavacskakban elnek?
nhmus-herp Creative Commons License 2002.09.11 0 0 topiknyitó
Kérdezzetek, vitatkozzatok vagy csak beszélgessetek békákról! Ökológiájuk, viselkedésük, megfigyelések, fajok hazánkban és külföldön.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!