Amennyire én tudom, vegyes eredményekkel, ennek legfőbb okai a techológia kiforratlanságában (mivel nem volt idő a rendes tesztelésre), illetve a kezelőszemélyzet nem megfelelő képzésében keresendő....
Használták is. Csak mint mindenből a háború végén, ebből is kevés volt nekik. Amúgy a Jagdpantherek nagy része pl. ilyen szerkezettel is fel volt szerelve. Az eredmény ismert.
Konkrét évszámokkal folyamatosan baj volt, az első időkben 1942-43-at emlegettek, 1938-ban 44-et. Hitler 1939-ben 44-45 körülre tette a szovjetek lerohanását.
Ezt hol hallottad? Én véleményem szerint azért kezdték el akkor a háborút, mert olyan külpolitikai változások mentek végbe, hogy lehetetlenség volt tovább hadüzenetek nélkül terjeszkedni.
Gondolok itt arra, hogy Lengyelországot biztosították egy német támadás esetére.Azt már látjuk, hogy nem jött össze, de a "detonációhoz" elég volt.
Hitler Readert úgy informálta, hogy 45 környékén kezdenék a háborút. Addigra el is készült volna egy ütőképes német tengeri haderő is.
Ha megnézed az Uboat.net oldalait, látni lehet, hogy az elkészült hajók legtöbbje az iskola-flottába volt beosztva - a helyzet ugyanis az volt, hogy a kész hajókhoz egyszerűen nem volt megfelelő legénység. A végén már 16-17 éves matrózok voltak beosztva, és néhány hajón még 20 éves sem volt a kapitány! A kész hajók közül azért is futott ki olyan kevés, mert már szinte nem volt üzemanyag, amivel elindulhattak volna...
Akkor én értelmeztem félre a dolgokat, bocsi:)
Viszont, ha ennyi készen volt a 21-es szuériából, akkor miért nem engedték ki őket?Az lehetséges, hogy egy sem érte el a bevetési szintet?
Cifu, nem kötözködésből, de szerintem a XXI-es fajtából csak az U-2511-es(2540) épült meg.Ha kaphattak is a szövetségesek 3 fajtából az nem a XXI-es volt szvsz.
Amúgy a II. VH után a 3 nagy győztes nemzet (Anglia, USA és a Szovjetúnió) 3-3 német tengeralatjárót kapott (tudtommal különböző tipusok, feltevésem szerint 1-1 VII.-es, IX.-es és XXI.-es), a többit az atlanti-óceánba sülyesztették...
Hatalmas szellemi tőke volt No.-ban, akik javarész az USA-ba mentek. Ez most Eu. nagy bánata és a lemaradás oka... :-(
Van "kedvenc" német fegyvered? (fegyver, repülő, hajó, harckocs, mindegy!)
Na azért! Úgy tudtam, hogy az usa a német tengeralattjárókból szerzett tapasztalatokat is felhasználta a későbbi fejlesztéseknél szemben az oroszokkal, akik mindent maguk fejlesztettek ki (vagy loptak el).
Nem, a magát megadó kb 150 német tengeralattjáróból 121-et elsüllyesztettek.Köztük volt az U-2511-es is.Persze fél év alatt olyan tüzetesen átvizsgálták, hogy később ezeket a tapasztalatokat használták fel saját hajóik tervezésekor.