Keresés

Részletes keresés

Paprika Creative Commons License 2002.08.23 0 0 52
Igenis, létezik olyan driver, hogy valaki csak úgy "átbütyköli" (pl. ide driverek a sok különböző chipkészletekhez, gondolj csak bele - a SiSnek van vagy 30 féle chipe, de csak 3 különböző driver kell, bár lehet csak kettő...mindenesetre a kernelben az egész egy darab szép nagy fájl:) )...de ez szerintem sem igaz a 3d gyorsítókra...de szerintem akkor sem lehet _mélyreható_, és _lényegi_ következtetést levonni egy alacsonyszintű kódhalmazból a kártya felépítésére, működésére...

Örömmel konstatálom (én is :)), hogy azon a mondaton nem csak én csúsztam el;)

Előzmény: Szeder (48)
Paprika Creative Commons License 2002.08.23 0 0 51
Segítek a tisztázásban, jó?;)

Szóval a HURD egy kernel, úgy mint a Linux...
Ellenben a GNU/HURD és a GNU/Linux egy disztrib, mivel a GNU pont a GNU-s progiknak, a körítésnek a jelölésére szolgál, persze mindegyik a megfelelő kernellel.
A Disztribúció és az Operációs rendszer fogalmak ott térnek el, hogy a disztribúcióban lévő programok kisebbik részét írja a rendszert készítő csapat, míg az oprendszerben alig van olyan, amit ne ők írtak volna...
De több különbözőség nincs, azaz nyugodtan hívhatjuk a SuSE Linux-ot, vagy a Debian GNU/Linux-ot egy oprendszernek, mert az is...És ugyanennyivel a FreeBSD-t is hívhatjuk annak, mert hisz ő is az. Mondom ezt azért, mert én nem elterjedtégi mutatókat, vagy közhiedelmet nézek, hanem definíciót. Az Operációs rendszernek van egy definíciója. Ennek eleget tesz minden eddig említett szoftveres csoda;) (hálistennek eddig ablakokról nem esett szó :))
Erről jut eszembe egy vicc, régi, de jó:))
Cikk egy korabeli szoftveres hetilapból:
"A Microsoft hazai leányvállalata bejelentette, hogy a nagy haza elterjedtségenk köszönhetően újra ki fogják adni a Windows 3.11-et, de az azóta megjelent frissítésekkel, és új magyarítással Ablakok 3.2 néven. A bejelentésen egy próbaverzió már látható is volt, és mi, újságírók nagy örömmel kontatáltuk, hogy a Microsoft Magyarország vezetője milyen odaadással gépelte be: C:\> abla.com" :))

Na jó, nem szólok többet;))

Előzmény: Birka vagyok BEEE (43)
Paprika Creative Commons License 2002.08.23 0 0 50
OK, elismerem kicsit odavoltam, ami a stílusomban érezhető volt, ne haragudj érte...bár látom nem;)
Illetve köszike, hogy a sok helyesírási hibámat kijavítotad - legalábbis egyet, azt az x=s -t...

Az nVidiát én azért tartom egy elfogadható árúnak, mert látom a nagyker árlistákat (mellékmunkám lévén...), és ott már lehet 12+ÁFÁért is kapni GeForce2MX chipes noname kártyákat..nem egy nagy összeg, szerintem ha kell, bárki ki tudja perkálni...ha kell egy szólj;)

Szerintem a kernelben nem is lesz soha 3d driver API, interface mind1...az még a Windowsok esetében sem a kernel tartalmazza, hanem a DirectX. Itt sem lesz ez másképp. Egyszerűen azért, mert a kernel feladata szerintem nem az ablakok lekezelése, hanem a memória, és a többi, a gép alap rétegének a lekezelése, amire a többi tud építkezni. Jó, elismerem ott a DRI, de a 3d APIk gyorsabban fejlődnek, mintsem azt a kernelben követni lehetne, ezért nem fog bekerülni...(minden új chiphez új APIk is társulnak, ezt a kernel fejlesztése nem tudja követni)

Én még vezérlőt nem írtam, és csak a saját végiggondolásom alapján jutottam oda, nem lehet viszakövetkeztetni a chip felépítését. Ezt úgy értetem amúgy, hogy olyan ismereteket nem lehet a vezérlőből nyerni, amik alapján a konkurrens gyátó valódi előnyhöz juthatna...de bevallom ehhez tényleg nem értek, programozói tudásom nem professzionlis, csak logikám van, bár a tanár szerint az se;))

Tudom, hogy a kódot el lehet csúfítani úgy, hogy más ne ismerjen rá, de tudod ezt nem ránézésre állapítják meg. Ha már írtál vezérlőt tudhatod, hogy a debuggerek nélkül nem lehet fejleszteni sem.
Noss, vegyünk egy kódot, tegyük fel, hogy optimális, jól megírt...
ha csak a változók neveit írják át, akkor a debugger egyezést mutat...
ha csak kicsit módosítják az eredetit, akkor az az optimálistól minimálisan fog eltérni, a debugger sok egyezést fog mutatni, még mindig bizonyítható...
ha sok eltérést raknak bele, (értem itt, hogy a ciklusokat átírják másmilyen tesztelésűre, bizonyos dolgok sorrendjét megváltoztatják, stb.) akkor a kód nem lesz optimális, és nem érik el vele az eredeti célt (olcsó, optimális kód).
És ezt binárisban is lehet ellenőrizni...

A kernelben van bináris driver, nemtom pontosan hol, valamilyen hálókártya vagy scsi kártya ugrik be, de arra biztosan emlékszek, amikor linus mondta, hogy majd jó lenne a csere...
Persze lehet ő is értelmezhetetlen kódra értette, ha lesz időm megkeresem a cikket az LWN.net-et...

Az NVidia driverből kettő van...az egyiket az XFree86 csinálja, a másikat az nVidia...hogy melyiknek mi a pontos neve nemtom pontosan (fejből...)
De arra emlékszek, hogy amikor telepítem, berak egy kernel modult (igen, valszeg a memória és a gyorsabb busz kezeléséhez), illetve felteszi az X drivert, és felteszi a 3d-s drivert, ez utóbbit együtt lehet leszedni a honlapjukról, ha jól emlékszek...

Ja és Linusszal tudom sokan nincsenek jóban, vegyük csak Andre Hedrik esetét, ugye....De én tudtommal a támogatók többen vannak, mint az ellenségek...
Ja és én is olvasom a levlistet, ELTEnek van ugye news szervere, és abban ott van...

Zárszó: tényleg nem írtad oda, hogy ez szerinted egy lehetőség...az egész olyan cikk formában íródott, és alapvetően eléggé vitaindító jellegű volt...sokan beindultunk rá;)

Előzmény: Makkos (36)
lip Creative Commons License 2002.08.23 0 0 49

A HURD egy mikrokernel (tehat kernel, hangsulyozom),
Ez igy onmagaban nem pontos, magad is cafolod az idezettel:
The GNU Hurd is the GNU project's _replacement_ for the Unix kernel.
Erzed a kulonbseget? Persze ez csak szorszalhasogatas... (; De a HURD az a valoban _helyettesitese_ a UNIX kernelnek. All a GNU Mach mikrokernelbol [vagy majd L4-bol, ha egyszer portoljak ra], es kulonfele daemonokbol. Es ezek igy egyutt helyettesitik a UNIX kernelt, nyujtjak annak a funkcionalitasat. De tenyleg, voltam egyszer egy Hurd- people eloadasan, direkt mondta is, h 'megismetlem, h kihangsulyozzam. nem kernel, hanem kernel helyettesites'.

OK, megadom magam, igazad van :)
Mentsegemre legyen, hogy en akkor mar dolgoztam :)

Előzmény: Szeder (48)
Szeder Creative Commons License 2002.08.23 0 0 48
Sziasztok (; [reggeli kozbeni topikozas (;]

Makkos: Hat tokmindegy, h kinek a kezdemenyezesere, de a Linux megnevezes az a kernelt jelenti.

1. a driverforrásból a konkurrencia ne következtethessen a kártya felépítésére
2. ne tudja a konkurrencia a driverforrás átbütykölésével olcsóbban megcsinálni a drivert a saját hardware-ére.

Hat... Az elsovel egyetertek. Egy masik oldal masik forumjaban irt vki olyasmit, hogy: a kartyat jo teljesitmennyel csak egy nagyon optimalizalt driver tudja jol kihasznalni, ez viszont olyan alacsony szinten kezeli a hw-t, h lheet belole kovetkeztetni a hw felepitesere. Ez ugyan nem bizonyito erteku, de sztm mindenesetre elgondolkodasra erdemes.
Nade a masodik az sztm abszolut hulyeseg... eleg furcsa lenne, hogyha a konkurrencia termeke annyira hasonlitana, h a driver csak holmi 'atbutykolessel' mar mukodne is konkurrencia kartyajan... (; a drivernek tenyleg alacsony szinten kell kezelnie a hw-t, hiszen ezert driver (; Letezhet egyaltalan olyan, h vki csak ugy 'atbutykoli'? (; Nade ha ez tenyleg igy lenne, es lenne mondjuk nyilt forrasu nVidia meghajto, akkor pl az ATi foghatna magat, es 'atbutykolhetne' azt a radeonokra? ((;
Picit mas. Anno vagy harom eve haver vett egy Tekram markaju SCSI kartyat, gyarto kp-jen ott volt a patch a kernelhez, ami a drivert tartalmazta. Hopp. Nyilt forrasu driver. Raadasul sokkal 'konkurrenciaveszelyesebb' teruleten. Mert az a SCSI kartya meg ma is SCSI kartya, tehat a konkurrencianak idestova 3 ev allt rendelkezesere atbutykoleshez. De amekkora fejlodes a videokartyaknal van... Konkurrencianak lenne mondjuk 6 honapja, de max egy eve, de ennek vegere mar csak egy elavult vashoz lenne drivere...

A linux célja az, hogy egy elterjedt oprendszer legyen
Igen?

Ezt persze lehet támadni azzal, hogy "és akkor miért volt szükség egyáltalán a Linuxra?". Csak ez ott bukik, hogy a Linuxnak VAN csukottforrású alternatívája, a nemlétező linuxos 3d drivereknek meg NINCS. (Legalábbis Linuxra nincs.)
Ezt viszont en sem ertem am... Mit lehet tamadni? Kinek volt szuksege Linxra? Miert bukik, hol? (; Es ha van a Linuxnak zart forrasu alternativaja, akkor mi van? [elterjedtseget nezve egyebkent meg inkabb a linux az alternativa, sztm (;]
btw, ezt a 'csukottforras' szot honnan vetted? (; Olyan furan hangzik, meg mindenutt zart forrasnak mondjak... Nem flame, megjegyzes.

Polforum stilusara nem is vagyok kivancsi... ironizalni probaltam (;

No, dolgozni kell (; meg egy pici:

lip:
A HURD egy mikrokernel (tehat kernel, hangsulyozom),
Ez igy onmagaban nem pontos, magad is cafolod az idezettel:
The GNU Hurd is the GNU project's _replacement_ for the Unix kernel.
Erzed a kulonbseget? Persze ez csak szorszalhasogatas... (; De a HURD az a valoban _helyettesitese_ a UNIX kernelnek. All a GNU Mach mikrokernelbol [vagy majd L4-bol, ha egyszer portoljak ra], es kulonfele daemonokbol. Es ezek igy egyutt helyettesitik a UNIX kernelt, nyujtjak annak a funkcionalitasat. De tenyleg, voltam egyszer egy Hurd-people eloadasan, direkt mondta is, h 'megismetlem, h kihangsulyozzam. nem kernel, hanem kernel helyettesites'.

udv,
sz

NevemTeve Creative Commons License 2002.08.23 0 0 47
micu Creative Commons License 2002.08.23 0 0 46
Linux = a linux kernel.
linux, GNU linux = a linux kernel + a linuxban általában benne lévő dolgok.
Disztribúciók: GNU linux + egy rakás saját fejlesztés általában a konfigurálásra, telepítésre, stb.
3D driverek: ahogy az nVidia meg tudta csinálni, más kártya gyártó is meg tudná. Ha nem teszi meg annak szvsz az alábbi okai lehetnek:
- nincs pénze linuxos drivert fejleszteni (azaz nincs keret két-három programozót fizetni azzal hogy a windows-os opengl drivert portolja linuxra).
- nem érdeklik a lehetséges linuxos vásárlók.
- jóba akarnak lenni a microsofttal.
Törölt nick Creative Commons License 2002.08.23 0 0 45
"Amúgy meg, ha érdekel, milyen a polfórum stílusa: pontosan ilyen, mint ezé a topicé. Sajnos. :-("

ááááá, ennek a topiknak a stílusa, melyre a finom irónia jellemző inkább, mintsem hardcore anyázás, egy ksirnás körmenet hangulatához inkább áll közelebb, mint a polfórumhoz.

a polfórumon ez a topik úgy szólt volna, hogy linus a palesztin terroristák/cia/karvalytőke/kgb/olasz maffia/kommunisták/fasiszták/anarchisták/monarchisták stb. stb. világméretű összeesküvése érdekében akarja a világot tönkretenni.

de azért neked is sikerült jó adag paranoiát összehozni ;-) én ugyan nem olvasok kernel-flame listákat, nem mélyedtem el a linux kernelében sem soha, egy apróság azonban szerintem az egész érvelésed nevetségessé teszi. ugyanis nem linus torvald ténykedésén múlik a gnu/linux mozgalom. természetesen fontos figura benne, de ha neaggyisten holnap vmi történne a linuxszal, percek alatt többezer fejlesztő nyomná a bsd-kre, beos-re, akármire a gnus progikat. egy egész mozgalmat meg nem lehet megvásárolni.

Előzmény: Makkos (38)
little747 Creative Commons License 2002.08.23 0 0 44
Már megbocsáss, de egy linuxos fórumba ilyen címmel topikot nyitni már felér egy provokációval. :-)))))
Sajnos én sem igazán értem mi a gond, mert nekem is nVidia kártyám van. Le is töltöttem hozzá a drájvert, azóta sincs vele semmi baj. + úgy látszik ez a Quake csapatnak is megfelel.
m$ alá sem adják ki a forráskódot mégsem fáj senkinek.
Ja, mégegy tévedés. Ha valaki Linux alatt szeretne játszani, a játékprogramot akkor is meg kell(ene) neki venni.

U.i: Ha jól hallottam a S*AR WARS II-t is mintha Linuxos gépeken készítették volna :-)

Birka vagyok BEEE Creative Commons License 2002.08.23 0 0 43
Volt akinek már sikerült ;-)

Egyébként beírtam a Google-nak, hogy What is HURD?
Az egyik találat:

"Debian GNU/Linux -- Architektúrák
... Nem Linux-alapú portolások. Debian GNU/Hurd ("hurd-i386"). A GNU
Hurd a GNU csoport teljesen új operációs rendszere. Valójában ... "
:-))

Előzmény: lip (42)
lip Creative Commons License 2002.08.23 0 0 42

Emlékeim szerint a GNU op.rendszer az a HURD lenne, ha elkészülne valaha.

Nem. A HURD egy mikrokernel (tehat kernel, hangsulyozom), amit anno a GNU-nak kezdtek el fejleszteni.
Ime par mondat, no comment.
1. www.gnu.org/software/hurd/hurd.html:
"The GNU Hurd is the GNU project's replacement for the Unix kernel."
2. www.gnu.org:
"The GNU Project was launched in 1984 to develop a complete Unix-like operating system..."
3. www.debian.org/ports/hurd/:
"Free distribution of the original GNU operating system"

Bar itt mar valoban van manapsag kepzavar, mivel a disztribucio tulajdonkeppen operacios rendszer is. A fiuk (meg a Debianosok is) a piacnak engedelmeskedve oprendszernek nevezik a disztribuciojukat. Probald meg egy ringyoz juzernek elmagyarazni, mi az a disztribucio :)

Előzmény: Birka vagyok BEEE (41)
Birka vagyok BEEE Creative Commons License 2002.08.23 0 0 41
Háááát... Ebben nem biztos, hogy egyetértünk...
Ilyen alapon mondjuk a különböző BSD alapú rendszerek is egy rendszernek számítanak...
(mellesleg összehasonlítva mondjuk egy SuSE-t egy Debiannal - két totálisan eltérő op.rendszert látsz magad előtt)
Emlékeim szerint a GNU op.rendszer az a HURD lenne, ha elkészülne valaha.
De lehet, hogy félre vagyok tájékozódva és neked van igazad. Ami biztos, a linux nem op.rendszer, ha "a szavakon lovagol" valaki, bár a köznyelvben már annak számít ;-)
Előzmény: lip (40)
lip Creative Commons License 2002.08.23 0 0 40
Ha mar szavakon lovagolunk, akkor legalabb ne mondjunk pontatlansagokat.
Disztribucio: SuSE, Debian, etc.
Kernel: Linux
Oprendszer: GNU (Vagy GNU/Linux, ugye...)
Tudom en, miert nem nezek bele sose a polforumokba.
Előzmény: Birka vagyok BEEE (39)
Birka vagyok BEEE Creative Commons License 2002.08.23 0 0 39
Na, ha a szavakon akarsz lovagolni:
Op.renccer: SuSE, RedHat , Debian, Slackware, Gentoo, stb.
Kernel: linux.

Amit meg a pol.fórummal kapcsolatban írtam az csak annyi volt, hogy a nyitód fényében jobb lett volna, ha ott maracc és nem beszélsz hülyeségeket.
A többivel nem fárasztom magam...
(sok hülye játékgyártó egy alig elterjedt vasra mint az intel alapú rencer írja a játékait ahelyett, hogy alfára v. SPARC-ra esetleg Mainframe-re írnák őket :-) )

Makkos Creative Commons License 2002.08.23 0 0 38
Jajj bocsánat, természetesen Stallman bácsi kezdeményezésére GNU/Linux. :) Sőt, az csak a kernel, és mások ugyebár a disztribúció nevét használják. A de facto név viszont igenis Linux.

Amúgy meg, ha érdekel, milyen a polfórum stílusa: pontosan ilyen, mint ezé a topicé. Sajnos. :-(

Előzmény: Szeder (37)
Szeder Creative Commons License 2002.08.23 0 0 37
csak egy minimalis megjegyzes:

"A oprendszer neve Linux."

Téves.

Sajnos nem tudom milyen a polforum stilusa...

udv,
sz

Előzmény: Makkos (31)
Makkos Creative Commons License 2002.08.23 0 0 36
Te, ebben olyan hülyeségeket írkáltál le, hogy az már valami eszméletlen! Ráadásul meg annyira el vagy szállva magadtól, hogy asszem kicsit helyrereklak már...

Tedd. De ha lehet, sértegetések nélkül. Ez utóbbi nem igazán akar sikerülni, ha jól látom.

Magyarországon is, mint amúgy az egész világon az nVidia kártyák eléggé olcsóak, mellesleg már eléggé jó ideje, így nem látom semmi okát annak, hogy úgy beszéljünk róla, mint a fehér hollóról...

Ismeretségi körömben 0 db nVidiás emberke van. Gazdagabb országokban, vagy gémeres körökben lehet, hogy jobb a helyzet, ez tény.

Ez ügyben már volt értelmes hozzászólás is, amit viszont nem vettél észre a sok "Ne offtopikozzunk ti barmok..." beszólásaid mellett...na mind1...

Ilyen beszólásom nem volt.

Akkor, írtál egy ilyet (most csak egyet emelek ki, de az egész szöveged tele van ilyen jellegű hozászólásoddal, azaz ahol olyan megjegyzéseket teszel, amik nem igazak, de az olvasóban azt a benyomást kelthetik, hogy a Linux egy fogyatékos vmi...): "Linuxra nem, vagy alig vannak csúcs 3d driverek"
No szóval ez nem igaz, mert épp az előbb említettük, hogy nVidia drivere jól meg van írva...vagy nem??

Viszont nincs forrásban kiadva.

(De lásd később: "az nVidiának van hozzá rendes drivere") Szóval akkor mért kell azt mondani, hogy nincs, vagy alig van...mikor azt kell mondani, hogy egyes kevésbé elterjedt gyártóknak nincs....he???

Más volt a szövegkörnyezet. Ott azt arra értettem, hogy nincs forrása.

"A valódi ok az, hogy a gyártók NEM ADNAK KI driverforrást"
Noss, ez így abszolút de nem igaz, mivel kiadhatnak nyugodtan bináris drivereket is...lásd az nVidia is ezt csinálja!! Nem értem miről beszélsz, mivel _nem_ kell kiadniuk a forráskódot...

Az, hogy a gyártok kiadhatnak bináris drivereket is, nem változtat azon a tényen, hogy nem adnak driverforrást. Márpedig az tény, hogy 3d kártyára, gyártó által forrásban kiadott driver nincs.

"a driverforrásból a konkurrencia ne következtethessen a kártya felépítésére"
Hmm..szerintem ebbe is bele lehetne kötni...de asszem ebbe most inkább nem...mindenesetre maradjunk annyiban, hogy szerintem baromira nem így van...

Akkor azt írd le, hogy miért nem, mert ez így, ebben a formában, nulla.

"ne tudja a konkurrencia a driverforrás átbütykölésével olcsóbban megcsinálni a drivert a saját hardware-ére"
Nah, ez már tényleg egy probléma lenne, csakhogy! A forráskód jogait meg lehet határozni...pl. van olyan forráskód, amiből _semmit_ sem lehet felhasználni másmilyen project célraira...tudom, a GPL nem ilyen, de egy foráskódot mér kéne GPL alatt kiadni?? főleg ha egy "féltett" driverről van szó...

Attól, hogy a forráskóddal ezt elvileg nem lehet megtenni, nem jelenti azt, hogy nem is fogják megtenni. Ha azt jelenti, akkor bármely szoftvergyártó nyugodtan kiadhatná a cocca forrását. Mellesleg ha lenyúlnak egy kódot, átbütykölik, majd binárisban adják tovább, abból soha nem lehet kideríteni, hogy itt lopás történt. Még egy forráskódot is át lehet írni olyan mértékben, hogy szülőatyja se ismerjen rá :) Úgy bizonyítani pedig, hogy még egy bíróság is elhigyje, pedig szinte lehetetlen, ha a kódot valóban jól átbütykölték. Eltés vagy, ezt neked is tudnod kéne.

"Ezt persze lehet támadni azzal, hogy "és akkor miért volt szükség egyáltalán a Linuxra?". Csak ez ott bukik, hogy a Linuxnak VAN csukottforrású alternatívája, a nemlétező linuxos 3d drivereknek meg NINCS. (Legalábbis Linuxra nincs.)"
Bocs, de ezy úhy hülyeség ahogy van...lehet már én vagyok fáradt, de ennek se füle se farka...

Tényleg jó lenne, ha csak ahhoz szólnál hozzá, amihez megy.

"Linus az ilyet nem szereti. Ez ellen megoldás, ha külön lehet letölteni a drivereket a saját weblapjukról."
Bocs, de a linux kernel több bináris drivert is tartalmaz...

Igen? Na mutasd, hol. Érdekel. Mert bináris driver, az nincs benne. Obfuscated forrású driver van benne (egyik scsi vezérlőé is például).

linux épp mostanában beszélt arról, hogy szeretné, ha a jövőben a bináris drivereket le lehetne cserélni forráskódúakra...szóval most megint miről beszélsz??

Egyrészt nem Linux, hanem Linus. Linus a fő fejlesztő, a Linux az oprendszer.

És igen, pontosan erről beszélek. Mert egy scsi kártyának igenis illik, hogy opensource forrása legyen, de egy 3d gyorsítónál ez nem szükséges, mivel ott a driver fejlesztésének költsége összemérhető a hardverével.

Amúgy pedig az NVidia driver az X része. Pontosabban ad ki kerneldrivert is (valószínűleg a framebuffer részhez), és ott forrással is. Viszont abban nincs 3d gyorsítás, mivel a kernelben lévő framebuffer interface olyat nem tartalmaz.

"NINCS binárisan kompatibilis szabványos 3d driver interface a linuxban!"
De van, bocs...nézd meg, hogy az nVidia drivere milyen fájlokból áll, és rájössz, hogy az bizony lecserél pár X11-es drivert...aminek egy része a szabványos meghajtó, a másik része pedig a 3d-s vezérlő....

A linux kernelben nincs, az X-ben van, ez tény.

"Sőt, még külön symbolversioning feature is van a kernelben, ami kifejezetten MEGTILTJA a nem kifejezetten ahhoz a verzióhoz tartozó modulok"
A 3d kártya vezérlője nem modulban van...és a symbolversioning, amit te emlegetsz tudja azt, hogy a régebbi kernelhez lefordított modulokat futtatja újabb kernelen is...nemtom te már fordítottál kernelt életedben?

Drivert is írtam. És ebben igazad van, ezt itt tényleg rosszul tudtam.

"A megoldás: fű alatt kell megvenni a főszervezőt, hogy szart csináljon."
Bocs, de linus jól teszi a dolgát..én folyamatosan nyomon követem az eseményeket, és szerintem linus próbál a lehető legjobban dönteni minden esetben...Tudod vannak olyan hackerek, akiket nem lehet megvenni, és ők is meg vannak elégedve linussal...erről csak ennyit...

Hmm... talán nem olvastál elég kernellistás flémet... itt az ideje elkezdeni...

"Jut eszembe, a Transmeta, ahol most Linus főállásban dolgozik, egyik tulaja az Intel valamelyik alvezére... ami meg a m$ jó pajtása... érdekes..."
Bocs, de tudod mi az érdekes? Tudtad, hogy a Transmeta processzorokkal foglalkozik? Te nem találod furcsának, hogy egy főleg processzorokból élő mamutcég majdnem élén egy igen komoly konkurencia cég tulajdonosa legyen? Mert én igen...és ez a furcsa....

:) Na, hát ebben egyetértünk... ez tényleg furcsa :)

Na jó, asszem mára ennyi elég volt..ha kérsz még, akkor reagálhatsz erre...de szerintem jobb, ha inkább csöndben maradsz...és ne fikázz olyat, amit nem értesz, hogy muxik...

Kérek még... de tényleg, sértegetések nélkül... az olyan kispályás.

Összességében azt tudom mondani, hogy ezzel a topikkal a következő hibákat követtem el:
1. nem emeltem ki, hogy az, amit felvetettem, egy LEHETŐSÉG... magam sem voltam benne soha halálbiztos, ha így is tűnt, tűnik.
2. nem néztem utána eléggé, hogy pontosan mit, mihez is ad ki az nVidia.

Viszont senkit nem anyáztam, soha nem voltam offtopic, és értettem a topicnyitó hozzászólást. :)

Előzmény: Paprika (35)
Paprika Creative Commons License 2002.08.22 0 0 35
Te, ebben olyan hülyeségeket írkáltál le, hogy az már valami eszméletlen! Ráadásul meg annyira el vagy szállva magadtól, hogy asszem kicsit helyrereklak már...
Igenis veszem a fáradtságot, és reagálok pár dologra...nem mindre, mert én ki merem állítani, hogy baromira nem tudok mindent...

Szóval:

Magyarországon is, mint amúgy az egész világon az nVidia kártyák eléggé olcsóak, mellesleg már eléggé jó ideje, így nem látom semmi okát annak, hogy úgy beszéljünk róla, mint a fehér hollóról...
Ez ügyben már volt értelmes hozzászólás is, amit viszont nem vettél észre a sok "Ne offtopikozzunk ti barmok..." beszólásaid mellett...na mind1...

Akkor, írtál egy ilyet (most csak egyet emelek ki, de az egész szöveged tele van ilyen jellegű hozászólásoddal, azaz ahol olyan megjegyzéseket teszel, amik nem igazak, de az olvasóban azt a benyomást kelthetik, hogy a Linux egy fogyatékos vmi...): "Linuxra nem, vagy alig vannak csúcs 3d driverek"
No szóval ez nem igaz, mert épp az előbb említettük, hogy nVidia drivere jól meg van írva...vagy nem?? (De lásd később: "az nVidiának van hozzá rendes drivere") Szóval akkor mért kell azt mondani, hogy nincs, vagy alig van...mikor azt kell mondani, hogy egyes kevésbé elterjedt gyártóknak nincs....he???

"A valódi ok az, hogy a gyártók NEM ADNAK KI driverforrást"
Noss, ez így abszolút de nem igaz, mivel kiadhatnak nyugodtan bináris drivereket is...lásd az nVidia is ezt csinálja!! Nem értem miről beszélsz, mivel _nem_ kell kiadniuk a forráskódot...

"a driverforrásból a konkurrencia ne következtethessen a kártya felépítésére"
Hmm..szerintem ebbe is bele lehetne kötni...de asszem ebbe most inkább nem...mindenesetre maradjunk annyiban, hogy szerintem baromira nem így van...

"ne tudja a konkurrencia a driverforrás átbütykölésével olcsóbban megcsinálni a drivert a saját hardware-ére"
Nah, ez már tényleg egy probléma lenne, csakhogy! A forráskód jogait meg lehet határozni...pl. van olyan forráskód, amiből _semmit_ sem lehet felhasználni másmilyen project célraira...tudom, a GPL nem ilyen, de egy foráskódot mér kéne GPL alatt kiadni?? főleg ha egy "féltett" driverről van szó...

"Ezt persze lehet támadni azzal, hogy "és akkor miért volt szükség egyáltalán a Linuxra?". Csak ez ott bukik, hogy a Linuxnak VAN csukottforrású alternatívája, a nemlétező linuxos 3d drivereknek meg NINCS. (Legalábbis Linuxra nincs.)"
Bocs, de ezy úhy hülyeség ahogy van...lehet már én vagyok fáradt, de ennek se füle se farka...

"Linus az ilyet nem szereti. Ez ellen megoldás, ha külön lehet letölteni a drivereket a saját weblapjukról."
Bocs, de a linux kernel több bináris drivert is tartalmaz...linux épp mostanában beszélt arról, hogy szeretné, ha a jövőben a bináris drivereket le lehetne cserélni forráskódúakra...szóval most megint miről beszélsz??

"NINCS binárisan kompatibilis szabványos 3d driver interface a linuxban!"
De van, bocs...nézd meg, hogy az nVidia drivere milyen fájlokból áll, és rájössz, hogy az bizony lecserél pár X11-es drivert...aminek egy része a szabványos meghajtó, a másik része pedig a 3d-s vezérlő....

"Sőt, még külön symbolversioning feature is van a kernelben, ami kifejezetten MEGTILTJA a nem kifejezetten ahhoz a verzióhoz tartozó modulok"
A 3d kártya vezérlője nem modulban van...és a symbolversioning, amit te emlegetsz tudja azt, hogy a régebbi kernelhez lefordított modulokat futtatja újabb kernelen is...nemtom te már fordítottál kernelt életedben? Mert a modulok részben akkor megtalálod maj, hogy ezt hol is lehet állítani...esetleg nézzd meg, jó?? jobb későn mint soha......

most egy kis ugrás, mert már totál elegemlett...de még a végére akarok reagálni...

"A megoldás: fű alatt kell megvenni a főszervezőt, hogy szart csináljon."
Bocs, de linus jól teszi a dolgát..én folyamatosan nyomon követem az eseményeket, és szerintem linus próbál a lehető legjobban dönteni minden esetben...Tudod vannak olyan hackerek, akiket nem lehet megvenni, és ők is meg vannak elégedve linussal...erről csak ennyit...

"Jut eszembe, a Transmeta, ahol most Linus főállásban dolgozik, egyik tulaja az Intel valamelyik alvezére... ami meg a m$ jó pajtása... érdekes..."
Bocs, de tudod mi az érdekes? Tudtad, hogy a Transmeta processzorokkal foglalkozik? Te nem találod furcsának, hogy egy főleg processzorokból élő mamutcég majdnem élén egy igen komoly konkurencia cég tulajdonosa legyen? Mert én igen...és ez a furcsa....

Na jó, asszem mára ennyi elég volt..ha kérsz még, akkor reagálhatsz erre...de szerintem jobb, ha inkább csöndben maradsz...és ne fikázz olyat, amit nem értesz, hogy muxik...

Előzmény: Makkos (-)
Makkos Creative Commons License 2002.08.22 0 0 34
Szerintem azt, hogy egy oprendszer mire való, a piac dönti el, nem pedig a szakmabeliek megszokása. A piac pedig az alapján (is) dönt, hogy az adott os mire alkalmas. Ha lenne rendes 3d api linuxra is, akkor onnantól játékra való is lehetne.

Amúgy meg biztos vagyok benne, hogy a gémereknek is teli van a... hócipője a w$ húzásaival (vírusok, fagyások, fizetni kell érte vagy karóba húz a bsa, stb-stb). Csak éppen ők játszani szeretnének, és ezt csak w$on tehetik.

Előzmény: NevemTeve (11)
Makkos Creative Commons License 2002.08.22 0 0 33
Írtam a topicnyitóban, hogy miért nem csinálnak.

Eltekintve attól, hogy opensource-fan lelkem egy kicsit berzenkedik ellene, én azt gondolom, hogy a 3d driverek esete talán az egyetlen, ahol meg tudok békélni a csukottforrással - különösen, ha ennek következménye a linux elterjedtségének mondjuk duplázódása, ráadásul pont desktop fronton, ahol pillanantnyilag a leggyengébb.

Ami nekem nem tetszik, az az, hogy erősen má$ cégekre utaló módszerekkel, szabályosan zsarolják a 3dkártyás cégeket, hogy belső információkat adjanak ki. Ennek következménye, hogy nem adnak ki belső infókat még akkor sem, ha ezzel elesnek a desktop piac kb 5-10%-ét alkotó linuxos területétől. Én azt gondolom, hogy ebben az egyetlen esetben talán mégis meg kéne engedni a csukottforrást még nekik is.

Előzmény: micu (24)
Makkos Creative Commons License 2002.08.22 0 0 32
Birka, amúgy FreeBSD-ben vannak szabványosított, hosszú távon is kompatibilis driver iinterface-ek, többek között ez az egyik, amiben jobb a linuxnál. Csak sajnos ez meg nincs annyira elterjedve, hogy megérje a játékgyártóknak a sok vesződés a portolással.
Makkos Creative Commons License 2002.08.22 0 0 31
Linust nem viszik a tőzsdére, Linus egy ember. A oprendszer neve Linux. A Linuxot szintén nem fogják a tőzsdére vinni, mivel a Linux nem részvénytársaság, hanem (jogilag) Linus bejegyzett védjegye.

Ellenben linuxos cégek már évek óta a tőzsdén vannak. Például a RedHat tőzsdei értéke legutóbb amikor néztem, kétmilliárd dollár körül volt.

Az, hogy gáma front elég sok linuxost (többek között engem se) gyakorlatilag nem érdekel, mivel nem, vagy csak érintőlegesen szokott 3d játékokkal játszani, nem jelenti azt, hogy a Linuxnak előnyére válik, hogy - hipotézisem szerint nem az opensource közösség hibája miatt - nincs rá rendes 3d api. Én azt gondolom, hogy a rendes 3d interface egy óriási terjeszkedési lehetőség lenne a Linuxnak. Ezt a véleményem arra alapozom, hogy ha a hülye 3dgémerek milliói (tízmilliói) látnák, hogy Linuxot gyakorlatilag soha nem kell újrainstallálni, meg azt, hogy akármilyen hibát ki lehet vele javítani, és azt is, hogy adott hardwareen nagyátlagban kétszer gyorsabb, mint a a hagyományo$ o$, azt gondolom, igen gyorsan beindulna egy nagy átálláshullám.

Előzmény: surmi (26)
Makkos Creative Commons License 2002.08.22 0 0 30
Alulbecsülsz... igen sok kernellistás flémet olvasgattam végig (mint ez talán látható volt a topicnyitóból is), mire kialakult az a véleményem, hogy SAJNOS, ez bizony egy reális lehetőség. :(

Ami egy kicsit elszomorít, az az, hogy "á ez biztos nem igaz"-jellegű reakciókon és mocskolódáson, valamint offtopic szövegelésen kívül semmi választ nem kaptam...

Én azt gondolom, hogy nem kéne itt is meghonosítani a polfórum stílusát.

Előzmény: Szeder (29)
Szeder Creative Commons License 2002.08.22 0 0 29
dede. csak most sokminden van a nyakamban, se idom, se energiam... Mire ebbol kilabalok, addig olvass utana dolgoknak, tajekozodj. Mondjuk utana mar lehet, h sajat magad rajossz, h bizony sok tevedes van itt a topikinditasban...

udv,
sz

Előzmény: Makkos (28)
Makkos Creative Commons License 2002.08.22 0 0 28
Igen. Úgy látom, itt SENKI nem olvasta el a topicnyitót...
Makkos Creative Commons License 2002.08.22 0 0 27
Már ne is haragudj, de volt előtte egy kb oldalnyi indoklás is.

Te egyetlen érvet nem hoztál fel, csak engem fikázol - ahogy most is. ellenben utaltál rá, hogy valójában a polfórumos működésemmel van bajod, nem is ezzel a hozzászólással.

Előzmény: Birka vagyok BEEE (13)
surmi Creative Commons License 2002.08.22 0 0 26
SOk huje videokartyas!

Indul a vllashaboru, mikozben szegeny Linust lassan a tozsdere is kiviszik? :)))

surmi

Free Linus Alapitvany
Kuratora: surmi
Szamlaszam:emilben lekerheto

Adomanyaitokat varjuk, FREE MITN... LINUS!

tomb Creative Commons License 2002.08.22 0 0 25
Különben is Matrox rulez :-)
micu Creative Commons License 2002.08.22 0 0 24
Egyébként ahogy az nVidia a többi 3D vasgyáros is csinálhatna normális drivert linux alá (mint ahogy W$ alá sem Billy írja a drivereket).
micu Creative Commons License 2002.08.22 0 0 23
Az nVIDIA a vezető 3D vas gyártó. Ez abból is látszik hogy megengetheti magának hogy normális drivereket adjon ki linux alá. Én egyébként windows alatt sem tennék nem nVidia grafkártyát a gépembe.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!