Továbbr is az a feltételezeésem, hogy te valami sötét politikai cél elérése miatt érdeklődsz a voodoo után. Azt már látom hogy hasba lyukat beszélni tudsz. Egyéb beszerzendő képesség?
Hogy a végén kezdjük: nem tudom, miért vagy olyan nagyra azzal, hogy kiraktad az adataidat és a fényképedet. ha kirakod, a te dolgod, mindenki megnézheti (bár szerintem felesleges szem.ig. számot kirakni); de akkor meg ne büszkélkedj vele. vagy ne ebben a topikban. de mindegy, ezt már teljesen szétoffoltad, mindamellett, hogy kétszázszor megkértelek, ne itt fejtsd ki a HGY-ellenes, Pol-i és vallástörténeti véleményedet. (persze, én vagyok a hülye, hogy mindig válaszolok)
Más. Próbálj meg elvonatkoztatni a felfűtött választási kampány egyházhangulatától. nem szokásos, és kevésbé kívánatos tény ugyanis, hogy az egyházat megszemélyesítő papok, önnön meggyőződésük és véleményük alapján politikai nézeteiket szavazatokra próbálják váltani a rá bízott "lelkeken" keresztül. Európában sem ismeretlen a jelenség, hogy a templomba járó, vagy (ami ma a vallássoságot jobban kifejezi) egyszerűen hívő állampolgárok bázisként szolgálnak a(javarészt) középjobboldali, jobboldali, sok esetben nevében (is, vagy sem) keresztény pártoknak. (ezt meg lehet magyarázni induktívan és deduktívan is, egyik kedvenc érvelés a politológusok körében, hogy a szekularizált baloldali értékrend tömegeinek fejében egymást gerjeszti a két tényező, úgymint vallástalanság -és nem vallásellenesség-, és a preferencia.)
Azonban mindez nem feltételezi, és végképp nem predesztináltan eredményezi, hogy a vallás amolyan poszt-földalatti (értsd: politika-alatti) mozgalomként, mágiát és varázslatot bevetve szédíti a lelkeket. Ahogy olvasom a soraidat, nekem úgy tűnik, hogy egyrészt meg vagy győződve arról: az emberek könnyen befolásolható birkák, akik nem gondolkoznak racionálisan, döntéseiket holmi érzelmi alapon hozzák. másrészt: ebből következően nálad nemhogy kisebb szerepet játszik az főutas meggyőzés, mint a mellékutas, hanem egyenesen nem is létezik.
pedig hidd el: az embereknek van annyi esze, (még ha ezt a politikusok, ugyanúgy, mint a papok), hogy felelősen tudnak dönteni, és ami fontosabb: mérlegelni. hallanak ezt, hallanak azt, de nem becsülik túl aránytalanul egyik véleményt sem (ellentétben veled). ha nem így cselekednének, akkor -maradva az előző példánál- baloldali pártra nem szavazna vallásos ember. sőt: nem is létezne baloldali közgazdász. (mert hát szakmája szerint -figyelj: racionalitás- fel sem merülne benne a szociális érzékenység. de érző ember is, támogatja a szegények felemelkedését, hiszen megdobban a szíve, ha nyomorult kisgyereket lát. ez már emocionális sík. és meglehet: vallásos is, a maga módján. de mindezek alapján még mindig nem tudod róla eldönteni ennyi információból, hogy kire is szavazott -mondjuk 2002ben.)
szóval az ember bonyolultabb lény annál -hála égnek-, hogy felelős döntéseket megfelelő meggyőződés nélkül hozzon.
de erről most már tényleg ennyit. nem kívánok veled módszertani és elméleti kérdésekről csevegni.
további információkat voodoo/vudu/woodoo témában szívesen várok mindenkitől, akinek volt türelme végigolvasni Vigor kollégával való eszmefuttatásunkat.
mondhatjuk azt is: túlságosan kombinálod a tömegmanipulációt, a politikát (ami ab ovo a társadalom irányításának művelése), illetve a vallást, amit -mint tudjuk-, a modern állam létrejöttekor elválasztottak egymástól. A vallás az emberek tudatával és meggyőződésével operál, ami - nagy tömegben - igencsak befolyasolja a "modern állam", a demokrácia működési elveinek megfelelően az jelöltek hatalomra jutását. [Egyszer apukám azt mondta, hogy a sztálini Szovjetúnió valódi feudális állam volt: államvallás (marxizmus), király (Sztálin), földesurak (csinovnyikok)]. Aki manapság valódi politikai hatalmat akar elérni, azt csak tömeghipnózissal (ami manipuláció, és amihez a voodoo nagyszerű eszköz) érheti el a megfelelő időn belül. Mivel a vallás is gyakorlatilag "manipulál" az emberekkel, és egy jól szervezett vallás (amilyen a római katolicizmus), sokkal nagyobb tömegeket győzhet meg politikai szempontból, a demokrácia pedig a tömegekre alapszik, ergo, állam és egyház (vallás) szétválasztása csak illúzió. (OFF Te ki mernéd tenni az adataiadat az Internetre? Nézd meg a bemutatkozásomat. ON)
Jó. Kant szerint pedig a transzcendentális idealizmus konzisztens az empirikus realizmussal, ha erről az oldalról közelítünk.
Más szemszögből nézve viszont erős fenntartásokkal és előítéletekkel rendelkező személy lehetsz te; ilyen predesztinált és leegyszerűsített elemzés a politikai alrendszer és főként az abban részt vevő politikai aktorok nem ismeréséről tanuskodik.
mondhatjuk azt is: túlságosan kombinálod a tömegmanipulációt, a politikát (ami ab ovo a társadalom irányításának művelése), illetve a vallást, amit -mint tudjuk-, a modern állam létrejöttekor elválasztottak egymástól.
összegezve: a pol. elsősorban nem tömegmanipuláció, ezen funkciója inkább a kritikákban manifesztálódik. magam részéről pedig a társadalomfenntartó és redisztribúciós feladatkört szemlélem, és ezen részével foglalkozom.
mindazonáltal már többször kifejtettem, és most utoljára teszem: ebben a fórumban a politikának, úgymint személyes ambícióknak, és mint módszertani kérdéseknek - nem szántam helyet.
De a kettő igencsak összekapocsolódik. A tömegmanipuláció mágia. Ha Lenin a kumminizmust úgy határozta meg, hogy "a kommunizmus az a szovjethatalom plusz az egész ország elektrifikációja", akkor a nácizmust a későbbi tanulmányozói úgy határozták meg, hogy "a nácizmus az mágia plusz tankhadosztályok". Olvastam valami francia szerzők könyvében, aminek az volt a címe, hogy "A mágusok reggele".
érdekel a politika, meg érdekel a voodoo is, emellett érdekel az utazás, az úszás, kicsit a sport, a nők meg nagyon. ezekből következtetve én valami hatalmas mágiára készülök szerinted?
Bocs, a bemutatkozásodban írtad, hogy érdekel a politika... nem valami politikai célból kell neked a voodoo? Tömegmanipuláció etc. Hitlert is a Thule-társaság "áldotta" meg...
Ahogy az elején írtam, nem vagyok jártas -még alapszinten sem- a voodoo vallásban, csak érdekel. Így aztán elsőre valami átfogóbb és fogyaszthatóbbra lenne szükségem, az sem baj, ha angol nyelven. Ha tudsz ajánlani, megköszönöm.
Kérdés, hogy a voodoo melyik ága érdekel, attól függően tudok ajánlani irodalmat. Mert elég sok különbség van egyes ágak között, pl a Macumba nem Loa-kat idéz meg, hanem "csak" halottak szellemét. Magyarul asszem semmi érdemleges nem jelent meg ebben a témában, de ha angol nyelvű írás is érdekel akkor szólj.
Pedig a hozzászólásom témába vág, amit a HGY-ben művelnek, az az igazi voodoo. Menj, merítkezz meg, és lassan felküzdheted magadat a fősámáni pozícióba. Áldásom reád.
kurvára nem érdekel a hit gyülekezete, és legalább annyira nem az olyan emberek és hozzászólásaik, amelyek EGYÁLTALÁN nem a témáról szólnak. nem kérdeztem a hgy-ről, nem is akarok hallani róluk. ha bajod van velük, azt ne ebbe a fórumba írd le, hanem egy arra alkalmasra. kösz.
Menj el a Hit Gyülekezetébe. Ott a fősámán (NS) táncoltatja az alsámánjait (presbiterek), akik táncoltatják a bábúikat ("hívők"). Ezt hívják náluk istentiszteletnek :(
Enyhén szólva is mély tudatlanságról tudnék számot adni a voodoo vallásról (talán még le sem tudom írni helyesen a nevét), de igencsak érdeklődöm iránta. Ha valaki tudna nekem valamilyen alapművet ajánlani -az sem árt, ha netes-; azt szívesen venném. Története, gyakorlása, alanyai, lényege, stb.