off
:o)))
Vajh, amikor szültem, miért hívták a szobát tolatós szakasznak...?
:o)))
Kállai Eszter
Tökéletesen elfelejtettem a vele való kapcsolatot. 1989-90-ben megkereste az összes, akkor alakult NGO szervezetet. A székhelyük valahol a Kodály körönd környékén volt. 1x jártam ott.
Emlékeim szerint akkor még nem volt megzakkanva, de az a fanatizmus, amivel nyomult kimondottan kellemetlen volt.
Mint ahogyan megszabadulni is tőle.
Nehezen felejtette el az egyesület telefonszámát... :o)
A levél tartalmával nincs mit kezdeni. A többszörösen csavart összeesküvés-elmélet mellett (vagy pont ezért) sok benne a "mondják", "állítólag", "azt beszélik"...
A helyesírásáról már nem is beszélve!
Tartalmilag vajon mennyi lehet ebben a tény?
Engem pl. érdekelne, igaz-e a szefárd-askenázi szembenállás?
Ha igaz, miért?
Kösz, ha valaki fel tud világosítani!
Csak egy kicsi off: Azok, akik megkérdőjelezik, hogy megfelelő-e a terhes szó, hordtak-e bármikor bébit a pocakjukban? Mert ha igen, és nem érezték terhesnek a dolgot (áldott tehernek, de mégiscsak tehernek :-), kis hányinger, hátfájás, folytonos pisilési inger, dagadt lábak, álmatlanság, egyéb örömek) Mert ha igen, és megkérdőjelezik a "terhes" szó létjogosultságát, akkor vagy szedálva voltak, vagy elment az eszük teljesen :-)))
Mielőtt bárki kövekkel kezdene hajigálni: imádtam terhesnek lenni, nagyon vártam a babát, de néha bizony a pokolba kivántam az egész állapotot...
on
"Ez a bizonyíték rá, hogy ez egy gyenge hamisítvány." Nahát!
Már ott tartunk, hogy "megszállott", "űzött", lelkibeteg nyanyát is hamisítanak???
Tipp?
MN megfelel?
Nekem az a tapasztalatom, hogy jó és igaz ügyeknek az ilyen megszállottak tudnak a legtöbbet ártani.
Az emberek egy része kitér előle, egy másik része nem szól rá ne ártson, ha már segíteni nem tud, mert nem akarja hogy megvádolják magyarellenességgel, de nem lehet senkinek sem a védelmébe venni és felhívni a figyelmét arra hogy hogyan is jelenik meg az emberek előtt, mert nem hallgat senkire csak a belső tűzre.
Őnála is a lélek űzöttségének az okát kellene megkeresni, de ehhez meg túlságosan zárt a személyisége.
Ilyenkor értem meg igazán, mi is az a geográfiai hendikep. Jaj, ha én hajdunánási lettem vóna tán még Eszti néni is tanított vóna (persze nem biztos, hogy ott tanított). Vajon hány gyereket mérgezhetet meg?
Kedves helyi polgár!
Kállai Eszter eléggé harcos nyelvművelőként szerepel a nagy nyilvánosság előtt. Az igazi nyelvészek ugyan sarlatánnak tartják, éppen pl. a várandós, terhes miatt. (Lehet, hogy Neked ez bornírt, de meglehetősen régi magyar szó, először 1450-ben adatolták (szemben a várandóssal, melyet 1590-ből). Édes terher - szokták mondnai, és ez szép is, erre a várandós nem alkalmas.)
Szóval, egy purista ne írjon helytelenül. Ez, amit olvastunk, nem emil, és az emilben is csak akkor elfogadott, ha az olyan stílusú. Az ilyen "fennkölt styl" gondos helyesírást igényel.
A tartalomhoz többszörösen nincs hozzátenni valóm: túl hosszú és túl zavaros ahhoz, hogy elemezni kezdjem.
Hontalan
"Tehát még egyszer: nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy természeti törvényeket sért, aki világpolgárról beszél! Ha bemegyek az édesanyám virágoskertjébe, nem VIRÁG- ot látok, hanem tulipánt, szegfűt, rózsát. Az ember csak nemzeti formában, anyanyelvén - annak is nyugodtan azt a tájnyelvét használva, amelyikben felnőtt - élheti meg igazán az emberi bensőséges kapcsolatokat. Tisztázni kell a fogalmakat, tisztázni az emberi jogok és kötelességek rendszerét, az emberi élet célját és értelmét. "Sok az intézni való" mondta egy felvidéki öreg magyar. Ám itt a felelet: "Sok kéz hamar kész." S itt jön nekünk, magyaroknak a szerepe, feladata - szerintem -: Adottságaink (ázsiai eredetünk) és körülményeink (egyrészt itt élünk Kárpátiában, másrészt nagy szétszóródottságban, szinte a Föld minden országában ott vagyunk) alkalmassá tesznek bennünket arra, hogy hidat alkossunk a két nagy kultúra - az ázsiai és az európai között.. A magyar nemzet ezt a feladatát teljesíteni is tudja, ha akarja"
Meg vagyok döbbenve. Ezt nem írhatta Kállai Eszter. Ennek az írásnak igen gyenge a helyesírása. Rövid i.vel nyílt, ly-nak pufajkás.
Ez a bizonyíték rá, hogy ez egy gyenge hamisítvány.
Amúgy hasonlít rá.
Hontalan
Nem tudom ki hogy kerül az MVSZ (Magyarok Világszövetsége) ülésére.
Emlékszem 1990-ben vagy 91-ben volt a szervezetnek az első nagy találkozója a Budapesti Kongresszusi Központban. Nagy hírverés volt, rádió, Tv közvetítés minden amit el lehet képzelni.
Még azt is megtudtuk, hogy Afrikában vannak magyarabok is.
De félretéve a viccelődést, engem tényleg érdekelt ennek a szervezetnek a munkája.
Odamentem, de nem engedtek be. Kérdezték, ki vagyok. Mondtam a cerberusoknak: magyar vagyok.
Ki gondolta, hogy az MVSZ-nél ez nem elég jó ajánlólevél.
Nem akartam a titulusaimat emlegetni, eljöttem.
Azóta sem tudom, de a Timkó Iván és egyéb ügyek óta már nem is bánom, hogy magyarként nem veszek részt a Magyarok Világszövetsége munkájában, de még ezen magyarok rendezvényeire sem mehetek be.
Én 1988-89-ben találkoztam össze Kállai Eszterrel.
Gyakorlatilag minden társadalmi szervezet rendezvényén megjelent és amint szóhoz jutott elkezdett lelkesülten agitálni a "Szépen magyarul - szépem emberül" mozgalomért, teljes mértékben függetlenül attól hogy mi is volt a rendezvény eredeti célja. Végighallgattuk, ki merne egy ilyen szép célt akár csak megkérdőjelezni, de lehetett érezni a hölgy belső űzöttségét. Mindig jelentős eredményekről beszélt és mindenkit felszólított a csatlakozásra. Nem vitatkoztunk vele, talán még jól is alakulhat az elgondolása.
Úgy emlékszem egyszer sikerült valami díjátadást megszerveznie a mozgalom keretében, rádióközvetítéssel fajsúlyozva a rendezvényt.
Én nem csak őt sajnálom, mindenkit aki ilyen zavarodott magyar tanárral találkozik szembe.
Lehet, hogy csak az utóbbi években omlott össze teljesen, de amit és ahogyan itt előadott az csíráiban is a magyar órákon zavaros kotyvalék lehetett, és a hölgy átszellemültsége, állandóan szent tűzben égése miatt káros és mérgező is.
Milyen távol van ez az írás és a mögötte álló ember a "Szépen magyarul - szépen emberül" általam elképzelt eszméjétől.
Ezt a levelet az a Kállai Eszter jegyzi aki az MVSZ 2000. évi ülésén mindennél fontosabbnak tartotta hogy cseréltessék le az egészségügyi intézményekben a "terhesrendelés" feliratú táblákat "várandósrendelés" táblára?