RTL KLUB Online és Fókusz
Életmentő műtétetre várva
2002. július 9., kedd - 20:27
Imivel először 1999-ben jártak a szülei Memphisben, ahol az orvosok azt mondták, lábra tudják állítani a gyereket, de a műtét 40 millió forintba kerülne. Azóta gyűlik a pénz, már több mint a fele megvan, csakhogy közben eltelt 3 év. Ezalatt a kisfiú állapota rengeteget romlott.
Az éjszakai lemezfelvétel, és néhány óra alvás után Junior Nagykátára sietett, ahol egy 11 éves kisfiú már nagyon várta őt. A 21 éves énekes ugyanis Imike kedvenc sztárja. A kisfiú kívánsága csupán annyi volt: még életében szeretne egyszer találkozni Juniorral.
Nemsokára egy iskolai fogalmazás is előkerült, Imike írta, egy robotról, aki meggyógyította őt és halláskárosult osztálytársát.
"Az iskolában rávettem Pedrót, hogy vegye be a magot, én is megettem ls csodák csodája futós lett a lábam, Pedró pedig rendesen hallott. A robot tudott valamit, amit az orvosok nem" – idéz fogalmazásából Imi.
Még óvodás volt a kisfiú, amikor az édesanyja elvitte orvoshoz, mert folyton elesett. Többen megvizsgálták, de minden orvos azt mondta, csak kicsit ügyetlenebb, mint a többi gyerek. Aztán a DNS vizsgálat kiderítette: Imike izomsorvadásban szenved, ami jelenleg gyógyíthatatlan.
A család egy házi liftet építetett a gyereknek, hogy kerekesszékben is ki tudjon menni a levegőre. Imike ugyanis élete végéig székhez lesz láncolva.
„ 4 évesen még örülhetek neki, szalad mint a többi gyerek, de 15 éves koráig élhet, mindenfélét kitaláltunk, mászóka, strandra hordjuk, mindenféle olyan dolgot, hogy lassítsuk a betegségét, de sajnos nem nagyon lehetett" – panaszolja az anya.
A kisfiú ma már alig tudja mozgatni a lábát, a kezeit pedig már felemelni sem képes.
A család szerint a gyerek napról napra rosszabbul van. A sorvadás lassanként eléri az egész vázizomzatát, és feltehetően nagyon hamar már az ágyból sem tud majd felkelni. Néhány évnél tovább orvosai szerint nem élhet.
A szülők néhány éve Amerikában jártak, ahol egy orvoscsoport vállalta, megmentik a kisfiút. Izomsejteket ültetnének a szervezetébe, és akkor talán újra lábra állhatna.
Az amerikai műtét azonban 150 ezer dollárba, azaz közel 40 millió forintba kerül, aminek már több mint a fele megvan. A hiányzó összeget az SOS Alapítvány tovább gyűjti, és nyári koncertsorozatot szervez, amelynek bevételével a kisfiú műtétjét támogatják.
„ Az a legfontosabb az apjának és nekem is, meg az egész családnak, hogy amíg Imi itt van velünk, boldogan élje le az életét, amikor még nem tudtuk, hogy beteg azt mondta, ő a hajnalcsillagról jött, és majd ő oda visszamegy, nem sokáig marad itt, visszamegy és újra megszületik"
A kisfiú bátyja mindennap úszni viszi a testvérét. A fiú évekkel ezelőtt nem engedte, hogy kerekesszékbe kerüljön Imi, inkább a hátán vitte az iskolába.
„ Ha nem úsznék, akkor nem tudnám a kezemet meg a lábamat mozdítani, ezért kell úsznom, hogy ne menjen teljesen tönkre a lábam, meg ennyire így tudom, még a fejemet tudom, meg a törzsemet, meg ülni tudok, máskülönben nem" – mondja Imi.
A nyári szünetet Imi az osztálytársaival tölti. A fiúk mindennap eljönnek hozzá, azt mondják, ők a testőrei, és egy pillanatra sem hagyják magára. Sőt még focizni is megtanították.
„ Azt mondják, hogy lehet, hogy meggyógyulok, de nem biztos, nagyon bizonytalan, azt mondják, nem biztos, lehet, ha sokat imádkozom, szoktam is"
Július 26-án Balatonlellén lesz az első koncert a kisfiúért