Jó a kérdés! Szerintem a dinnye héja növekedi fog, hiszen a belsejének a térfogata állandó (Vmax=Vkocka-Vhéj-VSUMmagok), és emiatt, bár a "hús" sűrűsége növekedhet (a szivacsos szerkezet tömörülése miatt), a tényleges dinnye "növekedés" kénytelen a héjszerkezetben manifesztálódni.
A cikk tényleg jó, csak az itt is felvetett legfontosabb problémával nem foglalkozik. Ugyanis szemmel láthatóan egységes méretűek a dinnyék. Mivel vszleg a dinnye nagyobbra is nőne, ha nem korlátoznák, vajon ez a növekedési korlát a héj vékonyodásában, vagy vastagodásában jelenik meg?
Első gondolatra a "topikgyilkos" :)kifejezés jutott eszembe, mikor elolvastam a cikket, és azt gondoltam, hogy túl gyorsan megtaláltad a helyes választ. Természetesen olvastam régebben ezt a cikket, de mára már teljesen kiment a fejemből.
Viszont!
Ellenérvként az árat hoznám fel, ami, mivel optimalizálni szeretném a dinnye beszerzését, mégsem elhanyagolható tényező.
Helyesen tehát az eredeti kérdés így hangzik:
Azonos egységáron mért (Ft/kg) görögdinnyéből milyen esetben tudunk optimális héj és húsarányt elérni?
dr. Torgyántól tudjuk, hogy milyenek a görögdinnye politikusok("kívűl zöld, belül vörös")...
No de!
Hamarosan tetőfokára hág a görögdinnye szezon, és még mindig nem tudjuk biztosan, hogy milyen az optimális görögdinnye!!!
Nyilván, minden dinnyének az íze a legfontosabb jellemzője, de ha elhanyagoljuk az íz faktort, akkor lecsupaszíthatjuk a problémát is:
AZAZ:
"Mekkora átmérőjű görögdinnyénél optimális a héj és a görögdinnye hasznos (hús) aránya?"
(Kicsi dinnyének vékony ugyan a héjvastagsága, de a hasznos térfogata is kissebb! Az óriási dinnyéknél viszont túl vastag a héjréteg.)
CXM
ui.:
Bonyolultabb elméknek ajánlom figyelmébe a magok méretének, az átmérővel egyenes arányban növekvő méretét, ezáltal a hasznos térfogatból kiszorításra kerülő mennyiség értékét.
ui2.: Akinek fáj, hogy gondolkoznia kellene a probléma megoldásán, kérem kíméljen meg a "mekkora dinnye vagy te" jellegű bárgyú poénok elsütögetésétől :)!