A rendőrség feljelentéskiegészítés keretében, titok-szaktanácsadó bevonásával vizsgálja, megállapítható-e bűncselekmény alapos gyanúja - mondta Németh Lajos, az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs igazgatóhelyettese.
Vajon mennyibe kerülhet egy titok-szaktanácsadás? Szeretném jelezni az ORFK-nak, hogy én feleannyiért, feleannyi idő alatt kétszer olyan jól meg tudom szaktanácsadni a D-008 -as doksi titkosságát.
A Magyar Nemzetben Medgyessy Péterrel kapcsolatban június 18-án közzétett dokumentum ügyében feljelentés érkezett a rendőrséghez. Előbb feljelentéskiegészítést rendelt el az ORFK, majd az államtitoksértés ügyében megtagadta, jogosulatlan adatkezelés alapos gyanúja miatt viszont elrendelte a nyomozást.
A D-209 -es doksi esetében kereken egy hónapba telt mire megszületett az eredmény. Most biztosan gyorsabbak lesznek, hiszen szaktanácsadó segíti őket. Az lesz érdekes, ha a mostani vizsgálat eredménye kükönbözni fog az elözőtől. Persze az is érdekes, ha ugyanaz lesz a végeredmény, hiszen akkor minek annyi idő és minek annyi szaktanács?
Összefoglalva: a magyarországi helyzet egyre érdekesedik.
Hogy lehet lefoglalni órákra egy szőke nőt?
Adj a kezébe egy papírlapot, melynek mindkét felére fel van írva: "Fordítsd meg!"
Hogy lehet az ORFK-t hónapokra lefoglalni?
Adj a kezébe egy papírlapot, aminek az egyik felére D-209 a másikra D-008 van felírva.
Hogy lehet Magyarországot napok alatt elfoglalni?
Repülőről D-00000..D-99999 sorszámú röpcédulákat kell leszórni, miáltal mindenki megzavarodik, aki magyar, és az ellenség egyetlen puskalövés nélkül bevonul és átveszi a hatalmat.
Úgy látom senki sem akar beszélgetni velem, így magammal vitatkozom tovább (legalább lejegyzem valahová gondolataimat :)
Tovább folytatva a tegnapi eszmefuttatást az ügynöktörvényről, sehogy sem hagyott nyugodni a gondolat, hogy amennyiben megkeresne mostanában engem is az illetékes elvtárs besugói munkát ajánlva, akkor én:
a) érezzem megtiszteltetésnek az ajánlatot, ingyen és bérmentve, éjt nappá téve írjam a jelentéseket a haverokról, ismerősökről, rokonokról, hiszen ezt a haza érdekében teszem.
b) engedjek a zsarolásnak
c) engedjek a zsarolásnak, de csakis akkor, ha "tisztességesen" megfizetnek
d) egy életem, egy halálom, ezt a "munkát" elvállalom
e) egy életem, egy halálom, ezt a "munkát" én utálom
Nehéz a választás, hiszen a törvénytervezet semmi támpontot nem ad a 2002 május 26-a utáni helyes viselkedésre, sőt mi több első látásra logikai nonszensznek tűnik bármely választás.
Bővebben:
A tervezetből kiderül, hogy 1990 február 15-e előtt (általában) bűn volt besúgni, ennek szankciója nyilvánosságrahozatal, erkölcsi támpontot szolgáltatva az eljövendő generációknak miheztartás végett.
1990 február 15-e és 2002 május 26-a között besúgni illő és üdvös cselekedet volt, annyira jó dolog volt ebben a periódusban a besúgás, hogy a hatóságok "vádalkut" ajánlanak - egyetlen jelentés ebből a periódusból felmentést adhat akár 50 évnyi folyamatos "rossz" besúgásra.
Eldöntendő, hogy 2002 május 26-a utáni besúgás jó-e avagy pedig rossz?
Tételezzük fel, hogy jó. Ez logikai nonszensz, hiszen amennyiben 2002 május 26-a előtt is jó és utána is jó, akkor miért kéne elválasztani a két időszakot egymástól, és miért pont 2002 május 26-án?
Tételezzük fel, hogy rossz. Ez is logikai nonszensz, hiszen 1990 február 15-e előtt azért voltak rosszak a besúgók, mert egy "rossz" rendszert védtek; 1990 február 15-e és 2002 május 26-a között a besúgók jók, mert egy "jó" rendszert védenek. Amennyiben 2002 május 26-a után ismét rosszak a besúgók, ez azt jelentené, hogy ismét "rossz" a rendszer?! Újabb rendszerváltás lett volna, csak nem vettük észre?
Felületes szemlélő a fentiekből azt a következtetést vonná le, hogy a törvényalkotók mind hülyék, hiányzik a minimális logikai készségük.
Kérem szépen, ezek bizony okos emberek. Ördögien okosak. A legfontosabb kérdés amit fel kell tennünk (akárcsak a közönséges bűntetteknél), hogy kinek használ ez a törvény így ahogy van?
Majd csak sikerül jól elmaszatolni az egészet.
Mit vársz azok után, hogy Megyó hősiesen harcolt a KGB ellen???
Lehet ennél továbbmenni az arcátlanságban?
Kedves McAtti,
én is tudok háromig számolni latinul. A topiknyitóban leragadtam a "pro primo"-nál azt remélvén, hogy az ORFK-tól is bekukkant valaki :)
Ha egy nagyon professzionális nagyon független szerv nem tudja három hét alatt megállapítani egy titkos doksiról, hogy titkos-e, akkor nem remélhettem, hogy sikerül nekik egyről kettőre jutni :)
Tudom, hogy törvényalkotáshoz nem elég egy jó ötlet. EVA-t első látásra a választási ígéret kategóriába soroltam - ilyenből volt legalább 10, elsődleges céljuk szavazatok begyűjtése. A "választási ígéret" törvényeknél arra kell ügyelni, hogy minél kevesebb áldozattal minél több szavazatot hozzon. Az EVA ilyen szempontból kissé félresikerült: nem hozott sok szavazatot (sokan el sem hitték), a költség/haszon része pedig a konkrét megvalósítás és alkalmazás során derül ki.
Sokkal érdekesebbnek tartom a 2/3-os törvényeket. Ezek jellemzik leginkább a k házat. A legújabb szösszenetük: javaslat az ügynöktörvényre. Úgy szar ahogy van, amint erre Tisztavíz kiválló kollega is rámutat rövid életű topikjában. Tisztavíz meglátásai jók, egy apró észrevétellel: szerintem megszavazzák. A jobb és baloldal megegyezik, hogy tovább nem borogatják a bilit és feláldoznak egy-két nyeszlett bárányt a demokrácia oltárán, így a plebs is megkapja a hőn áhított cirkuszt.
A törvény látszatmegoldás, a trutyi marad, amint valaki belerúg a bilibe, kezdődik minden elölről.
Idézet a tervezetből:
Nem vesztik el államtitokká minősítésüket azok az adatok, amelyek olyan személyre vonatkoznak, aki az 1990. február 15. és 2002. május 26. közötti időszakban vagy annak egy részében a nemzetbiztonsági szolgálatok állományába tartozott...
Összefoglalva: 1990 február 15-e előtt ügynökösködni erkölcsileg elítélendő, rossz dolog; 1990 február 15-e és 2002 május 26-a között ügynökösködni erkölcsileg felemelő, jó dolog. Amennyiben valakinek abban a "szerencsében" van része, hogy 1990 február 15-e előtt és utána is ügynököskedhetett, az jótett helyébe jót vár, a rossztett helyébe pedig jótékony feledést.
Vegyük észre, hogy a tervezet pontatlan. Mi van akkor, ha én pont 1990 február 15-én reggel 8 óra 5 perckor léptem ki az ügynökök sorából? Akkor én most beleesek a "jó" periódusba vagy sem? Felkérném a k házat, hogy pontosítsák a jó és rossz közötti határidőt óra, perc, másodperc megadásával és indokolják az időpont kiválasztását, hogy a kevésbé műveltek (mint például én :) is megérthessék.
A másik nagy kérdés, ami sehogy sem hagy nyugodni, hogy 2002 május 26-a után ügynökösködni elítélendő-e, vagy pedig épp ellenkezőleg felemelő és hősies cselekedet?
Azért ne hidd, hogy egy törvény "előállításához" elég egy jó ötlet. Kicsit azért több. (Meglévő törvényekkel összhang, végrehajtás lehetőségei, szabályozása...) Ifjú koromban én is azt hittem, hogy elég egy jó ötlet - vannak akik ma is azt hiszik. Lásd eva: milyen qrva jó ötlet, és ha bevezetik, fél alatt hazavágja a gazdaságot.
Ez a pro primo nagyon durva volt. Egy volt rendőrtisztre emlékeztet, aki azzal csillogtata műveletlenségét, hogy most, elvtársaim nagy tabula rázás lesz...
(pro primo, pro secundo, pro tertio... és így tovább, egyesével.)
Köszönöm a konstruktív észrevételt. Jé, csak most vettem észre, hogy tuggya nem két gyé hanem három :)
Az már igaz, hogy félművelt vagyok, de ezzel a fél-tudással egymagam tized idő alatt tízszer jobb törvényeket tudnák összeállítani mint amiket a 384 k összebohóckodik.
A "Pro primo" annyit tesz, hogy "először". Ennek fényében nézd meg újra, amit írtál, és fogadj meg egy jótanácsot: aki félművelt, az ne próbáljon meg elegánsnak látszani, mert csak kiröhögtetnie sikerül magát, azt viszont garantáltan (ld. Hypolit, a lakáj).
Amit amúgy írsz, rendben van, nem értesz egy csomó mindent, nem csodálkozom.
Amennyiben kicsiny országunkban betartanák a törvényeket, akkor hiába lenne a kazánfűtőnek titkos doksija, kitörölhetné vele, és még mindig jobban járna mint akkor ha nyilvánosságra hozná.
Azokon az ominózus napokon.... amikór még a TV-is közvetíthette a mocskos és titkos iratok égetését akár a kocsikisérő is lefotózhatta az iratokat....sőt eltehette még a kazánfűtő is emlékbe !!!
Ez nem elvtársi vagy polgári kérdés. Érzésem szerint ezek ott fenn a k házban olyan játékot játszanak, hogy ki tudja jobban hülyíteni a plebset. Ezt a játékot lehet játszani egy ideig, de fennáll a veszély, hogy a plebs valóban elhülyül. Bolondok házát igazgatni pedig csak az elején érdekes...
A rendőrség nem biztos benne, hogy államtitkot sértett a Magyar Nemzet, amikor nyilvánosságra hozta Medgyessy Péter miniszterelnöknek a III/II-es csoportfőnökségnél végzett munkájáról szóló dokumentumot. A rendszerváltás előtt keletkezett iratokat ugyanis újra kellett értékelni és titkosítani.
Az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága nyomoz a Magyar Nemzetben két hete megjelent dokumentum ügyében.
Pro primo - először is nem két hete, hanem három hete (júni 18) jelent meg a doksi.
Pro primo - másodszor pedig ha ez a nagyon professzionális szervezet, amely felügyeli a rendet kicsiny hazánkban, 3 (három) hét alatt nem tudta eldönteni, hogy bűncselekmény történt-e avagy sem, akkor én egyszerű földi halandó honnan tudhassam, hogy mikor tartom be a törvényeket és mikor nem?
Pro primo - harmadszor: Az elmúlt parlamenti ciklusban 30 (harminc) évre titkosították a III/x-es doksikat. Egyenként elővettek minden egyes doksit, felolvasták és aztán szavaztak, hogy ez titkos, ez nem titkos?! A D-209-es doksi valahol elkeveredett...
Pro primo - negyedszer: Ezek a nagyon professzionálisak fogják kinyomozni a móri "bankrablást"? Szinte látom lelki szemeimmel a holnapi újsághírt: Móron csoportos öngyilkosság történt!