Egy identitászavaros pártot, mint a Fidesz, csak személyi kultusszal és ellenségkép-kreálással lehet működtetni. Csak gondolkodni ne kelljen tartalmi dolgokról...
Ettől függetlenül abban egyetértek, hogy a jobboldal helyzete ma olyan Magyarországon, hogy csak egy kivételes képességű "vezetővel" van esélye egyáltalán versenyben maradni. Hogy ez Orbán "bűne", vagy sem, azt valószínűleg még sokáig fogjuk vitatni egyéb topikokban is.
Véletlenül sem említettem, hogy ez következik, valamint azt sem, hogy így lenne jó.
Bármelyik párt túlzott többsége katasztrófa lenne az országra nézve.
Egyébként egy fidesz nagyságú párt esetleges szakadása nem hiszem, hogy az összes politikusaik és a párt végéhez vezetne.
Létrejönnének újabb formációk, amelyek még akár az MSZP-ből is vonzhatnának magukhoz híveket.
Mert az véletlenül sem igaz, hogy csak a két nagy párt mutathat helyes utat.
Sőt!
Szerintem az igazi jó megoldás a kettő között található.
És meglehet, hogy nem egy köztes párt adhat megfelelő programot az országnak, hanem több.
Ez a választók szempontjából is jó megoldás lehetne, hiszen biztosan van olyan FIDESZ ill. MSZP szavazó, aki nem 100%-ban fogadja el a választott párt ideológiáját.
De most nem tud mást választani. Kihagyva persze a két kisebb pártot a számításból.
Az ilyen választóknak jönne jól néhány köztes megoldás.
Egyetértünk, jó lesz visszatérni rá. De én a mai népszerűségi helyzetből indulok ki, ami fifty-fifty, egy hajszálnyival több MSZP-SZDSZ eséllyel. Ha a Fidesz nyer, akkor persze Gyurcsányt cserélik le, de ez a bal- és liberális oldalon sohasem volt dráma.