Sehova nem küldtek egy fél évig - fél év munkanélküliség alatt azért nincs mit frissíteni az adatokon -, utána meg már nem nagyon érdekelt, mert közben saját magamtól találtam állást.
A többi fejvadászcégtől kaptam azért visszajelzést ez alatt is, de ez van.
Most visszamentem a mimox.hu-ra, de nem találtam semmilyen "adatfrissítési" lehetőséget, úgyhogy maradtam a másik négy cégnél - akik küldtek ajánlatot, interjúlehetőséget, és még saját erőből is megkerestek, felhívtak, nem csak úgy, hogy én jelentkeztem náluk.
Ugy, hogy kozben folyamatosan frissitetted az anyagodat beleveve az uj tapasztalatokat? Fura, most allitolag boom van, es keresnek mindenhol mindenfelet tomegevel.
Ha nem akarsz annyira elbujni ingognito moge, akkor szerintem nagyon erdekes lenne egy "esettanulmany" ahol Csudi megosztana a toipikkal hogy szernte miert nem jott ossze semmi ilyen hosszu ido alatt... Jol ertem hogy interjukra se kuldtek ezer helyre, nem csak pozicio nem jott ossze?
Nincs sok mindent kifejteni ebből. Az elmúlt két-három évben egy darab ajánlattal nem kerestek meg. Biztos igazuk van, de ez rajtam nem segít. Ennyi a történet.
Namost először is, milyen processzorrol van itten szó? Intel 8080?
Ha jól értem, első kérdésed az, hogy miért vannak közvetlen, azaz kódba ágyazott adatok. Miért ne lennének?
Második felvetésed az, hogy miért nincs PUSH-ALL POP-ALL utasítás... nos a 80186-tól már ilyen is van...
Kedves Tervezők!
Számomra nagyon fura, és érdekes – de hát ez van, és eddig ez így jó is volt, és elfogadom -, hogy a processzor PC-je által mutatott területen utasítások (természetesen) és adatok (nem természetesen) is jelen vannak. Tudunk csinálni; sima adatszegmenst, de nem nagyon; natúr kódszegmenst. Lehet-e itt tisztítást végezni? Hogyan kéne átalakítani az utasításkészletet, hogy ez elérhető legyen.
Vagy ez eleve nem lehetséges, mert amikor megemlítem az A vagy DE regisztereket, már ekkor is címzést végzek.
Ez természetes, hisz valamit csak valamivel (valamikkel) lehet csinálni.
Ekkor viszont érdekes, hogy a MOV A,07Fh utasítás nem is egy byte-os utasítás, meg egy adatbyete-os, hanem eleve 2 byte-os és 256 db létezik belőle (egy teljes lap az utasítástáblázatban). Hm hm .. ez egy érdekes megoldási javaslat, ahol az adatokat szeretném átminősíteni utasításokká. E módszerrel viszont a 2 byte-os címekkel semmit sem tudok kezdeni.
Egy másik szemlélet: Mivel a CALL-ok egy halom PUSH-al kezdődnek és egy halom POP-al fejeződnek be, ezért ezt elésegítendően, lehetne egy (v. több) komplett regiszterkészlet (regisztercsoport) cserélő utasítás. A call e byte-ot kapna 2 a célcím lenne másik 2 pedig az új regiszterkészlet címe. Így a regiszter tartalmak mehetnek a veremre, az újak címe adott, a folytatási cím is. A return meg csak simán felnyalná a veremről a cuccot.
Ebben a szemléletben az adatok egy tömbnek, rekordnak tekinthetőek, és mint az „A” meg a „HL” kisméretű indexel címezhetőek.
Nos..?
Mesterséges intelligenciával generált tanmese: a beleesést úgy modellezték, hogy a gravitáció elmozdítja a hangyát a folyóba... de akkor neki is oda kell kerülnie, ez világos... namost aki benne van a folyóban, az csak úgy menekülhet, ha tud úszni, repülni vagy van ott egy barátja, aki kimenti. Namost a gravitációra egyik sem igaz, tehát ő megfullad...
Mit is akartam ezzel a jólismert anekdótával mondani? Hát nem is tudom... talán azt, hogy a mesterséges intelligencia remek dolog lenne - ha lenne - sajnos egyelőre nincs - kár.
Üdv mindenkinek!
Sajna a kötelességek elszólítottak, ezért e nagy kihagyás.
A hozzászólásokat végigolvasva szomorúan veszem észre, hogy nem kaptam válaszokat a kérdéseimre. Kérlek benneteket, adjatok javaslatokat!
A 223 igen nagyra és hézagosra sikerült, el is riasztottam vele egyeseket (, bár nem állt szándékomban).
224: Kedves NevemTeve! Tudom, hogy a bennem rejlő gondolatok nehezen rendeződnek betűsorokká, és elég távoliak egymástól. Azért próbálok érthető maradni, de ez, a visszajelzések nélkül nehezen valósítható meg. Ez itt, egy tervezői fórum, kérdezz vissza, ne légy passzív! Oszd meg velem(ünk) kételyeidet, ötleteidet, kérj pontosítást az érthetetlenül, vagy nagyon nagy léptekben leirt dolgaimról!
225: Kedves ResetGomb! Hát igen, nagyon elrejtődött a hirdetendő információk felsorolása. Ezért megpróbálom újra megfogalmazni:
Egy objektum képes volna (többek között) megmondani magáról azt, hogy
- Hány függvénye van, mik ezek nevei, milyen belső azonosító van hozzájuk rendelve
- függvényenként a paraméterek számát, neveit, típusait, belső azonosítók értékeit
- a használt típusok részletezéseit
- kapcsolódási ábrát (leírást) más objektumokhoz
- leírást (jellemzést) a kapcsolatok sajátosságairól
- külső folyamatábrát (az illesztéshez)
- belső folyamatábrát (a végrehajtásról)
- a folyamatelemek jellemzőit, leírásait.
- szöveges dokumentációt
- bár mit, amit még nem soroltam fel és jónak láttok (e hiányosságom pótlásához is kértem, és kérnék segítséget.)
Szóval minden olyat, ami egy-egy normális dokumentumba kellene.
Pontosabban: szöveges dokumentációt (meg leírásokat), azt nem szeretnék megadatni vele. Én azt szeretném, hogy magyarul íródjék, mások viszont más nyelven. Ezt a vitát kikerülve valami nemzetközi leírási módot kellene kitalálni. Erre lenne jó a matematika.
Remélem, hogy találkoztatok már a FORTH nyelvel, és hallottatok egy keveset az XML-ről, valamint a gráfokról. Mert a forth-ban használt egymásra épüléssel, XML stílusú leírással, a matek gráf megadási módszerekkel szeretném megadni ezt a leírást. Mivel ez így elég érthetetlen és nagyon általános, következzen egy részletesebb magyarázat egy feladaton keresztül.
Készítsünk el egy program dokumentációt úgy, hogy csak tőmondatokat használhatunk. (igen tudom, hogy rengeteget kell belőlük leírni) Példaként valami nagyon egyszerűvel kéne kezdeni, mondjuk az OOPascal-ban (is) emlegetett kör vagy négyzet kirajzoló objektumok leírásaival. Na jó, nem igazi tőmondatokkal, hanem nagyon egyszerű mondatokkal, amikben csak 3(-4) fogalom helyezhető el. Az utolsó szabály, hogy egy új fogalmat csak 2 ismert fogalom társaságában vezethetsz be. A leírás megvalósításához, íme néhány rendszerező szemlélet: Ki-mivel-mit, ki-mikor-mit, mit-mivel-hogyan, ki-hol-mit, ki-hol-mivel, minek-kapcsolata-mivel, jogalany-jogtárgy-jogviszony, birtokos-birtokviszony-birtoktárgy, stb…
Továbbá, egy kevert sorrendű példa (más témáról): A repülőgép egy közlekedési_eszköz. A repülőgép képes repülni. A repülőgép utasokat szállít. A repülés egy mozgás. A repülés levegőben történik. A repülés két_pont_között zajlik. (a két_pont_között, egy érdekes összetett fogalom) A mozgás, az helyzetváltoztatás. A helyzetváltoztatás pontokon_történő áthaladás. Áthaladás az a_nagyon_rövid_ideig_tartó ott_tartózkodás. Az ott_tartózkodáskor az ottvan()_függvény_válasza igaz. A repüléskor az a repülés végrehajtása. Repüléskor nem_érintkezik a földel. Repüléskor nem_érintkezik a vizzel. Repüléskor a levegőben van.
Az egész leírás elkezdéséhez pedig kell egy axióma készlet, amiből fel lehet építkezni. Lásd korábbi utalásaimat. Mivel ezekben a leírásokban mindenféle dologról szó esik ezért én nem tárgyaknak, meg objektumoknak nevezem őket, hanem fogalmaknak. Két fogalom közt egy harmadik jelzi a kapcsolatot. (Lehet mit tanulni az XML-ből, nincsenek neki rossz céljai.)
Ha az így elkészült leírásokat kicsit megvizsgáljuk, akkor látható, hogy általában 2 objektum és egy mozgás (művelet) szerepel bennük. Mivel ez a dokumentáció ilyen kijelentések felsorolásából áll, ami nem más, mint egy háló, máris áttévedtünk a mesterséges intelligencia területére. Amit Kártékony a 233 igen szépen megfogalmazott. Ezzel a leírással az OO leképezést teszem teljessé, a (a háló) futtatásával pedig életre keltem, vagyis megvalósítom a MI-t.
Egy kis kiegészítés a 226 AndrisK válaszához. A „bekonferáláson” kívül még egy halom dolgot (információt) elárul magáról (amit fentebb próbáltam értékeltetni). Pld, azt, hogy mi a célja, hogyan teszi ezt, milyen fogalmakkal manipulál (miket kell bekészíteni neki). Egy halom „leírást”, jellemzést ad magáról, hogy önálló fogalom (entitás) maradhasson. Elkülöníti magát a többi fogalomtól azzal, hogy nagyon sok jelzőt, jellemzőt megad magáról. Itt van egy bizonyítatlan következtetés az, hogy egy fogalmat elég körülírni, jellemezni, akkor meghatároztam öt. Erre tettem utalást a 223-ban is: „E "tervezgetés" során igazolást szeretnék kapni arra, hogy egy-egy fogalom definíciója nem más, mint a kapcsolatrendszere (Vagyis az, ami megmondja azt, hogy milyen a viszonya egy másik fogalomhoz). Itt egy kicsit el kellene gondolkodni azon, hogy mikor mondjuk valamire azt, hogy: értem.”
Végül: most már talán látható, hogy ez a ”dokumentáció” mennyire általános, és hogy mindenfélét le lehet írni vele. Ezért ezzel az egyféle leírási móddal (a háló leírásával) megadható a teljes önhirdetési tartalom.
Kedves ResetGomb! 225
A ”GetInsuranceDateExpires()”-től talán nem lesz okosabb, de ha jól belegondolsz a fentebb leírtakba, és sikerül továbblépned, akkor megad is meg tudod mondani.
Viszont annyival „lesz a feldolgozó programod okosabb”, hogy meg tudja mondani „AndrisK”- nak, hogy milyen adatokat kell küldeni a megszólított (sárga) szolgáltatónak. És amennyiben ez a rendelkezésére áll, akkor meg is teszi. Ha nem áll a rendelkezésére - viszont a „hálójában” szerepel -, akkor javaslatot tud tenni a kiegészítő adatok beszerzésére, és megfelelő engedélyeztetés után lefutja ezt a kört is.
A háló leíróképességét és tartalmi részletezését más toppicba szeretném megtenni.
A mesterséges intelligencia problémamegoldó képességéről eddig kialakult elvárásai (eddig) még elég alacsonyak. Úgy hogy nem veszik el a munkát az emberektől, legfeljebb mást, máshogyan kell majd csinálni.
Embernek- gépnek szól? Hogy is van ez? Szerintem az ilyen „közös” dokumentum csak jó dolgokat hozhatnak. Én is tudom olvasni, és a gép is. Én azért húzok belőle hasznot mert Ő több dolgot fog tudni megtenni „magától”. Nem kellesz állandóan típus egyeztetést csinálni, és egyik helyről a másiba töltögetni az adatot és közben formázni. Mert hát engem ez bosszant nagyon, hogy a programok a valódi feladatmegoldás mellett állandó adatkonverziókkal terhelik a rendszert. Ez pedig kevesebbé illetve beavatkozás mentesebbé tehető. Ebben lehetne megoldás, a fentebbi-lentebbi un: ”objektum ön hirdetési” javaslatom.
Na, szépen vagyok.
Valaki válaszol és észre sem veszem :S
Eh, fáradt vagyok....
Ez a sztori nagyon hepiendes :)
Bővebbet tudsz még mondani? Milyen szabványokat használtok? Polcról levett, vagy saját készítésű?
Ha polcról levett, akkor melyiket és mit változtattatok rajta? /Persze, csak olyan részletességgel, amilyennel szabad. Nem akarunk problémákat kerálni. :)/
Nem mondtam/írtam, hogy hülye vagy, úgyhgy nem értem, hogy ez hogy jön ide. Mind1.
Rendben, válasszuk ki a téma egy kicsit szűkebb metszetét! Úgy talán könnyebben beindul a téma. ;)
-Tervezés, UML, módszertanok, dokumentum sablonok
-Fejlesztést támogató eszközök
-Tesztelés + eszközök
-Project managment, avagy mit csinál a vezető fejlesztő?
Most hirtelen ennyi jutott eszembe. Válassz egyet és akkor azt kibeszéljük. ;)