Szia!
Jugoszlávia (pardon! Szerbia-Montenegró) a kettősségek országa. Valószínűleg rendben át tudsz majd utazni rajta, de azért készülj fel (anyagilag), lehet, hogy találkozol majd egy-két szemétkedő rendőrrel vagy határőrrel. Ha 5-10 Eurót vagy Dollárt (inkább Eurót) adsz neki, akkor leszáll rólad. Engem egyszer egy kalauzt akart lerakni a vonatról, az éjszaka közepén a pusztában. Megmondta: nem érdekli, hogy van érvényes jegyem, vagy fizetek neki 5 Dollárt, vagy leszállok...
Ha autóval mész, készülj fel, hogy a szerbek eléggé veszélyesen vezetnek, félelmetes helyeken képesek előzni. Kanyargós hegyi úton szemben bármikor feltűnhet mondjuk egy kamion, ami egy lassabban haladó autóbuszt előz 110-el, a lejtőn lefelé... Ja, és körforgalomban jobbkéz-szabály van, tehát a bejövőnek van elsőbbsége.
Vgabynak szerintem nincs igaza, jóval veszélyesebb hely. Macedóniába tényleg kell vízum, célszerű inkább Bulgária felé menni.
Az utak mentén főleg a falvakban minden tele van éjjel-nappal nyitva tartó boltokkal, kajáldákkal, kocsmákkal, panziókkal.
Van autópálya Szabadkától egészen Niig. Ez fizetős és állítólag a külföldi kocsikban ülőket rendszeresen megvágják, úgyhogy figyelj. Nitől, ha Bulgária felé mész Dimitrovgradig elég jó az út.
Ha tankokat akarsz látni, akkor viszont Skopje felé menj. Preevo környékén, közel a Kosovoi határhoz, az albánok lakta vidéken még mindig nagy a harckészültség. De nem bántanak senkit. Hogy arra milyen az út, azt nem tudom. Általában jobban ki vannak építve az utak, mint nálunk. Csak a fenntartás hagy némi kívánnivalót maga után helyenként, de szerencsére elég ritkán.
Határ, hatóságok?... Hmm...
Elvileg a "H" betűs matricának a hátsó szélvédőn kell lennie. Nem hiszem, hogy ezt általában komolyan vennék, de már hallottam történetet, hogy ebbe kötöttek bele. A nemzetközi biztosítási zöldkártyát, forgalmit, és valamennyi anyagi fedezetet kérhetnek elvileg. Ja, és ha nem saját kocsival mész, akkor a tulajtól kérj egy írásos hozzájárulást az autó kiviteléhez. Ezt közjegyzővel kell hitelesíttetni.
Szóval, ha szerencséd van, nem csuknak majd le, mint engem...
Jó utat!