Keresés

Részletes keresés

Őri András Creative Commons License 2002.06.20 0 0 30
FONTOS! Bővebben a Diákhitel Központ Rt. üzletszabályzat módosításról

Az utóbbi időben, a különböző médiumokban, internetes fórumokon, illetve levelező rendszerekben sokan és sokféleképpen kommentálták a Diákhitel Központ Rt. június 1-én meghirdetett, augusztus 14-én hatályba lépő üzletszabályzat módosítását. A valóságnak megfelelő értelmezéshez kívánunk most segítséget nyújtani minden érdeklődő számára.

1. Az üzletszabályzat célja

A diákhitel-rendszer lényeges elemeit, a kamat mértékét, a törlesztés módját és nagyságát, a felvehető összeget az üzletszabályzat nem módosítja, mert nem is módosíthatja, mivel ezekről jogszabályok intézkednek.

Az üzletszabályzat célja nem más, mint az ügymenet pontos leírása. Az üzletszabályzat mindenkori módosítása, a lebonyolítás javítását, gördülékenyebbé tételét célozza.

2. A üzletszabályzat mostani módosításának oka

A diákhitelezés tavaly ősszel előzmény nélkül indult. Az eltelt év gyakorlati tapasztalatai szükségessé tettek bizonyos módosításokat, így többek között az egyösszegű hitel felvétel módját, a szerződés módosítás mikéntjét, a menekülti státusz elismerését.

Eddig a Diákhitel Központ Rt. üzletszabályzata lehetővé tette, amennyiben az üzletszabályzat-módosítást az ügyfél nem fogadja el, úgy rá az előző üzletszabályzat maradjon érvényben. Ez hosszú távon kezelhetetlené tenné a működést, mert azonos szolgáltatásra egy időben sok, egymástól eltérő ügykezelést kellene alkalmazni.

3. Az üzletszabályzat módosítás elutasításának lehetősége, és annak következménye

Jelenleg minden hitelszerződéssel rendelkező hallgatónak joga van nem elfogadni a módosítás, és erről 60 napon belül, 2002. július 31-ig írásban nyilatkozni. (A Diákhitel Központ Rt. postacíme: 1245 Budapest, Pf. 1003. A saját kezűleg aláírt levélben kérjük feltüntetni a személyes adatok mellett a szerződésszámot is.)

Aki az üzletszabályzat módosítását nem fogadja el, az nem élhet a módosításból fakadó esetleges kedvező lehetőségekkel.

Az üzletszabályzat módosításának el nem fogadása esetén a Diákhitel Rt. a szerződést nem mondja fel.

4. Az üzletszabályzat módosítás elutasításának lehetősége a jövőben

Téves az az értelmezés, miszerint ha valaki egy esetleges későbbi üzletszabályzat módosítást nem kíván elfogadni, az nem tehet mást, mint, hogy felmondja a szerződést, és ezért köteles azonnal a teljes tartozást egy összegben visszafizetni.

A hatályos üzletszabályzat 33. és 34. pontja ugyanis biztosítja a hitelfelvevőnek a kölcsön folyósítás szüneteltetésére a lehetőséget. Amennyiben a hitelfelvevő él ezzel a lehetőséggel, úgy változatlanul csak a hitelfelvételi jogosultság megszűnése után kell megkezdeni a törlesztést. Ez a lehetőség azt jelenti, hogy nincs azonnali egy összegű visszafizetési kötelezettség, hanem a törlesztést majd a szokásos módon, a jövedelem 6%-ának befizetésével kell teljesíteni

Budapest, 2002.06.18. Diákhitel Központ Rt.

Üdvözlettel: Őri András, kommunikációs igazgató

aVi Creative Commons License 2002.06.13 0 0 29
Csak a fele megy a szoctámokra rendeltetett összegből, a másik felét a helyi önkormányzat adja. Szerintem az alapötlet jó, csak nagyon szarul van megcsinálva. A legszarabb az benne, hogy az egyetemen keresztül megy - ezért aztán esetemben a drágajó egyetem az önkormányzat pénzén is ül, nem hajlandó se kifizetni, se visszaküldeni. De végülis biztos van olyan hely is, ahol minden megy, mint a karikacsapás :-)
Előzmény: Tamás (28)
Tamás Creative Commons License 2002.06.13 0 0 28
a Bursa Hungaricáról mi a véleményetek, milyen tapasztalataitok vannak vele

Gyakorlati semmi. Politikailag meg egy nagy tanulság: a kamu iskolapéldája. Tekintettel arra az apró egyszerű tényre, hogy a létező ösztöndíjkeret terhére fizeti a minisztérium, elmehet a puttonyba a rossz dumájával, hogy megint adott valamit a hallgatóknak.

Ez természetesen az "előző" minisztériumra vonatkozik. :-)

Előzmény: aVi (27)
aVi Creative Commons License 2002.06.12 0 0 27
Off, de ha már itt tartunk... a Bursa Hungaricáról mi a véleményetek, milyen tapasztalataitok vannak vele? Nekem pl. az egyetem nem hajlandó kifizetni, mert szerintük nekem nem jár (bár az önkormányzat és Pálinkás József szerint igen).
noway Creative Commons License 2002.06.12 0 0 26
SZobatársam telefonos érdeklődésére, hogy mit is jelent a módosítás és pontosan milyen formában lehet elutasítani, egy recepciós közölte, hogy ő nem tudja, kérdezzük meg a jogi osztályt. A jogi osztály telefonszámát viszont nem áll jogában kiadni (kapcsolnia pedig többszöri próbálkozás után sem sikerült), úgyhogy írjunk nekik egy levelet, amire majd valamikor válaszolnak, és megírják, hogy kinek kell levelet írni, hogy elutasíthassuk a módosítást. Aranyos :)
vasdani Creative Commons License 2002.06.12 0 0 25
A módosított 73. pontban rendes felmondás szerepel. Mégegyszer átnéztem mind a régi, mind a neten fennlévő szabályzatot, de semmi nincs erről a "rendes" felmondásról. Valóban gáz.

>>Kifejezetten érdekes jogi konstrukció, nem csoda, hogy gyorsan megváltoztatták. :-)))
Részemről ha már itt ez a lehetőség nem fogok lemondani róla, egyék meg ők amit főztek.

Előzmény: Tamás (23)
Tamás Creative Commons License 2002.06.12 0 0 24
Bocs, nem 74. hanem 73.
Előzmény: Tamás (23)
Tamás Creative Commons License 2002.06.12 0 0 23
Kifejezetten érdekes jogi konstrukció, nem csoda, hogy gyorsan megváltoztatták. :-))) Meg is mondom, miért mondom ezt. Van mondjuk tízezer ügyfél, és egy év alatt valamilyen okból ötször kell módosítani az üzletszabályzatot. Na most ki az a boldogtalan lélek, aki képes azt regisztrálni, hogy a tízezerből melyik az, aki soha nem válaszolt, melyik az, amelyik a negyediket igen, de a másodikat nem, megint egy másik ügyfél az elsőt nem, az ötödiket igen... nonszensz.

Lehet, hogy "emberszámba" vette a diákokat, de hogy ilyen formában gyakorlatilag végrehajthatatlan, az fix.

A 67. pont Rád biztos, hogy nem vonatkozik, hiszen az általad már idézett 74. pont Neked ad egy "kiugrási" lehetőséget, bár az érdekes lehet, hogy vajon abban az esetben milyen ütemezés alapján kell visszafizetni a pénzt. Ha erről nincs semmi, az gáz. :-(

Előzmény: vasdani (22)
vasdani Creative Commons License 2002.06.12 0 0 22
üdv Tamás!

Köszi a hangnemváltást!! :)

>>Ez tényleg így volt??? Én ilyet még nem láttam leírva sehol. Nem csak itt, úgy általában sehol.

Idézek szó szerint a postán megvett Diakhiel csomagban lévő üzletszabályzatból:

"...A hitelfelvevő a napilapok közül a későbbi közzétételt követő 60 napon belül nyilatkozhat az Üzletszabályzat módosításának elfogadásáról vagy elutasításáról. Ha a Hitelfelvevő a megjelölt határidőn belül nem nyiltkozik akkor a DHK Rt. úgy tekinti, hogy a hitelfelvevő a módosítást elfogadta. A módosítás azon hitelfelvevőkre, akik elfogadták a módosítást, ill nem nyilatkoztak, a fent megjelölt határidőt követő 15. nap elteltével hatályos. AZON HITELFELVEVŐKRE, AKIK AZ ÜZLETSZABÁLYZAT MÓDOSÍTÁSÁT ELUTASÍTJÁK, A MÓDOSÍTÁS HATÁLYA NEM TERJED KI."

Többek között ezért is volt szimpatikus a diakhitel, mert ez a cikkely emberszámba vette a diákot.

>>a mostani is hajaz egy kicsit vityáék jelenleg hatályos kedvenc mondására
Ebben nem volt semmi tudatosság erről a szófordulatról nem is hallottam a Viktoréktól, ugyanis híradót kb. hetente egyszer látok, nyakig benne vagyok a vizsgaidőszakban.

>>APEH feladata a diákhitel behajtása, tehát így is, úgy is jön. Inkább az az érdekes kérdés, hogy

Megint csak egy idézet jön:
"67. Ha DHK rt. él a felmondási jogával, a teljes tartozás (Kölcsön + Kamat) megfizetése egy összegben válik esedékessé. A felmondással esedékessé vált tartozást a DHK Rt. jogosult az adóhatóságnak átadni."

Ez gondolom arra is vonatkozik ha én mondeom fel, mert erről nincs semmi az Üzletszabályzatban. Tehát azt hogy "jön az APEH", azt így értettem.

üdv
Péter

Előzmény: Tamás (21)
Tamás Creative Commons License 2002.06.12 0 0 21
Kedves vasdani, Péter!

Elnézésedet kérem a kicsit hirtelen reakció miatt, nem kellett volna, beismerem.

Gondolkodtam rajta, hogy kérjem az itt tett hozzászólásaim törlését, de rájöttem, nincs értelme, jobb ha itt marad, hogy tanuljak belőlük. :-)))

Alapvetően már tisztázódtak a félreértések, a topic-cím változtatás rendben van, bár megjegyzem, a mostani is hajaz egy kicsit vityáék jelenleg hatályos kedvenc mondására, de sebaj, ennyi belefér. :-)

Ami a "hazugságot" illeti, az a korábbi címben történt, de ez ugye rendeződött. Innentől kezdve visszavonva.

Az APEH... hmm. Szerintem, mivel a diplomázás után is az APEH feladata a diákhitel behajtása, tehát így is, úgy is jön. Inkább az az érdekes kérdés, hogy

Na most ez eddig úgy volt érvényben, hogy a nyilatkozat tételre 60 nap áll rendelkezésre és elutasítás esetén a hitelfelvevőre NEM TERJED KI a módosítás.

Ez tényleg így volt??? Én ilyet még nem láttam leírva sehol. Nem csak itt, úgy általában sehol.

Előzmény: vasdani (20)
vasdani Creative Commons License 2002.06.11 0 0 20
T. Tamás

Egy kicsit meglepődva olvastam a hozzászólásodat, mivel ezt a topicot azért nyitottam, hogy felhívjam a diakhietelt felvett diákok figyelmét a módosításokra. Azonban úgy látom hogy a szerencsétlen címválasztással és azzal, hogy eddig mindössze 16 hozzászólásom volt azok is ostoba nyomorult fikatopocokban, eltereltem a figyelmet eredeti szándékomról.

Csakhogy tisztázzuk, nem gondolom hogy mivel csak egy két technikai forumban volt hozzászólasom, attól nyomorult szerencsétlen lennék. Azt nem teljesen értem mítől fikatopic az amiben valaki segítséget kér hardver vásárláshoz vagy egy technikai problémához. Az igaz, hogy a nickemnek nincs köze valódi nevemhez, de az indexen csak ezt használom, tehát ez nem csak egy másodnick.

Visszatérve a diákhitellel kapcsolatos "hazugságokhoz". Sajnos anyagi lehetőségeim nem kortáltanok, ezért igénybe vettem a Diákhitelt. Úgy érzem a módosítások igenis sértik az érdekeimet. Idézet következik a diakhitel.hu honlapon található módosítás megfelelő részéből:

8. Az Üzletszabályzat 73. pontjának helyébe az alábbi rendelkezés lép:

"73. A Diákhitel Rt. jogosult Üzletszabályzatának egyoldalú módosítására. A Diákhitel Rt. az Üzletszabályzatának módosítását köteles a Népszabadságban és a Magyar Nemzetben közzétenni Az Üzletszabályzat módosítását a Hitelfelvevő részéről elfogadottnak kell tekinteni, amennyiben a közzétételtől számított 15 napon belül ellentétes nyilatkozatot nem tesz.. Abban az esetben, ha a Hitelfelvevő a módosítást nem fogadja el, úgy a Hitelfelvevő a Kölcsönszerződést 60 napos felmondási idővel rendes felmondással megszüntetheti.

Na most ez eddig úgy volt érvényben, hogy a nyilatkozat tételre 60 nap áll rendelkezésre és elutasítás esetén a hitelfelvevőre NEM TERJED KI a módosítás. Amint olvasható 60 napból 15 nap lett és az én értelmezésem szerint, javítsatok ki ha tévedek, az elutasítás semmit nem számít mert ugyanúgy vonatkozik rám a módosítás, maximum ha nem tetszik felmondhatom a szerződést és akkor jön az APEH. És mint korábban mondtam, minden feltétel az havi felvehető összegtől a 6 %-os törlesztésig az Üzletszabályzatban található.

Ezért tanácsolom mindenkinek akit érint, hogy ezt a módosítást még a 60 nap lejárta előtt utasítsa el, ami ha jól tudom ez kb július végét jelenti.

üdvözlettel
Szekér Péter szekerpeter@freemail.hu

ui: Még annyit, hogy bocs az MSZP-seknek a korábbi topiccímért. Attól függetlenül, hogy az MSZP vagy a FIDESZ kormányoz, jobban van egy kis beleszólásunk.

Előzmény: Tamás (11)
picur Creative Commons License 2002.06.11 0 0 19
Most mar 25k, legalabbis kozlonyben az jott ki, 05.15-i rendelet (2002/65sz. kozlonyben).

Amugy meg Diakhitel hp.

Na kijavitottam, hogy legyen szep link is :)

Előzmény: aVi (17)
picur Creative Commons License 2002.06.11 0 0 18
Most mar 25k, legalabbis kozlonyben az jott ki, 05.15-i rendelet (2002/65sz. kozlonyben).

Amugy meg Diakhitel hp.

Előzmény: aVi (17)
aVi Creative Commons License 2002.06.11 0 0 17
Kedves Hayloft,
nagyon nagy vonalakban: havi max. 21 (illetve állítólag 25) ezer, és aki rá van szorulva, annak tényleg jó, a többieknek meg tényleg röhejes.

Előzmény: Hayloft Ezekiel (9)
Tamás Creative Commons License 2002.06.11 0 0 16
:-)))

Visszatértem egy registry-összeomlás után...

Szóval a fikanick egy dolog, a másodnick egy másik. Különösen, amikor egy "tematikus" másodnickről van szó.

Viszont aláírtam... talán nem kellett volna? :-)

Előzmény: FrédY (15)
FrédY Creative Commons License 2002.06.11 0 0 15
:-)))))))))))))

Azért ezt nem állom meg:

Látom a másodnickek fenttartásában Neked is szép gyakorlatod van:-)))))))))

Üdv
FrédY

Előzmény: Autolycus (14)
Autolycus Creative Commons License 2002.06.11 0 0 14
Bocsi, Tamás valamiért nem műxik...

Tamás

Előzmény: Autolycus (13)
Autolycus Creative Commons License 2002.06.11 0 0 13
Kedves FrédY!

De ha már infót akarsz szerezni valakiről, akkor legközelebb vedd a fáradtságot, és kattints még egyet, ne csak a hozzászólások számát nézd.

Te pedig légyszíves kattints még egy párat, és nézd meg azt is, hogy az a 16 hozzászólás mi volt...

4 topic/16 hozzászólás, abból kettő ostoba fikatopic, egy olyan, amit szégyellt saját néven megnyitni... nyilvánvalóan másodnick, amit erre a célra használnak.

Fikanicket pedig bármikor lehetett kreálni. :-)

Üdv

Tamás

U.i.: látom, legalább a topic címe megváltozott azóta...

Előzmény: FrédY (12)
FrédY Creative Commons License 2002.06.11 0 0 12
Kedves Tamás!

Vasdani lehet, hogy már alszik, ezért engedd meg, hogy egy kicsit megvédjem.

Bevallom, én is meg szoktam nézni az új topicocnál az indító adatait, hogy kiszűrjem a frissen kreált "fikanickeket". De ha már infót akarsz szerezni valakiről, akkor legközelebb vedd a fáradtságot, és kattints még egyet, ne csak a hozzászólások számát nézd.

Vasdani első hozzászólása 2001. 07. 03-i dátummal íródott, tehát aligha egy most kreált fikanickről van szó...

Üdv

FrédY

Előzmény: Tamás (11)
Tamás Creative Commons License 2002.06.11 0 0 11
Tulajdonképpen mi a fenének kell egy ilyen utolsó fikanick szánalmas hazudozásaival foglalkozni???

vasdani adatai
Felhasználónév: vasdani
Email-cím: vasdani@freemail.hu
Homepage: http://
Üzenetek száma: 16
Státusz: Új vendég
Jogosultságok: Témanyitás és hozzászólás írása
Bemutatkozás: Hi!

Na az a témanyitási jogosultság, az az amit úgy meg kéne vonni kb. háromszáz hozzászólásig... márminthogy mindenkitől, nem csak ettől a szerencsétlentől...

ontalan Creative Commons License 2002.06.11 0 0 10
Te vasdani!
Sajnos ebben a világban mindig az diktál, aki ad. Különben a rendelet neked is ad jogot, jogodban áll nem elfogadni a változtatást, és akkor 60 napra felmondják a hitelt.
Hontalan
Előzmény: vasdani (7)
Hayloft Ezekiel Creative Commons License 2002.06.10 0 0 9
így van, a moderával javíttasd ki.
másrészt meg ha már diákhitel valaki elmondaná nekem nagy vonalakban, hogy ez mennyi pénz lehet, és milyen feltételekkel?
Jó ez a diáknak tényleg vagy csak csillagszóró?
Előzmény: kiski (8)
kiski Creative Commons License 2002.06.10 0 0 8
A topik címével nagyon mellélőttél. Javíttasd ki, az a tisztességes megoldás.
Előzmény: vasdani (7)
vasdani Creative Commons License 2002.06.10 0 0 7
Oké, rendben lehet hogy a topic címével egy kicsit mellélőttem, de abban azt hiszem egyetérthetünk, hogy sokkal jobb ha a saját pénzügyeimről én magam dönthetek, nem valami fejes a diakhitel központnál. Azt hiszem ezzel pártállástól függetlenül mindenki így van.
Előzmény: bormester (2)
CZW Creative Commons License 2002.06.10 0 0 6
az nem a modositas kelte, hanem a kozlemeny kiadasanak kelte tudtommal. ezek a valtozasok joval elobb jottek le kozlonyben.
ZÉZÉ Creative Commons License 2002.06.10 0 0 5
FrédY! Te még hiszel a mesékben?
Előzmény: FrédY (0)
bormester Creative Commons License 2002.06.10 0 0 4
www.diakhitel.hu
Előzmény: Molaf (3)
Molaf Creative Commons License 2002.06.10 0 0 3
Én is szivesen elolvasnám... Tudna vki írni egy forrást? Előre is thx.
bormester Creative Commons License 2002.06.10 0 0 2
Először is: olvasd el újra, figyelmesen. Másodszor: a módosítás keltezése május. 21-e. Ezen a napon a kormányfőt még Orbán Viktornak hítták, ha kormányfői minősége ügyvezetőre is váltott volt már. Az MFB-ben ekkor még hűséges bizalmasai ülnek, kik a 800 milliójukkal kapcsolatos munkálataik közben szerét ejtették ennek a módosításnak is. Tehát a legkorrektebb akkor vagy (ha még az újraolvasás után is szent meggyőződésed, hogy itten csúnyán át akarnak vágni), ha kicseréled a témakör címét "Bye, bye FMPP, pápá diákhitel"-re, majd jelzed az új kormánynak, hogy a leköszönt kormány csinált valami durvát emlékezetes akcióhónapja során.
Előzmény: vasdani (-)
Molaf Creative Commons License 2002.06.10 0 0 1
És még sokan mások is... Ekkora hibát nem csinálnának, előbb vennének fel nemzetközi hitelt, minthogy nyílt sisakkal nekimenjenek a diákoknak. Ez lenne ám az igazi szociális érzékenység...(látom magam krumplit sütni a Mekiben óra helyett, hogy tudjak törleszteni).
Előzmény: FrédY (0)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!