Akárhogy is nézem, az FMPP belső körének - amelyik most sem Mea Culpázott igazán a választmányi ülésen - egyetlen elv látszik fontosnak : az eddigi elit leváltása.
Ebben van vmi 'igazság', de nem szabadott volna akármilyen módszert igénybe venniük.
Mert így kiderült : még az állami túlhatalom (APEH, BSA-ORFK, 'rendpárti' törvénykezés) sem idegen tőlük.
Pedig én nem az akármilyen apparatcsikok miatt nem szerettem az előző rendszert, hanem az ott alklamazott mutyizós-antidemokrata módszerek miatt.
S ha valaki ezekhez az eszközökhöz nyúl egy évtizeddel a rendszerváltás után (és még büszke is rá), akkor annak mennie kell.
Igen, de azt se felejts el, hogy a túl sok apró pártocska, szervezetecsek, miegyebecske túlságosan szétforgácsolja az erőket. Nehézzé - talán olykor lehetetlenné - válik fontos kérdésekben konszenzust kialakítani, ki-ki hajtogatja a magáét, és rengeteg lehetőség nyílik obstrukcióra.
Szóval affene tuggya mi lenne az optimális megoldás? Talán 5-7 parlamenti erő az optimális.
A fidesz "szlogenizálásával" teli volt a tököm.... Néhány fideszes gagman, kit piárosnak hívtak, ki5lött egy ilyet, s erről dumált az egész ország, kategorizáltak, nyelvészkedtek, etimologizáltak:-DDD Az agynak igen fontos része a homloklebeny. Attól vagy Te liberálmensevik, a fxor-fxor, s én psycho-pata. A homloklebeny fontos funkciója az Antrieb, az initiativa, a késztetés, ha még jól emlékszem. Ennek károsodása esetén fekszel az ágyadban, mint a "Száll a kakuk"-ban a psychopata. Egyébként van célképzeted, ami motivál, tettre ösztönöz, s ha van akaratod, tehetséged, jöhet az eredmény, majd a vaker.
Summa: Nem az álmodozásé, az álmoké a prioritás. Valóban a tett, mit megelőzhet álmodozás, álom, sőt a teendő verbalizálása is. Az egész csuoán gumicsont volt:-)))
A tettet pedig többnyire a választók osztályozzák!
Nyomkereső kérdéseiről a véleményem:
1/ OV nem volt diktátor. Demokrácia volt, csak a Fidesz vezetési stílusát tartottam atokratikusnak, kommunikációját populistának.
Maga a párt nem volt az én értelmezésem szerint polgári, konzervatív, keresztényi.
2/ OV-nak van karizmája. A karizma szerencse, de nem feltétlenül szükséges "kellék". A történelemben már voltak karizmával rendelkező "rosszak" is, s anélküli "jók" is.
Miép-SZDSZ polémiáról:
1/ SZDSZ szavazó vagyok, ami nem jelenti azt, hogy "hívőként" egyetértenék minden intézkedésükkel, s képviselőjükkel!
2/ MIÉP: Más a véleményem a vezetőikről, azok egy részéről, s más a tagságról. Hasonló, mint Dakotának. Van 1-2 vezetőjük, ki szalonképtelen, de a tagság zöme ettől még nomális értékeket hangoztathat, képviselhet.
Ez 8 000e választójoggal rendelkező esetén 20 726 szavazatot jelent szervezetenként. Szerintem még mindig túl alacsony, akár a HIT gyüli is bejuthatna így... Brrrr!!!
Nem hülyültem meg, és szándékosan mondok ellent saját magamnak. Nem arról van szó, hogy nincs kialakult véleményem, hanem arról, hogy általában mindenről sokfélét gondolok. ezek eredője az, hogy az SZDSZ-re szavazok. :-) De ezek a dolgok nekem attól érdekesek, hogy megpróbálom őket más szemüvegén keresztül is megnézni.
Hát igen, churchill után szabadon, a demokrácia a legkisebb rossz. De tudod, szerintem ezért létezik a konszenzusos demokrácia, hogy bizonyos értékek ne legyenek megkérdőjelezhetőek. Ezért vannak fékek a rendszerben, hogy minősített többség, népszavazási lehetőségek korlátozása, szólás- és véleménynyilvánítási szabadság, ellenzéki jogok stb. Szóval egy csomó olyan dolog, amit a Fidesz el kezdett szépen felszámolni, ahol csak tudta. A diktátorokra pedig a a túlzott szabadságigény a jellemző. Nem szeretik, ha korlátozva vannak. Odaáig orbán kétségtelenül eljutott, hogy nem szereti, ha bárki korlátozza. Ezért én a magam részéről potenciális diktátor lehetőséget látok benne. Valószínűleg és remélhetőleg nem lesz az, mert stabil marad a demokrácia, de ez nem az ő önkorlátozásából fog fakadni.
A libertariánusoldal szerintem nem volt hatékony. A Fidesz szúrta el. Ha pedig az MSZP-SZDSZ nem talál ki valami tényleg hatékonyat, akkor elfelejtheti az önkormányzati választásokat. Kivétel Budapest és talán néhány vidéki város.
karcsika. azt minden hülye párt nyomatná a költségvetési támogatást magába. tudod: közpénz. számold már ki, hány lélegeztető gépet lehetne abból venni.
lop stop! bevetted? :-O
A diktatúra és az igazán jó demokrácia között sok fokozat van, s az FMPP az első 'D' felé közeledett.
Megideologizálták, hogy azért kell ez, hogy a komancsokat végképp kiszorítsák, de nekem nem tetszett.
Hogy ki-kit vezetett meg, az más kérdés, de pl. az én szempont-rendszerem szerint (ami cca 19-21 éves korom óta nagyjából változatlan) az 'irány volt rossz, nem a pozíció'.
Innen nézve "A tett az első a szó második" jelmondat helyett a
"Cél az eszköz, az elv az változik" mondat volt érzékelhető.
lm
Ez esetben értelmét veszíti a listás szavazási metódus. Számold csak ki: Ha bármilyen szervezet akár egyetlen egy szavazatot is kap, az legalább egy képviselői mandátum, tehát 386 szervezet, egy-egy szavazattal máris 386 képviselőt jelent.
Sajnos egy kormány leváltását illetően az az igazi kérdés, hogy szembe megy-e egy társadalom akaratával vagy sem. Függetlenül attól, hogy szerintem mi az érdekes és fontos. Ezért szomorú dolog a demokrácia.
Másrészt a baloldal végülis hatékony volt. Nem csinálták pedig jól, de mégis hatékonyan. Egy kicsivel hatékonyabban, mint az ellenfél.
A parlamenti küszöböt én teljesen megszüntetném. Biztosítani kellene mindenkinek az arányos képviseletet, még akkor is, ha a MIÉP-r?l vagy a Munkáspártról van szó.
Látod ezt nem tudom, hogy melyik érték lenne jó. Vagy legalább kevésbé igazságtalan. Elég veszélyes kísérletezni vele, mert a választási törvény módosítását úgy illik kezelni, hogy a második választáskor lépjen hatályba. Oszt ha nem válik be, legkorábban 16 év múlva lehet csak módosítani.
Pont ugyanúgy vagyok ezzel, mint te. Mármint a Fidesszel.Nem szimpatizálok belük már egy jó darab ideje. Ennek elenére sem mondanám azt, hogy diktatúra készült.
Vagyis: vállalom, hogy némileg meg voltam vezetve. De egyrészt ezt nem bánom, másrészt ahogy most gondolom, annak alapján sem változtatnék a szavazatomon semmit.
Fel lettek fújva? Szerintem nem eléggé. Nem is lehet eléggé felfújni azt, hogy a végrehajtó hatalomnak kellene élen járnia a jogkövetésben, hiszen ő hivatott számonkérni is az állampolgároktól a jogkövetést. Az volt a megdöbbentő számomra, hogy efölött szépen elsiklottak a kampányban. Az Orbán-Medgyessy vitán pl. ilyen ügyekről egy szó sem esett.
Az pedig inkább szomorú, hogy az embereket a gázárakkal, szovjetek visszajövetelével, EVA-val lehet meggyőzni. Sokkal fontosabbnak tartom a jogállamiság kikezdhetetlenségét, amit a Fidesz meglehetősen tudatosan rombolt.
Sokkal inkább a korrupciós egymásra mutogatásból állt a kampány negatív üzenete mindkét oldalon. Illetve a Fidesz-MIÉP együttműködés rémképével élt az SZDSZ. A Fidesz kommunikáció persze most ezt diabolizálásnak tűnteti fel, meg azzal érvel, hogy lám milyen jól működik a demokrácia, hogy nem kerültek a Palamentbe szélsőséges pártok.
Nem az az igazi kérdés, hogy a Fidesz szembe ment-e a magyar társadalom akaratával. A magyar társadalom akaratát nem lehet abszolútizálni. Talán nem ok nélkül nem lehet kiírni népszavazást bizonyos kérdésekben. Ha adott esetben a magyar tásadalom 99%-ának az lenne az akarata, hogy ki kell írtani a magyaroszági szlovákokat, akkor a kormánynak a magyar társadalom elvárásainak kell engedni, vagy a konszenzusos politizálásnak adjon teret? A példa sarkított, de érteni fogod te ezt.
Kedves Nyomkereső,
nem éltünk diktatúrában, ezzel egyetértek.
Viszont nekik még nehezebb megbocsátani azt, hogy nem a demokrácia, az átlátható kormányzás felé tették meg lépéseiket, hanem ellentétes irányban.
Mert magasabb a mérce : ők (elvileg) nem posztkomancsok, nem voltak tagjai (az FMPP-s elit nagyobb része) a kádári nómenklatúrának.
Nem szavaztam rájuk 1998-ban sem, mert már 1993-4 óta nem tetszett a Fidesz (MPP) iránya, de még a szerény elvárásaimhoz képest is csalódás volt a viselkedésük.
lm
de okos. jól átlátja a cuccot, és nagyon gyors. amúgy a maszop-szdsz-nek: a karizmatikus=hitler, mussolini, milosevics. ezért szavaztatok a tejbetök megyóra. így nehéz lesz.:-O
Egyetértek. tettek egy-két lépést a diktatúra irányába - de ettől még nem éltünk diktatúrában. És szerintem ezt abból a (helyes, de nem szimpatikus) megfontolásból tették, hogy komoly bázist alakítsanak ki. Ők sem hülyék, emlékeznek arra, hogy mi történt az MDF-fel.
Az alapoknál manipuláltak - igaz. A balos sajtó is azt csinálja, és azt be is kajálom. Mert ügyes. A jobbosok is azért a baloldali sajtót támadják meg az SZDSZ-t, mert ott érzik a tényleges veszélyforrást. Jól érezték.
Ha a szadi kiesik, marad Orbán. Ezért támadták annyira. Mi is azért éreztük veszélyesnek Orbánt, mert az is. Pont azáltal, hogy kurva ügyes.
Várj. A kérdés nem az, hogy örülünk-e annak, hogy nincs benn a MIÉP a parlamentben. Ennek én is örülök - ennek ellenére igazságtalannak tartom, hogy ilyen csekély különbségek ekkorára nagyítódnak fel. Ezért vinném le 2%-ra a határokat. (Valszeg akkor is kormányváltás lett volna.)
Hm.
Tulajdonképpen neked van igazad. Törvényi értelemben komoly jogtiprások, de a következményeiket illetően szerintem igencsak fel lettek fújva. Az például egy marhaság, hogy az ország nagy részét érdekelnék ezek a kérdések. Ha a baloldal a szavazatok 70%-át kapta volna, akkor azt mondanám, hogy igen, a kormány lényeges kérdésekben szembe ment a magyar társadalom akaratával. A jelek szerint nem ez volt a helyzet.
az új baloldalos elnök csávó nem lenne rossz. de. kis párt. nincs many stb. ha itt beindul a két pártrendszer - se zöldek, se balok, se miép (a miép nagyon profi parlamenti párt volt - a retorikától most tekintsünk el.) senki többet. imho.