Keresés

Részletes keresés

liberálmensevik Creative Commons License 2002.05.11 0 0 69
Akárhogy is nézem, az FMPP belső körének - amelyik most sem Mea Culpázott igazán a választmányi ülésen - egyetlen elv látszik fontosnak : az eddigi elit leváltása.

Ebben van vmi 'igazság', de nem szabadott volna akármilyen módszert igénybe venniük.
Mert így kiderült : még az állami túlhatalom (APEH, BSA-ORFK, 'rendpárti' törvénykezés) sem idegen tőlük.
Pedig én nem az akármilyen apparatcsikok miatt nem szerettem az előző rendszert, hanem az ott alklamazott mutyizós-antidemokrata módszerek miatt.

S ha valaki ezekhez az eszközökhöz nyúl egy évtizeddel a rendszerváltás után (és még büszke is rá), akkor annak mennie kell.

lm

Előzmény: psycho-pata (67)
81713 Creative Commons License 2002.05.11 0 0 68
Igen, de azt se felejts el, hogy a túl sok apró pártocska, szervezetecsek, miegyebecske túlságosan szétforgácsolja az erőket. Nehézzé - talán olykor lehetetlenné - válik fontos kérdésekben konszenzust kialakítani, ki-ki hajtogatja a magáét, és rengeteg lehetőség nyílik obstrukcióra.

Szóval affene tuggya mi lenne az optimális megoldás? Talán 5-7 parlamenti erő az optimális.

dP

Előzmény: karcsi61 (66)
psycho-pata Creative Commons License 2002.05.11 0 0 67
A fidesz "szlogenizálásával" teli volt a tököm.... Néhány fideszes gagman, kit piárosnak hívtak, ki5lött egy ilyet, s erről dumált az egész ország, kategorizáltak, nyelvészkedtek, etimologizáltak:-DDD Az agynak igen fontos része a homloklebeny. Attól vagy Te liberálmensevik, a fxor-fxor, s én psycho-pata. A homloklebeny fontos funkciója az Antrieb, az initiativa, a késztetés, ha még jól emlékszem. Ennek károsodása esetén fekszel az ágyadban, mint a "Száll a kakuk"-ban a psychopata. Egyébként van célképzeted, ami motivál, tettre ösztönöz, s ha van akaratod, tehetséged, jöhet az eredmény, majd a vaker.
Summa: Nem az álmodozásé, az álmoké a prioritás. Valóban a tett, mit megelőzhet álmodozás, álom, sőt a teendő verbalizálása is. Az egész csuoán gumicsont volt:-)))

A tettet pedig többnyire a választók osztályozzák!

Előzmény: liberálmensevik (55)
karcsi61 Creative Commons License 2002.05.11 0 0 66
Igen, de legalább m?ködne a többpárt rendszer és nem lenne arra szükség hogy ilyen aránytalan többséghez jusson pl. a jelenlegi két nagy párt.
Előzmény: 81713 (64)
psycho-pata Creative Commons License 2002.05.11 0 0 65
Nyomkereső kérdéseiről a véleményem:
1/ OV nem volt diktátor. Demokrácia volt, csak a Fidesz vezetési stílusát tartottam atokratikusnak, kommunikációját populistának.
Maga a párt nem volt az én értelmezésem szerint polgári, konzervatív, keresztényi.
2/ OV-nak van karizmája. A karizma szerencse, de nem feltétlenül szükséges "kellék". A történelemben már voltak karizmával rendelkező "rosszak" is, s anélküli "jók" is.

Miép-SZDSZ polémiáról:
1/ SZDSZ szavazó vagyok, ami nem jelenti azt, hogy "hívőként" egyetértenék minden intézkedésükkel, s képviselőjükkel!
2/ MIÉP: Más a véleményem a vezetőikről, azok egy részéről, s más a tagságról. Hasonló, mint Dakotának. Van 1-2 vezetőjük, ki szalonképtelen, de a tagság zöme ettől még nomális értékeket hangoztathat, képviselhet.

81713 Creative Commons License 2002.05.11 0 0 64
Ez 8 000e választójoggal rendelkező esetén 20 726 szavazatot jelent szervezetenként. Szerintem még mindig túl alacsony, akár a HIT gyüli is bejuthatna így... Brrrr!!!

dP

Előzmény: karcsi61 (58)
karcsi61 Creative Commons License 2002.05.11 0 0 63
Csak a parlamentbe történ? bejutásról beszéltem nem a támogatásról.
Előzmény: fxor (56)
Nyomkereső Creative Commons License 2002.05.11 0 0 62
Nem.
De olyat sokat, ahol 5%-nál alacsonyabban van a küszöb. Mondjuk 2-3%-nál.
Előzmény: morczogó (61)
morczogó Creative Commons License 2002.05.11 0 0 61
Egyébként tud valaki konkrét példát olyan működő választási rendszerről, ahol a pártok számára nincs limit?
Előzmény: karcsi61 (58)
morczogó Creative Commons License 2002.05.11 0 0 60
ok :-)
jó szórakozást!
Előzmény: Nyomkereső (59)
Nyomkereső Creative Commons License 2002.05.11 0 0 59
Igen, a Fidesz is elszúrta. :-)

Nem hülyültem meg, és szándékosan mondok ellent saját magamnak. Nem arról van szó, hogy nincs kialakult véleményem, hanem arról, hogy általában mindenről sokfélét gondolok. ezek eredője az, hogy az SZDSZ-re szavazok. :-) De ezek a dolgok nekem attól érdekesek, hogy megpróbálom őket más szemüvegén keresztül is megnézni.

Most pedig koncertre megyek. Jó estét!

Előzmény: morczogó (57)
karcsi61 Creative Commons License 2002.05.11 0 0 58
Természetesen figyelembe véve az 1 mandátumhoz szükséges szavazatok számát minden egyes területi listán.
Előzmény: 81713 (54)
morczogó Creative Commons License 2002.05.11 0 0 57
Hát igen, churchill után szabadon, a demokrácia a legkisebb rossz. De tudod, szerintem ezért létezik a konszenzusos demokrácia, hogy bizonyos értékek ne legyenek megkérdőjelezhetőek. Ezért vannak fékek a rendszerben, hogy minősített többség, népszavazási lehetőségek korlátozása, szólás- és véleménynyilvánítási szabadság, ellenzéki jogok stb. Szóval egy csomó olyan dolog, amit a Fidesz el kezdett szépen felszámolni, ahol csak tudta. A diktátorokra pedig a a túlzott szabadságigény a jellemző. Nem szeretik, ha korlátozva vannak. Odaáig orbán kétségtelenül eljutott, hogy nem szereti, ha bárki korlátozza. Ezért én a magam részéről potenciális diktátor lehetőséget látok benne. Valószínűleg és remélhetőleg nem lesz az, mert stabil marad a demokrácia, de ez nem az ő önkorlátozásából fog fakadni.

A libertariánusoldal szerintem nem volt hatékony. A Fidesz szúrta el. Ha pedig az MSZP-SZDSZ nem talál ki valami tényleg hatékonyat, akkor elfelejtheti az önkormányzati választásokat. Kivétel Budapest és talán néhány vidéki város.

Előzmény: Nyomkereső (53)
fxor Creative Commons License 2002.05.11 0 0 56
karcsika. azt minden hülye párt nyomatná a költségvetési támogatást magába. tudod: közpénz. számold már ki, hány lélegeztető gépet lehetne abból venni.
lop stop! bevetted? :-O
Előzmény: karcsi61 (52)
liberálmensevik Creative Commons License 2002.05.11 0 0 55
A diktatúra és az igazán jó demokrácia között sok fokozat van, s az FMPP az első 'D' felé közeledett.
Megideologizálták, hogy azért kell ez, hogy a komancsokat végképp kiszorítsák, de nekem nem tetszett.

Hogy ki-kit vezetett meg, az más kérdés, de pl. az én szempont-rendszerem szerint (ami cca 19-21 éves korom óta nagyjából változatlan) az 'irány volt rossz, nem a pozíció'.

Innen nézve "A tett az első a szó második" jelmondat helyett a
"Cél az eszköz, az elv az változik" mondat volt érzékelhető.
lm

Előzmény: Nyomkereső (50)
81713 Creative Commons License 2002.05.11 0 0 54
Ez esetben értelmét veszíti a listás szavazási metódus. Számold csak ki: Ha bármilyen szervezet akár egyetlen egy szavazatot is kap, az legalább egy képviselői mandátum, tehát 386 szervezet, egy-egy szavazattal máris 386 képviselőt jelent.

dP

Előzmény: karcsi61 (52)
Nyomkereső Creative Commons License 2002.05.11 0 0 53
Sajnos egy kormány leváltását illetően az az igazi kérdés, hogy szembe megy-e egy társadalom akaratával vagy sem. Függetlenül attól, hogy szerintem mi az érdekes és fontos. Ezért szomorú dolog a demokrácia.

Másrészt a baloldal végülis hatékony volt. Nem csinálták pedig jól, de mégis hatékonyan. Egy kicsivel hatékonyabban, mint az ellenfél.

Előzmény: morczogó (49)
karcsi61 Creative Commons License 2002.05.11 0 0 52
A parlamenti küszöböt én teljesen megszüntetném. Biztosítani kellene mindenkinek az arányos képviseletet, még akkor is, ha a MIÉP-r?l vagy a Munkáspártról van szó.
Előzmény: James di Fulig (48)
81713 Creative Commons License 2002.05.11 0 0 51
Látod ezt nem tudom, hogy melyik érték lenne jó. Vagy legalább kevésbé igazságtalan. Elég veszélyes kísérletezni vele, mert a választási törvény módosítását úgy illik kezelni, hogy a második választáskor lépjen hatályba. Oszt ha nem válik be, legkorábban 16 év múlva lehet csak módosítani.

dP

Előzmény: Nyomkereső (43)
Nyomkereső Creative Commons License 2002.05.11 0 0 50
Pont ugyanúgy vagyok ezzel, mint te. Mármint a Fidesszel.Nem szimpatizálok belük már egy jó darab ideje. Ennek elenére sem mondanám azt, hogy diktatúra készült.

Vagyis: vállalom, hogy némileg meg voltam vezetve. De egyrészt ezt nem bánom, másrészt ahogy most gondolom, annak alapján sem változtatnék a szavazatomon semmit.

Előzmény: liberálmensevik (47)
morczogó Creative Commons License 2002.05.11 0 0 49
Fel lettek fújva? Szerintem nem eléggé. Nem is lehet eléggé felfújni azt, hogy a végrehajtó hatalomnak kellene élen járnia a jogkövetésben, hiszen ő hivatott számonkérni is az állampolgároktól a jogkövetést. Az volt a megdöbbentő számomra, hogy efölött szépen elsiklottak a kampányban. Az Orbán-Medgyessy vitán pl. ilyen ügyekről egy szó sem esett.
Az pedig inkább szomorú, hogy az embereket a gázárakkal, szovjetek visszajövetelével, EVA-val lehet meggyőzni. Sokkal fontosabbnak tartom a jogállamiság kikezdhetetlenségét, amit a Fidesz meglehetősen tudatosan rombolt.

Sokkal inkább a korrupciós egymásra mutogatásból állt a kampány negatív üzenete mindkét oldalon. Illetve a Fidesz-MIÉP együttműködés rémképével élt az SZDSZ. A Fidesz kommunikáció persze most ezt diabolizálásnak tűnteti fel, meg azzal érvel, hogy lám milyen jól működik a demokrácia, hogy nem kerültek a Palamentbe szélsőséges pártok.

Nem az az igazi kérdés, hogy a Fidesz szembe ment-e a magyar társadalom akaratával. A magyar társadalom akaratát nem lehet abszolútizálni. Talán nem ok nélkül nem lehet kiírni népszavazást bizonyos kérdésekben. Ha adott esetben a magyar tásadalom 99%-ának az lenne az akarata, hogy ki kell írtani a magyaroszági szlovákokat, akkor a kormánynak a magyar társadalom elvárásainak kell engedni, vagy a konszenzusos politizálásnak adjon teret? A példa sarkított, de érteni fogod te ezt.

Előzmény: Nyomkereső (41)
James di Fulig Creative Commons License 2002.05.11 0 0 48
Többé-kevésbé egyetértünk. Én azért a balos sajtót is fenntartással kezelem. Sőt, nem is nevezném feltétlenül balosnak, mint ahogy magamat sem.

A parlamenti küszöböt én is lejjebb szállítanám.

Előzmény: Nyomkereső (44)
liberálmensevik Creative Commons License 2002.05.11 0 0 47
Kedves Nyomkereső,
nem éltünk diktatúrában, ezzel egyetértek.

Viszont nekik még nehezebb megbocsátani azt, hogy nem a demokrácia, az átlátható kormányzás felé tették meg lépéseiket, hanem ellentétes irányban.

Mert magasabb a mérce : ők (elvileg) nem posztkomancsok, nem voltak tagjai (az FMPP-s elit nagyobb része) a kádári nómenklatúrának.

Nem szavaztam rájuk 1998-ban sem, mert már 1993-4 óta nem tetszett a Fidesz (MPP) iránya, de még a szerény elvárásaimhoz képest is csalódás volt a viselkedésük.
lm

Előzmény: Nyomkereső (44)
Nyomkereső Creative Commons License 2002.05.11 0 0 46
Szerintem karizmatuikus: Tony Blair, Bill Clinton, Berlsuconi, Kohl, Churchill, Kádár, Csurka, Orbán, Gandhi, Hitler stb.

A karizmának és az értékességnek nincs sok köze egymáshoz.

Előzmény: fxor (45)
fxor Creative Commons License 2002.05.11 0 0 45
de okos. jól átlátja a cuccot, és nagyon gyors. amúgy a maszop-szdsz-nek: a karizmatikus=hitler, mussolini, milosevics. ezért szavaztatok a tejbetök megyóra. így nehéz lesz.:-O
Előzmény: Nyomkereső (42)
Nyomkereső Creative Commons License 2002.05.11 0 0 44
Egyetértek. tettek egy-két lépést a diktatúra irányába - de ettől még nem éltünk diktatúrában. És szerintem ezt abból a (helyes, de nem szimpatikus) megfontolásból tették, hogy komoly bázist alakítsanak ki. Ők sem hülyék, emlékeznek arra, hogy mi történt az MDF-fel.

Az alapoknál manipuláltak - igaz. A balos sajtó is azt csinálja, és azt be is kajálom. Mert ügyes. A jobbosok is azért a baloldali sajtót támadják meg az SZDSZ-t, mert ott érzik a tényleges veszélyforrást. Jól érezték.

Ha a szadi kiesik, marad Orbán. Ezért támadták annyira. Mi is azért éreztük veszélyesnek Orbánt, mert az is. Pont azáltal, hogy kurva ügyes.

Előzmény: James di Fulig (39)
Nyomkereső Creative Commons License 2002.05.11 0 0 43
Várj. A kérdés nem az, hogy örülünk-e annak, hogy nincs benn a MIÉP a parlamentben. Ennek én is örülök - ennek ellenére igazságtalannak tartom, hogy ilyen csekély különbségek ekkorára nagyítódnak fel. Ezért vinném le 2%-ra a határokat. (Valszeg akkor is kormányváltás lett volna.)
Előzmény: 81713 (37)
Nyomkereső Creative Commons License 2002.05.11 0 0 42
Na, az a csávó minden, csak nem karizmatikus.
Előzmény: fxor (40)
Nyomkereső Creative Commons License 2002.05.11 0 0 41
Hm.
Tulajdonképpen neked van igazad. Törvényi értelemben komoly jogtiprások, de a következményeiket illetően szerintem igencsak fel lettek fújva. Az például egy marhaság, hogy az ország nagy részét érdekelnék ezek a kérdések. Ha a baloldal a szavazatok 70%-át kapta volna, akkor azt mondanám, hogy igen, a kormány lényeges kérdésekben szembe ment a magyar társadalom akaratával. A jelek szerint nem ez volt a helyzet.
Előzmény: morczogó (35)
fxor Creative Commons License 2002.05.11 0 0 40
az új baloldalos elnök csávó nem lenne rossz. de. kis párt. nincs many stb. ha itt beindul a két pártrendszer - se zöldek, se balok, se miép (a miép nagyon profi parlamenti párt volt - a retorikától most tekintsünk el.) senki többet. imho.
Előzmény: Nyomkereső (30)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!