Kovács Sebestyén vagyok, 22 éves citerakészítő. Pécelen készítjük édesapámmal a citerákat. Tekintsék meg a weboldalamat, ahol minden szükséges információt megtalálnak, illetve a legfrissebb képekért kövessenek Intagrammon!
Varga Krisztián vagyok, pár hónapja kezdtem aktívan citerázni, előtte gitározgattam, bár a c. már képbe került egy ideje. Rendhagyóak a körülményeim: először készítettem citerát, aztán felkértek játszani, mindezek után elkezdtem megtanulni játszani rajta. :-)
2009-ben alakult Kunfehértói Csalogány Citerazenekar elsősorban a hagyományos kunfehértói, Kunfehértó környéki tanyavilági, kiskunsági nótákat játszanak, de emellett megtalálható repertoárukban a közkedvelt, vidám mulatós zenék, bordalok és borongós hangulatú betyár balladák is.
Szilaj Citerazenekar: 1972-ben alakult meg Kiskunhalason.A citera együttes az alapítás óta eltelt közel 40 év alatt számos sikert ért el, így például többször is kiváló-, illetve arany okleveles minősítés-t kaptak a különbözőországos szakmai vetélkedőkön. A sok hazai fellépés mellett több külföldi meghívásnak is eleget tettek, többek között játszottak Németországban,Lengyelországban, Erdélyben, és Lettországban is. A citerazenekarok közül kiemelkedik hangzatos citerajátékuk. A citerazenekar tagjai a hagyományőrzést tekintik legfontosabb feladatuknak.Zenei repertoárjukban főleg alföldi népdalok, közte szülővárosuk, Kiskunhalas és környékén gyűjtött dalok szerepelnek, de szívesen játszanak más tájegység zeneianyagaiból gyűjtött dalcsokrokat is. Sikereiket abban látják, hogy a zenélésben, citerázásban örömüket lelik és elhivatottságnak vallják azt. Szlogenünk: a Szilaj citerazene !
Valószínűleg muzsikálunk (többek között). Hogy a témához is köze legyen, viszem az 5-ös hozzászólásban látható akkordciterát is, pszaltériumot imitálni.
Azt meg kellene nézni a hamisabb példányoknál, hogy a jobb oldali húr-alátámasztás elhelyezésének korrekciójával nem javítható-e a helyzet. Merthogy általában igen. Nézd meg az én német citerámnak a húrkitámasztó lábát! Szépnek nem mondanám, de ezzel értem el azt, hogy tisztán szóljon.
A hangolásnak nálunk 2 kategóriája van. Az első a próba, ahol hangológéppel hangolunk. A második a fellépés, ahol a feleségem hangolja be a citerákat fül szerint. Ez elsőre furcsán hangzik, de mivel kicsit hamisak a citeráink ezt korrigálni kell. Az ember tudja, a gép nem.
Itt a szomszéd faluban, Decsen is működik egy citerazenekar, csupa gyerek. Tavaly decemberben hallottam őket játszani, nagyon heterogén. Vannak páran akik tudják a darabokat, olyan is van közöttük aki már egész jól játszik, de vannak még egészen kezdők is. Kíváncsi leszek, mire jutottak az idén.
Ti mekkora figyelmet szenteltek a hangolásra? Rengeteget számít, figyeljetek oda!
Szolvákiában, Naszvadon van egy citerazenekar, amely hagyományőrzőnek indult sok éve, de annyira leromlott, hogy csak. Se hagyományőrzés, se ápolás. Csak citerázgatás. Most szeretnénk kicsit feljavítani, hogy ne legyen olyan nagyon rossz a közönségnek. (Lehet, hogy lesz majd egy-két fénykép. Fölteszem majd, hogy legyen élet a topicon. Legalább ilyen szinten. Felvételünk már van, de azt nem osztom meg veletek/veled mert iszonyú - szerintem.)
Azt a mindenit!
Ja! Csak tegnap jöttem rá, hogy honnét is vagy nekem olyan ismerős! Hagyományőrző íjászat.
Szólj másoknak is, mert valahogy élőbbé kéne tenni ezt a fórumot! NEhogy meghaljon 10000 hozzászólás alatt!