Tényleg nem akarom védeni egyik mszmp-s kádert se (védjék magukat, ha akarják :), csak az objektivitás kedvéért jegyzem meg, h a csernobili katasztrófa idején - az első néhány nap különösen - senki sem tudta a kár és a levegőbe jutott sugárzás igazi mennyiségét felmérni. Emlékezetem szerint legkorábban a svédek (és még a finnek is csak utánuk) reagáltak, mert ők mérték először a kiemelkedeően magas sugárszinteket (amelyeket az oroszok még sokáig tagadtak...) Miért gondoljátok, h akár a magyar pártfejeseket vagy bárki mást tájékoztattak volna a katasztrófa igazi súlyáról??? Mo-n is először a Sugárbiológiai Intézet hívta föl a figyelmet a veszélyre!
Endrew: „Ha figyelmesen előitélet nélkül olvastad volna a hozzászólásom és értenéd a sugárfertőződés lehetséges módjait te is tudnád hogy védekezni NEM TUDTUNK volna csak remélni hogy mi nem fertőződtünk meg. És ebben sem ártani sem használni nem tudott volna bárki is volt hatalmon.”
Amennyit értek hozzá, az annyira elég, hogy megítéljem: igenis ártott az, aki akkor hatalmon volt, mert tudnia kellett, hogy a szükséges tájékoztatással jelentően csökkentheti a sugárfertőzés hatásait, szűkítheti a sugárfertőzöttek körét. Rendkívüli állapotot kellett volna hirdetni, a tömegkommunikáció útján tájékoztatni kellett volna a gyanútlan és a polgári védelemről leszoktatott lakosságot, hogy mit tegyen és mit ne. Továbbá el lehetett volna mondani, hogy milyen szereket kell szedni. Qrvára fel volt már akkor találva a televízió és a rádió. (Mondhatnánk: „aktív rádió”, ha nagy kedvünk volna viccelődni ezzel a témával.)
Másutt már korábban leírtam, de talán nem haszontalan az ismétlés, ha már a téma újra felszínre került, és felvetetted, hogy „ha érteném a sugárfertőzés lehetséges módjait”:
A baleset során nagy mennyiségű radioaktív jód került a levegőbe, amely egyrészt közvetlenül belélegezve, másrészt a talajra ülepedés után a táplálékláncba kerülve és a tehéntejjel elfogyasztva okozott jelentős belső sugárterhelést. A pajzsmirigy ugyanis nem tud különbséget tenni radioaktív és inaktív jódizotóp között, és mindkettőt ugyanúgy beépíti. A jódhiányos étrend miatt a pajzsmirigy igen sok radiojódot tudott felvenni, különösen kisebb gyermekek esetében!
Kiegészítésképpen ehhez, részlet egy vizsgálatból: „A nyugat-magyarországi régió [saját kiegészítés: amit a széljárás következtében telibe kapott a radioaktív felhő] jódhiányos, golyva-endemiás terület. Az itt élők pajzsmirigye mohón ’szippantotta’ magához az 1-131-et.”
Továbbá: "A késői sugárártalom megnyilvánulhat halálos kimenetelű betegségekben, mint pl. leukémia, rák vagy egyéb rosszindulatú daganat, a beteg élettartamának egyéb okokból történő megrövidülésében, vagy pedig valamilyen szövetre, szervre korlátozódó elváltozásban, mint pl. idült bőrgyulladás, szemlencsehomály. Jelentkezését tekintve az utódok öröklött károsodása is késői sugárártalomnak tekinthető." (Dr. Szabó András: Radioökológia és környezetvédelem)
Még tovább: „Belső sugárterhelés akkor alakul ki, ha a sugárzó anyag valamiképp bejut a szervezetbe, és belülről károsítja azt. A bejutás történhet belélegzéssel, lenyeléssel, bőrön át való felszívódással, illetve sérülések esetén a véráramba kerülve. Ilyen eseteket is megfigyeltek már a XX. század első évtizedeiben. A szervezetet ért radioaktív sugárzás a testszövetben azonnal fizikai és kémiai folyamatokat indít el. Ezek a folyamatok pillanatok alatt lejátszódnak, és hatásukra a szövet atomjai, molekulái gerjesztődnek, ionizálódnak. Ennek következtében a sejtekben biológiai változások következnek be: károsodik a sejt anyagcseréje és a DNS-molekula, illetve a sejt el is pusztulhat. A biológiai folyamatok esetleg csak évekkel a besugárzás után mutatkoznak meg.”
És még tovább: „A sztochasztikus hatás jellemzője, hogy csak évekkel, vagy akár nemzedékekkel később jelentkezik, és (...) a biológiai hatás valószínűsége a dózissal nő. Ide tartoznak a sugárzás által kiváltott rákos megbetegedések, és a mutációk hatásaként jelentkező genetikai hatás.”
Mindezt nem Csernobil óta tudjuk. Vagyis aki akkor miniszter meg emeszempékábé főgóré volt, az mind tisztában volt vele, hogy a baj nem kicsi. (Fogadjunk, hogy egymást érték a rendkívüli KB- és kormányülések. Érdemes lenne megkaparni az irattárakat, bár gyanítom, hogy alaposan letitkosítottak ezzel kapcsolatban mindent.) Csakhogy fülüket-farkukat behúzva sunyítottak, hogy ne kapjanak a Nagy Testvértől expressz ajánlva óriási tökönrúgásokat. Ez az igazi morális, emberi és POLITIKAI felelősség, ez az a bizonyos valami, amiről a hölgyek és az urak mostanság nagy hangon szónokolnak, nem pedig az, hogy valaki össze merészel-e hívni egy nekik nem tetsző nagygyűlést.
rtlosz, azt a beírásodat (43), amiben számomra teljesen érthetetlenül és ide nem illően Kövérrel meg Deutschcsal próbálsz poénkodni (who the fuck is Orsós?), sajnos nem kaptam meg, így sajnos nem tudok rá válaszolni. Így arra sem tudok reagálni, hogy ki beszélt itt jó komcsiról meg rossz komcsiról, valamint hogy fölfoghatatlan, kinek szól a „nem tudtok objektivan tájékoztatni”. Vagyis tehát ennek következtében emiatt sajnos azt sem tudom megkérdezni, hogy te melyik meccset nézed?
És neked több mint 4 óra kellett ahhoz, hogy ezt a 40 percet kiszámítsd?
Szerinted az előttem megnyitott rovatnak van létjogosultsága?
Mert ennek van, hiszen konkrét bűnökről van szó benne, ha nem is jogi de ERKÖLCSI értelemben.
Te szerencsétlen...nem tucc különbséget tenni...egy személy és a szülők között...? Itt most nem a Bauer "körmös" apucijáról és Pető AVH-s apukájáról van szó...
Most arról beszélünk, hogy azok akik SZEMÉLYESEN akkor tudtak volna valamit tenni, NEM TETTEK.
Amit meg ígértél tartsd is be. Nézz utána ! Érdeklődéssel várom, hogy mikor is fogsz adatokkal jelentkezni.
JAJAJAJ!!! Kihagytad Kovács Lászlót!!! Hát ilyen objektiv vagy?????
De, akkor sorold fel még Kövér Lacit is, Deutsch Tamást is. Orsós Vendel apukája is elég negy MSZMP tag volt, a beosztására most nem emlékszek, de utánna nézek. Most per pill, ennyi jut eszembe, de utánna nézek.
Ez nagyon teccik, hogy nállatok ott a jobb oldalon van jó komcsi, meg rossz komcsi.
Nem tudtok objektivan tájékoztatni. Le kéne venni a szemellenzőt egy picit. Hidd el meglepődnétek.
Csak egy dologra lennék kiváncsi! Miért pont a pénzügyminiszter a felelős az emberek sugárfertőzés-veszélyről szóló tájékoztatásáról????
Én bőven éltem 1986-ban, sőt Csernobil után utaztunk Görögországba.
1. Csomó szó volt arról(újságokban, rádióban), h jól mossuk meg a zöldségeket, így csökkenthető a sugárfertőzés esetleges veszélye.
2. Görögországban (!) mindenki minket kérdezett, hogy mi is történt, hogy is volt, kell-e félniük! Ennyit az objektív nyugati tájékoztatásról... :(
Kedves Endrew!
Tény, azonnal észrevettem, mondtam is, de az Index azt mondta, hogy nem telt el a kellő várakozási idő, aztán meg elmenetm enni. Úgyhoz bocs
A fidesz a kovi-stílusú "ocsma" kampányt túl későn kezdte, így apróságokra nem maradt ideje.
A tények viszont tények Csehákéket igenis terheli legalább az erkölcsi felelőség ebben az ügyben, amely kapcsán, ha nem ázsiában élnénk még mindíg, még így utólag is megállhatna az _emberiség elleni bűntett_!
Én mind a mai napig emléxem a rádiós cáfolatokra, hogy nálunk, hozzánk semmi hatás!
Aztán láttam valamikor a kilencvenes évek elején egy térképet, ahol fel volt tüntetve, hogy Magyarország mely területeire mennyi plusz juttott!
Soha nem felejtem el azt a kis piros lapított ellipszis alakú sávot ami Budapesttől nyugat felé húzódott vagy 100 km hosszan és úgy 30 km szélességben. Ez jóval az egészségügyi határ felett volt. Szerencsétlen Tatabányaiak, az akkori messze legrosszabb levegőjükkel, kaptak még egy jókora adagot is a tetejébe.
NEM hülyéskedtem és NEM bagatellizáltam.
Ha figyelmesen előitélet nélkül olvastad volna a hozzászólásom és értenéd a sugárfertőződés lehetséges módjait te is tudnád hogy védekezni NEN TUDTUNK volna csak remélni hogy mi nem fertőződtünk meg.
És ebben sem ártani sem használni nem tudott volna bárki is volt hatalmon.
Ha voltál katona lehet hogy téged is tájékoztattak erről VV.-n.
Egyébként lehet hogy nálad jobban együttérzek a rákos betegekkel mivel (bár semmi közöd hozzá) délután voltam meglátogatni egy 27 éves barátomat akinek agydaganata van.Ugyhogy még egyszer mondom nem az ügyet bagatellizálom, csak nem korrekt olyanért okolni valakit amiről nem tehet.
Kicsit félreértetted a hozzászólásom, én arra vonatkozóan írtam hogy ha tényleg nem tudtuk volna akkor se vesztettünk volna semmit mert egy esetleges sugárveszéllyel szemben nincs védekezés kollektív szinten.
Én is itt vagyok, én sem betegedtem meg.
Érdemes az előzményt is megnézni mielőtt hozzászólsz. :-)
Nem tudtam kitalálni jobbat. Ugyanis ez nem kitaláció, nem fantazmagória, hanem a tömény valóság. Nem tudom mennyi idős voltál akkor, de ha túl fiatal, akkor olvasgass, tanulgass. Ez csak hasznos lehet.
Amit meg írtál a Medgyessyről, az is igaz lehet, de egyik sem olyan súlyos mint ez.
kedves topicnyito, edes oregem, hogy ez hogyan jutott eszedbe....
annyi mindennel lehetne kritizalni MPt. mondd el, hogy bankar, ezzel ma Magyarorszagon barkit azonnal tonkre is tettel. Nepnyuzo, kiszipolyozo, kozmopolita, judeoplutokrata, bolsevista, szabadkomuves, romanul beszelt a roman miniszterelnokkel, mszmp kb tag (asszem), penzugyminiszter volt (ez majdnem olyan rossz, mint a bankar), erosen kopaszodik, idegen erdekek kiszolgaloja... huhh, egyelore most hirtelen ennyi jutott eszembe, de annyi van meg, amennyit csak akarsz.
de hogy ez a csernobil honnan a francbol jott? jobban nem tudtal kitalalni?
Mindazoknak, akik itt hülyéskednek és bagatellizálnak (mert szerencsére sem maguk, sem hozzátartozóik nem károsodtak, betegedtek vagy haltak meg --- vagy csak még nem tudnak róla), üzenem (pl. endrew), hogy ne akarja megismerni azt az érzést, amikor megtudja valaki, hogy rákos.
ontalan, te valószínűleg nem voltál eszeden, amikor ezt írtad: “Aki a magyar sajtóra meg a kormánynyilatkozatokra támaszkodott, az megérdemli a sugárfertőzést…”
Aki ilyent le mer írni, az megérdemelné [törölve]
Néhányan az akkori politikai felelősök közül, emlékeztetőül:
- Medgyessy Péter: 1982-től miniszterhelyettes, 1986-ban pénzügyminiszter
- Csehák Judit: 1986-ban a Minisztertanács elnökhelyettese
- Horn Gyula: 1986-ban az MSzMP Központi Bizottságának tagja, a külügyi tárca államtitkára
Soha nem múló felelősségük és az országgal szemben elkövetett bűnük: hazug és gyáva kollaboráció a szovjet kormánnyal, ami több tízezer ember sugárfertőzését, daganatos megbetegedését és halálát eredményezte. Az ő lelkükön is szárad számtalan meddőség, spontán vetélés, koraszülés, több száz gyerek fogyatékossággal, fejlődései rendellenességgel születése. Ha nem aljas beszariak, akkor nálunk is jódot osztanak, mint tették azt még Romániában is; figyelmeztetik az embereket, hogy ne egyenek salátát, friss zöldséget, gombát, ne igyanak tejet, ne nyissanak néhány napig ablakot, ne kiránduljanak, nagyokat szippantva a “friss levegőből” és gázolva a harmatos fűben. Ehelyett lapítottak és hazudoztak, kapaszkodva az elvtársi karrierjükbe, és abban bízva, hogy úgysem bizonyítható: miattuk vagy más ok miatt lett rákos beteg és halt meg szörnyű kínlódások után valaki. Ez a garnitúra vigyorog most a pofánkba, mondván, hogy ez a párt már nem az a párt. Meglehet. De ez a Medgyessy az a Medgyessy, ez a Horn az a Horn, ez a Csehák az a Csehák. Nekem akármit pofáznak, százszor a hüle Kosztolányi Dénes, aki egereket etet a pitonjaival, mint egyetlenegyszer is azok, akik embereket küldtek a halálba.
Máig nem hallottam, hogy akár egy fél mondattal is bocsánatot kértek volna a gyávaságukért, ellenben tisztességről, őszinteségről meg az általuk boldoggá teendő Magyarországról folyvást prédikálnak. Rámjön az ideg, ahányszor Csehák Csernobil Juditot meglátom az ájtatos képével. Medgyessynek sem a vízcsövet kéne nézegetnie a kazincbarcikai kórházban, hanem a rákos (elsősorban pajzsmirigy, vastag- és végbél, máj és epeút) megbetegedések és halálesetek megugrásáról szóló statisztikákat (különösen a nyugat-magyarországiakat), utána meg önmagát a tükörben.
Az így született gyerekeknek és a szüleiknek meséljen ő -- aki mostanában, hogy leereszkedett a magyar rögvalósághoz, s beleszédült az élménybe, hogy már 3 szegény nyugdíjast, 2 fogatlan embert és 1 igazi hajléktalant is látott -- a jóléti rendszerváltásról, meg arról, hogy mennyire kell az őszinte szó az embereknek:
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]
Akkoriban pont építkeztem, állandóan ott melóztam, nem hallgattam a SZER-t, és ez talán megbocsájtható. Jobban, mint az, hogy az ország lakosságát nem tájékoztatták, legalább arról, hogy mi ajánlatos, és mi nem.
Ugyanakkor meg kell jegyezzem, hogy a dózis amit akkor kaphattunk, nem okozott azonnali problémát, ez igaz. De azóta ki tudja, hogy hány tumor és rákos betegség kiváltója és okozója volt a sugárfertőzés. Tény, hogy a finnek sem és a világ sem tehetett semmit. De nem hallgattak. Tájékoztattak, és tanácsokat adtak. Itthon nem. Itthon készültünk május 1-re, és a vezetők szokásos megünneplésére. Sugárzó arccal.
Arra gondoltam,hogy természetesen senki sem tudott azonnal a katasztrofáról,de amint értesítették őket azután sem hozták nyilvánosságra.Mondjuk,hogy elkerüljenek egy felesleges pánikhangulatott.