Keresés

Részletes keresés

elemes2 Creative Commons License 2004.11.02 0 0 33

lehet, hogy az MDF is...? nem szamoltam.

Előzmény: Turulmadár (32)
Turulmadár Creative Commons License 2004.11.02 0 0 32
Hogyan? A Fidesz és az SZDSZ együtt elég volt a többséghez?
Előzmény: elemes2 (31)
elemes2 Creative Commons License 2004.11.02 0 0 31

Mi az az árfolyamnyereségadó?

Az árfolyamnyereségadó az, ami nincs.

Az SZDSZ es a Fidesz egyutt megszavazta azt a modosito inditvanyt, amely kiszedte az adotorvenybol az arfolyamnyeresegado ujboli bevezetesere tett kormanyzati eloterjesztest.

circum Creative Commons License 2002.04.24 0 0 30
Nna, végre valaki el tudta magyarázni úgy, hogy én is értsem! :-)
Előzmény: Wágner úr (29)
Wágner úr Creative Commons License 2002.04.24 0 0 29
Én tudom, én tudom... hukk, bocsánat... na! Az olyankor szok lenni, amikor kiönt a sok víz és árad a folyam, és akkor ki lehet szedegetni a sok üres üveget, amit odahoz, és ez egy tiszta nyereség beváltva telire, de akkor jön valami finánc, aki részt akar az árfolyamból kinyert Söradagból, de ez egy nagy disznóság tőle, ezé' le vele!
bundee Creative Commons License 2002.04.23 0 0 28
gondolom azert nem, mert adozott jovedelembol veszed a reszvenyeket - es a kettos adoztatast elvileg tiltja a torveny - gyakorlatilag folyamatosan tobbszorosen adoztatnak (legegyszerubb pelda az afa - az adozott jovedelmedbol vasarolsz, es megis, amit fizetsz, annak az 1/5-e az allamhoz kerul)

szja-ban is be kell vallani, de nem noveli az adoalapot - bar ebben nem vagyok 100%-ig biztos

bundee

circum Creative Commons License 2002.04.23 0 0 27
Hmm. És tulajdonképpen ezt a fajta jövedelmet miért nem az SZJA keretében adóztatják? Szerintem az lenne a legtisztább...
Előzmény: bundee (25)
bundee Creative Commons License 2002.04.23 0 0 26
egyebkent szerintem a spekulansokat nem igazan izgatja, hogy van ez a 20 szazalek... hiszen, sok kicsi sokra megy
bundee Creative Commons License 2002.04.23 0 0 25
Nem, szja-t mar nem kell fizetni, mivel automatikusan levonjak az adot, miutan a szamlara kerult a reszvenyek eladasabol szarmazo nyeresegbol...

Egyebkent miutan bevezettek, azonnal visszazuhant a tozsde forgalma - cegek, kisemberek nem szivesen csinaltak...

szvsz nehany szazalekos (max. 5%) elfogadhato lenne

egyebkent ugy emlekszem, hogy 2001.jan.1-tol van ez az ado - emlekeim szerint (mintha a tozsderol suliban irtam volna egy tanulmanyt, es akkor alaposan utananeztem a temanak)

bundee

circum Creative Commons License 2002.04.23 0 0 24
És ezen felül van még az SZJA, vagy helyette?
Előzmény: vélemény (20)
ss-1 scud Creative Commons License 2002.04.23 0 0 23
Aha! Hasonlóan egyszerű adóforma, mint a forrásadó, amit a magánszemélyeknek kell befizetniök az ingatlanbérbeadásból származó bevétel 20%-aként. El akarják törölni? Sávos megoldás lenne célravezető.
81713 Creative Commons License 2002.04.23 0 0 22
Ennek örülök. :-)

Várd csak ki a végét. Malyd idetéved néhány eccerű gondolkodású, és közlik, hogy a komenisták megint a gazdagokat hozzák helyzetbe.

dP

Előzmény: circum (21)
circum Creative Commons License 2002.04.23 0 0 21
Nagyon okos vagyok, ti meg még okosabbak. :-))

Életem első topic-nyitása sikeres volt, sikerült megértenem valamit, amit eddig nem értettem. :) Mellesleg, ez a politika fórum, és még egy trágárság sincs a topicban... Lehet, hogy rossz helyen nyitottam? ;-)

Ráadásul, ezzel 20-ra emelkedett a hozzászólások száma. :-))

Előzmény: 81713 (19)
vélemény Creative Commons License 2002.04.23 0 0 20
Én vettem matáv részvényt 97-ben 180 ezer ft-ért, eledtam tavaly 340 ezerért. A különbözet 20 %-át kifizettem mint árfolyam nyereségadót. A hasznom tavalyi áron 128 ezer. Ha nem lettem voltam vállalkozó szellem, hanem a 180 ezer forintomért veszek állam által garantált kincstárjewgyet 180 éves megújítással,az a kamatokkal kb 120 ezer hasznot hozott volna.A különbözet nem éri meg a kockázatot. Szóval az árfolyamnyereség adó arra volt jó, hogy a kisember a max egy-két százezer forintját nehogy a gazdaság fellendítésére használja.
Ha a tőzsde bukása miatt valaki kénytelen olcsóbban eladni a részvényét, mint vette- és minnél kevesebb pénze van, annál inkább előpfordul-az állam persze nem ad kompenzációt.
81713 Creative Commons License 2002.04.23 0 0 19
Igen. A Tobin adóval viszont előfordulhat, hogy nincs 1%-nyi nyeresége az ügyletnek, tehát bukik.

dP

Előzmény: circum (16)
circum Creative Commons License 2002.04.23 0 0 18
Ez világos, én az árfolyamnyereségadóról (az eredeti témáról :) írtam.

"ez az {intézkedés,adó}" = árfolyamnyereségadó

Előzmény: svmmvm bonvm (17)
svmmvm bonvm Creative Commons License 2002.04.23 0 0 17
Inkább a spekulánsokat sűri. Úgy dolgoznak, hogy vesznek pl. egy raklap valutát, részvényt, akármit, és ezt addig veszik, adják, stb, amíg akisebb árfolyamingadozásból nem jön össze egy kellemes összeg. Ha ide közbeékelnek egy 1%-os adót, nem éri meg spekulálni. És így voltaképpen mindenki jól jár, a spekuláns kivételével.
Előzmény: circum (16)
circum Creative Commons License 2002.04.23 0 0 16
Igenigen, beugrott, hallottam már a Tobin-adóról, és valahogy úgy értelmeztem, hogy ez az intézkedés (hatásaiban) tulajdonképpen ennek az ellenkezője.

Kezd derengeni a különbség: a Tobin-adó nyereségtől függetlenül, az összeg egy bizonyos százeléka, ez meg a nyereségé. Tehát, ez az adó nem befolyásolja azt, hogy ha egy (pl. spekulációs) ügylet nyereséges volt, akkor ezután is nyereséges, így ebből a szempontból nincs visszatartó hatása. Jól értem? (Nem vagyok közgazdász.)

Előzmény: 81713 (15)
81713 Creative Commons License 2002.04.23 0 0 15
Nem mondanám kedvezőnek semmilyen eseben. Inkább befektetésösztönzőnek. Ha nem kell adót fizetni az ilyen jövedelmek után, akkor szívesebben fektetnek az emberek ilyen - tőzsdei, vagy tőzsdén kívűli - értékpapírokba. A tőke közvetlenül a gazdaságba kerül, amellet van némi fogyasztáscsökkentő hatása is.

"A közgazdasági Nobel-díjjal kitüntetett James Tobin még a hetvenes években javasolta egy nagyon alacsony, minden nemzetközi devizatranzakcióra kiterjedo adó bevezetését. Az elso elképzelésekben még 1 százalék szerepelt, de a szakértok ma már a 0,1 százalékos, tehát egy ezrelékes adókulcs mellett érvelnek. Kereskedelmi vagy beruházási célú tokemozgásnál egy ezreléknyi adó jelentéktelen összeg, eltörpül az egyéb kiadások mellett. Komolyabb hatást csak a naponta vagy óránként ismétlodo, spekulációs célzatú tokemozgásokra gyakorolhat. Azokra, amelyek a világgazdaság kényes egyensúlyát és a befektetések biztonságát fenyegetik. James Tobin saját javaslatát úgy értékelte, hogy az "egy maroknyi homok a pénzügyi spekuláció épezetébe" a devizaárfolyamok stabilizálásának érdekében. A spekulációs tokemozgásokat elég jól ismero Soros György elkötelezett híve a Tobin-adó bevezetésének, s az o tapasztalatai e téren meggyozobbek, mint a marxista egyetemekrol kikerült hazai neofita liberálisoké."

Részletek a Tobin adóról

dP

svmmvm bonvm Creative Commons License 2002.04.23 0 0 14
Most lehet, hogy megint leégetem magam:) Úgy tudom, az egyes műveletekre nem fizetnek adót - az lenne az a bizonyos 1%-os Tobin adó, de a világon egy országban sem szavazták még meg. Ez csak szimpla nyereségadó.
Előzmény: circum (13)
circum Creative Commons License 2002.04.23 0 0 13
Akkor tehát ez alapvetően a rövid távú, spekulációs pénzügyi műveletek számára kedvező?
Előzmény: 81713 (9)
circum Creative Commons License 2002.04.23 0 0 12
László Csaba szerint:

"A 2003-as adótörvény módosításával (tehát januártól) eltörölnék az árfolyamnyereség-adót"

Az index cikke

kiski Creative Commons License 2002.04.23 0 0 11
Ezekután már soha senkinek nem adok igazat többé :-))
Előzmény: 81713 (9)
kiski Creative Commons License 2002.04.23 0 0 10
Sajnos neked van igazad, mert az én megoldásom a hozamadóról szólt.

Árfolyamnyereség csak akkor keletkezik, ha beváltod a pénzt, vagy gazdasági év vége van, mert akkor a mérlegben forintban szerepelteted.

Előzmény: svmmvm bonvm (6)
81713 Creative Commons License 2002.04.23 0 0 9
SZJA 67. § (1) Árfolyamnyereségnek minősül - kivéve, ha azt a törvény kamatnak vagy egyéb jövedelemnek minősíti - az értékpapír elidegenítéséért kapott bevételnek az értékpapír megszerzésére fordított összeget (értéket) meghaladó része, csökkentve a járulékos ügyleti költségekkel. E rendelkezés alkalmazásában járulékos ügyleti költség az értékpapír eladása, vétele során az értékpapír forgalmazásával üzletszerűen foglalkozó kifizetőnek az üzletszabályzatában rögzített feltételek szerint felszámított, igazoltan megfizetett (levont) kiadás.

dP
svmmvm bonvm Creative Commons License 2002.04.23 0 0 8
A számvitel néhány alapelve kiköti, hogy mindent az aktuális értéken kell nyilvántartani. Az általam említett árfolyamnyereség a cég eredményét növeli, ezért fizeti a normális nyereségadót utána. Szvsz a részvényes adóról van most szó szerintem.
Előzmény: circum (7)
circum Creative Commons License 2002.04.23 0 0 7
Hmm, nem világos, a két dolog úgy érzem, nem egészen ugyanaz.

Az, hogy veszek egy részvényt 100 Ft-ért, és másnap (vagy 1 óra múlva, vagy 1 hét múlva) eladom, és ezen keresek, ez világos.

A másik, hogy a birtokomban van valami (pl. a dollár a kereskedőcégnél), és ez ér többet, bár nem váltom át, ez is az?

Ugyanis az elsőt szerintem nyugodtan meg kéne adóztatni ugyanúgy, mint a cég bármilyen más nyereségét, a másodikat meg nem, hiszen ténylegesen nincs nyeresége, csak ha eladja a dollárjait.

Egyéb vélemény?

svmmvm bonvm Creative Commons License 2002.04.23 0 0 6
Én is pont most akartam igazat adni neked:) Jó lenne,ha a topicnyitó tisztázná, melyikre gondolt.
Előzmény: kiski (4)
rosenkrantz Creative Commons License 2002.04.23 0 0 5
Ha egy befektetési alapba van a pénzem (ami részben tőzsdézik) akkor hogy van?
kiski Creative Commons License 2002.04.23 0 0 4
svmmvm bonvm:
Bocs, neked van igazad, másról beszéltem!
Előzmény: svmmvm bonvm (3)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!