Keresés

Részletes keresés

Libego Creative Commons License 2002.04.18 0 0 88
Köszönöm kimerítő válaszod és őszintén mondom, elfogadom.
Bár továbbra sem fogunk egyetérteni abban, hogy kinek milyen értékei vannak vagy nincsenek, azt gondolom, hogy bizonyos alapvető érdekeket és értékeket kellene találniuk a fiúknak ami mentén el lehetne indulni annak érdekében, hogy az ország és rajta keresztül mi és más emberek felemelkedjünk, jobbá váljunk.

Én ezeket az értékeket egyelőre szöges ellentétben látom a hatalmi politikában, mi egy ilyesfajta nemzet vagyunk, ennek okait történelmileg magyaráznám.

Az Szdsz-ben azt a liberalizmust hiányolom ami elfogadja azt, hogy nem lehet többségi, történelmi kötelékeket kisebb csoportok érdekében felbontani. Legalábbis egy ilyen relatív éretlen demokráciában mint Magyarország, még nem. Azt szeretném, ha a liberálisok elfogadnák azt, hogy más számára a konzervatív értékek többet jelentenek mint feledendő, fejlődésellenes akadályt.

Amúgy pedig mint emltettem, mostanság a jobb- és baloldal elválasztés nem annyira egyértelmű.
Szerintem a lövészárkok nem az elmúlt 4 évben kerültek kiásásra, igaz a betemetésén sem fáradozott senki.

Előzmény: Nyomkereső (87)
Nyomkereső Creative Commons License 2002.04.17 0 0 87
A Fidesz vezetésének nincsenek értékei. Értsd: annak a 4-5-6 embernek, aki ténylegesen vezeti a Fideszt, nincsenek tartós, ideológiailag egységes és maradandó értékeik. Teljesen mindegy nekik, hogy fiatal liberálisok vagy középkorú konzarvatívok, akik pillanatnyilag a jobbszél felé játszanak. Egy cél lebeg a szemük előtt: mindenképpen megszerezni és megtartani a hatalmat.

Ettől még okos emberek - sőt, nagyon okosak. Valamint tehetséges politikusok is. A Fidesz azonban nagy párt - természetes, hogy tele van olyan emberekkel, akik szintén okosak és még komolyan is gondolják a legfelsőbb vezetők által csupán szajkózott értékeket - csak éppen nem jutnak szóhoz.

Az "érték" szó alatt én valami olyasmit értek, amit xy tartósan vállal, a helyzettől függetlenül. Ilyen értelemben Csurka István 1991-92 óta következetesen kiáll egy érték mellett. Ezt teszi Thürmer Gyula is. Az már más kérdés, hogy én ezeket az értékeket valóban értéknek tartom-e a magam szubjektivizmusával. De legalább nyomon követhetőek.

S most jöjjön az SZDSZ. Az SZDSZ nem elég következetes párt. Akkor lett volna az, ha kimarad a 94-es koalicióból. Az egy másik kérdés, hogy az országnak jót tett vele, hogy belement. Magának rosszat. Ráadásul nagyon rosszul is kommunikálta ezt a félfordulatot. Ezzel szemben a Fidesz nagyon jól kommunikálta azt a sokkalta nagyobb fordulatot, amelyet 1990 óta folyamatosan tesz. A Fidesz ügyesebb párt, a vezetői sokkal jobb politikusok a szó technikai értelmében.

Nem vagyok aktív SZDSZ-es, ezért ne várj tőlem kimerítő választ arra a kérdésedre, hogy egészen konkrétan mely elveket valja magáénak a párt. Annyit tudok csak erről elmondani, amennyi nekem átjön. (Demokratikus intézmények védelme, szólásszabadság védelme, kisebbségek helyzetének rendezése, ügyeik képviselete, kicsi és nem beavatkozó állam, decentralizáció, alacsony adók, civil kezdeményezések támogatása, egyház és politika szétválasztása most így kapásból) Mondjuk amolyan holland-modell.

Előzmény: Libego (86)
Libego Creative Commons License 2002.04.17 0 0 86
Kedves Nyomkereső!

nekem azt mondod, hogy a Fidesz vezetésének nincsenek értékei. Szemben az SZDSZ-szel mint párttal, aminek elvei vannak.

Írod ezt mindazok után, hogy visszaigazolod, csak sejteni tudod, hogy mi van a pártban. Vajon kit értesz Te vezető alatt? Anélkül, hogy megnéznéd a honlapjukat, el tudod sorolni a teljes vezérkart? Beleértve a választmány tagjait, a megyei vezetőket is?!

Ha okos emberek vannak a pártban akik tisztában vannak a dolgokkal akkor hogyan lehet az, hoyg ezeknek az embereknek nincsenek értékei?

Ha fogalombeli probléma van az "érték" meghatározásával kapcsolatban akkor beszéljünk arról!

Milyen elveket vall magának az SZDSZ, ha Te azt állítod, hogy vannak neki? Ez komolyan érdekel, erről ugyanis soha nem lehet tőlük hallani.

Várom válaszod

Előzmény: Nyomkereső (82)
Nyomkereső Creative Commons License 2002.04.17 0 0 84
Sebaj. Mások szeme mást lát.
Előzmény: CaveTroll (83)
CaveTroll Creative Commons License 2002.04.17 0 0 83
Az igaz hogy mindig lenne igény egy igazi liberális pártra, amilyen az SZDSZ is lehetett volna, vagy talán volt is egy darabig.

Én is rájuk szavaztam még 94-ben. Ma már nem tenném, és 94 óta az én szememben az SZDSZ már nem liberális párt.

Előzmény: Nyomkereső (82)
Nyomkereső Creative Commons License 2002.04.17 0 0 82
Tévedsz. Nem álmodozom ilyesmiről. Az SZDSZ 5 és 10% közötti kis párt fog maradni szerintem, de azt sem tartom kizártnak, hogy 5 alá csúszik. A dolognak nem is ez a lényege. Nem az SZDSZ léte az érdekes, hanem a párt által képviselt egynémely elv valamilyen politikai tömörülés általi képviselete.
Előzmény: CaveTroll (81)
CaveTroll Creative Commons License 2002.04.17 0 0 81
Szerintem álmodozol az SZDSZ jövőbeli nagyságáról. Az SZDSZ tábora egyre szűkül, és elsősorban azért, mert az nincs még értelmiségi utánpótlása sem. A 90-es évek elején, amikor az egyetemet kezdtem, még sok fiatal bízott az SZDSZ-ben, de ma egyetemista ismerőseim szerint már alig van támogatottságuk. Maradnak a kiöregedő dekadens értelmiségiek, a még mindig hívők egy(re) szűk(ebb) köre, és egy anyagilag érdekelt támogatói csoport (lásd Kuncze félék). De hol van az igazi társadalmi bázis, és főleg honnan fog jönni? Jó, én tudom hogy a sok pénz csodákra képes, de hogy néz ki, ha kilóra vásárolni fogjátok a párttagokat?
Előzmény: Nyomkereső (80)
Nyomkereső Creative Commons License 2002.04.17 0 0 80
1. Csak sejtem, hogy mit tudnak a Fideszben. Szerintem okos emberek vannak ott, akik tisztában vannak a dolgokkal.

2. Az SZDSZ a Fideszre a kormányváltás miatt volt veszélyes. Ha ők esnek ki és a MIÉP jut be, akkor maradna a jelenlegi kormány.

3. Ahhoz képest szerepelt jól, hogy egyedüli kis pártként jutott be. (Az MDF-et nem számolom, ők voltak a hátizsák.) Ahhoz képest szerepelt rosszul, hogy a népszerűsége tovább csökkent.

Továbbá szerintem a Fidesz vezetése egyáltalán semmilyen értéket nem képvisel, csak és kizárólag a hatalom érdekli őket. Az viszont igaz, hogy a rájuk szavazók többsége valóban vallja is mindazon értékeket, amelyeket a Fidesz csak állít magáról.

Előzmény: Libego (77)
tajfuto Creative Commons License 2002.04.16 0 0 79
A Fidesz egyáltalán nem diktatórikus párt, sőt pont vasárnap derült ki, hogy az egyik leglazább csapat. Ahol Tölgyessytől Kövérig mindenkire van elég tolerancia, az nem egy bolsevik típusú párt. 2 fontos dolog miatt nem az: 1. Nagyon sokan vagyunk hobby Fideszesek, akik egyszerűen nem akarjuk, hogy újra komcsik jöjjenek, és ezért ingyen dolgozunk meg zászlókat lengetünk, meg agitálunk. Nem ebből, mégcsak nem is ezért élünk mint a miép meg az mszp. Pont mondam is egy barátomnak a téren: olyan mintha mi akarnánk kormányt váltani. 2. Sokunknak csak a "komcsira nácira ne szavazz" miatt maradt a fidi. Itt a fizetett aktivistákon kívül senki se várja el, hogy rajongjál vikiért, vagy szeresd kövért, vagy 70 szer meghallgasd a családtámogatást. Ha tetszik ok ha nem akkor is közénk tartozol, nesze egy sör. A fidi fanok csapata egy laza közepesen sikeres de nem erőlködős csapat. Ma nekünk van a legjobb hangulatú rajongótáborunk és ez akkor is így lesz ha most kikapunk. De nem kapunk ki!
Libego Creative Commons License 2002.04.16 0 0 78
...már amennyire támadják. Szerintem nem is támadják annyira

Az SZDSZ-t nem szánt szándékkal írom kicsi betűkkel. Legyen mindig "S"zdsz.

Előzmény: Libego (77)
Libego Creative Commons License 2002.04.16 0 0 77
Kedves Nyomkereső, áruld el nekem kérlek a következőket:
- honnan tudod, hogy mit tudnak a Fideszben?
- miért igazi veszély az szdsz a Fideszre?
- mihez képest szerepelt relatíve jobban az szdsz?

A véleményem ezzel szemben az, hogy nem azért támadják. Hanem azért, mert az szdsz által támogatott vélt vagy valós értékek nagyon messze állnak a Fidesz által többre tartott értékektől.

Előzmény: Nyomkereső (75)
IDKFA Creative Commons License 2002.04.16 0 0 76
Annyi jobboldali lesz SZDSZ-es, ahány SZDSZ-es zászlót láttál a Kossuth téren szombaton.

idkfa for Doom by SpydercoPolice
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]

Előzmény: Nyomkereső (-)
Nyomkereső Creative Commons License 2002.04.16 0 0 75
Az SZDSZ-t azért támadják, támadták jobban a Fideszesek, mert tudják, tudták, hogy rájuk nézve az az igazi veszély. Kormányváltás az SZDSZ relatíve jó szereplése miatt lesz, és ezt a Fideszben is tudják.
Előzmény: Libego (74)
Libego Creative Commons License 2002.04.16 0 0 74
Ez inkább megítélés kérdése. Mármint az, hogy egy pártvezetőnek (ami Orbánról nem mondható el) mi a feladata. Ja és mégvalami, a "3 gyerek" nem három, hanem négy. Mindegy.
A választások eredményének megjósolása pedig démoni képességekre vall! :-)

Amit írtam az egyébkén nem arról szól, hogy nincs kritika és mindenki szótlanul elfogadja a vezető akaratát. Barátaim pezsgő vitákról számoltak be, és bevallom, 1-2 rendezvényen én is ott voltam, pont amikor kerületi ügyekről kellett dönteniük. A helyi politizálás sokkal meghatározóbb az átlagos párttagra mint az országos, mert abba csak a küldötteken (ha így hívják) keresztül van beleszólási lehetőség. Választásokkor megfordul a helyzet. Személyi döntések csak bizalmasan, a többség dönt általában.
A helyzet tehát az, hogy az nem igaz, hogy a Fidesz olyan bolsevik párt lenne ahol nincs ellenvélemény. Sőt!

Ami azonban meglepett, az két olyan dolog, amiben nem volt meghatározó kritika: Először is az, hogy az általános vélemény szerint a kormány és vele Orbán nagyon jó munkát végzett az elmúlt négy év alatt.
Másodsorban pedig az, hogy az 1. forduló utáni ún. hangulatváltást a fele tábor (a nagyobbik fele) úgy értékelte, hogy Orbán végre magára talált, a másik (kisebbik) fele pedig úgy, hogy bizonyos dolgokat nem kellett volna. Nem egy párttagról tudok, aki azt mondta, hogy az új szórólapokon szereplő Medgyessy-fikázások (pld. mennyibe került Megyó órája) miatt nem tud szórólapozni, mert nem tudja fölvállalni. Megítélése nem megvetés vagy büntetés lett.

No, de ebbe ne is menjünk bele. Én személy szerint több szdsz-ből fideszessé vált emberről tudok mint fordítva, de ez inkább abból eredhet, hogy nem mozgok olyan helyeken ahol szdsz-esek vannak.

Ja, és mégvalami. Ahogy értettem, az szdsz-szel szembeni politikai állás és fordítva sokkal erőssebb, mint az mszp-vel szembeni felállás. Ez tudom nem tükröződik vissza a másodlagos pártpreferenciákban, ez tapasztalt vélemény.

Előzmény: Csapó2002 (71)
Nyomkereső Creative Commons License 2002.04.16 0 0 73
Kell lennie. Ha nem a mostani Fideszben, akkor a jobboldalon. Muszáj.
Előzmény: Csapó2002 (72)
Csapó2002 Creative Commons License 2002.04.16 0 0 72
Ja! Majd elfelejtettem, hogy mit is akartam igazából mondani!:))

Hiszek a demokráciában, ezért szeretnék hinni, mint kívülálló "nem autentikus" személy abban, hogy van még tartalék a fideszben.

Csapó2002 Creative Commons License 2002.04.16 0 0 71
1-et értek az előttem szólóval! Nem vagyok autentikus valóban, mert nem vagyok benne a körben! Nem is szeretnék!
De ha tényleg közel van a véleményed az való igazsághoz, akkor az rettenetesen szomorú dolog!
Mert akkor nincs alternatívája a változásnak! Nincs erőforrása az új és tényleg demokratikus dolgoknak. Én főnök vagyok, de ha egy beosztottamnak nincs önálló véleménye, kritikája az intézményről, akkor 2 dologra szoktam gondolni vagy nyal és titkol valamit vagy "hülye". Mert a tökéletest soha nem lehet elérni, csak törekedni lehet rá!
/pillanat lehet ugyan elégedett, de mindig nem!

Ezek szerint a fidesz PR elcseszte, és tényleg bukik a "legjobb" vezető!
És ha a cég alkalmazottai állítják ezt egybehangzóan, akkor lehet elkezdeni állást keresni! Tuti, ami fix alapon, hiszen a "3 gyereket" el kell majd tartani valamiből!:))

Mellesleg megjegyzem, nem érdemes összevetni a politikai vezetőt egy vállalati vezetővel, mert a cégvezető a saját és a tulaj zsebére hajtja az eredményt, míg egy politikusnak -pláne, ha szolga!!!!(miniszter)- az egész ország javára kell hajtania, és nem csak a választóinak a javára!!!!!!!!!!!

Gyanúm, hogy egy standard vezetőképzőt végeztek el a fijjug!:))

Akkor remélem 3 hét múlva beiratkoznak valahová, véndiáknak.:) Jó pap hótig tanul, nem csak prédikál!:)

Előzmény: Libego (69)
Nyomkereső Creative Commons License 2002.04.16 0 0 70
Ha Orbánnak nincs alternatívája, akkor a Fidesz bajban van. Egyszemélyi vezetéssel nem lehet tartósan tömegbázist megtartani egy demokratikus országban, de még egy demokratikus pártban sem. Ez az egyik része. A másik meg az, hogy ha Viktor a legjobb a jobbon, akkor nagyon nagy a gáz. Ugyanis akkor most a legjobb kap ki.
Előzmény: Libego (69)
Libego Creative Commons License 2002.04.16 0 0 69

Még szerencse, hogy a nagyon sok jóravaló ember nem tud arról, hogy kussra állította őt a főnökség :-)

Én anno az szdsz-re és az szdsz jelöltjére szavaztam. Bíztam bennük. Majd jött a Demokratichus Charta és a 94-es választások, amivel megszűnt ez az egyirányú bizalom. Azóta számomra és a választók számára csak veszít az szdsz. Ezt támasztják alá a pártra leadott szavazatok csökkenése.

Szerencsémre többször lehetőségem adódott, hogy olyan fidesz tagokkal, fanokkal beszéljek akiket sokan itt "mérsékeltnek" állítanának be, mert sokkal kritikusabbak saját pártjukkal szemben mintsem sokan hinnék létezését. Van köztük Bibó-s, polgármester- és helyettes, kerületi elnök, stb. A létszám nem nagy, közel 30 emberről van szó. A meglepő az, hogy változást egyikőjük sem remél vagy akar a párt vezetésében. Sőt, elmondásuk szerint nagyon kevesen vannak azok, akik Orbán helyett mást szeretnének. Kövér megítélése már más, Rogán Tóni pedig ritkán kerül szóba.

Egykoron Módos Mártonék próbálkoztak változtatssal (ez már Fodorék távozása után volt) és Wachsler volt az első, aki jelentkezett Orbán posztjára. Tudjuk az eredményt. Orbánnak nincsen igazi alternatívája a párton belül. Ezt ők is tudják és kénytelenek elfogadni. Ha lenne egy Orbán 2, az már nehezíteni a helyzetet.

Amit tehát állítasz az vagy nem igaz vagy nem autentikus.

Előzmény: Csapó2002 (67)
Nyomkereső Creative Commons License 2002.04.16 0 0 68
Így van. És ha ezek a jóravaló emberek megint háttérbe lesznek szorítva (a vereség után is), akkor bizony ki fognak lépni. Meglássátok.
Előzmény: Csapó2002 (67)
Csapó2002 Creative Commons License 2002.04.16 0 0 67
A fideszben nagyon sok okos, értelmes, jóravaló ember van.
Na ezeket még nem láttátok a tv-k képernyőjén!:)
sem újságok interjúalanyai közt!

A főnökök rendesen kussra állították őket. És ez nem most történt. sokkal régebben.
Sokuknak nem tetszik, amilyen húrokat pengetnek a főnökség tagjai, ráadásul milyen stílusban játszanak!
Igazából egy nyilvánvaló ok hiányzik az csendes érvelésük mellé, hogy változást remélhessenek a csúcson. Ez közeleg!
szerintem nemcsak fideszesek, hanem sok máshova szavazó is reménykedik abban, hogy meg tudnak szabadulni a szélsőjobbos, (a)rogáns fickóktól. Ők süllyesztették le a szintet!
Emlékezzetek csak!:)

Nem vagyok fideszes! Csak egykor szerettem őket!:)

Nyomkereső Creative Commons License 2002.04.16 0 0 66
Én viszont úgy gondolom, hogy egy olyan nagy párt, mint a Fidesz, nem lehet egységes. Van ott egy második vonal, aki minden bizonnyal

a) másképp csinálna pár dolgot
b) szóhoz szeretne már jutni

Ez a csoport meg fogja próbálni elmozdítani Orbánt a párt éléről. (Tudom, hogy P. van most ott.) Szerintem nem fog sikerülni az elmozdítás. Ebből az következik, hogy nekik még 4 év kuss van. Szerintem lesz pár ember, akinek ez nem fog tetszeni és kilép.

Másfelől én aztán nyugodtan tévedhetek, én nem a Tárki meg a Gallup vagyok. :-)

Előzmény: buccser (62)
Nyomkereső Creative Commons License 2002.04.16 0 0 65
Én még egyszer sem. Talán ezért bírom tovább? :-)
Előzmény: zsele4 (63)
Nyomkereső Creative Commons License 2002.04.16 0 0 64
Fogadtunk valamiben amit elvesztettem? Vagy fogadást ajánlasz?
Előzmény: bogyó (57)
zsele4 Creative Commons License 2002.04.16 0 0 63
Én már kétszer voltam SZDSZ-es,egy életre elég volt.
buccser Creative Commons License 2002.04.16 0 0 62
Nem tartom valoszinunek, hogy a Fideszbol barki is barhova atmenjen, mar csak azert sem, mert bar ugy nez ki, hogy ezt a valasztast elvesztettek, 4 ev mulva viszont nekik lesz a legnagyobb eselyuk arra, hogy visszaszerezzek. Azzal teljesen lejaratna magat egy fideszes, ha mondjuk az mszpbe ulne at, politikai hulla lenne. Az szdszbe meg minek? Ilyen bizonytalan partba atulni, megintcsak politikai ongyilkossag lenne. Mas jobboldaliba (Mdf) ugyanez lenne a helyzet. Ha az mdf nem a fidesszel egyutt indult volna, nem lenne a parlamentben. Szal a Fideszes politikusoknak a legbiztosabb helye a Fideszben, ami ugyancsak megerosodott tamogatottsgat illetoen az elmult 4 evben, hujjek lennenek elmenni onnan.
Fine Tune Creative Commons License 2002.04.16 0 0 61
"Ezt tartom plauzibilisnek, tehát Orbánnak éppen elég dolga lesz a megszerzett bázis megtartásával, máskülönben radikalizálódnia kell, és MIÉP irányba zuhan, ami számára a politikai vég."

Ha nyer a Fidesz, akkor a bázis megtartásával nem lesz gond.

Ha nyer az MSZP, akkor a bázis megtartásával pláne nem lesz gond.

Előzmény: Probatbicol (48)
száraz Creative Commons License 2002.04.16 0 0 60
Az SZDSZ-t a MSZMP újabb 4 évig csicskáztatja.Azért akarják a füvet liberalizálni, hogy ne fájjon annyira a fenekük 4 év ellenzéki pihenő után.

0 Fideszes akar ezekkel koitálni.

Előzmény: Nyomkereső (-)
tajfuto Creative Commons License 2002.04.15 0 0 59
Arra tippeltem, hogy külföldön élsz. De akkor se volt szép tőlem. Viszont amikor írtam akkor jött egy TÁH ellenőrzés az intézményembe és kiderült, hogy spártai módon elszámoltam magam. Lezártuk az előző évet, de be kell jelentkezünk még egy millóra ami jár nekünk. Sőt innentől kezdve ez így működik, akkor is ha szocik jönnek. Szóval a mai napon kevéssé érdekelnek a szocik meg az ő törvényeik lassan lejár a munkaidő a beosztottaimmal /2 fő/ készülünk italozára és a tervezgetésre kinek mennyivel emelünk, vagy veszünk egy jó nagy TV-t a Vb-re,
hogy a gondozottak is boldogok legyenek.
Azt hiszem idén emelünk. Tavalyra meg mivel szjaztunk veszünk egy 600 ezeres bazi nagy TV-t.És az egész falu itt nézi majd a Vb-t.
Előzmény: big-lesz (51)
tüzes fal Creative Commons License 2002.04.15 0 0 58
Elég elmenni az szdsz honlapjára és körülnézni ahoz hogy igazolt legyen a szélsőséges titulus.
Nem kell az szdsz-nek elmenni a Vaú-ba, mert az amit csinál az maga a Vaú. Ez a kampánystílusa.
Olyan szektával él szimbiózisban mint a Hitgyüli.
Agymosást próbál végrehajtani minden emberen aki nem az ő álláspontjukat képviseli. A hírhedt toleranciájuk is csupán addig tart, mig a másik fél is ugyanazt az álláspontot képviseli.
Előzmény: acontrecourant (56)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!