Hát én még mindig félek....
Félek, hogy mégsem lesz kormányváltás....
Félek, hogy Mádl nem bízza meg Medgyessyt...
Félek, hogy ha mégis, akkor rettentően betartanak majd a fideszesek mindig mindenben..
Félek, hogy a hecckampányt folytatni fogják, nemzeti ünnepeken újra és újra felszítják, fokozzák...
Félek, hogy lehetetlen helyzetbe hozzák előbb utóbb a kormány működését...
Félek, hogy akár meg is buktatják...
Félek, hogy mégis a demagógia fog győzedelmeskedni...
""De két dolog biztos. Az egyik az, hogy amit a nyilvánvalóan baloldalra húzó (ugye elismered?) sajtóban erről olvasható, az nem egyenlő a tényekkel."
Ezt hívják előítéletnek.
Ami a balos sajtóban lejön, az eleve hazugság.
A balosok ugyanezt mondják a jobbos sajtóra."
Most őszintén! Tud valaki ma olyan (napi-, heti-)lapot mondani, amelyikre nyugodt szívvel rábízná magát? Én igyekszem összehasonlítani a két oldalt (pl. Népszabi vs. Magyar Nemzet), és azt látom, hogy az aktuális érdekeknek megfelelően mindkettő csúsztat (vagy éppen gátlástalanul hazudik).
Én nem képzelem, csak emléxem, merthogy akkor már javában felnőtten(?) éltem. (Most nem a kezdeti vadkommunista időszakról beszélek.)
és 89 előtt soha nem féltem. Nem is érdekelt a politika egészen eddig az őrült hecckapmányig.
És 89 előtt soha nem éreztem olyan jeges félelmet, mint a taxisblokád idején. És majdnem ilyen félelmet éreztem most, a szombati tömegrendezvény hírére (csak a szerencsén múlhatott, hogy nem történt semmi baj, a tömeg kiszámíthatatlan, pártállásra való tekintet nélkül), és a hideg futkos a hátamon akasztást, lelövést emlegető "jópofáskodások"(?) hallatán.
Pedig soha nem tartoztam régen sem a politikai rendszer haszonélvezői közé, akkor is, most is a "proli"(?) szinten voltam, akik csak dolgoznak, és fizetik a politikai vezetők kisded játszadozásait.
Megértem az érzelmeidet, és megnyugtatásodra annyit, hogy számomra nem önellentmondás a tisztességes balos gondolkodású ember fogalma, Szűrös Mátyáson túl sem, ismerek 1-2 ilyet személyesen is.
"Mielőtt megkérdezed sértve, hogy magamat úrnak s fensőbbrendűnek tekintem-e..."
Nem akartam ezt megkérdezni.
Lehet, hogy tévedésnek minősíted (biztos), de elmondom, hogy az úriemberre adott definícióddal egyetértek, és úgy érzem, pl. OV ennek megfelel.
Győzzön a jobb. (Ezt értsd, ahogy akarod...)
üdv, f
"minőségileg más véteknek tartom azt, ha vki úttörő volt, mezei KISZ- vagy egyszerű párttag"
Itt nem mezei parttagokrol, KISZ tagokrol van szo, ezt te is tudod.
Azert pl. Martonyi, Stumpf nem egy egyszeru parttag volt...
es egy parttitkar megiscsak parttitkar.
ugyanugy szolgalta a rendszert (sajat akaratabol, sajat erdekeben!), mint egy miniszter
En Orbannak nem tudom megbocsatani amit pl. kedden a TF-en mondott...
Hát tudod, pont ez az ami nem igaz!
És pont ez az, amivel a FIDESZ jócskán csúsztat.
Állandóan az ötvenes éveket idézik, (amikor tényleg mindenki rettegésben élt) miközben nagyon is nagy szabadságban töltötték fiatal éveiket, utaztak, élvezték a Soros alapítvány biztosította előnyöket, szervezkedhettek stb.
Én már jócskán felnőtt voltam a nyolcvanas években, nem úgy mint sok más topiklakó, és elhiheted nekem, hogy akkor már nem volt igazán sok félnivalónk. (max. hogy útáltuk az állami ünnepeket, ahol a szovjet himnuszt is el kellet énekelni, de ez csak olyan façade volt.)
Van mégegy dolog, amihez nem bírom megállni, hogy ne szóljak. Nagyon hamisnak érzem, hogy itt állandóan összehasonlítgatják a Munkáspártot a MIÉP-pel.
Senki nem hiheti komolyan, hogy azonos súlycsoportba tartoznak. A Munkáspárt a múltból itt maradt amolyan resztli. Igazán senki nem veszi komolyan, mert az ideológiája egy letűnt, alaposan kipróbált és a gyakorlatban megbukott kor ideologiáját tükrözi. Olyat, amit már százszor átrágtunk, és tudjuk, hogy megvalósíthatatlan blődség.
A MIÉP viszont olyan eszmékkel operál, amelyeket az elmúlt korok nem engedtek meg tisztába tenni, mert mindegyike- zsidókérdés, Trianon- tabu témák voltak. Tehát ezek un. nyitott sebek, amelyek igaz, vagy hamis voltát még társadalmi párbeszéd során nem tudtunk magunkban tisztázni.
Viszont ezek azok az ideologiák amelyek pompásan alkalmasak az igazi problémák elfedésére. (A lecsúszott középosztálybeli milyen jól ki tudja dühöngeni magát Trianon miatt, miközben a valóságban a saját szegénysége miatt kellene dühöngjön!) És ezek azok az ideológiák amelyek egyáltalán nem korszerűek, és sehol a világon nem igazán fogadják őket szívesen.
A Munkáspárt sokkal kevésbé veszélyes, (inkább mulatságos) mint az a MIÉP, ami balkanizál, ami zavaros és ami „korszerűtlen” sebeket tép fel. Hát legalábbis szerintem .
"Nézd, nekem ez az előző egy hét annyira szép volt, a végén a Kossuth térrel, hogy most már azt mondom, bármi lesz az eredmény, én ünnepelni fogok. Ezeket a napokat senki nem veheti el tőlünk."
Légy nyugodt, senki nem akarna elvenni ilyen élményeket. Teljék benne ürümöd, legyen szép emléked.
Nekem is vannak ilyen emlékeim. Annak idején, amikor (az igazi) Viktor a Nagy Imre újratemetésen beszédet monodtt a Hősök terén, ugyanilyen lelkes voltam én is. Amikor kikiáltották a köztársaságot (Szűrös M.), ott voltam a Parlamentnél és fantasztikus, csodálatos érzés volt tanúja lenni egy korszak lezárásának, a szabadságnak, egy felemelő eseménynek.
Ezt azért mondtam el, hogy lásd, megértem az érzelmeidet. De azt is leszögezem, hogy sem előtte, sem utána, sem semmikor nem voltam, nem vagyok és nem leszek hajlandó egy politikusnak, a belőle áradó karizmának tapsolni. Nem vagyok hajlandó sem Medgyessyt, sem Viktor, se senkit rendkívülinek és rajonganivalónak tekinteni, mert tudom, hová vezethet az ilyen rajongás.
(EMBER tekintetében nálam rajongás tárgyát 2 fő képezi: 1. az édesanyám 2. a kedvesem.)
Úriember fogalma:
Nálam ez olyan embereket jelent, akik családi hátterükből magukkal hozták a kulturáltságot, a műveltséget, a méltóságteljességet és a tisztességet, és maguk is úgy élnek, cselekszenek, hogy ezeknek megfeleljenek. Egy úrnak a szava szent és igaz, amire mérget lehet venni, távol áll tőle az elvtelen arculatváltás, és a pokolban is úr.
Viktor ugyan kikupálódott az elmúlt években, de ezeknek az elveknek csak nagyon sok szódával felel meg. Arról, hogy a családja mit adott neki, nem tehet, de pályafutásának ismeretében ugyancsak messze jár attól, hogy úrnak lehessen nevezni. Maximum megszólításban.
Mielőtt megkérdezed sértve, hogy magamat úrnak s fensőbbrendűnek tekintem-e: nem vagyok arisztokrata, kisnemesi családból származom, nem helyezem magamat senki fölé, nem nézek le senkit a származása miatt. De soha nem kompromittáltam magamat párttagsággal, de igyekszem azokat a gondolkodási elveket követni, amiket néhai nagyapám hagyott rám, aki gondolkodásában és viselkedésében igazi úriember volt (mellesleg magyar repülőtiszt a világháborúban).
"Azt pedig tudom, sőt, igazán most tanultam meg, hogy a boldogságom nem egy választási eredménytől fog függeni. Ha még nyernénk is, az pedig maga lenne a csoda."
Első mondatoddal mélyen egyetértek.
Én ezt már 1990-ben megtanultam.
Második mondatodhoz nem kívánok semmit sem fűzni, hiszen semmi sem dőlt még el. De azt nem mondom, hogy "hajrá", mert az ilyesmi a focipályára való.
Elar!
Bírjuk ki még azt a 7 napot, és utána fellélegezhetünk. A Fidesz szemmel láthatóan kapkod és hülyeségeket csinál, és sorozatban adja fel a magaslabdákat az ellenzéknek. Csak egy példa: ma például bekapcsoltam a tévét koradélután, épp az Orbánt mutatták, amint azt magyarázta, hogy a Fidesz nem gyűlölködő, nem kirekesztő és nem szélsőséges párt. Ezzel óriásit hibázott. A lehető legnagyobb hiba egy politikustól, ha azzal magyarázkodik hogy deháténnemisvagyokszemétrohadtdisznó. És sorozatban követik el az ehhez hasonló baklövéseket. Azt sem tudják már, mit csináljanak, mit mondjanak, annyira pánikban vannak. Nem tudnak már értelmesen kommunikálni az emberekkel, csak félelmet kelteni tudnak. És ez vissza fog ütni vasárnap. Akkorát fognak bukni, hogy öröm lesz nézni.
azt hiszem, a polfórum egy fura állatkert. Vszínűleg egyik oldalról sem reprezentatív a mintavétel. Ha ezzel csak egy hangyányit tudom javítani a jobboldali honfitársaidról alkotott általános képedet, becsszóra mondom, hogy körülöttem egyáltalán nem a gyűlölettől őrjöngő emberek vannak többségben. Akiket én ismerek, nem azért tapsolnak a Viktornak, mert egy új Führert látnak benne, hanem mert annyira rendkívüli politikusnak tartják. Aki értelmesen és helyesen politizál. Úgyhogy sajnos nem értünk egyet abban, hogy messze állna az úriember fogalmától. (Meglep egyébként ez a kritika, volt ő már sokminden, de eddig ezt nemigen sütötték rá.) Az én (kétségtelenül jobboldali) fülemnek pedig nem OV szónoklatai voltak fanatizálók és sportszerűtlenek, hanem mondjuk Kovács, Kuncze... őszintén szólva őket nehezen viselem.
Szálasit és társait bizonyos értelemben talán lehet karizmatikusnak minősíteni, én azonban ezt a jelzőt szeretem csakis pozitív értelemben használni, OV-re is így mondtam.
"Hát nézd, a Fideszben is vannak nyilván, akik olcsó kis karrieristák - CSAK azok vannak ott, hogy pontosak legyünk."
Te mindig általánosítasz!!!
A "szólamokat" nem azért emlegettem, hogy az érdemi vitát kikerüljem, csak ez az átlagnál is parttalanabbnak ígérkezik. Én lényegében azzal érvelnék (már részben tettem is), hogy nekem és még nagyon sok embernek fontosak ezek a nemzeti jelképek, és sokan érezték úgy, hogy most kerülnek méltó helyükre. Lehet, hogy ebbe becsúsztak túlkapások, ez lehet, de ezt még mindig a kisebbik és könnyebben helyrehozható hibának tartom.
"A köztünk lévő politikai nézetkülönbség dacára, remélem, nem fogjuk magunkat rosszabbul érezni, akármi is legyen a végeredmény."
Nézd, nekem ez az előző egy hét annyira szép volt, a végén a Kossuth térrel, hogy most már azt mondom, bármi lesz az eredmény, én ünnepelni fogok. Ezeket a napokat senki nem veheti el tőlünk. Azt pedig tudom, sőt, igazán most tanultam meg, hogy a boldogságom nem egy választási eredménytől fog függeni. Ha még nyernénk is, az pedig maga lenne a csoda.
"ha a jobboldal valamely prominens kepviseloje asszisztalt a regi rendszerhez, akkor az miert kap felmentest?"
Bizony ugyanott tartunk. Azt ismételgetem sokadszor, hogy minőségileg más véteknek tartom azt, ha vki úttörő volt, mezei KISZ- vagy egyszerű párttag (noha erre sem lennék büszke), mint ha valaki az MSZMP KB tagjaként vagy belügyminiszterként az elnyomó hatalom irányítója volt.
Csatlakozom: én is félek.
DE:
- én nem látok olyan sok kokárdást azért, vagy csak "rejtőzködnek"? Pedig keresztbe szelem a várost BKV-val rendszeresen. Bár lehet, hogy ők autóval járnak? És a (ló)erő velük van....
- én bizony mégse teszek fel kokárdát. Az átkosban is utáltam, amikor kötelező volt kirakni. Egyáltalán: minden kötelezőt utálok. No meg csakazért se! Ha nagyon rá akarnak venni valamire, akkor nekem már gyanus a dolog, ott valami nem stimmel, akkor az már nekem nem kell. Csapnivaló reklámalany vagyok.
"...az egyetemen is görbén néztek arra, aki kijelentette, hogy nem kíván KISZ tag lenni." - a 70-es években nálunk az egyetemen szépen csendben történt a KISZ-tagság elmúlása, anélkül, hogy bárki görbe szemmel nézett volna bárkire, egyszerűen csak nem újította meg, akinek nem volt hozzá kedve, aki megunta, mégcsak világnézet sem kellett hozzá. (Persze addig előtte kötelező volt, amit a legtöbben nyűgnek tekintettünk mindenféle különösebb politikai meggyőződés nélkül. Számomra csak kötelező hülyeségnek tűnt, mint a kisdobosság, az úttörőség, és csak azt nem értettük: mi értelme van egy egyenruhának, ha mindenki viseli? Én ugyanúgy utálnám a cserkész egyenruhát is, és utálok minden kötelező dolgot, így a kötelező, uniformizált hazaszeretet, a kötelező, uniformizált hitet, és hasonlókat..)
Mindenesetre azután tisztább lett a képlet: csak azok maradtak hívő KISZesek, akik karriert akartak, akik elsősorban nem a szakmájukkal, tudásukkal akartak / tudtak előbbre jutni, hanem politikai elkötelezettségük adminisztrálásával. És bizony, nem is tettek rossz lóra, hiszen a régi KISZesek közül sokat láttam/látok viszont az új rendszer gazdasági/poltikiai pozícióiban is, mint hívő kapitalistát, buzgó templombajárót.
Egy új hatalom birtokosai között mindig nagy számban bukkanak fel az előző hatalom birtokosai, haszonélvezői (vagy gyerekeik). Ez mindig is így volt. És mindig is így lesz.... (?)
kösz a kulturált hangnemért, pedig nem értesz velem egyet. Jól esik ilyet tapasztalni itt a Polfórumon.
"Az MSZP talán nem populista? Nem demagóg időnként?"
Biztosan vannak ilyen elemek is a kampányban, de nem ezek a domináns vonásai a politikájuknak. Az arányok össze sem vethetők. A populizmus a Fidesznél vezérfonal, alapelv.
"Baj, hogy Magyarországnak újra van egy karizmatikus politikusa?"
Igen, baj.
Semmire sem jó, ha egy politikus nem az értelmével, az értelmes, helyes politizálásával, a hitelességével, hanem a karizmájával állít maga mögé tömegeket.
Legyen egy ÉRTELMES, ÉPESZŰ politikus, aki mondjuk SZIMPATIKUS, KEDVES. Ne fanatizálásra, gyújtó hangú szónoklatokra legyen képes elsősorban, hanem legyen SZALONKÉPES, européer, kulturált, úriember. (Ugye, abban egyetértünk, hogy Vityka az úriember fogalmától fényévekre terül el?)
Volt karizmatikus politikus itt épp elég. Szálasi, Rákosi. Távolabbi példák: Sztálin, Hitler, Mussolini.
Ezeket hagyjuk az elmúlt XX. század szemétdombján.
"Hát nézd, a Fideszben is vannak nyilván, akik olcsó kis karrieristák"
CSAK azok vannak ott, hogy pontosak legyünk.
Azok, akik elvből, az indulásnál ott voltak, már rég ki vannak onnan csapva.
De igazad van, ebben nehéz lesz továbblépnünk, mert te hiszel a Fideszben, vagy hinni akarsz, és egy embert a hitéből kibillenteni hálátlan dolog. Én nem hiszek se bennük, se nekik.
Egy szóval nem mondtam, hogy a jobboldallal lenne bajom, "en bloc". Ne csúsztass!
Bajom a MOST, ITT jobboldalon található szemfényvesztő kóklerekkel van.
Ami a "szólamokat" illeti, ebből a megjegyzésedből az következik, hogy érdemben nem tudsz vitázni azzal, amit én SAJÁT meggyőződésemből elmondtam a nemzeti értékek devalválásával kapcsolatban. Ennek oka pedig az lehet, hogy valahol érzed, hogy van igazság abban, amit elmondtam.
Jókívánságaidat (mármint, hogy nekem is nyíljék fel a szemem) köszönöm, szellemesen pattintottad vissza :)
A köztünk lévő politikai nézetkülönbség dacára, remélem, nem fogjuk magunkat rosszabbul érezni, akármi is legyen a végeredmény. Lényeg, hogy mi magyarok, ne fojtsuk meg egymást.
Te. Nem akarod kézenfogni MIÉPes "fanyűvő" barátodat? Egy tőről fakadtok.
Pont ezt a mondatodat kell kiragadni, igaz?
Az h a "kokárdások" megvertek egy ismerősömet mert nem volt rajta a koki ahhoz egy árva szavad sincs, igaz?
Amúgy elismerem kicsit erős volt ez a mondat. Sőt, nagyon is. Sajnálom.
Sajnos ezt hozza ki belőlem a Fidesz kampánya.
Kezdek radikálissá válni....
És mondd csak: A Fideszről nem jut eszedbe egy 1945-ben megbukott párt?
A vezér nevét skandáló, fanatikus tömeg....
A másik fél esetleges igazát SOHA nem elismerés.
Az arrogancia.
A nacionalizmus.
Szégyen ha vki balos? Miért lenne az? Te nem szégyelled h jobbos vagy?
"Félek attól is, hogy elkapok egy kokárdást az utcán és megverem." - FENYEGET viccesen műrettegő. Szemünk előtt szökkennek szárba a "Tégy a gyűlölet ellen!" mozgalom tökös, ballib hajtásai.
Még jó, hogy magát magyarnak mondja: hogy "magyar vagyok és leszek". Mert nekem mondjuk a román szekusok jutottak eszembe, az sokkal logikusabb volna, úgy tudom ők szeretnek kokárdásokat verni. De most, hogy jobban végigondolom, ez a kis műhisztérika, ez a kis II.endi, lehet, hogy mégiscsak magyar, talán valami régi 1973-as, vagy 1988-as kokárdásokat verő rendőr, vagy komcsi vezető, vagy azok gyermeke. Isten hozta a fórumon a régi elvtársakat. Harcoltok minden fronton? Az ellenség fegyverével?
„Felhívás! Budapest polgárai! Vigyázzatok! Az országban majdnem tízmillió függetlenségre, szabadságra, emberi gondolkodásra elszánt ellenforradalmár bujkál. A letűnt arisztokrácia negyedeiben, például Kispesten és Csepelen több tízezer földesúr, tőkés, tábornok és bíboros sáncolta elmagát. A bandák garázdálkodása miatt összesen csak hat munkás maradt életben, akik kormányt alakítottak Kádár János vezetésével.” (Plakát, 1956)