Keresés

Részletes keresés

hemhemhem Creative Commons License 2002.04.12 0 0 2
Kicsit nézd át ezt a gondolatmenetet, mert néhol nem nagyon lehet benne felfedezni az ok-okozati kapcsolatokat.
Hari Seldon-féle jóslat csak egy mondat erejéig található benne, az is csak mint egyszeri dolog. Seldon jóslatainak lényege az, hogy a jóslatok is megjósolják az önmaguk által megjósolt dolgok jövőbeni hatásait, és aztán egy idő után újabb jóslat "napvilágra" kerülésével folytatódik ez, ami csak arra jó, hogy a jelen és a közelmúlt eseményeinek láncolata már ne megjósoltnak tűnhessen az előző már régebben megismert, "akkori" jóslat ismeretében, és aztán ennek természetesen beigazoldódik mindig az ellenkezője, és megint kapunk egy jóslatot.
Ilyen jellegű kontinuitás nincs a gondolatmenetedben.

Miért lenne idealista a vége, az hogy a leváltott Fidesz kormány helyébe lépő kormány felszámolja a korrupciót és rendbeteszi az oktatást és az egészségügyet?
Ez nem jóslat, hanem baloldali kormányprogram, ez fog történni a feltett esetben.

Előzmény: Advanced Lamer (-)
araucaria Creative Commons License 2002.04.12 0 0 1
Én is. Mármint annyiszor olvastam. És maradnék is nála. De azért ne add fel, ő sem azzal kezdte!;-)
a.
Előzmény: Advanced Lamer (-)
Liquid_FX Creative Commons License 2002.04.12 0 0 0
Ha lesz valaha magyar X-akták, feltétlenül írd meg, oda jó lesz... :-)
Bár... már volt itt valaki, aki Viktort az Öszvérhez hasonlította, az sem volt rossz... :-)
Advanced Lamer Creative Commons License 2002.04.12 0 0 topiknyitó
Elnézést kérek előre is, számomra sem túl hihető, amit most elképzeltem, de talán másnak is érdekes ez a gondolatkísérlet. Elismerem, a szokásosnál kicsit többször olvastam Isaac Asimov Alapítvány-trilógiáját.

Tegyük fel, hogy Orbán Viktor ( és csapata ), néhány éve elgondolkozott, hogy hogyan lehetne ép bőrrel végigvezetni az országot a rendszerváltás rögös útján. Megjósolták, hogy a legnagyobb veszélyt a gazdaság átalakítását kísérő negatív jelenségek miatt megerősödő populista szélsőségesek és a korrupció fogják okozni. Ezért létrehozták a Fideszt, feltűnő akciókkal ismertté tették, majd a következő politikát folytatták: megfigyelték a legszélsőségesebb és növekedő támogatottsággal rendelkező pártok tevékenységét, majd leutánozták, tompították, hogy a kevésbé szélsőségesek által is fogyasztható legyen. Miután az így magukhoz csábított szavazótábor felhatalmazta őket a kormányalakításra, jött a következő lépcső.

Csökkentették az államháztartás átláthatóságát, így próbára téve a lenyúlásra hajlamos hivatalnokokat. Az ellenzékkel ignoráns módon viselkedtek, ellenőrzői szerepét minimálisra korlátozták. A hivatalokban dolgozó szakértők munkakörülményeit megnehezítették, változtatási elképzeléseiket elfojtották, ezzel lökve őket az ellenzék táborába.

A választások előtt a következő a helyzet: számos kompromittálódott hivatalnok, és felbőszített ellenzék, szakemberekkel megerősítve. Már csak el kell veszíteni a választásokat. A pártot szélsőséges irányba fordítva elkezd csökkenni a támogatók száma, miközben az ellenzéki összefogás nő. A választások után vizsgálatok indulnak a korrupt hivatalnokok ellen és elkezdődik az oktatás, egészségügy, stb. átalakítása.

Elég hülyén hangzik, nagyon idealista lett a vége. Lehetne még játszani a Kisgazdapárt és a Miép elintézésével. Sok minden biztos másképp történt, mint ahogy elképzeltem. Átolvasva, több gyenge pontja is van a történetnek, de érdekesnek találtam a gyenge párhuzamot az Alapítvánnyal.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!