Azt gondolja, hogy milyen ügyes taktikus fickó ez a Viktor (szvsz az is), aki egy ilyen gaz liberális mételyt megtür a párt soraiban, hogy zavart keltsen az ellenfelek körében.
Komolyabbra forditva a szót. Viktor ugy viselkedik mint Napóleon (nemhiába fiok-) aki bölcsen a kiérdemesült hadnagyokból csinál tábornokot, és demonstrálja, hogy aki formálisan felesküdött a Fideszre és érdemeket szerzett a hatalomátvételben, azt különleges védelem illeti meg.
Jó cikk, mert mindkét oldallal szemben kritikus.
Hogy a Fidesz országos listájának 12. helyezettje ilyen kritikát fogalmazhat meg saját kormányával szemben, az szvsz szintén pozitív. Az sem wéletlen, hogy a HVG-ben jelent meg, sőt wan egy olyan érzésem, hogy a cikk inkább jót tesz a Fidesz népszerűségének, mintsem ártana.
Tölgyessy nem politikus alkat. Ne legyen miniszterelnök se semmi hasonló. Elemzőnek szerintem zseniális.
Törvényalkotó szakember lehetne ilyen tisztánlátással. Esetleg igazságügyminiszter. Az az ő terepe. Vagy az alkotmánybíróság elnöke. Őt valószínűleg minden párt elfogadná.
Az, amit te hiányolsz a cikkéből (úgymint: állásfoglalás, hogyan tovább, személyes interpretációk) szerintem inkább előny, mint hátránya az írásnak.
Véleményem szerint amit Tölgyessy írt, az egy nagyon korrekt kép a mai Magyarországról. Mehetne külföldi tájékoztatóbrossúrákba is, ha nem Fidesz-kormány lenne. :-D
Amit nem értek, az pont az, hogy amennyiben T. ilyen pontosan lát a pályán, akkor hogy ülhet egy lista 10. helyén. Ez nem világos. Viszont nem is tartozik rám.
Kedves Nyomi,
Tölgyessy kb. két évvel ezelőtti cikkét (Háborús észjárás igazgat, Népszabadság) a gépemen lementve őrzöm, mert tökéletes elemzés az akkori helyzetről, mint ahogy a mostani HVG cikk a mostani helyzetről.
De.
Ez utóbbinál hiányérzetem támadt. Ugyanis aki napi szinten követi a politikai eseményeket, az ha félre tudja tenni az érzelmeit és racionálisan gondolkodik, ezeket mind tudja - ha nem is ennyire összeszedetten. Az elemzése viszont személytelen, és még csak nem is villantja meg a jövőre vonatkozó véleményét. Csak megerősít abban, amit eddig is tudtam.
Persze, egy olyan politikustól, aki mélyen érti a folyamatokat, de azok alakításába gyakorlati beleszólása nincs, nem biztos, hogy több várható és várandó, de ez a cikk egy kicsit olyan, mint ami nincs befejezve, csak sejthetjük, hogy lesz még folytatása valamikor...
Ettől függetlenül kíváncsi lettem volna a véleményére a Hogyan tovább-ot illetően .Persze ,ezzel le kellett volna tennie a voksot valaki mellett vagy ellen, és úgy érzem a cikk alapján, erre egyáltalán nem lenne hajlandó.
Bárki mellet is tenné meg ezt, én ugyanúgy tisztelném tovább akkor is. Viszont biztos lennének olyanok, akik ez alapján vagy azt egekbe magasztalnák, vagy a sárba döngölnék.
Mindezek ellenére a cikk alapján másodszor játszom el a gondolattal, hogy ha M.o.-nak ő lenne a miniszterelnöke, hol is tarthatnánk...