és ez szerinted mondd bármit is a film minőségéről? Akkor mit gondoljunk a még kevesebbek által választott, Oscar-díjas, világsztárokkal fémjelzett - és semmivel sem olcsóbban készült - Dr. Zsivagóról?
Rob Roy legyőzte a Hídembert Hatszázezernél kevesebb néző tekintette meg a Magyar Televízió egyes csatorrnáján sugárzott, közel kétmilliárd forintos költségvetéssel készült Hídember című történelmi filmet.
Március 15-én, szombaton este tűzte műsorára a Magyar Televízió a Hídember című filmet. Az előző kormány kiemelt projektjeként, közel kétmilliárd forintból létrehozott monumentális történelmi filmre azonban viszonylag kevesen, 573 000-en voltak kíváncsiak az AGB Hungary által mért adatok szerint.
A tv2-n a Hídember elejével egy időben a Big Brother kiszavazóshow-ja ment, ezt 1 556 000 néző látta, az utána következő Doktor Zsivágó azonban már csak 455 000 nézőt vonzott. Az RTL Klub szintén történelmi, igaz, nem magyar filmet kínált szombaton: a Rob Roy című, Walter Scott regénye alapján készült mozit 1 374 000-en nézték.
A Hídember nézői közt ugyanakkor viszonylag magas volt a fiatalok aránya: a 18-49 évesek közül 263 000-en tekintették meg Bereményi Géza filmjét.
mivel a topicba már írtam, ehhez is hozzászólok.
Egyrészt mint a rómaiak óta tudjuk, Guszti bácsival nem vitatkozunk - ezt a filmről.
A másik, hogy Eperjesről se a megtéréstől, se ettől a filmtől nem változott meg a véleményem (az egyik legjobb színészünknek tartom)
A harmadik pedig, hogy a film sem politikai "presztízs"jellege, vagy készítői miatt nem tetszik, hanem azért mert egyszerűen élvezhetetlen (Guszti bácsi.. :-))
Ha jó lenne akkor azt éppúgy elismerném hogy teccik, mint pl. a Millenáris Park vagy a Pengefal....
Nekem tetszett a film, es baloldalikent ezt vallalom is. Szerintem nem lehet politikai propagandafilmnek tekinteni, hosszu tavon is megallja a helyet, szinvonalas alkotas. Attol fuggetlenul, hogy az ongyilkossag-gyilkossag verziok kozul ki melyiket fogadja el, meg hogy Eperjes szineszi kepessegeirol kinek mi a velemenye. Mellesleg ha Eperjes nem tert volna meg es ma Jancso filmjeiben szerepelne, akkor sok ballib olvtarsam aki most fikazza, a vedelmebe venne.
A legnagyobb problema az, hogy a film teljesen hiteltelen. A "megtert" Eperjes kedveert meghamisitottak a tortenelmet: a film szerint Szechenyi nem ongyilkos lett, hanem megoltek a gaz csaszari ebek.
Innentol Eperjes paranoid skizofren jellemformalasa mar csak hab a tortan.
pergőbb ?
Én már azzal is kiegyeztem volna ha a jelenetek összefüggők összefüggőek lettek volna. Az egész leginkább arra emlékezetettt, mint gey videoklip összeállítás szegény Széchenyi élet-epizódjaiból...
:-(
Lehetett volna jobb is... és kicsit pergőbb...
Szamóca pedig kevésbé pszichotikus...
Kicsit más súlypontozással, dialógusokkal sokkal pergőbb, élvezetesebb lett volna
Egyes részei tetszettek, jelentős része nem...
Pénz/Eredmény arány nem túl jó...
ui.: Apám ágya igen jól festett a filmen (abban aludt Szechenyi.. :)
Azért voltak pillanatok, amikor +villant 1 és más a "régiből". :)
Pl. Cserhalmi mondata a párbaj végén: "Na ugye. Nem kell mindig izélni." Zseniális. :)
Nem tetszett, de erről itt a Politikában nem szívesen beszélek. 1részt a színvonal miatt, másrészt + értelmetlen és kicsinyes dolog volna. Mindig zavar, ha itt művészeti alkotásokról folyik jobbára igen primitív "diskurzus".
Bár mondjuk pont a Hídember esetében szvsz áttételesen vagy akár direkt módon politikai okai is voltak, hogy nem sikerült a film, de akkor is.
Én is gratulálok. Ahhoz is, hogy ennyi pénzből nem lehetett felvenni úgy a jeleneteket, hogy a mikrofonok minden harmadik jelenetnél ne látszanak. Komolyan mondom, olyan érzésem volt, hogy valami vizsgafilmet nézek, ahol ez nem szempont. Egyébként Széchenyi tényeg ennyire elborult volt? Vagy ez csak Szamóca sajátja?
Ejnye, no. Az a probléma, hogy Eperjes egyszerűen nem jó színész. Pontosabban fogalmazva Eperjes nem színész. Eperjes az egyszerűen Eperjes, nem képes saját magán kívül mást adni. Szerintem a Hídember (irgalmatlan hülye cím, Pókember, Superman és a többiek mellé már ő is felzárkózik) nem igazán nevezhető pszichopatának, Eperjes alakításában mégis folyamatosan ezt éreztem. Elmebeteg, fanatikus (ami ráadásul Eperjes esetében igaz is, csak ő éppen vallási fanatikus lett az utóbbi néhány évben). A film maga nem lett volna rossz, hiszen kiemelkedően megcsinálták a háttereket, a többi szereplő is jó választás volt, de Szamóca... valahogy nem.
A Honfoglalásról meg annyit, hogy ha nem bírok elaludni, mindig elkezdem nézni, meglepő módon igen hamar álomba ringat (már amikor nem röhögök a tetőtől talpig fehér velúrba öltözött őseinken, és a hihetetlenül ostoba dialógusokon).
Megértem a problémád. Negyed óra múltán még egyetlen nindzsa sem volt és még egyszer sem mondták: szeretlek apu.
Gondolom 10-kor már át is kapcsoltál valamelyik lövős-dugósra.
A Honfoglalás legnagyobb gyengéje a pénzhiány volt. Emiatt állt pl. a honfoglaló sereg két tucat statisztából. A Hídember ettől a hibától nem szenvedett. Látványos, nagyszabású film. A hídjelenet bármely hollyvoodi nagyfilmben elment volna. A bíráklatok alapvetően két okra vezethetők vissza. A baloldali fanatikusoknak úgy szar, ahogy van, mert az Orbán-kormány készíttette, és Eperjes a főszereplő. (Ezen az ő szemükben az sem segít, hogy fontos szerepet - és remekül - játszik benne Darvas Iván; remek epizódalakítást nyújt Garas Dezső vagy Helyei László.) A jobboldali bírálatok abból fakadnak, hogy Bereményi nem heroikus hősként ábrázolta Széchenyit, hanem gyarló, bűnös és gyenge emberként - pedig e téren még tett is engedményeket.
Nekem tetszett, még ha igaz is, hogy a fikció - mondjuk egy Jókai-regény - alkalmasabb az emóciók kiváltására mint az életrajzi film. (Petőfiről is Illyés jórészt fantáziaszülte regénye a legizgalmasabb olvasméyn és nem valamely nagymonográfia.)
Tenyleg nem vagyok oda Orbanekert, de a film _nem_ ezert nem tetszett. (a Bank Bant ugyan meg nem lattam, de edesapam igen es bar neki is ugyan ez a velemenye a Szechenyisrol mint nekem, az operafilm nagyon tetszett neki!)
A Honfoglalas cimu film idejen pl. meg nem volt ennyire fontos, hogy milyen kormany van hatalmon (legalabbis szamomra) es mar attol a produkciotol is borzonganom kellett :( A Hidember pedig SZVSZ a legjobban ahhoz a produkciohoz hasonlithato.
A baj adott....ha nem Orbánék alatt készült volna a film...akkor talán tetszett volna a balliberális oldalnak a film....no ilyen persze nem fordulhatott volna elő, ez a kormány magyarérzésű filmet nem készített, ebben biztos vagyok....majd a Koltai féle Sorstalanság után hatalmas ováció lesz a fórumon...ebben is biztos vagyok.