Bocs, amit a 19. alatt írtál, azt úgy értettem, hogy te vagy a kutató.
Az "eredményt" közlő lap szerint 800 megkérdezett volt. A 8% pedig az MSZP-t választókon belüli arányként volt megjelölve. Ebből nekem kb. 15 ilyen válasz jött ki. Az újrasúlyozást szintén az adatközlés említette, részletes adatok nélkül.
Azért tippeltem rá, hogy véletlen egyedi eset kerülhetett a mintába, mert ha komolyan gondolta ezt az információt a kutató, akkor szakmailag 0 a teljesítménye.
Te most osszemosod az en velemenyemet egy konkret kutato ceg eredmenyevel.
Azonkivul en magam kerdezokent vettem reszt a kozvelemeny-kutatasokban, ezret van nemi ralatasom es tapasztalatom ezugyben.
En egy lehetseges kerdes-valasz szituaciot vazoltam fel, ami messze nem azonos azzal a konkretummal, amit kifogasolsz.
A logikad szerint teljesen igazad van, viszont en masrol beszeltem.
Nem arrol, hogy csak ket part jeloltje indul a masodik forduloban, hanem arrol, hogy az, akire a listas szavazason szavazott, az nem indul.
Amit en felteteleztem, az nem a masodlagos partpreferenciara iranyul, egyebkent azt is irtam, hogy szerintem is rossz es eroltetett a kerdes, mert nem hagy a valaszadonak tenyleges valasztasi lehetoseget.
Azt is irtam, hogy a masodlagos partpreferencia korrekt meresere jobbnak tartom azt, amikor a valaszado kezebe adnak egy csomo kartyat, amire a partok nevei vannak felirva es szimpatia-sorrendbe rakatjak vele.
Megegyszer mondom, szerintem hulye kerdesre hulye valasz johet csak.
Nem szabad osszekeverni ezt a konkret kerdest a masodlagos partpreferenciaval, es ha osszekeverik, az felettebb szomoru.
A 8% ezer fos mintaban 80 darabot jelent. :))
Az, hogy egyetlen inkorrekt valasz felsulyozzanak 8%-ra, az kizart.
A voxinfon mar nincs fennt az url, ezert a maganvelemenyemet az altalad kiemeltekre tudom megfogalmazni.
Ha egy ember MSZP szavazo, akkor az az ember akarhany part kozul az MSZP-re fog szavazni, akkor is, ha 8 part kozul valaszthat es akkor is, ha csak ketto kozul.Pusztan azert, mert a valasztasi lehetosegei kozott ott van az MSZP.
Mindegy, hogy a valasztasi lehetosegei melle csak egy masikat tesznek, vagy odairnak meg otvenezret. Kozombos.
A kozvelemeny-kutatas becsles.
Az eredmenyeket ennek megfeleloen erdemes kezelni.
1. A "kutatási eredményeket", "elemzéseket" közlő egyik lapon (http://www.voxinfo.hu/kutatas/html/kut8.htm) az alábbi szövegrészek szerepelnek a másodlagos preferenciát vizslató kérdés kapcsán: (kiemelés tőlem)
"...amennyiben a második fordulóba csak a két legnagyobb párt jelöltje indul..."
"A Fidesz-MDF támogatói közel 100%-ban támogatnák saját jelöltjüket a kétszereplős második fordulóban. Meglepő, hogy az MSZP szavazói körében ez az arány csupán 90%."
2. Itt viszont azt mondod, a kérdezés (legalábbis részben) így folyt:
"- Ha annak a partnak a jeloltje, akire On az elso foduloban szavani fog, nem jut be a masodik foduloba, akkor melyik part jeloltjere szavazna legszivesebben?
- Bejut.
- Akkor kepzelje el, hogy nem jut be!
- Akkor kizarasos alapon ez, meg az!"
3. A kettő összevetéséből az következik, hogy az elemzés állításával szemben az MSZP szavazóinak egy része számára egyetlen jelölt közüli "választást" engedett meg a kérdező.
A másodlagos preferencát tehát olyan módon kérdezték, ami semmilyen alapot nem ad az elemzésben közzétett megállapításra, sőt, azt manipulálta. Miért kellene megbíznom a többi eredményben ezek után?
Kíváncsi volnék rá, hogy ez a bizonyos 8% konkrétan hány főt jelentett a megkérdezettek között. Lehetséges, hogy csupán egyetlen inkorrekt kérdezőnek adott egyetlen válasz eredményezte ezt az újrasúlyozás után.
Na, a közvkutatók utóbbi tevékenysége alapján BIZTOSAN tudjuk,hogy:
-A MIÉP 2 és 15% között mocorog.Körülbelül.+-két százalék
-a Centrum a közelébe sem jut a parlamentnek,de könnyen meglehet,hogy simán bejut
-az SZDSZ a franc tudja hol áll,valahol 4-10 % között
-Az MSZP és a FIDESZ közti különbség egészen pontosan 2 balra,esetleg 18 jobbra.Persze ez is körülbelül.
-a Munkáspártról senki sem tud semmit.
na,ezek után csak ápr 7-e táján lesznek megbízható adatok,szerintem egyre kevesebb ember kapja fel a fejét a szenzációs eredményekre.
Szasztok! :)
No sorjaban, hogy is vannak a kerdesek?
Nyomkereso: Ki garantálja a minta reprezentativitását?
A felmerest (nem az adatbegyujtest) vegzo ceg.
Aki meghatarozza, hogy ugyanazokat a kerdeseket hany nonek, ferfinak.... stb kell feltenni.
Itt egy igen egyszeru pelda 20 fore:
18-30 31-50 51-65 66-
ferfi 3 4 2 1
no 3 4 2 1
A pelda lehet, hogy nem pontos, mert hirtelen csak kitalaltam, de kb. errol van szo.
A kiertekelest csak akkor tudja elvegezni, ha az osszes adat a rendelkezesere all, ilyen szerkezetben.
Akiknek nyincs telefonjuk, nyilvan kimaradnak a mintavetel lehetosegebol. Ez igy van, de ez nem jelenti azt, hogy a minta eleve csak torz lehet.
A helyszini (otthoni) felmeresekbol pedig azok maradnak ki, a kik korhazban vannak, vagy elmentek inni egy krigli sort.
A veletlenszeru mintavalasztas egyebkent a matematikai alapja az egesznek.
Hettie: Es arra sem, hogy milyen cimlistabol valasztottak ki az alanyokat?
Megveszik a kozponti nyilvantartobol. Erre torvenyes lehetoseguk van, gondolom, megadjak, hogy kell nekik 5000 lakos neve es telefonszama veletlenszeruen X varosbol, mert kozvelemenyt akarnak kerdezni.
Peyerk: Nekem az tetszik legjobban, hogy az első fordulóban az MSZP-t választóknak 8%-a a 2. fordulóban a Fideszt választaná az MSZP és a Fidesz közül!
Meséld el, Cipó, hogyan kell ehhez feltenni a kérdést? :)))
Hat, kerlek alassan, ezek a valaszok csak egy megnyomoritott szituacio eredmenyei, ami igy nez ki:
- Ha annak a partnak a jeloltje, akire On az elso foduloban szavani fog, nem jut be a masodik foduloba, akkor melyik part jeloltjere szavazna legszivesebben?
- Bejut.
- Akkor kepzelje el, hogy nem jut be!
- Akkor kizarasos alapon ez, meg az!
En ezt - ez a szemelyes velemenyem - nem tartom elfogadhato kerdesnek, ehelyett sokkal inkabb alkalmazhato az ugynevezett partpreferencia-lista, amikor a poknak eleje teszik a partok neveit tartalmazo kartyakat, aztan azokat szimpatia sorrendbe rakatjak vele.
A tomor velemenyem az, hogy hulye kerdesre hulye valasz. :))
noway: Az nem gond, hogy a telefonnal nem rendelkezőket eleve kizárod? (Vö. hogyan lett híres Gallup)
Igy van, a telefonnal rendelkezok kiesnek, de az eredmenyt (szerintem) nem befolyasolja erdemben.
Nekem tetszenek ezek az eredmények és nagyon drukkolok a fidesznek, de a telefonos kérdezési módszerek mindíg gyanúsak voltak és lesznek. Az első fordulóban minden eldől.
"Ők íták a felmérésükhöz magyarázatképpen, hogy ezt most egy kicsit másképpen csinálták, mint az eddigieket... "
Bedőltél a Népszabadság félrevezetési kísérletének vagy szándékosan résztveszel a dezinformáció terjesztésében. Ők azzal próbálták a kínos eredményt magyarázni, hogy a Gallup módszerváltoztatására kenték.
Pedig a Gallup odaírta azt is, hogy a régi módszer szerint milyen eredmény jött ki. Szó szerint ezt írták:
(A korábban használt "pártot választó biztos szavazó" kategóriában egyébként 46% - 35% arányban vezet a Fidesz-MDF közös lista az MSZP előtt.)
Vagyis az általad hiányolt régi módszer szerint még 1 százalékkal nagyobb Fidesz-MDF előny jött ki.
Na akkor megkérdezem újra. Hogyan kell kérdezni ahhoz, hogy az első fordulóban az MSZP-re szavazók közül 8%-nyian a Fideszt válaszzák az MSZP és a Fidesz közül? Magyarázd már el, kérlek!
118%-kkal vezet a Fidesz!!! Yeeees!!! 190%-kal vezet a Fideeeesz! Yeees!!! Az ország százmillió százaléka Fideeesz! Yeeeees! Yeeeeees! 1000 millió százalékos Fidország! Yeeees!
Én csak annyit mondtam, hogy a Gallup telefonos felmérésében a Fidesz jobban vezet (2%-al), mint a Gallup személyes felmérésében. Még ha feltételezed, hogy a Gallup csal, akkor is ez mondhat valamit a telefonos kérdezésről, nem?
Ezt már bebuktátok elvtársaim. A német talán megnyerte volna nektek a választásokat. De a sorozatban össze vissza beszélö, gyáva és tehetetlen meggyespiével game over.
"Az SZDSZ szavazóbázisa a közvélekedéssel és egyes politikusok megnyilvánulásaival ellentétben nem egyenletes, csupán 42%-uk támogatná az MSZP jelöltjét a második fordulóban, míg Fidesz-MDF jelöltek 37%-nyi szavazatra számíthatnak ebből a körből."
Ez igy igaz. Kb. 2 héttel ezelött volt a HVG-ben egy grafikon, ami szintén hasonlót mutatott.