Hát azt hiszem reggelig tudnám irni az emberi hülyeséget, és hogy egyesek mire képesek csakhogy berángasságak magukat egy már amúgy is teljesen telt metróba.
Néhány apró észrevétel, amitől nekem feláll a hátamon a szőr.
- Anyuka babakocsival... valahol a távolban... bimm-bamm, az ajtók záródnak... -anyuka gondol egyet... Ő még ide beszáll... az ajtók már záródnak, de Ő egy igen ügyes mozdulattal belöki a babakocsit a zárodó ajtók közé... a vezetőt leveri a viz, hiszen nem a gyerek a hülye, hanem az anyja...
-reggel... -tömeg... -nyomor... sietnék... -az utasok egy része is... de csak egy része, mert a másik fele kinézte, hogy Ő bizony azon az ajtón száll ki, amelyiken a másik kedves 150 utastársa... -persze itt még nincs vége történetünknek, hiszen a peronon álldogáló 100 ember is azon az ajtón akar beszállni... -persze az nem jut eszébe, hogy ha arrébb menne 2,5 métert kényelmesen betudna szállni, gyorsabb lenne a ki és be szállás, és talán kicsit gyorsabban jutna el a céljához.
-rohanó emberek... egy hülye az ajtó mellett... csinibaba a láthatáron... igaz, még valahol a mozgólépcsőn... -de nem baj, az ajtót vissza fogjuk... -2 perc késés... -persze a vezetőt szidják...
-villamos... tolakodó nénike... siet, megértem, leakar ülni... -megáll az ajtóban... -már nem nénike... -most már büdösbanya
(halkan jegyezném meg a mozgólépcsővel kapcsolatos problémát; azért nem iditanak több mozgólépcsőt, mert szükség esetén azonnal betudják üzemelni, igy elkerülve egy esetleges katasztrófát... pl: nyugati pu. aluljáró tűz, mikor is az utasokat is ki kellett menekiteni)
Azt, ha külön utakon jársz, mint a nyáj, mindig megtorolják... de a juhász is erre épít, ez biológiai adottság :) aki leválik, elvész, kipusztul, marad a nyáj.
Amúgy számomra sokkal kellemetlenebb, amikor akár metrón, de inkább héven reggel millióan vannak, és még kétmillióan fel akarnak szállni. Hering2. És a legjobb, amikor valaki kitalálja, hogy neki márpedig most fontos felszállni, nekilendül, és aztán csak arra ébredsz, hogy valami sikolyt hallottál, aztán csönd, egyébként még mindig ugyanott állsz...
Ha en balesetet szenvednek, mert hirtelen megindul alattam a mozgolepcso, hat ugy peperelnem a BKV-t, hogy annak hire menne a sajtoban is. Nem az a gond ugyanis, hogy nem lehet hasznalni a nem mozgot, hanem, ha nem mozog, es hasznaljak, a hangosba be kell mondani, hogy kerem vigyazzanak mert indul, varni ket mp-t es elinditani. Na errol van szo. Csodalom, hogy abbol az ugybol nem lett karterites.
ha a madzagocska+táblácska kint lóg, a mozgólépcsőt használni tilos. de, ha nincs lezárva ott mehet aki akar, és a nagytestű(ölbe nem vehető) kutyával közlekedőknek kötelező is.
a moxván az ó-német kutyim szokott felfelé vonszolni...
Bar kicsit off leszek, de ma a 85-os buszon volt szerencsem utazni, es emiatt!! nagyon jol indult a napom. Tortent ugyanis, hogy egy jokedvu vezetovel utaztunk, aki szokatlanul viccesen kommentalta a torteneseket. Peldaul. Az "ujhegyi setany napsuteses megallojahoz kozelitunk", vagy, hogy a "jobboldali ajtok nyilnak" (ugye buszon voltunk). Ami a legjobb volt "a Sibrik utcai feluljaro deli lankain fogunk megallni, ahol az 51-es busz kinalja az atszallas oromeit. Rossz hirem az, hogy eppen most ment el".
Szoval a szokasos morcos reggel helyett nevetve (a buszon azert modjaval) indult a nap. Koszonom a sofornek.
Nem tiszta, hogy a topiknyito jellemzesedben mennyi az ironia, de en tenyleg mindenkit arra buzditanek, hogy vegye eszre magat onallo embernek egy tomegben. Bar ennek lehetosegerol es a tomegpszichozisrol nem sokat tudok tudomanyosan. Olvastam ugyan Asimovtol :))) az Alapitvanyt tobbszor is, az nagy hatassal volt ram (pszichohistoria).
Szeltolonak pedig azt mondom, hogy a rohangalast en sem tartom szerencsesnek. Foleg a felelotlen fajtat. Teged miert zavar, ha valaki siet es, gyorsabb tempoban szeretne valahova eljutni? Csak azert is feltartani nem szep dolog. Az hogy szep nagyra nottel ebben az esetben nem szerencses, de a bekesseg kedveert hibaztassuk inkabb a BKV-t, hogy szuk mozgolepcsoket allitott uzembe.
Tisztelettel mindenknek: Az onallo gondolkodasra kepes gyaloglo :))
Figyelemreméltó tömegpszichológiai jelenségre hívtad föl mindnyájunk figyelmét, Arany János is valami hasonlóról ír versében a Margit-híd korabeli avatása kapcsán, amikor az első öngyilkos után jön a többi, aztán egész tömegek vetik magukat a hullámsírba. Az ember ma már olyan nyomás alatt él, hogy inkább örülni lehet annak, hogy relatíve jó irányba vannak terelve - például a kijárat -, és nem rossz irányba, vagy hogy egyáltalán terelve vannak, mert ha a Margit-híd avatása után terelve lettek volna, akkor nem történik meg az a szörnyűség. A topiknyitó nem ilyen típusú ember, inkább autonóm, kiforrott, önálló gyalogos közlekedési döntéshozatalra képes személyiség, és - mint Széltoló precízen árnyalta - ennyi szabadosság is lám, miféle katasztrófákhoz vezethet, gyermek, idősek súlyos sérülése, végsőkig menve emberéletekbe. Nem véletlenül torkollott a fölvilágosodás egyfelől a fasizmusba, másfelől a sztalinizmusba. Kicsibe valami ilyesmi mehet végbe a metróban is, mindig az a kérdés, kik mennek a mozgólépcsőn elöl. Ez sokszor a véletlenen múlik, mert nem mindig az arra alkalmas emberek vezetik a sort, hanem közrejátszik az is, hogy ki melyik ajtón szállt föl, melyik megállónál hol van a mozgólépcső. (Henry Artmüller közlekedésszociológus - a világon talán a legnevesebb - a Nagy társadalmi mozgások és a metro pszichológiája c. művében ezt elég részletesen bontja ki a III. fejezetben.)
itt mindenkinek igaza van: a BKV egy nagy disznó, hogy nem indít se lépcsőt, se járatot elég sűrűn, és megállítja menetközben mindkettőt (utóbbit két megálló között, hogy a klausztrofóbiások is élvezhessék az utazást, ne csak a hajléktalanok).
az emberek meg persze nem mennek arra, amerre senki nem megy, egyébként ez egy teljesen "emberi" ügylet: ha te elindulsz, valaki biztos utánad megy és akár meg is indulhat a "sporttevékenység"... valamiért ilyenek vagyunk, "ciki" más úton járni (figyeljétek meg a zebrán pirosvandeúccsejönsemmi helyzetben átfutó embert is szinte kivétel nélkül követi vki más, aki addig meg se moccant...)
Nos sohasem bírtam azokat az arcokat, akik lelkesen rohangálnak fel-le a mozgólépcsőn álldigáló emberek között.
Igen, lehet köpdösni...
Nem vagyok egy apróka, csenevész ember, s aki a szűk lépcsőn el akar mellettem libbenni, hát igen karcsúnak kell lennie ahoz, hogy taszajtás vagy dörgölődzés nélkül ezt megtehesse, főleg, ha még valami tatyó is van nálam.
A lefelé rohangáló( na mer' fölfelé azért jóval kevesebb lelkesedő van..) főként tizenhúsz éves populáció ugye nemigen kapaszkodik, ellenben felettébb szeleburdi és felelőtlen.
Ha egy sima lépcsőn megcsúszik, hát max. jól odavágja magát, míg a múltkor a Moszkván a lejtmeneti mozgólépcső jó egyharmadát letarolta egy virgoncan megcsúszó diáklány, aki a végén vidáman felkelt, míg egy idős asszonyt(akire a kugli-hatás miatt többen ráestek) a mentő vitt el kéz és bordatöréssel.( én meg jól elkéstem...)
A mozgólépcső veszélyes üzem, s rohangáljon az, aki nem fél attól, hogy egy eleve bizonytalanabbul álló idősebb, vagy kisgyerekes embert kicsikét meglökve tömegbalesetet okoz.
Bárhogy is van nyugaton...
Az igazsag az, hogyha nincs elottem senki en a mozgfolepcsot hasznalom, esetleg azon is lepkedek (igy persze praktikusan rovidebb a tav, illetve kevesebbszer emelem a labam). Ezngem az "zavar", illteve nem ertem, hogy mert elnek emberek berogzott dolgok alapjan (azaz: csak a mozgo mozgolepcso hasznalhato)? Birkaszellem? Nemtom. Egyszeruen faj, hogy inkabb gyomoszolik magukat es topognak, hagyjak, hogy a labukra lepjenek, stb., csak ne kelljen kikerulni a megszokott kerekvagasbol. Keptelen alkalmazknodni a megvaltozott korulmenyekhez, vagy nem is fogja fel, hogy lehetne.
Persze lehet, hogy a metron kozlekedok kozott aranytalanul sok a visszeres, szivbeteg, mulabu, achilles-in serult, de nem hiszem :))
En erre utaltam. De a testmozgas szemlelet sem utolso. HA ehhez, kell hozzaszolnom, azert napsutesben, friss levegon megiscsak jobb mozogni, mint a metron, nem?
Szerintem nagyon lényeges kérdés mellett siklottál el, amikor azt írod, h miért nem képes beindítani a nemmozgó lépcsőt a BKV. Igazad is van, de mára az emberekből annyira kiveszett az önállóság, h nem is igen mernek önállóan nekivágni annak a lépcsőnek, holott a szívnek, az izmoknak, és az egész szervezetnek jót tenne. (Ez orvosilag mára bizonyított.) Ehelyett a szabadidejükben kocognak, szobabicikliznek, és nem veszik észre mennyi időt takaríthatnának meg ilyen apróságokkal, amit utána értelmes dolgokra fordíthatnának, például művelődésre, a gátlások oldására (ami a szexuális életben is nagyon fontos, és így a pszichikum is frissebb lenne), a szülőkkel, vagy gyerekekkel való törődésre, a közügyekkel való higgadt törődésre, és nem is folytatom. Ilyesmikre gondolok, és nagyon örülök, hogy megnyitottad ezt a topikot.
Szerintetek mert nem kepesek az emberek megerteni, hogy azert kell a metro mozgolepcsojen a jobb oldalra allni, hogy a baloldalon kozlekedhessenek azok, akik gyorsan fel, vagy le akarnak erni? Nyugaton ez bevett es mukodo szokas. Utalok a nyugattal peldalozni, de mindig oda lyukadok ki, hogy jobban tudjak.
Mas. Mert tombolodnek az emberek a dugok alkalmaval (szazaval) az egyetlen "mozgo" mozgolepcso elott? Mellettuk ott a "nem mozgo" mozgolepcso amin siman fel lehet gyalogolni. Tovabbgondolva, ilyenkor mert nem kepes a BKV beinditani azt a sz@rt. Ezen mindig felhuzom magam.