Még csak ennyit:
"ellentmondásos a Fidesz poltika-retorika"
Az egész élet ellentmondásos, mindenkinek tele van az élete vele. Miért lenne egy emberek alkotta csoport(párt) más. A MIÉP is ellentmondásos, még Csurka is. Az álmok és a lehetőséget különbözősége teremt sok ellentmondást. Csurka múltkor a tvben azt mondta szeretné ha visszafordulna Trianon, de ezt most nem veszik be a programba, mert jelenleg nem látszik megvalósíthatónak. Mi ez ha nem ellentmodás, az egyik legfontosabb elvemért nem harcolok?
Igazad van a Fidesz nem jóbboldali párt. Inkább pragmatista néppárt. Elve, ha jót teszel a népnek akkor rád fog szavazni. Ráadásul nem akar ideológiát erőlteni senkire. Cél a jó, ennyi az ideológia.
Sajna a Fideszt szidni csak április 21 után fogok időt szakítani.
Tudom mi a Fidesz.
Illetve sejtem.
Nem véletlenül szavazok a MIÉP-re.
Azonban érthető okoból a választásokig erről nem beszélek.
Ha a Fidesz MIÉP-light lenne akkor nem lenne nagy baj. :) De a helyzet nem ilyen egyszerű. Sajnos nem az.
A Fidesz szavazói tudatosságban tkp. nem sokban különböznek az MSZP szavazóitól. Nem tudatosak. És ez egyértelműen mutatja a politikai látásélességüket is. A Fidesz szavazó éppúgy mindent elhisz szinte a választottjának mint a szerelmes szerelme tárgyának. Így azt is képtelen látni hogy mit kéne másképp csinálni és hol ellentmondásos a Fidesz poltika-retorika. És azt se láthatja hogy a jobbodal valójában nem a Fidesszel egyenlő. Hisz ha öntudatos választó lenne akkor a MIÉP-re szavazna.
Kis papagájom!
A megszólítás azért is pontos, mert még nem láttam olyan SZDSZ fant aki tudott volna mást is mondani, mint amit Geszti mond Kuncze, Fodor és esetleg más száján keresztül. Apropó van ezen e két nagyágyún kivül más is az SZDSZ-ben, mert mostanában csak Őket látom egyre és egyre.
Belőlem nem a gyűlölet beszél. Én csak remélem, hogy most végre nem a szerencsétlen sánta kutyát érik utól, hanem a hazug embert, sőt nem is egyet, hanem az egész SZDSZ-t. Tényleg nem gyűlölöm Őket. Megértem, hogy más lehetőségük nem volt mint a liberális jelszavak harsogása, de ezt is tehetségtelenül csinálták. Valakik akartak lenni, nem hétköznapi értelmiségiek. Ezt találták ki maguknak. Szépek a jelszavak, de nem tudják teljesen eltakarni a mögötte lévő hamisságot. Egyre kevéssé takarják el, amint azt a választási eredmények mutatják. Aki liberális, és valóban liberális annak kellene legelőször elfordulnia az SZDSZ-től.
Szerintem nem többen, mint '98-ban. Akkor még nem volt ugyanis ekkora a gyűlölet. A gyűlölködő embert pedig könnyű csőbe húzni, ugyebár, hisz képtelen gondolkodni. Ez a tipikus Fidesz-választó.
Na, mi lehet a véleményünk? Szarni rá! Úgyis eltünnek a süllyesztőben, csak a gennyázás a lételemük, és ezt már nagyon sokan látják. Ha mégis valahogy bejutnának a parlamentbe akkor is politikai hullák, jelentéktelen senkik.
...Csurka István és a MIÉP Magyarország múltjának egy olyan darabja, mint Kovács László (Horn Gyula, Medgyessy Péter, stb.) és az MSZP. Csurka István a fasizmust, Kovács László a kommunizmust festi fel a horizontra... Az MSzP a legdemokratikusabb párt Magyarországon. Szabad választásokon veszítve már 2x adták át békésen a hatalmat.
A helyzet nagyon egyszerü. Kérdezz meg itt a fórumon tíz MIÉP-szimpatizánst arról, hogy mi a véleménye a kormányról, és azt fogja mondani, hogy amit csinálnak, az lényegében jó, jó irányba mennek, de keményebben kéne, elszántabban, következetesebben stb. Ebben az értelemben szerintem a MIÉP-szimpatizánsok többsége is egyetért azzal, hogy Fidesz = MIÉP light, azaz hasonló cél, csak gyengébben.
Egyébként ez egy roppant érdekes dolog, hogy a Fidesz és MIÉP kapcsolatáról pontosan ugyanaz a véleménye a bal/lib oldalnak és a MIÉP-szimpatizánsoknak, csak a Fidesz-szimpatizánsok szoktak tiltakozni :) Lásd még: Franka - a koalíció kurvája c. szöveg - ezzel pontosan azt fogalmazta meg, amit a baloldali sajtó folyamatosan mond.
És kedvesek mindannyian, akik azt gondoljátok, hogy ide olyan emberek írogatnak, akik azért fizetve vannak!
Bár biztosan vannak olyanok is, akik azért fizetve vannak, hogy ide írjanak, én azt hiszem, azok vagyunk többen, akik nem azért vannak fizetve, hogy ide írjanak. Ezt követeli a közgazdasági racionalizmus is, hiszen ha mindannyiunkat fizetnének ezért a csevejért, az egy erősen veszteséges üzlet lenne.
No de komolyra fordítva a dolgokat!
Én, mondolat, mivel ez egy alacsony látogatottságú topic, most bevallok nektek valamit, aminek így nagy valószínűséggel nem fog híre menni. Én azért, hogy ide írok kapok valamit. Több dolgot is.
Először is sok köszönetet, egyetértést, vállonveregetést. Amit ezúton is és újólag köszönök mindenkinek, azoknak is, akik egyetértenek velem, és azoknak is, akik nem. Ugyanis olyanok is hátba lapogatnak - így virtuálisan - néha, akikkel ellenkező az álláspontunk. Azt írják, hogy örülnek, hogy színvonalasan vitázhatnak. És én büszke vagyok magamra, amiért én vagyok az a valaki, akinek ezt megköszönik. Kapom tehát a jóérzést.
Kapom másodszor azt a jóérzést, hogy egy olyan ügyet szolgálhatok ily módon, amiben hiszek. Meg sem próbálom összefoglalni, mit is jelent nekem az a polgári jövő, amiben hiszek, és amit a magam jövőjeként elképzelek, mert olyan nagyon nehéz szavakkal leírni azt az életérzést. Talán annyit érdemes, hogy én, mondolat, úgy élem az életem, hogy igyekszem erőmnek és lehetőségeimnek megfelelően a legtöbbet kihozni lehetőségeimből. Munkában, magánéletben egyaránt.
Olyan ez tudod GIS, mint amikor az IKEA parkolójában szálltam be a kocsiba talpig öltönyben, szemerkélő esőben valamikor tavaly novemberben. És láttam, hogy mellettem egy rozzant VW mikrobuszt egyedül próbálgat betolni egy srác. Kiszáltam, és a bőrtalpú cipőmben - amiben azért lényeges, hogy bőr a talpa, mert az baromira csúszik az aszfalton - nekiálltam tolni azt a mikrobuszt. És sikerült, betoltuk. Mit kaptam érte? Egy "köszönöm"-öt kiáltott utánam a srác.
Szeretném, ha mindannyian ilyenek lennénk néha. Elég lenne évente csak egyszer-kétszer átadnunk a helyünket a metrón, felsegítenünk valakit a villamosra, összeszedni a kutyánk után a kutyagumit, nem betörni a telefonfülke ablakát részegen, tisztességesen elvégeznünk a munkánkat, nem visszaszólni, amikor valaki idegesen ránk szól, magunk elé engedni az autót a másik sorból. Sokkal jobban élnénk mindannyian.
Szóval, hogy mit kapok én ezért GIS... Tudom, hogy elcsépelt. És talán hihetetlenül hangzik: szeretetet. És ez nekem fontos. Mert nem csak itt, a Fórum-on vagyok ilyen, hanem a magánéletemben is. A barátaim szeretnek, és én is szeretem őket. Rendszeresen látogatom a testvéreimet, a szüleimet, a párom rokonságát, nekem nem az RTL-Klub a barátok közt. (Bár bevallom töredelmesen: nézem a sorozatot.) Számomra nem létezik a 21. század népbetegsége az elidegenedettség, az egyedüllét. Ezt kapom itt is, és ennek nagyon örülök.
Aztán kapok még valamit, ami ugyanennyire fontos: szellemi frissességet! Mert úgy hiszem, ha mindig csak ismételgetem, amit gondolok, attól egy idő után meghülyülök. Szeretem, hogy itt néha meggyőznek arról, hogy tévedek. Ezáltal több leszek. Jó, hogy nem csak a saját szememmel és a velem egyetértők szemével látom a világot. Mert ami az én szememben ígéretes elképzelés, az más valakinek a szemében katasztrófa. És ha nem intézem el egy kézlegyintéssel ezt a véleményt, akkor el tudom kerülni a katasztrófát. Aminek ott van a lehetősége minden jó döntés, ígéretes elképzelés mögött.
Volt egy nagyon kedves főnököm, ma nagyon fontos ember. Nem politikus, de afféle. Ő mondta azt nekem, amikor még reklámszövegírással kerestem a kenyerem: kételkedj! Soha ne gondold, hogy amit kitaláltál, amit megcsináltál, az tökéletes. Kételkedj mindig, folyamatosan. Aztán ha minden kétséged eloszlott, akkor mutasd meg a munkádat másoknak! És hallgasd meg a véleményüket, és aztán dönts: elfogadod, vagy nem fogadod el. Soha ne légy annyira bátor, hogy elutasítsd, és soha ne légy annyira gyáva, hogy elfogadd a kritikát. Először mindig kételkedj!
És ennek a kritikának, kételkedésnek, szellemi épülésnek az egyik fóruma számomra az Asztal. Ezt kapom én tőletek, kedves GIS, és mindenkitől, aki szóba áll velem itt, a Fórumon.
esetleg nyithatanl egy kuulon topicot ezeknek a monologokna, szerintem sokan olvasf=gatnanak hoszabb elemzeseket is szivesen. = esetleg nyithatnal egy kulon topicot ezeknek a monologoknak, szerintem sokan olvasgatnanak hosszabb elemzeseket is szivesen :-)
A taxisblokáddal kapcsolatban tökéletesen egyetértünk. Nekem olyan szerencsém volt, hogy egy bizonyos Varga Csaba nevű jogászprofesszorral, aki a hazai jogelmélet-tudomány első számú alakja (egy baj van vele: rajta kívül senki nem érti) PhD tanulmányaim során részletesen kielemezhettem alkotmányjogi szempontból.
Szvsz könyvet lehetne írni a történetéről, előzményeiről, következményeiről, és Solt Ottíliáról, ahogy lobogó hajjal és kipirult arccal hirdeti a demokráciát egy barrikádon a kormány menesztését és új választások kiírását követelve.
Off
Tavaly kaptam tőled egy e-mailt, amit sajnos csak a napokban néztem meg. Írtam septében egy választ de még nem válaszoltál. Ha még aktuális a tartalom: mondolat@freemail.hu.
Ezt a reklámot egy olyan kampányfogásnak látom, ami történetesen bejött. A reklám megjelenését követően Csurka valóban felajánlkozott a Fidesznek, Orbánék pedig (végre!) valóban elhatárolódtak tőle egy kicsinyt.
Hm...
Egyben módosítást javasolok:
"Csurka István a fasizmust, Kovács László a kommunizmust festi fel a horizontra."
Egyik személy sem festi fel, ezt a víziót mások hintik el.
Minden párt szavazórétegére vonatkoznak a leírtak.
Tiborc
Köszönöm, kitünő összeállítást írtál. Lenne ahhoz a négy fronthoz egyetlen kiegészítésem, ami lehetne akár ötödik is, de besorolható jóformán bármelyik másikba is.
Nevezetesen a taxisblokád hatása. Nem akarok kitérni arra, hogy mi volt a taxisblokád, kinek az érdekét szolgállta. Az Antall kormány a taxisblokád után elbizonytalanodott. A blokádot kiváltó (nagyon rosszul kommunikált) benzináremelési kísérlet után, a tervezett gazdaságmegszorító lépéseit korrigálta. Lehetne vitatkozni azon, hogy joggal, vagy indokolatlanul. Megpróbálta kerülni az igazán radikális lépéseket, tompítani az éleket, pedig ezek gyorsabb fejlődést eredményeztek volna, igaz, nagyobb társadalmi áldozatok árán. Tehát a taxisblokát duplán visszaütött. Nem érte el (igazi) célját, mert a kormány nem bukott meg, valamint lassította a válság felszámolását.
Nem tudom, emlékeztek-e még 1994-re? Arra az évre, amikor Magyarországon második demokratikus parlamenti választásokra került sor. Akkor volt egy olyan graffiti, mi szerint "Fidesz = +4 év MDF". Ez engem erre emlékeztet. És - ha egy kicsit tovább futunk az emlékezés útján - a Fidesz és az MDF valóban összejöttek, úgy hogy mára a két párt közös választási listán indul.
Egy kis kiegészítés azonba dukál ide. Aki azt a graffitit festette, 1994-ben tette, ma pedig 2002-t írunk. Azóta eltelt 8 év. Ami nagy idő. Ennyi idő alatt egy gyermek az általános iskola 2. osztályába lép.
Tehát vizsgáljuk meg egy kicsit közelebbről: miért is firkanthatta a falra ezt a feliratot a 94-es falfirkáló.
Antall József kormányzását nagyon nehéz összefoglalni tíz mondatban, én mégis megpróbálom, vállalva, hogy a kép nem lesz teljes.
1. Antall egy teljesen tönkretett, a spontán privatizáció során gazdaságilag már félig kifosztott, negyven év kommunizmus hatására morálisan teljesen leromlott országot vett át.
2. Az MDF-FKGP-KDNP kormány tagjai és szellemi háttérbázisa rendelkezett morális tőkével, egy ország irányításához szükséges szellemi potenciállal, nem rendelkezett ugyanakkor politikai gyakorlattal, egy ország irányításához szükséges szellemi és materiális eszközrendszerrel (know-how-val).
3. Sem Antall személyesen, sem környezete nem rendelkeztek a politikai PR-hez szükséges képességekkel, nem voltak képesek megértetni választóikkal, hogy a "kamikáze-kormány" valóban egy kamikáze-kormány, amely a reális helyzetből (gazdasági és morális csőd) kiindulva egyetlen elérhető célt tud az ország elé tűzni: a túlélést.
4. A morálisan lezüllesztett, kistelket és kistrabantot követően nagylakás és nagymercédesz után sóvárgó magyar nép (bocsánatot kérek az általánosításért, ez ennek a műfajnak a hátránya) nem rendelkezett azzal a bölcsességgel, hogy belássa: ahhoz, hogy úgy éljen, mint azt Ausztriában látta, amikor Gorenjé-ért ment Bécsbe, nem csak a demokrácia intézményrendszerére, hanem osztrák színvonalú munkára is szükség van.
5. Antallnak négy fronton kellett egyszerre helyt állnia:
- saját pártján és koalícióján belüli szélsőségeseit kellett féken tartania;
- politikai riválisaival kellett küzdenie;
- meg kellett teremtenie a demokratikus intézményrendszert (a semmiből);
- meg kellett őriznie az ország gazdasági működőképességét. (Az ötödiket - saját betegségét nem említem, holott az súlyos volt, már '92-től komolyan akadályozta munkájában, de ő sem hivatkozott rá soha, hogy ezzel mentse magát bármilyen felelősség alól.)
6. A Fidesz - akkor még meglehetősen - éretlen politikusai, az SZDSZ egyre durvuló politikusai, és az MSZ(M)P kezdeti leforrázottságból egyre pimaszabbá váló (és legnagyobb rutinnal, kapcsolatrendszerrel, vagyonnal és gazdasági háttérrel rendelkező) politikusai ügyesen lovagolták meg a választók elégedetlenségét, és a kétbalkezes kormány sokszor rossz és mindig rosszul kommunikált döntéseit.
7. Antall nem tudta megfelelően kommunikálni azt az elképzelését, miszerint modern, polgári Magyarország csak a történelmét tisztázó, azzal szembe nézni tudó, s annak leghaladóbb hagyományait követni akaró politikával alakulhat ki - így csúszott bele abba a szerepbe, melyben a baloldali értelmiség oly szívesen láttatta: az úrhatnám, gőgös miniszterelnök szerepébe.
8. Antall - kellő apparátus és szükséges ellenzéki támogatás híján - nem tudta aprópénzre váltani a szabad világ országainak - szavakban - megnyilvánuló szimpátiáját, így sem hiteleink átütemezésére, sem gazdaságunk hathatós nyugati megsegítésére nem került sor.
9. A választópolgárok demokrácia-felfogása - az előbb említett - nagylakás-nagymercédesz vágyálomig tartott, az intézményrendszer felállításának nehézkessége, a hangos közéleti acsarkodás, a romló életminőség a békés, nyugodt, kistrabant-kistelek-világ iránti nosztalgiához vezetett.
10. Az MSZP és az SZDSZ nagyszerűen lovagolták meg a választópolgárok - részben - jogos elégedetlenségét, és a nyugalom és szakértelem jelszavával elhitették, hogy visszahozzák az "arany" 60-as évek viszonylagos jólétét.
Kérlek benneteket, ha van kedvetek, vitatkozzatok ezzel a 10 mondattal, vagy egészítsétek ki másik tízzel, amely szerintetek jobban közelít az igazsághoz. Én úgy látom mindenesetre, hogy a graffitit felfirkáló ember kezét ezen pontok tanúsága mozgatta: elég volt az antall-i gőgből, elég volt a Fidesz mocskos lopásaiból (pedig hol volt még akkor Dr. Kende?), ha a Fidesz-re szavazunk, az azt jelenti, hogy ez a dohszagú árvalányhajas banda ragad a nyakunkon. Tévednék?
Ma, 2002-ben az, aki összemossa a Fidesz-t a MIÉP-pel, egy dologban téved kategorikusan. Csak egyben, és nem többen. A Fidesz integrálta az MDF-et - a '93-ban, a debreceni kongresszuson meghatározott félfordulat alapján - vezetői levetkezték az életkorukból fakadó attitűdöket (érdekes, hogy egyesek szeretik az egyházellenességet összemosni a liberalizmussal - szegény Freud...), és létrehozták azt, amiről Antall álmodott: egy olyan jövőképet Magyarország számára, amely történelmén, hagyományainak legjobbjain alapul. És elindultak azon az úton, hogy ezt a jövőképet meg is valósítsák.
Csurka István és a MIÉP Magyarország múltjának egy olyan darabja, mint Kovács László (Horn Gyula, Medgyessy Péter, stb.) és az MSZP. Csurka István a fasizmust, Kovács László a kommunizmust festi fel a horizontra.
Aki a Fidesz-t a MIÉP-pel összehozza ott téved, hogy össze akarja rakni Antall szélsőségeseit - akiktől már Antall megszabadult - Antall politikai örököseivel. Olyat vár el a Fidesz-től, hogy tagadja meg elveit, és lépjen szövetségre a múlt egyik erejével. Ennyi erővel akár az MSZP-vel, vagy az SZDSZ-szel is hírbe lehetne hozni a Fidesz-t.
Egy nagy különbséget azonban érdemes megjegyeznie minden bal- és jobboldalon elkötelezett, vagy szellemi függetlenségét valami bravúros csoda folytán megtartani képes polgártársamnak! A fasizmus legyőzetett egy háborúban, melyben a világ valamennyi ereje összefogott az ő legyőzésére. Ideológiáját megbélyegezték, vezetőit elítélték, kivégezték, a még ma is élőket és bújkálókat nemzetközi összefogással keresik, körözik, elítélik.
A kommunizmus nem győzetett le semmilyen háborúban. Gazdaságilag tönkrement szépen. Ideológiája él, sok ember és több, nemzetközileg is elismert ország (Kuba, Észak-Korea, Kína)számára ma is követendő példa. Bűnei - bár ismertek - nincsenek megbélyegezve, vezetői büszkén és dacosan közöttünk járnak, és kioktatnak minket demokráciáról és sajtószabadságról. A fasizmusnak ma már csak a kísértete áll előttünk Csurka István, Jean Marie le Pen, Jörg Haider és egyebek személyében. A kommunizmus viszont él, nincs legyőzve, eleven. Bűzös leheletét érezhetjük, valahányszor Horn Gyula Vladimir Meciar-ral, Medgyessy Péter Ion Iliescu-val kokettál, Lendvay Ildikó a független sajtóért aggódik.
Aki tehát a Fidesz és a MIÉP összekeveredésével riogat egy élőt és egy halottat kíván nászágyban látni, ami - finoman szólva is - perverz. Aki nem látja, hogy a választások tétje a kommunizmus békés és civilizált - nem háború általi - kivégzése, az - finoman szólva is - vagy maga is kommunista, vagy füle bedugult, szája eltömődött, szeme nem lát a sok, sok hazugságtól, amit a kommunista médiagépezet eléje tár.