Keresés

Részletes keresés

encián Creative Commons License 2022.10.14 0 0 12

Kicsit felhozom a topicot, amúgy sajnos csak most értem ide, pedig légvonalban nincs messze Wudersch.

Egyben szeretnék érdeklődni lesz-e még idén sváb bál nálatok, mert részünkről lenne rá igény. Előre is köszi a választ.:-)

vörösvári Creative Commons License 2013.10.25 0 0 11

Az apai névadó ős 1692-ben érkezett Magyarországra, Vörösvárra 1700-ban került. Viszont volt egy országon belüli német ősöm is Georg Sauer 1691-ben Rohoncról / Rechnitz érkezett Vörösvárra.

Előzmény: Mindler (-)
grja Creative Commons License 2004.03.29 0 0 10
Üdvözöllek Benneteket!
Egy ideje figyelem a fórumot, de nem sok mozgás tapasztalható. Én sajnos nem tudom, hogy az őseim pontosan mikor érkeztek az országba. Ami biztos, a török kiűzése utáni években, tehát ún. "türkenschwaben" -ekkel kerülhettek ide. Szerencsére egy nagyon kicsi, elszigetelt faluban nőtem fel, így az őseim nyelvét is megtanulhattam. Azóta a sors messzire vitt falumtól, de a nyelvet máig sem felejtettem el. Sajnos az elmúlt "átkos" idők elég sok kárt tettek a falu életében és az egykor virágzó faluban (7 -800 fő lakosa vot) mára már csak kb. 180 - 190 lakos maradt, aminek nagy része nem "őslakos".Remélve, hogy a fórum "beindul" jó egészséget kívánok Mindenkinek!
grja.
Törölt nick Creative Commons License 2003.02.24 0 0 9
Ôseim az 1760-as évek tájékán érkeztek hazánkba, azóta egy részük itt, egy részük pedig Stuttgart környékén állomásozik. Nem tudom, ki járt jobban .-) Békásmegyeri sváb nagyszüleim nagyon jól beszélik a nyelvet (nagypapám már csak múlt idôben, sajnos), apukám már csak nyelviskolában tanulta, én meg ott sem, mert suli mellé jártam. Azt hiszem, a faluban volt egy félsz a kitelepítés után (joggal), ezért nem tanították meg apámékat sem németül, nehogy "kilógjanak a sorból". Viszont a mai napig "nicht vor dem Kind" félmondattal kezdik a gázos dolgokat magyarázni kedves családtagjaim. Vezetéknevem sváb, annyit tudok egy Krottendorf c. emlékkönyvbôl, hogy sokan magyarosították a mi családnevünket is. Mi büszkén viseljük, húgom is megtartotta a lánykori nevét miután megházasodott, sôt a kislányai is két vezetéknévvel rendelkeznek a családi gyökerek miatt. Hogy fognak ennek majd örülni, mikor alá kell írni valahol :-)
Zsuzsa52 Creative Commons License 2003.02.23 0 0 8
Ennyi...?
Zsuzsa52 Creative Commons License 2003.02.07 0 0 7
Az én őseim az 1720-as években jöttek Békés megyébe.A nagyszüleim még németül beszéltek otthon, bírták a nyelvet a szüleim is, én viszont már soha életemben nemleszek képes tisztességesen megtanulni ezt a nyelvet.
Viszont minden visszatér: a gyermekeim - igaz, idegennyelvként tanulták, de jól beszélik!
MaRabU Creative Commons License 2003.02.07 0 0 6
Sziasztok!

Én mostanában rengeteg svábot megismertem Vecsésen. Részt veszek folyamatosan a rendezvényeiken is, mint például megemlékezés a kitelepítettekről. Barátnőm tagja a Wetschescher Nachtigallen német nemzetiségi énekkarnak, ahol sváb hagyományörző dalokat énekelnek. Most jelent meg az első hangfelvételük, és mondhatom nagyon szép dalok vannak rajta! Akit érdekel, látogasson el a most indult és folyamatosan frissülő honlapunkra: Die Wetschescher Nachtigallen.

MrPete Creative Commons License 2002.04.17 0 0 5
Helló, jelentkezem. A család első férfitagja 1743-ban született Tolna megyében, és igaziból Bajorországból jöttünk. A nagyiék még az iskolában tanultak meg magyarul, apám reflexből beszél németül, én meg most tanulok. Mondjuk csomó dolog sokkal könnyebben megy.
Mindler Creative Commons License 2002.04.17 0 0 4
igen. például.
Előzmény: galopper (3)
galopper Creative Commons License 2002.03.21 0 0 3
Mit értesz azon hogy "Sváb"?Csak nem az összes valamiféle német felmenővel bírót?
Thas Creative Commons License 2002.03.21 0 0 2
Bogarat tudok küldeni, ha kell.

Üdv.: Thas

Mindler Creative Commons License 2002.03.21 0 0 1
Ennyire senki? :(
Zsoldos Creative Commons License 2002.03.11 0 0 0
Családi hagyományt nem ápolok, de másfajtát igen. Pl ezt: 0.
Mindler Creative Commons License 2002.03.11 0 0 topiknyitó
Sziasztok.
A Ti családotok mikor jött Magyarországra? Tudtok valamit az őseitekről? Melyikük, milyen szerepet vállalt a magyar történelemben? Hol éltek ők? Meddig őrizték a német nyelvet? Őriztek-e Ti családi hagyományokat? Beszéltek-e németül? Olyan kérdésekre is várok választ, amiket nem kérdeztem, de Ti szívesen válaszoltatok volna rá!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!