Osszefoglalot nem tudok, de azt hirtelen bemasolom, amit oda irtam. No jo, a politikat kivagom belole. :-)
A tema amivel R.T. foglalkozik nagyon erdekel, amikor az INFO radioban az arenaban jart, az egesz estemet elrontottam, hogy halhassam, es kerdezhessek tole.
Kerdeztem is, es olyan dedos modon valaszolt, montha egy .... valaszolna tudomanyos temaval kapcsolatban. :-)
Bocs, az elobb indulatos voltam.
Megprobalok inkabb konkretumot irni.
Szoval azt mondta a ficko a musorban, hogy nagyon szuper, amit csinalnak, es hogy analog, meg
parhuzamos, ugyhogy rettento gyors, es mar az egyik tanonca irt is ra olyan programot, amivel kepfelismerest tud olyan szinten, ahogy ma meg a hagyomanyos digitalis technologiaval meg szuperszamitogepekkel sem tudnak, de hogy soha nem lesz kepes olyan gondolkodasra, mint az ember.
No mondom, ez jo tema, ebben ki ezt mondja, ki azt, hagy tudjam mar meg, hogy a legnagyobb magyar tudomanyos dijjal kituntetett okos ember mit gondol errol.
Meg is kerdeztem.
Erre aszongya nagy mesemondassal Adamtol es Evatol kezdve, hogy 1930-ig mindenki azt hitte, hogy majd jol tudnak a gepek is gondolkodni egyszer.
Akkor viszont jott egy nagy matematikus, akit Godelnek hivtak, es o aztan megmondta jol, hogy ezt aztan nem lehet.
Es szepen elmeselte, hogy milyen ellentmondasossagra lehet jutni formalis logikaval.
En csak azt nem ertem, es ezt nem mondta meg, hogyhogy mi tudunk gondolkodni, ha formalis logikaval nem lehet. :-))
Merthogy egyebkent azt ertem pl., hogy a vindozomon futo calculator nem tud gondolkozni, meg talan meg azt is, hogy a matlab ..., de hat belejuk nem is programoztak azt, hogy akarjon...
Ha csak titkolni akart valamit elolem, akkor jobb erveket is kitalalhatott volna a nagy eszevel. :-)