Keresés

Részletes keresés

Polgárelvtárs Creative Commons License 2002.04.01 0 0 43
Seki Waker válasz erre | adatok | e-mail 2002-02-23 11:47:57 (7106)

"Nem értem mit értetlenkedsz. Isten a saját képmására teremtette Orbán Viktort, és ebből egyenesen következik, hogy ő is Fideszes. Csak szólj bátran, ha egyéb teológiai problémáid is vannak :-)"

xyz4567 Creative Commons License 2002.02.26 0 0 42
Kedves mpd!
Eléggé pontatlan, mondhatni szamárság, amit a biológiai evolúcióval kapcsolatban fejtegetsz! Mielőtt egy általad nem kellően ismert tudományterülettel kapcsolatban nyilatkozol, nem ártana tájékozódni. Javaslom pl. szakirodalomnak: J. M. Smith, Szathmáry Eörs: Az evolúció nagy lépései. Bocs.
Előzmény: mpd (19)
mpd Creative Commons License 2002.02.26 0 0 41
OK.
:-))
Előzmény: _Kavicska_ (40)
_Kavicska_ Creative Commons License 2002.02.25 0 0 40
Kezdem kapisgálni...
1)-2) teljesen igazad van, ez így tényleg konzervatív.
de ha piacot vizsgáljuk akkor a két példa közül az egyik biztos a másik talán alkalmazható:
1. Amikor lehetne válogatni a technologiák között, de nincs árverseny vagy érezhető költségvetési korlát, a technologiák nem fognak elterjedni. (lásd nagy amerikai kocsik az olajválság előtt)

2. A nagy alap technikai felfedezések nem piaci igények miatt születnek, a piaci igények csak apróbb technikai módosításokat okoznak. (ezt azért még tovább kell gondolni :D)

a kérdésedre válaszolva:
"mitől oly liberális az a módszer, hogy egy mutáns megszületik ugyan (esetleg), de szaporodni nem tud (...) Inkább a változás visszafogása ez, nem?"
A liberalisoknak sem érték a változás önmagában.
Ha valaki ki talál egy új terméket, amire semmi kereslet nincs, akkor semmi ok nincs arra, hogy azt közösen megőrizzük, megvédjük, ergo a mutáns meghal. Tehát egy olyan szabályszerűséget hagy érvényesülni, ami közvetlenül az egyén szintjén nem befolyásolható. (viszont a szabályszerűség az egyének közzösségéből ered, ez eltér a evoluciótól)
Én ezt érzem hasonlónak.

De szerintem jó példákat hoztál és igazad van.
Valószinüleg az evolució egyik irányzatnak sem felel meg _teljesen_.

Üdv
Kavics

Előzmény: mpd (37)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.25 0 0 39
"Ugyanmá'...
Ránéztél te már a kovács fejére, akár csak eccer is??"

bevallottam van egyfajta mazochizmuson (nem lennék itt, ha nem lenne), de kovács feje az már sok(k)! :O))

Előzmény: sin x (33)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.25 0 0 38
hagyjuk, meg ne eroltesd magad, nem neked valo! maradj csak a bunkocska projektnel... :O))
Előzmény: hm238423 (30)
mpd Creative Commons License 2002.02.25 0 0 37
No, így nem jutunk dűlőre, nézzük máshogyan.
Kétféleképpen mutatkozik meg az evolúció konzervativizmusa:
1. Amikor lehetne válogatni a változatok (mondjuk, a mutációk) között, de nincs szelekciós nyomás, a változatok nem fognak elterjedni. (Ez persze távolról sem ilyen egyszerű, de egyszerűsítsünk.)
2. Amikor a körülmények változnak, de nincs megfelelő változatosság a génállományban. Pusztán a körülmények változása nem szaporítja a mutációk számát, bármennyire is jól jönne ez olykor.
Nem értem továbbá, mitől oly liberális az a módszer, hogy egy mutáns megszületik ugyan (esetleg), de szaporodni nem tud, ezért az illető mutáció egy generáció alatt eltűnik. Inkább a változás visszafogása ez, nem?
Előzmény: _Kavicska_ (32)
_Kavicska_ Creative Commons License 2002.02.25 0 0 36
azzé ne spliázd túl én csak bohóckodtam :(
Előzmény: zint34 (34)
nh Creative Commons License 2002.02.25 0 0 35
Minden lehetséges. Egy olyan országban, ahol 80 éves vénemberek ifju demokraták, ifju emberek konzervatívok, félzsidók antiszemíták, Bencsik ennyi ésszel egy újságnál főszerkesztő-helyettes, xenofobiások arab-fanok, akkor Isten akár jobboldali, sőt Miép vagy Fidesz szimpatizáns is lehet.
zint34 Creative Commons License 2002.02.25 0 0 34
A fia Jézus zsidó volt, ennyit tudunk, de melyik oldalon több a zsidó?
sin x Creative Commons License 2002.02.25 0 0 33
"pedig állítólag a balosok értik a humort... "

Ugyanmá'...
Ránéztél te már a kovács fejére, akár csak eccer is??

Előzmény: Törölt nick (28)
_Kavicska_ Creative Commons License 2002.02.25 0 0 32
"Azért konzervatív, mert a régit csak akkor veti el, ha van helyette jobb. Márpedig az igen-igen ritka."

Ezt komolyan gondolod? Az evolució mindent _kiprobál_, azaz mindig elveti a régit, de csak az marad meg ami jobb a réginél, a konzervatív meg minden újat elvett, amíg valamiről el nem hiszi, hogy jobb, de még után is szokása vissza térni a régihez. Én tényleg nem láttok köztük párhuzamot :(((
Vagy arra gondolsz, hogy amióta van evolució számunkra olyan lassúnak tünik, hogy az már konzervatív?
De tessék legalább arányokat közelebb hozni egymáshoz. Az emlősök szvsz több változást értek meg az első megjelenésüktől mostaniáig, mint az első közzösségek "politikája", a mostani polirányzatokig.

Előzmény: mpd (29)
PGuszti Creative Commons License 2002.02.25 0 0 31
Ez deklaráltan vicc volt (bár elég gyenge).
Előzmény: hm238423 (30)
hm238423 Creative Commons License 2002.02.25 0 0 30
Ez vicc?
Vagy megse?
Előzmény: Törölt nick (28)
mpd Creative Commons License 2002.02.25 0 0 29
Azért konzervatív, mert a régit csak akkor veti el, ha van helyette jobb. Márpedig az igen-igen ritka.
(Bonyolítja a kérdést a mendeli öröklődés is, meg a pleiotrópia, úgyhogy ennél mélyebben ne is menjünk bele.)
Ha Te ezt liberálisnak látod, ám legyen. De utódainknak alighanem más lesz a véleménye, ha a környezet egyre gyorsuló ütemben változik majd, lásd globális felmelegedés.
Előzmény: _Kavicska_ (27)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.25 0 0 28
pedig állítólag a balosok értik a humort... mégse??? :O))
Előzmény: zint34 (-)
_Kavicska_ Creative Commons License 2002.02.25 0 0 27
jajmán II.
Ezt értem és én is ezt irtam, de ez miért lenne már konzervatív??????? Szerintem ez sokkal inkább liberális, mintsem konzervatív....
(mutálodunk, mutálodunk, azt vagy bejön vagy nem)
Előzmény: mpd (26)
mpd Creative Commons License 2002.02.25 0 0 26
Jajmán. A mutáció természetesen hiba, a replikáció hibája. Az esetek döntő részében káros is.
Az evolúció pediglen nem enged mindent, pl. az embert hiába akarná valaki mesterséges szelekcióval szárnyassá vagy háromszeművé tenni, ehhez nincsenek meg azok az adottságok, amiket lehetne javítani-fejleszteni.
Előzmény: _Kavicska_ (23)
Bard Creative Commons License 2002.02.25 0 0 25
Szerintem Isten inkább anarchista...

Meg az evolució is... Ha belegondoltok mind a bal, mind a jobb, mind a lib törvényekkel akar befolyásolni természetes folyamatokat. Az evoluciót nem befolyásolta törvény... Maximum Isteni...

zint34 Creative Commons License 2002.02.25 0 0 24
Nem hiszem, hogy egy fórumon az egyszerű emberek olyan nagyon viccelödők.
_Kavicska_ Creative Commons License 2002.02.25 0 0 23
A konzervatív nem azt jelenti, hogy csak a jó változást fogadjuk el, hanem hogy egyáltalán nem fogadjuk el a változást!
Ha konzervatív lenne az evolució akkor magát a mutációt tartaná hibának és nem engedné a változást.

Akkor má inkább a lib az evolució, azaz (majdnem) mindent enged aztán ami megmarad az jó, ami elhal az rossz.
(a gazdaságot tekintve ez tényleg jobbos-konzervatív hozzáállás, tehát ha Isten teremtette az evoluciót, akkor tényleg jobbos-konzervatív volt, bár nem a magyar értelemben)

mpd Creative Commons License 2002.02.25 0 0 22
Hát a Vasedényhez képest...
Előzmény: miközödhozzá (21)
miközödhozzá Creative Commons License 2002.02.25 0 0 21
Mihez képest mutáció a mutáció?
mpd Creative Commons License 2002.02.25 0 0 20
Ez igaz, sőt a cukrokra is.
De ez csak azt mutatja, a jobb nem kirekesztő!!!!
Előzmény: Törölt nick (13)
mpd Creative Commons License 2002.02.25 0 0 19
Az evolúció a mutációk döntő többségét kiselejtezi. Csak ha egybeesik egy mutáció a környezet változásával, vagy hirtelen előnyt jelent, akkor terjed el. Hasonlítsd csak össze a természetes szelekciót a mesterségessel. A természetest észre sem vesszük, olyan lassú, pl. az ember nem igazán változik többszázezer éve! Míg a mesterséges megmutatja, milyen lgyors lehetne, ha nem lenne konzervatív. Ráadásul a változás mindig apránként megy végbe, egy darabig észre sem lehet venni.
Előzmény: Bárdy (12)
_Kavicska_ Creative Commons License 2002.02.25 0 0 18
Az ószövetség Istene volt jobboldali, Jézus viszont baloldali volt.
Ergo
a Fideszről is a zsidók tehetnek ;)
miközödhozzá Creative Commons License 2002.02.25 0 0 17
Oszt miben konzervatív az evolució?
Előzmény: mpd (7)
Törölt nick Creative Commons License 2002.02.25 0 0 16
Szégyellik is a majmok, az elfajzott rokont!!:-)
Előzmény: mpd (11)
mpd Creative Commons License 2002.02.25 0 0 15
Tömörséged az érthetőség rovására megy.....
És, bevallom, nem tudom, mi az ábra Poznan érsekével.
Cölibátus? Nézd meg az államalkotó rovarokat, ott egész divatos ez. Kifizetődőbb lehet a rokonokat támogatni, mint saját utódokat létrehozni, mármint egyes gének szempontjából.
De tartok tőle, az embernél ez nem annyira genetika, inkább memetika.
Előzmény: hét szűk esztendő (9)
miközödhozzá Creative Commons License 2002.02.25 0 0 14
Isten megteremtette a jobboldalit és megtermette a baloldalit....., az egyiken kacag a másikon mérgelődik.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!