koszi. :)
ezexerint ha jol ertem akarmi lehet hir, mert vmelyik feltetelnek meg fog felelni.
hm. elgondolkodtato.
(ezexerint iylen jo vilagban elunk, hogy nincs nagyobb problemank, mint az hogy a marhapasztorok fonokevel mikor tortenik vmi igazan "izgalmas"?? nem hiszem, nnna mind1)
Mivel én a Havashoz járok a egyetemre, ezérmost egy nagyon okos dolgot fogok ide kopipésztelni a jegyzetből, hogyaszongya:
- A hírértéket befolyásoló faktorok és tényezők: - Winfried Schultz (1990) - A kapuőrök az információk szelektálásánál elsősorban a közönség igényeit szem előtt tartva próbálják rekonstruálni az eseményeket, konstruálni a világot - Hírfaktorok: 1. Gyakoriság (minél jobban megfelel egy esemény időbeli lefolyása a médiumok megjelenési gyakoriságának, annál biztosabb, hogy az eseményből hír lesz) 2. Küszöb-faktor (abszolút intenzitás vagy intenzitásnövekedés, a feltűnés küszöbértéke) 3. Egyértelműség (minél átláthatóbb, annál nagyobb a hírértéke) 4. Jelentőség (kulturális közelség, érintettség, megütközés) 5. Összhang (elvárás, kívánhatóság, a meglévő elképzelésekkel való egybevágás) 6. Meglepetés, váratlanság, ritkaság 7. Folytatólagosság 8. Variáció/változatosság (hozzájárul valamilyen kétes, ellentmondásos ügy tisztázásához) 9. Elitnemzetek vonatkozása (gazdaságilag, katonailag erősebb nemzetekhez kötődő) 10. Elitszemélyek befolyásossága (prominens) 11. Személyesítés 12. Negativitás 13. Agresszió, pusztítás, halál - A hírértéket befolyásoló tartalmi tényezők (Erbring, Lutz) 1. Az események aktualitása és meglepő ereje (Hírverseny: harc az első közlésért, de ez nem mehet a tartalom vagy a hitelesség rovására) 2. Az eseménynek a már bevett tematikai keretbe helyezhetősége (előnyt élvez az az információ, amelynek a közönség számára már ismert előzménye van) 3. Az eseményben résztvevők ismertsége és befolyása (ismert személy az, aki névvel azonosítható, befolyásról akkor beszélünk, ha nem a személy a fontos, hanem a tisztsége) 4. Az esemény által okozott konfliktus, kár vagy normasértés foka (kár: anyagilag kimutatható veszteség) 5. Geográfiai vagy kulturális közelség
biztosan nem tudta mag eldonteni, hogy melyik orszagot bombazzak (a gumit gyartot, azt az orszagot ahol defektet kapott, vagy az auto gyato orszagat, esetleg a sofor szulofoldjet :)))
kb egy honapja nyelte felre a perecet vagy mi a fenet es elvesztette az eszmeletet. huha! ez volt am a hir. megbotlani meg nem botlott, legalabbis nem tudositottak rola, de mar varom :))
elkepzelem, ahogy a vilag osszes tozsdejen minden broker elkezd csuklani (de legalabb is a ny-i tozsden :) ).
egyebkent pontosan ezt mondom. attol, hogy prezident reggel ballabbal kel fel vagy reggel a futas kozben "szerencsecsomagba lep" attol meg nem all meg a vilag ergo nem olyan nagy hir. (pl az jutott eszembe, hogy ha az Anyakiralyno neadj' isten elhalalozik, akkor max egy rovidke kis minihirecske lesz, amelyik megint el fog veszni a fentiekhez hasonloan nagy tragediak kozott. pedig O is eleg nagy egyeniseg. sott meg merem kockaztatni nagyobb mint a prezidentek osszesen :)) )(<- na jo ez kicsit eros tulzas volt :)) ) az hogy mittom en naponta hanyan halnak meg igy, ugy, amugy az mar nem hir? :(( az mexokot, dolog es mar senkit nem erdekel? vagy azert mert nem az jueszejben tortenik? :(( lehet, hogy orexem es azert nem ertem mar ezeket a dolgokat ?:))
de ha szaz evben egyszer bekapcsolom a tv-t es elhatarozom, hogy megnezem a hireket, akkor vmi telleg szenzaciosat szeretnek hallani/latni
Hat ez az vazze... te valami nagyot akarsz latni... de ha nem tortenik semmi ? vagy csak ugyanaz mint tegnap ? valamivel ki kell tolteni a hirmusorokat, ha nincs mas, hat ezzel. Ha most kirobbana a haburu /isten adja hogy ne/ akkor szerintem senki le se sz*rna, hogy defektet kapott -e vagy sem.
Erre szerintem egyszerű a magyarázat: ha ő félrenyel és megfullad, vagy megbotlik és eltöri a karját, annak némileg nagyobb hatása van a világra, mint ha ugyanezek Zimbabwe elnökével történnek. Kis túlzással, ha Bush (vagy a mindenkori prezident) elkezd csuklani, azonnal elkezd csuklani a tőzsde is. Tudom, a defekt alapesetben nem kimondottan egy ilyen esemény, de a bulvár-kategóriába még belefér.
abban igazad van, hogy nem kell elolvasni, de ha szaz evben egyszer bekapcsolom a tv-t es elhatarozom, hogy megnezem a hireket, akkor vmi telleg szenzaciosat szeretnek hallani/latni, nem azt hogy xy megbotlott. vagy a dolog masik megkozelitese, hogy bush felrenyelesi, defektjei mennyivel erdekesebbek akar az emlitett orszagok vezetoinek, vagy akar a vilag mas embereinek defektjeinel?
Most mé. Van, aki meg pl. japán litográfiákat gyűjt (akármi is legyen az) és az érdekli. Másokat meg az, hogy a híres emberek mikor nyelnek félre. Nem köll elolvasni és kész.
Volt a Hócipőben egy fotósorozat, ahol a csimpánz és Mr. Prezident grimaszait hasonlították össze. 100%-ig fedték egymást. Hogy ennek van-e köze az elnök egyéniségéhez, azt nem tudom.
lehet, hogy en vagyok tulerzekeny, de nem egeszen ertem, hogy ha "tisztelt" bush felrenyeli a nyavajas perecet, vagy defektet kap az autoja az mitol lesz vilagrengeto hir? nem hiszem ugyanis, hogy teszemazt Papua-Uj Guinea, vagy Zimbabve vezetoivel nem tortenenek hasonloan "izgalmas" dolgok. De itt akar Ausztraliat, Uj-zelandot is emlithettem volna, vagy a vilag barmely mas orszagat.
szal arra lennek kivancsi, hogy vajon az emberekben tenyleg ekkora az erdeklodes bush irant, es csak en nem talalom szimpatikusnak, vagy masok is osztjak a velemenyem. esetleg ha egy mediaszakerto is erre tevedne es szakvelemenyt nyilvanitana, hogy mitol lesz hir, az hogy Juli neni tyukja a szokasos 2 helyet 3at tojt annak kulon orulnek.