Egyet értek a leírottakkal, de mégis amikor idéznek egy itteni cikket az bárhogy eltorzíthatják!
Ami érdekes, hogy hányan olvassák! (Népszabó napi 200 e offline)
Ha megnézem a medián auditot, akkor mondjuk az átlag 40 ezer a teljes fórum, ebből a polforum mondjuk 1/4 akkor 10 ezer és ez is félóránkénti. Abszolut új látogató, lehet, hogy csak 2000.
Ez nem fordít meg semmit.
Az alapkérdésre visszatérve, szerintem közvetlenül nem befolyásolja a válaszások eredményét az index polfórum. Vagyis aki idejön valamilyen okból polfórumozni, annak kialakult véleménye van a mostani politikai állapotokról amihez foggal-körömmel ragaszkodik. Nem olvastam még egy nicktől sem olyat, hogy: tényleg XY igazad van, eddig Mszp-s voltam de ezentúl a Fideszre fogok szavazni /vagy viszont/ mert meggyőztél....
Közvetve viszont tényleg lehet hatása a választásokra, mert a zsurnaliszták is olvasgatnak és írogatnak ide, a lustábbja innen írja a cikkeket :) vagy a Danonos kezdeményezés is innen indult el ha jól tudom márpedig az politikai ügy lett amikor a kormány is odahatott.
Abból, hogy a HIV fertözött fekete urimber ocsmány kiutasitása ellen milyen bántóan kevesen szólaltak ITT fel, az általános apátia, és politiki ingerküszöbünk hihetetlen emelkedettségének alapvető okként megjelölése mellett, arra is lehet következtetni, hogy a polfórum iró és olvasó tábora maroknyi emberre szükült.
Hat itt biztos, hogy tobb diplomamunkara valo akad :-))). Foleg az utobbi idoben tobbszor elmerengtem rajta, hogy ha valaki vegzos pszichologus, remek dolgozatot irhatna "A kognitiv disszonancia mukodese az Index PolForuman" cimmel...
Egen, szerintem is ilyesmi hatása lehet jelentős a polfórumnak. Egyrészt téma, forrás, másrészt új kezdeményezések szülőhelye is lehet. Pl úgy emlékszem, a Danone-bojkott ötlete itt merült fel először, itt kezdték szervezni valakik (ez nem biztos, rövid az agyam). De a háború ellenes tüntetést is. Szintén ide tartozik: fontos lehet új pártok, szervezetek indulásakor itt "toborozni" a leendő aktiv tagokat.
A harmadik pedig, hogy szvsz jó érzés, ha egy vita végén úgy érzed, hogy HáHá, én voltam a jobb :)
Ehhez viszont tudni is kell valamit. Multkor arra gondoltam, hogy én tul.képpen csak azért tanulok közgázt, hogy hatékonyabban tudjak vitatkozni a globalizáció-pártiakkal :)
Asszem a "Hányan lakhatjuk a polfórumot?" topicon nemcsak a fórumlakók számát fírtattam, hanem a jelentősége is érdekelt. Ott leírtam:
- aZindexet jóval többen olvassák, mint akik itt "virítanak" - mi zömmel netfüggők vagyunk, s ezek közül is kevesen azok, kiknek változhat a politikai véleménye.
- Pont most említi Probatbicol az ATV-n aZindexet:-))) Még polmoderaként álmélkodtam egy alkalommal a nekük nyított fórumon, mikor szintén az ATV-n Probatbicol Kovács Lászlóval beszélgetve aZindex polfórumát citálta.
- dP említette egyszer /személyes közlés/, hogy az egyik itteni szövegét változtatás nélkül /!!!/ olvasta valamelyik napilap olvasói leveleként:-DDD
- Sokan vannak közöttünk a médiában szereplők, publicisták, politikusok, sőt SW pl. a közvéleménykutatókat képviseli.
- Nekem is van ismerősöm, ki az egyetemi diplomamunkájához itt gyüjti a támát...
Summa:
A választásokra nincs jelentős hatása a Zindexnek. DE a jövőben igenis lesz jelentősége kutatóknak, szociológusoknak, politológusoknak, történészeknek Gondoljatok bele, ha 56-ban lett volna internet, vagy a rendszerváltás idején?
nos ez ennyire nem egyszerű
kdeves hitetlen olvtárs!
OFF
érdekes!
én magam is hitetlen vagyok
oszt mégse ebben határozom meg
fő identitásomat
hisz a negatív önmeghatározás
mindig gyenge
másodlagosságot sugalló
javaslom elvtársamnak egy pozitívabb nick kigondolását ugyanis azzal hasznára lehetne közös célunknak is
A Polfórum kifejezetten nagy hatással van a választásra.... hukk, bocsánat... csak bedugja ide a zember a zorrát és máris választ... Söröt, de főleg sokat! Egészség!
A "Hanyan lakjuk a polforumot" szerint csak olyan 187 az aktiv olvaso/irok szama. (Bar valoszinusitheto, meg kb ue. emberke van aki csak olvas de nem ir.)
Ez kvazi ennyi szavazatot is jelentene, tehat itt nem valtjuk a meg a vilagot az biztos. Ami valodi hatas az az lehet, hogy minden jel szerint tobb ujsagiro mindket oldalrol olvassa kisebb-nagyobb gyakorisaggal a forumot, es amennyiben elfogadjuk, hogy a publicisztikaikra nemi hatassal lehetnek a polforum vitai es feltetelezve, hogy netan egyes emberek donteset befolyasoljak ezek az iromanyok, mar nagyobb a "hatosugar". (Hasonlo elven lehet "hatas" a forumot olvasgato kepviselokon keresztul is.) Ez azonban valszleg meg igy sem mervado nagysagu hatas, es merni amugy is lehetetlen...
bayer allitolag olvassa a polforumot.
szanyi meg irta is, majdnem belebukott.
ezen is latszik, hogy egy akkora lorugas, ami szanyit erte harom honap utan a semmibe foszlik, egyeniben biztato eselyei vannak.
ha az a gyik, aki szanyi tragarsagait nyomtatasban kozolte, vart volna januar vegeig, szanyi kepviselo ma nem indulhatna a 13. keruletben, es a polforum elkonyvelhette volna elso IRL eredmenyet. nem jott ossze.
Bandw:
Ez tetszett. A nyelv egyik kedvenc témám, mióta nem kötelezo tanulni :) Tényleg jó lenne elgondolkozni ezeken a kihívásokon, amelyek gyengített (demo :))) )verzióival egyszer már megküzdöttünk a XIX. században.
A kihívás ott is keresendo, hogy a humán értelmiségtol kicsit távol esik ez a technikai modernizáció. Néha még el is utasítják, mondván, ez nem az o dolguk. Inkább megmaradnak a saját területükön (tisztelet a kivételnek). A hibát ott követik el, hogy ez nem csak egyszeruen muszaki/technológia/informatikai forradalom, hanem az emberi kapcsolatok és életmód gyökeres megváltozása. Ráadásul összességében pozitív irányú megváltozása. Problémák vannak, de leginkább azért, mert nem tanultuk meg az újdonságoknak helyes haszálatát. Gondoljunk arra, hogy eleinte zászlóval szaladtak az autók elott, hogy figyelmeztessenek a balesetveszélyre. Ilyet bizonyára ma is csinálunk, csak egyelore nem tudunk róla, de az unokáink majd röhögni fognak rajtunk - micsoda barmok voltak az osök...
A mobiltelefont például az ezredforduló legnagyobb eredményének tartom. 15 éve ki gondolta volna, hogy úgy is lehet lehet beszélgetni, együttmuködni, dolgozni, szórakozni, barátkozni másokkal, hogy nem kell találkozni. De otthon sem kell ülni a drót mellett. És ez nem azt eredményezi, hogy kevesebbet találkozunk, hanem azt, hogy olyan emberekkel is kapcsolatban tudsz maradni, akikkel egyébként nem, valamint olyan idopontban is kommunikálhatsz, amikor eddig nem kommunikáltál.
Ha ebbol a humán értelmiség kimarad, az nem azt jelenti, hogy a fejlodés szegényebb vagy antihumánus lesz. A humán értelmiség lesz szegényebb. Az új generáció kitermeli a saját mítoszát, filozófiáját. Valahol olvastam valami olyasmit, hogy ha új filozófia okfejtést akar valaki hallani, akkor jobb, ha természettudományos (biológiai, fizikai, informatikai) muveket olvas. És valóban, ott van Csányi, Szathmáry, Simonyi, Hawking, Penrose, Hofstadter, Dawkins (gyorsan ezek jutnak csak eszembe, én muveletlen vagyok), akiknek mellesleg néha fantasztikus humán muveltsége van.
Ebbol a fejlodésbol ki lehet maradni, csak az a tuti halál. Ha nem adunk emberi, de modern és jó választ ezekre a kérdésekre, akkor nem kell azon csodálkozni, hogy a fiatalság a TV és a számítógép kommersz kultúráját fogyasztja. Márpedig ritkán találkozom ezzel a bizonyos "jó" válasszal.
Ha pedig nincs válasz, akkor az a régi, válaszképtelen kultúra szép fokozatosan, intézményeivel együtt ki fog halni. Pedig tudna mit tanítani ma is.
Arra mindenkinek joga van, hogy lenézze az új világot, és elitista elefántcsonttornyába zárkózzon, csak aztán ne lepodjön meg, ha senki sem fogja rányitni az ajtót...
Ha az elmúlt évszázadokban ezt az utat jártuk volna, akkor nem lenne elektromos áram, autó, távközlés, és tizedennyi ember se lenne. Nincs visszaút, sosem volt. Viszont félo, hogy a fejlodés veszteseivel értékek is kerülnek a szemétdombra.
És itt térek rá a politikára.
A MIÉP szerintem több annál, mint amit te írsz.
Ha csak úgy, általánosságban nézzük a kérdést, ahogy te is írtad, akkor rá lehet sütni, hogy hol tartanánk, ha "MIÉP módra" elutasítottuk volna a fejlodést. De a MIÉP olyan problémákkal is foglalkozik, mégha (szerintem) rossz megközelítéssel is, amelyekkel más pártok nem.
Errol most nincs idom sokat írni, de elég a következokbe belegondolni:
Az evolúció nevű nehezen érthető szó (definiáld, aztán rájössz, hogy nehéz) egy tudományos törvényszeruséget takar. Egy olyan dolgot, mint a gravitáció. Van és kész.
Mára azt is tudjuk, hogy általános törvény, megfelelo adottságokkal rendelkezo entitások - amik szinte bármik lehetnek egértol társadalmi szervezetig - halmazán muködik.
Ha pedig evolúció van mondjuk a vállalatok, vagy kultúrális eszmék terén, akkor könnyu belátni, hogy ezen a szinten a szelekció nem biztos, hogy az emberek adottsága és haszna szerint szelektál. Az evolúció nem ismeri a jó és rossz fogalmát, annyit tud, hogy életképes, vagy sem. Az, hogy egy magasabb evolúciós szinten az emberi fogaskerékkel mi lesz, csak egy paraméter. Módosulhat, romolhat, gyakrabban kell cserélni - bármi lehet. Bármilyen változás, ami esetleg egész messze van attól, amit "jónak" gondolnánk. Mert nincs rossz és jó.
Szerintem ezen problémák felszínét kapirgálja valahol a MIÉP. Vesztesek pedig bőven vannak ebben az országban. Nekik nem jó ez a változás, de ez sokszor csak szerencse kérdése. És én nem merném meghúzni a határvonalat az elfogadható és elfogadhatatlan veszteség mértéke között. Szóval inkább legyünk konzervatívok, ha kell.
PS:
Edvárdot meg ne bántsátok, nem szolgált rá. Enyhén szólva nem egyezik sok kérdésben a véleményünk, de szerintem jószándékú és bizonyára becsületes is. Az vesse rá az elso követ, aki még nem írt itt le hülyességet :)
Szerintem az én hozzászólásaim hoznak a MIÉP-nek és visznek a baloldaltól. De néhány balos hozzászóló hozzászólásai is. Azt tudom, hogy volt már olyan hozzászólásom egy másik nickemmel, amelyet a sajtóklubban hallottam vissza.
Mint "nem tudom mi", talán "nemzeti liberális", tényleg próbálom megérteni a MIÉP szavazók, vagy szimpatozánsok mozgatórugóit, mert számosságuknál fogva nem hagyhatom oket figyelmen kívül. Nyílván van valami, ami miatt sokan preferálják a MIÉP-et. Szeretném tudni, miért.
Másrészt nem vagyok a globalizáció "feltétlen" híve, már csak azért sem, mert számomra a "globalizáció" nem ideológia, hanem egy megkerülhetetlen tény, amit lehet szeretni vagy nem szeretni, de hogy van, és a kihívásokra válaszolni kell, az bezony kokemény tény. Szvsz a MIÉP erre rosszul reagál, és szimpatizánsainak azt sugallja, hogy ezentények nem léteznek.
Vagyis a probléáma megoldása helyett a probléma negligálását javasolják. Ettol viszont számomra nem nemzetiek, hanem maradiak lesznek.
Az 1800-as években a nemzeti radikalizmus a nemzet elott álló -akkor még gyerekcipoben járó globalizmusra próbált nemzeti(értsd közösségi) válaszokat találni. Ma meg a nemzeti radikalizmus belesüllyedt a történelmi múlt csodálatának mocsarába, és nem értem miért. De hogy egy konkrét példát hozzak. A nemzet írástudói, a XIX. században a magyar nyelv megujításakor, a kor kihívásának megfeleloen a magyar nyelvnek a korszeru megújításán fáradoztak, mert a német és igen kevéssé angolszász technikai fejlodés magyar követése okán, a magyar nyelv rendszerébe, és fejlodésébe , ámde a kor technikai kihívásainak megfelelve, ebbe a rendszerbe beillesztheto szavakat próbáltak alktni. Ezek egy része az enyészeté lett, másrésze ma is boldogan él nyelvünkben, és mindannyiunk közös javát-egymás megértését- szolgálja. Ma a Magyar Nemzetben olvastam Pilhál György rövid szösszenetét, -mivel ma lépett életbe a nyelvvédelmi törvény- melyben a kökörcsin, meg a bölömbika szavainkat siratja, és nem veszi észre, hogy ha a humán értelmiség nem fektet energiát abba, hogy az egyébként általa utált "anglomán szavakra pontos magyar megoldásokat találjon, vagy neaggyisten új magyar szavakat alkosson eddig a magyarban nem használt, de a civilizációs interakció miatt beszivárgott esetleges anglomán kifejezésekre, mint a "pub", "shopping center" meg hasonlók, akkor az egyébként szeretnvaló bölömbika szavunk sem marad meg. Így aztán nem teljesíti azt a hivatását, amiért egyébként létezik. Hogy szolgáljon bennünket, akik amúgy nem a magyar nyelv mesterei. Ha Kazinczyék csak annyit kínáltak volna akkor, mint ma a miép, -mármint hogy fenébe a globalizációval- ma nam tartanánk ott, ahol tartunk, mert nem lenne modern nemzeti kultúra.
Én nem, csak az a fránya evolúció :)
Azzal sajnos nem tudunk mit kezdeni.
Egyébiránt tényleg nem az elvbarátai lehettek, legfeljebb az elvellenségei :)
Viccet félretéve tudja fene ki volt, és azon kívül, hogy nem örülök, hogy bántják jóembert, az is idegesít, hogy nem tudom, ki fog-e derülni, hogy ki volt.
Legalább most összekaphatná magát a rendőrség. Csakhát mióta politikai ügyet sikerült csinálni belőle, ki tudja milyen ukázt kaptak fentről...
Nem fogadnék rá, hogy a választások előtt kiderül bármi is. Utánna meg megintcsak ki tudja...