Háááááááát. Az első évben semmiképpen nem ajánlom, mert lesz elég dolgod. Utána is csak a szabadidőd rovására lehet. Ha tudsz valami laza, otthon végezhető munkát akkor elvben nincs akadálya.
Nem biztos hogy megéri mert van diákhitel, lakhatási támogatás (10-20.000 Ft havonta, 5 hónapra),
szociális támogatás (bár ezt szinte lehetetlen tisztességes úton megkapni),
illetve 3,5 átlag és 16 kreditpont fölött ösztöndíj.
Fura, mert az átlaggal nem szokott gond lenne, de az óraszámmal annál inkább. Ugyanis, ha megbuksz egy tárgyból, akkor az 1-est nem számítják be az átlagba, illetve ha UV-d van akkor is csak a nem 1-es jegyet.
A féléved akkor érvényes, ha legalább egy gyakorlat vagy elméleti jegyed valamelyik kötelező tárgyból.
Vannak ugynevezett specik/társadalom tudomány tárgyak. A specik szakmai tárgyak (pl.: HTML programozásm, Security, Java, Játékprogram fejlesztés és hasonlók), a társtud pedig pl. matematika történelme, filozófia, érvelések elmélete, gazdaságtan. Ezek nem tartoznak bele a kötelező órarendbe, de 2x3-at (3 speci, 3 társtud) el kell végezni (elvben) a 3 év végéig. Általában ezeket nem veszik szigorúan főleg négyest és ötöst lehet kapni, de egy félévben max 2 db-ot számítanak bele az átlagba.
Ezenkívül felvehetsz tesi-t (automatikus ötös, ha eljársz), és 4 félév ingyenes idegennyelv (ez is elég laza, de sajnos most már nem lehet a tanszéken vizsgázni :((((((( ).
Persze szoktak kiragasztva lenni hirdetések az egyetemen amik kifejezetten egyetemistáknak szólnak, de ezeket én soha nem próbáltam, mert volt más munkakapcsolatom.
De mondom az első évben csak a tanulásra figyelj, és majd utána ugyis meglátod mennyi időd marad.
Ez tök komoly. Az, hogy valaki egy évet csúszik az analizis miatt, nem ritka, de van olyan harmadikos(!) aki még az elsős anal-t csinálja.
Az első évben még nagy a tömeg és ezért többen buknak (százalékban), de aztán már könnyebb a helyzet.
Egy kis statisztika az elmúlt félévben beiratkozottak számáról:
Thas:Köszi,akkor a te véleményed segített abban hogy eldöntsem,jelentkezem mindenféleképp remélem bekerülök.Egyébként matek megy,programozni nem tudok még :((
kzt:Köszi az infót.
Hehe. "Felsőfokú" tanfolyam. Na ja. A középsuli után én is megcsináltam. Igaz, mivel már megvolt a középfokú szoftverüzemeltetői, ezért nálunk csak 1 év volt a képzés. Ez jobbára internetezésből, meg hálózati játékból állt.
Ott aki már tudott programozni, az röhögve megcsinálta a szakdolgozatot szinte tanulás nélkül, aki meg még nem tudott programozni az csak szenvedett, mert az egy év baromi kevés.
Egyetemi előkészítőnek nem rossz (persze csak ha 1 év), és végülis kapsz egy papírt. DE! Abból a tudásból amit ott lehet megszerezni, nem lehet megélni!
Az ELTE egyébként nem rossz hely. A társaság kifejezetten jó, meg ugye az épületek is teljesen újak. A jó környezet adott. Az egyetlen hátrány amit már írtam az a tömeg.
Azt ugye nem kell magyaráznom, hogy egy 10 fős csoportban jobban lehetne tanulni, mint egy 30-asban. Ez van. Az idén például minden elsős tárgy duplán volt megtartva, mert csak így fértek el a diákok a teremben. Persze a második félévben a maradék már be fog férni egy terembe is :(((
A legnagyobb gond, hogy nincs gép. Pontosabban általában sorba kell állni érte. Ez már csak azért is mókás, mert a tárgyakra/gyakorlatokra többnyire gépen kell jelentkezni. Ezt az utóbbi időben úgy próbálták megoldani, hogy letiltották a internet-et 10:00-16:00 óra között. Persze azért ezt ki lehet játszani, de akkor is bosszantó. Aztán később programot is kell írni, amit tömegben nem nagyon lehet.
Szóval otthon/koliban/albérletben legyen géped, ha megoldható akkor net-el (kollégiumban ez adott).
A lényeg, hogy ha jó vagy matekból, de nem tudsz programozni, akkor nem lesz gond (max. ha meg akarsz tanulni jól programozni, akkor magadnak kell utánajárni), viszont ha fodított a helyzet, akkor szívni fogsz. Ez személyes tapasztalat. Én soha nem voltam jobb matekból 4-esnél (bár rosszabb sem), és ez néha kevés.
Az első évet nagyon meg kell nyomni, aztán már nem lehet gond. A harmadik évtől meg már egész izgalmas lesz a tananyag. A lényeg, hogy meg kell találni a megfelelő tanárokat (mert azért vannak jó fejek) és akkor móka az egész.
Szóval szerintem vágjál bele, megbánni nem fogod. Most, hogy már nem járok oda, még hiányzik is (bár készülök arra, hogy visszatérek és bosszút állok :)))).
Fizetes: Nezz szet a Mennyi a jo programozoi fizetes c. topicban...
kezdonek versenyszferaben kb 200eFt, aztan hatar a csillagos eg. (pl. vallakozokent egy jo SAPos kiszamlazhat havi 1milliot is).
A keteves tanfolyam = felsoku kepesites szvsz alapveto ellentmondas. A felsofoku kepesites lenyege egyfajta gondolkodas elsajatitasa. A tanfolyam celja egy bizonyos ismeretkeszlet gyors elsajatitasa.
A 'felsofoku' jelzo ebben az esetben csak arra szolgal hogy a tanulokbol a megfeleloen magas osszeget lehessen lecsapolni.
A ketkezi programozashoz (kodirashoz) szvsz. nem kell egyt. vegzettseg. Rendszeranalizist illetve -tervirast is lehet anelkul csinalni, anelkul hogy ezt tantargykent tanulta volna valaki. Osszessegeben, nincs semmi amit ne csinalhatnal progmat elvegzese nelkul, de jol jon ez a vegzettseg ha barmilyen rendszerek analizisevel, szervezesevel foglalkozo munkat akarsz vegezni pl informatika de ha jol tudom az NBHnal is van par progmat vegzettsegu.
A képzés színvonaláról mindent elárul, hogy pár éve még 90 fős évfolyamok indultak 110 fölötti ponthatárral, most meg 500 fölötti létszám 72 pont...
Szóval nem tudom. Én annak idején már középiskola első osztályában tudtam, hogy ide akarok felvételizni. Sikerült is, de valahogy az anal nem ment. Persze, ha azt veszem, hogy általában 60%-a bukik az embereknek, akkor ez nem is csoda.
Fura, de valahogy a matek szakos tanárok(anal, bevmat stb) lenézik a konkrét programozással kapcsolatos tárgyakat. Pedig a prog.módszertanból megszerzett ismereteket sokkal többet lehet használni mint az analt :((((((((
Tomi13, elmeletileg a kovetkezokeppen megy a dolog: A munkaert a projektmanager fele. O tartja a kapcsolatot az ugyfellel es hatarozza meg a programban szukseges funkciokat, a fejlesztes idotervet stb. Nagyobb projekteknel van kulon uzleti es muszaki projektmanager. A meghatarozott feladatok alapjan a programtervezo / rendszertervezo elkesziti a rendszer logikai vazat, a rendszertervet. A 'sima programozok' aztan kodoljak a meghatarozott eszkozok felhasznalasaval es tesztelik a kesz kodot. Ezek kozul a poziciok kozul egyik sem vegzettseghez kotott, de altalaban elvaras a felsofoku vegzettseg (alt.: info., progmat., villamos, fizikus stb stb...). Ratermettseg, tapasztalat es a feladat / eszkozok ismerete donti el hogy ki milyen pozicioban dolgozik.
Mi az, hogy sima programozó? A matek erős (én csak tudom, mert analból kivágtak), de programozni nem nagyon tudnak. Nem a diploma számít, hanem hogy meg tudsz-e felelni a piac elvárásainak.
Az, hogy mennyit keresel vele csak rajtad múlik, de sokat.
kzt:Ez azt jelenti,hogy a progr.matemaitkus ugymond a "sima" programozók felett áll?Nem tudod véletlenül körülbelül mennyi pénzt lehet keresni ezzel a szak-kal?