a mieink is ugy isznak, bár nem fundik.:O))
mikor friss viz van, egyből bele a lábakat... a labbancs meg még elkezdi kavarni is a vizet a vödörben (lefilmeztem már 1x, majd felrakom hogy lássátok.:O))
naponta több vödör viz.:O))
ps: a mellkas (mellkhas?)-ukat hütik vele a melegben.
A miénket marha nehéz kiparancsolni a vízből, és inni is úgy iszik, hogy előtte a lábával megpaskolja a vizet, majd első két lábbal beleáll az itatótálba. Naponta 3-4x cserélni kell a vizet, mert csupa sár lesz. Ja, nem cacib, csak a rokonság az.
Hát igen. Ez a a magyar kutyázás. A legfontosabb szempont a pénz.Olcsóbb legyen a törzskönyv és drágábban lehessen eladni a kiskutyákat. Egy "lelkiismeretes" tenyésztőnek ez a két dolog a legfontosabb. Maradjunk annyiban, hogy a MEOE-s bohóckodás is csak a pénzről szól. A tenyésztésre szánt kutyáknak elsősorban szakértők előtt kellene tenyészthetőnek lenni, nem a MEOE unott bírói (röhej)előtt. Bár én más fajta elkötelezettje vagyok, de úgy tudom az ujfundlandinak ki kellene menteni az embert a vízből, hiszen elsősorban ettől ujfundlandi nem attól, hogy aranyos szőrmók bumbaj kutya. Kiváncsi lenné, hogy a milliószoros CAC és CACIB-os "ujfundlandik" be mernének-e menni a vízbe?
Ja majdnem elfelejtettem, a tagság azért célszerű, mert ha nem vagy tag akkor az összes költség(kiállításra nevezés, kennelnév kérelem, törzskönyvkérelem, stb) a DUPLÁJA:-)
A törzskönyvezésről amit tudok:
a kölykök akkor tözskönyvezhetők ha a szülőknek is van. Ami ehhez kell:
-egy fedeztetési igazolás( formanyomtatvány, a kan gazdija tölti ki, írja alá, fedeztetésnél)
-a kan törzskönyvének fénymásolata
ezeket célszerű elkérni fedeztetésnél, hogy nehogy "elfelejtse" utólag a kantulajdonos.
-a szuka törzskönyvének fénymásoltata
-alombejelentő lap(formanyomtatvány, a szukatulajdonos tölti ki)
-kennelnév kérelem (ha az első alom születik és még nincs kennelnév akkor ezt a formanyomtatványt is ki kell tölteni, ez lesz a kicsik "családneve")
Ezeket kell beadni, nomeg kifizetni a rengeteg pénzt érte.
Amit még tudni érdemes:
-ha a szülők nem voltak kiállításon, tenyészszemlén akkor a kicsit kapnak ugyan törzskönyvet de az úgynevezett "felülbélyegzett" lesz, azaz rátesznek egy nagy pecsétet miszerint: " A szülők nem teljesítették az előírt feltételeke", vagy valami hasonló. Ezt akkor is ráteszik ha csak egyik szülő nem volt lebírálva és a másik igen. Ennek két nagy hátránya van, az egyik az hogy az ilyen felülbélyegzett törzskönyv jóval drágább, másik meg hogy az ilyen kölyköket csak kevesebb pénzért lehet eladni, már amennyire ez számít valakinél.
Amit teljesíteni kell hogy ezt elkerüljék: két "nagyon jó" minősítés növendék vagy nyílt osztályban kiállításon vagy "tenyészthető" tenyészszemlén--szukáknak, két "kitűnő" vagy "tenyészthető" --kanoknál, de ez lehet hogy időközben változott. Ezenkívül egyes munkakutya fajtáknál kérhetnek még munkavizsgát, de újfundlandinál úgy tudom hogy nem kell. Még kérhetnek csípődiszplázia vizsgálatot is, de ez szintén fajtafüggő, érdeklődni kell a MEOÉ fajtaklubboknál.
Remélem segítetem valamit, árakat nem tudok mivel én kb 4 éve tenyésztettem utoljára, azóta nem tudom hogy változtak az árak, érdeklődni kell, van honlapjuk is: www.meoe.net
Nagyon szívesen, csak gondoltam előre szólok, hogy ne járj úgy mint mi, akik majdhogynem az utolsó utáni pillanatban tudtuk meg, hogy ez mennyi "dokumentációval" jár.
Üdv, Art-úr
Ez bizony előfordulhat. Az emberek esetében ez a része (öröklés, genetikai deformáció, jog, stb.) kényesebb az állatoknál természetes körülmények között is előfordul. Mivel azonban ez inkább az egyed tulajdonságait befolyásolja, javaslom a jószág eme jegyeinek vizsgálatát. Pl.: külső jegyek, szociális viselkedés, hangulat, vérmérséklet, stb. Tekintve, hogy a jelenlegi tenyésztési szempontok nem mindenben felelnek meg az ideálisnak, vö. tenyésztés-szaporítás, vérvonal-tenyésztés, stb. javaslom, hogy egy esetleges jövőbeni pároztatás alkalmával nézd meg a kiválasztott "párjelölt" papírjait is, hogy a születendő kölykök esetében minél kisebb legyen ennek a veszélye. Papír szempontjából nincs különösebb jelentősége.
Üdv. Art-úr
Mindazonáltal, immáron hosszabb ideje tartó ismeretségünk alapján bizton állíthatom, hogy igen széles ismeretanyaggal rendelkezel, hozzászólásaidat mindig a jobbító szándék jellemzi.
Ami a felvetett kérdést illeti, ismereteim szerint a kölykök tkvezéséhez kell legalább egy tenyésszemle, amikoris a bíró bejegyzi, hogy a jószág tenyészthető, stb. Ez alapján, illetve a "vőlegény" papírjai alapján megkaphatják a kölykök a törzskönyvet. Tagsági váltása célszerű, esetenként helyben is intézhető. Szükségeltetik még a kan gazdájának nyilatkozata, alombejelentő, stb. Papír kell bőven :))
Üdv Art-úr
A párosítást nem kell részletezni, kösz... :o)
Addig ok, hogy törzskönyvezett kannal, de vannak tenyésszemlék, stb. Amúgy nem vagyunk klubtagok, ez kell hozzá, vagy ajánlott?
egy törzskönyvezett kan-nal párositjátok. (ezt is részletezzem? :O))))
alombejelentő lappal, talán a tk fénymásolatai is kellenek, bevonulsz a hivatalba.....
tagja vagy valami szövetségnek? meoe? fundi klubb?
(ps: a kutya.hu fórumán vannak fundisok is ha érdekel....)
Valami hozzáértőtől szeretném megkérdezni, hogy mi kell ahhoz, hogy egy kutya kölykei törzskönyvet kaphassanak. Nekünk van egy törzskönyvezett újfoundlandi lány kutyánk, még kölyök, de ha egyszer megnő és kölykei lesznek, szeretnénk, ha a kölykök is kapnának törzskönyvet. Mik ennek a feltételei? Mit kell tenni?