Bele nem vágj, az életbe nem térül meg, ugyanis az elmü által "ingyenes" nek hirdetett dolgok( ill 8000 ft a kismegszakitó ára 32 A re) 250 e ft ba kerültek.
Egy kis hűtőszekrényt rákötöttem a vezérelt áramra, szabályosan hogy levágtam róla a dugót direktben megy, így ugye tényleg nem köthetnek bele? Mivel napkollektorom is van így már nagyon kevés a boylerből a fogyasztásom a nyári időszakban, szinte csak a hőntartás nyáron ami fogyaszt, az sem kevés.
Most az a helyzet, hogy úgyis szabványosítani akarom az 1 fázisú mérőhelyet, a vezérelt mérő meg annyival kerül többe ez esetben, hogy még kell pluszban egy villanyóra doboz neki, mivel a nyomvonal ki van építve, illetve pluszban még egy áramvédő kapcsoló.
Nekem is hasonló kérdésem lenne, hogy 80 L-es bojlert van-e értelme vezérelt áramról működtetni eltekintve a kivitelezési költségektől, tegyük fel, hogy minden adott hozzá. A felfűtési idő 65°C-ra 2,8 óra.
Mert most egy fázis van kiépítve 16 A-es fő kismegszakítóval, de tervbe van véve a 32 A-re való teljesítménynövelés, de egyúttal kivitelezhető lenne a vezérelt mérő beépítése is.
Mert eddig pl az elektromos sütőt (~2000 W), illetve más dolgokat és a bojlert nem működtettük egyszerre nehogy túlterheljük a hálózatot csak ugye megoszlanak a vélemények mennyire van értelme a vezérelt áramnak.
A megtérülési kérdést úgy értettem, hogy az éjszakai/vezérelt amennyivel olcsóbb a nappalinál, tekintettel az éjszakai bekötési költségére is, amivel nem vagyok tisztában. Tehát pl. a bekötési költség lenne 50 ezer Ft az éjszakainál, de havonta 5000 Ft-ot lehet vele sprórolni ahhoz képest, mintha nappali áramra lenne kötve a bojler is, akkor mondjuk eléggé megéri. Csak ezek azok az adatok, amelyekkel nem vagyok tisztában. (éjszakai áram bekötési költsége, illetve, hogy mennyivel olcsóbb a nappalinál és ez kb. mit jelent havi szinten adott használat mellett egy bojler esetében).
Arra sajnos nincs lehetőség, hogy gázról menjen bármi is, a fűtés igen, de az központi kazánról működik, a lakásokba nincs bevezetve a gáz.
Én bízom benne, hogy a ház engedélyezi a plusz ampert 32-ig minimum, ahogy látom a többi lakásban mind meg van emelve 32-re ill. 48-ra, enélkül gyakorlatilag használhatatlanok lennének a lakások. Annak örülök, hogy azt írod, hogy a 32 amperrel már el lehet boldogulni (fűtést kivéve), mert annál többet nem nagyon szerettem volna csak ha muszáj, mivel nagyon sokba kerül.
A 32 Amp. mindenképpen kell, sőt a bojlernek jó az éjszakai is.
Hogy megtérül e ? Hát ami nincs ott az újnak megtérülését nem lehet értelmezni.
Viszont arra azért rákérdeznék gáz van e a lakásban ? Valószínűigen, akkor az annak nyújtotta lehetőségét kár elvetni... minimum a tűzhelyre.
Az egy szép dolog , hogy alanyi jogon jár, kérdés hogy a társasház beleegyezik e. Mert ha túlterhelt a hálózatuk a bejövésnél nem biztos , hogy belemennek.
A 16 -ból 25 -lehet csináltatni, de a 32 nél a szolgáltató csak akkor lép, ha a társasház is belegyezik.
tehát :
16 Amp kb. 3.4 kW gyakorlatilag semmire sem elég
25 Amp - 5 kW okosan, beosztva majd mindenre... kivétel a tűzhely,
32 Amp - 7 kW gyakorlatilag mindenre ... kivétel a fűtés.
két csapdába esnek a tájékozatlanok : fűtést akarnak a 32 Amp. -rel ill. már odáig sem jutnak, mert a társasház bejövője nem teszi lehetővé.
Ugyanakkor ott a gázórájuk ami legalább 40 kW -ot enged át.
Lakásfelújítás előtt állok és tanácstalanságom határtalan, többek közt az áramkérdésben is:). Egy nagyon rossz állapotban lévő garzonlakásról van szó, ami 100%-os felújításra szorul, és ezzel együtt természetesen árambővítésre is szükség van, hiszen jelenleg 16 amper van bevezetve. A lakásban lesz villanybojler, kisméretű hűtő, mosógép, két lapos főzőhely és egy (kisebb) sütő, ami biztos. Nem tudom, hogy mi alapján tudja az ember meghatározni, hogy hány amperre lesz szüksége? A 32 biztos, főleg, hogy alanyi jogon jár, de nem tudom, hogy pl. kellene-e még 16 vagy esetleg a 32 nappali mellé még éjszakai/vezérelt áram is a bojlernek. Úgy tudom, hogy a kiépítése nem túl olcsó és évekbe telik mire megtérül...
Előre is nagyon hálás vagyok bármilyen javaslatért, felvetésért!
A fogyasztás mértéke függ az elhasznált melegvíz mennyiségétől. Nekem gáz forróvíz tároló van és elmegy a napi 200 liter 65 fokos vízmennyiség plusz a hozzákevert 300 liter hidegvíz. Fogyasztás napi egy m3 gáz =110 Ft.
A víz hőfok elvileg 60 foknál ideális a bacik és a víz kő miatt. A komfort tarifa meg egy telefon es kijönnek átállítani. Legalábbis ezt mondta az ügyfélszolgálat. A lényeg,hogy mindenképp olcsóbb vezérelt ről hasznalni a bojlert.
Egyszerűbb a komfort tarifa kéregetésnél egy nagyobb bojler. Sőt néha az sem kell, elegendő magasabbra állítani a víz hőmérsékletét.
Az az éjszaki áram ami manapság már jópár éve vezérelt évi 365 x 8 órában ad áramot 2 kW jával számolva az 5840 kWóra és ha fizetsz érte akkor 135 eft -ot de ha nagyobb a bojlered akár többet is.
Irjátok egy páran,hogy a vezérelt árammal cirka 1000 forintot lehet megspórolni. Havi átlag 225kwh-t használ el a bojlerem. A vezérelt és a normál tarifa között 14ft a különbség, vagyis havi 3150Ft-ot sporolok meg vele,éves szinten közel 38ezret. És ha nem elég a napi 8 óra felfűtési idő, lehet kérni a komfort tarifát, ami napi 12órát ad, igaz 2ft-al többe kerül.
Tudja esetleg valaki merre felé tartanak most, illetve jövőre 2019-ben az áram árak, érdemes-e megkötni már 2019-re a szerződést, már most tettek ajánlatot, hogy emelkedni fognak, de ha most megkötöm, akkor az idén érvényes árakon fogom kapni jövőre is ? Vagy érdemes kivárni. Elnézést ha nem jó helyre írtam, természetesen nappali áramról beszélünk.
új ház építésénél lehetőségünk van éjszakai áram külön bevezetésére, ezek szerint a normál és az éjszakai áram között relé váltana, ha jól értem az egész ház készülékeire érvényesen.
kérdésem hogy egy ilyen konstrukció megéri a mai világban? Átlagos fogyasztás, korszerű gépek (elektromos sütő és főzőlap, szárítógép és klíma) esetén ad érezhető különbséget a számlában?
Ez egy régi igazság. De hát vannak akik imuninsok az igazságra.
Sőt van olyan is akinek van kiépített gázfűtése, de a villanyfűtésről ábrándozik.
Van neki pl. egy 25 Amperes biztosítéka, amin van vagy 10 fogyasztó, pl. mosógép, világítás , elektronika, mikró, porszívó stb. A biztosíték tud max 5 -6 kW -ot és ott a gázhálózat a min. 40 kW -jával, de azért a villanyfűtésről ábrándozik.
Véletlenül kattintottam ide és a vitához kapcsolódva, miszerint villany (éjszakai vagy vezérelt mindegy minek hívják) vagy gáz. Csak egy kis számítás: általában egy köbméter földgáz 9.44KW/h energiát állít elő, ebből könnyen kiszámítható hogy 115 Ft. éjszakai villany 23 x 9.44 =217 Ft. Tehát legalább a duplája. Akinek lehetősége van inkább gázt használjon még akkor is ha a hőtermelő berendezése nem éri el a 100 %-ot mint pl. a kondenzációs kazán.