Keresés

Részletes keresés

akottyabotko Creative Commons License 2004.11.23 0 0 20

Elegem van a városból. Nagyon. Kosz, mocsok. Így is, úgy is. Sőt!

Szemét támadja a szememet, a fülemet, az orromat, az agyamat.

Már csak a kényelem tartja itt az embereket...

sierra Creative Commons License 2002.01.26 0 0 19
A kispolgár is csak polgár. A burzsoák már kiköltöztek a városból.
Előzmény: Micmac (18)
Micmac Creative Commons License 2002.01.23 0 0 18
kispolgari, esetleg :-)
Előzmény: sierra (17)
sierra Creative Commons License 2002.01.23 0 0 17
Mer az polgári környék és nem olyan proli vidék, mint Pest... :-)
Előzmény: Micmac (13)
fordord Creative Commons License 2002.01.22 0 0 16
ezen én is csodálkozom, azon viszont kevésbé, hogy ide csak pestiek írtak!mi van már vidék?
vapiti Creative Commons License 2002.01.22 0 0 15
Persze, mert a kóúlát a választékos szabolcsi tudja csak igazán ízesen mondani. Sokkal inkább debreceni az ótó, meg az ótomata, a furi (ettől hányok), meg az egír.
Én pl. pesti létemre igencsak elcsodálkoztam, hogy a Bács-Kiskun megyei tanyasi unukatestvérem milyen előszeretettel használja személynevek előtt a határozatlan névelőket.
Előzmény: Verax (9)
fordord Creative Commons License 2002.01.22 0 0 14
az detto!
Micmac Creative Commons License 2002.01.22 0 0 13
buda mer jobb?
Előzmény: fordord (-)
fordord Creative Commons License 2002.01.21 0 0 12
szerintem a becezes nem modortalansag csak egyszeruen idetlen
rali Creative Commons License 2002.01.19 0 0 11
Én is.
Verax Creative Commons License 2002.01.18 0 0 10
Elbasztam.

Nádasdy úr nagyon szimpatikusan szokott állást foglalni az élő nyelv mellett. Itt viszont elfelejti, hogy az ő élő beszélt nyelve a budapesti. Ebben a kérdésben én a vidékieknek adok igazat. Bizonyos helyzetekben az a a nevek előtt tájszólásnak tekintendő, akárki használta is azelőtt.
Éppezért, ahogyan a választékosan beszélő debreceni, nem mondja azt hogy kóúla, úgy a választékosságra törekvő pesti is elhagyhatná a többség által modorosnak és feleslegesnek érzett névelőt.

Előzmény: Verax (9)
Verax Creative Commons License 2002.01.18 0 0 9
Nádasdy úr nagyon szimpatikusan szokott állást foglalni az élő nyelv mellett. Itt viszont elfelejti, hogy az ő élő beszélt nyelve a budapesti. Ebben a kérdésben én a vidékieknek adok igazat. Bizonyos helyzetekben az a a nevek előtt tájszólásnak tekintendő, akárki használta is azelőtt.
Éppezért, ahogyan a választékosan beszélő debreceni, nem mondja azt hogy kóúla, úgy a választékosságra törekvő pesti is elhagyhatná a többség által modorosnak és feleslegesnek érzett névelőt.
Előzmény: szoborpark (7)
Törölt nick Creative Commons License 2002.01.18 0 0 8
ez most valami budai nacionalizmus?

valéptech

szoborpark Creative Commons License 2002.01.18 0 0 7
Határozott névelő ügyben a nemzet nyelvésze is kifejtette a véleményét.
petersen Creative Commons License 2002.01.18 0 0 6
1. A betű a keresztnevek előtt. Ha olyan valakiről beszélsz aki nem a közeli ismerősöd akkor is bunkóság? (csak kérdezem, mert néha az tud haláli idegesítő lenni, ha az a hiánya miatt úgy hangzik valakitől a dolog mintha minden nap együtt kávézna Mika Hakinennel)

2. Becézés. (gondolom itt a telcsi, kajcsi, depi, öngyi leszek stb. dolgokról van szó) Szerintem ez nem pesti dolog, hanem bunkó- műveletlen dolog. Független attól, hogy valaki hol lakik. Ajánlom erről a nyelvi fórumon a topicot (sajna nem tudom linkelni)

3. Az hogy minden itt van, szerintem a város ettől csak jobb. Az egy más történet, hogy Magyaro viszonylatban ez elég szörnyű dolog.

Wasekkel meg egyetértek, könnyű fikázni, mivel sok ember van egyrakáson, ha arányaiban ugyanannyi az "egyszerű" mint máshol akkor is feltűnőbb. Ja, és nem célszerű a plázákból általánosítani. Ott néha tényleg súlyos az arány. (Jelzem, hogy ennek ellenére Westendben szoktam vásárolni)

WaseK Creative Commons License 2002.01.18 0 0 5
Általánosítani nem jó dolog.Elismerem, hogy egy csomó minden van, ami nem szép ebben a városban és az ittlakó emberekben.Viszont éppen a mérete és az ittlakó emberek száma miatt, éppolyan sok dolog van ami igenis szép.
Csak meg kell találni őket.Kritizálni mindig könnyebb mint, dícsérni.
fordord Creative Commons License 2002.01.18 0 0 4
nem tudok bovebben mert az mindig csak ugy jon ha arra jarok
ja es mindent beceznek az emberek ott es ez engem idegesit
fordord Creative Commons License 2002.01.18 0 0 2
meg azer is mer "a" betuket mondanak a keresztnevek elott
fordord Creative Commons License 2002.01.18 0 0 1
mert minden csak ott van
fordord Creative Commons License 2002.01.18 0 0 topiknyitó
szerintem pest undorito
es minden ami "pesti"

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!