Gazdaságilag aktívnak hívják aki, dolgozik, vagy munkát keres. Ezek együttes száma valamivel négy milla felett van.
Valóban létezik egy viszonylag széles 18-60 év közötti életkori csoport, amelyik nem dolgozik hivatalosan. Ezeknek csak egy kis része tekinthető regisztrált, vagy regisztrálatlan munkanélkülinek.
Az inaktív rétegek nagy része például háziasszony, meg rokkantnyugdíjas. A statisztikában meg nem jelenő feketemunkás réteg szintén nem kicsi.
A gazdaságilag aktívak aránya már a 90-es évek elején gyorsan lecsökkent. Az Orbán kormány idején a kb. 200 ezerrel nőtt a munkavállalók száma, a munkanélkülieké ennél kisebb mértékben csökkent. A különbséget éppen az adja, hogy az inaktív népesség egy része állt (hivatalos) munkába.
Amúgy a hasonló méretű Csehországban - nem igazán különböző "korfa" mellett - a gazdaságilag aktívak száma félmillióval magasabb. Az aktív/inaktív hányadosunk tudtommal EU viszonylatban sem számít jónak.
Ez csak egy link, nézd meg a többi rokon linken lévő adatot.
Az össz népességből számítsd ki a munkaképeseket ( vedd ki a koruk miatt kiesőket), vond le a 3,8 millió körüli alkalmazásban állót, még több is az eredmény, csak finomítottam.
Igen, ezért már régen meg kellett volna azt a rohadt autópályát építeni Záhonyig, meg Debrecen felé Biharkeresztesig egy gyorsforgalmi leágazást, sokat dobott volna a keleti részen.
Igen, az ingatlanárak nagyon gázosak, olcsó bérlakás meg tényleg nincs, bár ebben próbálkozik a kormány, de kevésnek látszik egyenlőre.
Szerintem ez is egy probléma. A másik az, hogy rendkívül alacsony a bérlakások aránya. Egy helyváltoztatás (jóformán) automatikusan ingatlaneladás-vételt kell, hogy jelentsen.
A harmadik probléma szerintem az, hogy az infrastruktúra bővítésével a keleti országrészben is emelkedni fognak a lakásárak.
Jó példákat is hallani. Nagyon sok cég ad lakhatási támogatást, mert e nélkül nem tudna munkást kapni.
Kérdés, honnan származik egymillió hétszázezres számu munkanélküli? Biztosan nem lehet igaz!!!!
Magyarországon igen rugalmatlan a munkaerő, s a munkanélküliek jó része korszerűtlen tudással rendelkezik. Sajnos amíg az ország két vége között ekkora ingatlanár különbözetek lesznek, addig nem lehet szabad munkaerő piacról beszélni.
Pest megyében egy átlag telekár 8m forint, míg Hajdú-Biharban kb 1.2m. Hogy tudna felköltözni egy jobb állás miatt BP-re, vagy Győrbe ???
Én is azt hittem, de volt közös ismerősünk az ELTE-ről... persze ettől még lehet, hogy kamuzott, de én inkább úgy ítélem meg, hogy nem. De nagyon úgy nézett ki, nem fog már fordulni a szekere...
Én ismertem egy mérnököt, aki kutatóintézetben dolgozott, nagyon megbecsült, szorgalmas ember volt, kicsit talán túl régivágású, nem "vállalkozó-típus".
A kutatóintézetet otthagyta, mert egy kollégája alapított egy kis magáncéget, ahol ugyanazt csinálhatta volna tovább, csak nagyobb fizetésért.
A magáncég csődbement, az ismerősöm ott maradt 57 évesen munka és esély nélkül.
Nem a haverom, csak aprót kért a buszon, én meg rákérdeztem. Először arra gondoltam, mennyire lealacsonyító dolog lehet egy iskolázatlan alkoholista szintjén élni ilyen tudással.
Én azt kérdeztem tőle, ha az ELTE-n nyomta 26 évig, hogy nem akadt egy jóakaró ismerőse, de csak legyintett, egyébként már évek óta nincs munkája, ez nem biztos, hogy csak hozzáállás hibája.
Valóban nem illett volna belekevernem a fideszt, csak az eset a faterral valóban így történt, na meg akinek válaszoltam, annak a hozzászólása is olyan 'kormánypárti' csengésű volt.
A korábban autószerelő, 51 éves apósom jó kis állást talált egy nyomtatóalkatrész-gyárban, rögtön csoportvezető lett a próbaidő után, mert számított a tapasztalata.
Aki akar dolgozni, az talál munkát.
Aki meg inkább trógerkodik a kocsmában, az meg ne sírjon.
Ez nem is jöhet ki, olyan magas.
Kizárt dolog. Mo-on a tízmillióból ha levonod a nyugíjasokat, kiskorúakat, aktívakat, tanulókat, nem maradhat ennyi. A munkanélküliség 6-700 ezer tudtommal.
Ez teljesen igaz, de azzal együtt, hogy nemcsak a Fidesz-csapat rúgott ki mérnököket, SŐT, a kirúgás pártsemleges. Azt pedig, hogy 40 év fölött nehéz, 50 fölött pedig LEHETETLEN egyszerű halandónak normális állást találni, nem 98 után találták ki.
nem kozmetikaz semmit a kormanyzat.
a munkanelkulisegi ratat az ILO (international labour organization) altal irt modszer szerint szamolja. munkanelkulinek pedig azt tekintik, aki munkat keres.
Azért, legalábbis, kettőn áll a vásár. Egyszerűen nem tudom elhinni, hogy három nyelv(+magyar), +progmat nem talál állást... ha valóban ért a szgépekhez, én tudok neki egy jó állást...
(Egy ismerősöm azzal bombáz, hogy kell neki két-három ember, igaz, a fizetés nem egetrengető, amolyan átlagos, de egyszerűen nem jelentkeznek...)
Én is találkoztam a hétvégén egy 47 éves, három idegen nyelven beszélő, geográfus-progmatos ürgével. Szegény, kinézetre összetévesztettem volna bármelyik iskolázatlan csövessel. Szomorú, mert ha nem beszélek vele 5 mondatot, nyugodtan hihettem volna azt is, hogy nyomorult alkesz.
Nem talál munkát, mert senki nem alkalmazza, nem csoda, hogy el van keseredve.
Ez a téma nem igazán politikai kérdés, nem tudom minek kevered ide a Fidesz csapatot. Az MSZP csapat idején is ugyanúgy kirúghattak egy ilyen korú mérnököt.
Amúgy sajnos azért nem teljesen rózsás a helyzet, igaz a képen sokat ront, hogy a magyarok igen rugalmatlanok old. a költözésben. de ennek ellenére is szerintem országos szinten a lakosságra vetítve lehet legalább 4%-os munkanélküliség, ha az önkéntes munkanélkülieket levonjuk.