Torgyán Józsira emlékezem. Amikor pert indított Romániában, mert valaki lerománozta, ami ugye becsületsértés.
Ő sajnos nem vitte végig a pert, pedig kiváncsi lettem volna az ítéletre, amelyben a bukaresti bíró kimondja, hogy sértő ha valakit románnak neveznek.
Csurka - a szlovák nevű csurka - most aláírást gyűjt hasonló sérelem okán. Bölcs lépés. Hatni is fog. Csakhogy nem annyira itt, hanem amott. Pozsony és Kassa között. És nem úgy, ahogy szeretnénk.
Persze. A rövidebb cím miatt. Egy ilyen képaláírást minimum hárman néznek meg, mielőtt kimegy "élesbe". Az igazolványt pont azért kapta a felvidéki magyar család, mert magyarok és nem szlovákok. Pont ez az egésznek az értelme. Tudták ezt jól a szerkesztők is. Undorító és aljas provokációról van szó. Olyan népszavásról.
Egyetértek Veled! Szerintem ez nem szándékos volt, esetleg a rövidebb cím miatt sikeredett így. Az viszont igaz, hogy a szomszédos országokban élő magyarok joggal sérelmezik, hogy le szlovákozzák, románozzák, stb. őket. Senkisem mondja, hogy erdélyik, fel- vagy délvidékiek, karpátaljaiak, stb., Egyszerűen így rövidebb.
A Népszava vezérigazgatója most biztosan elégedetten dörzsöli kezét. Most csinált egy kis inygen reklámot bukdácsoló lapjának és jót rúghatott a magyarság önérzetébe.
Kapnak-e munkavallalasi engedelyt? Kapnak, mert mindig nagy orom lesz barkinek szerzodtetni minimalberert munkasokat. Ha meg van szerzodesed onnan azert eleg egyenes az ut a munkavallalasig. Megertetik-e magukat? Eleg ha csak egy erdelyi magyar van a kornyeken aki tolmacsol, es megszuntek a nyelvi korlatok. Utikoltseg: kikohogik mert Mo. szamukra az Igeret Foldje (ha masra nem is lesz eleg a penzuk, erre igen, s ha mar itt lesznek, akar feketen is munkat keresnek, hogy ne menjenek ures kezzel vissza). Honvagy: a penz mamora nagyobb ur lesz, s minthogy a mo.-i minimalber a romaniai mukanelkuli segely tobbszorose, igazabol senki sem fog egy pillanatig sem habozni.
Ha sok a betoltetlen munkahely az nekik csak jo (majd hivjak a rokonaikat is), de biztos lehetsz benne, hogy a magyar idenymunkasokra nehez, keserves napok jonnek, ha mar itt fogunk tartani...
Biztosan nem illik, de én bizony idemásolom egy másik topicba írt hozzászólásom, mert dolphin szavait kiegészíti.
MINDEN romániai hirdetési újságban hemzsegnek a toborzóirodák felhívásai! A mai rekord: a Bukarestben megjelenő, de országszerte 2.500.000 példányban terjesztett " Publicom " c. ingyenes hirdetési lap tegnapi számában ( a mait nem sikerült beszereznem, mert elkapkodták ) nem kevesebb, mint 86 olyan cég hirdetését számoltam össze, amelyik kifejezetten magyarországi munkavállalásra toboroz. Van köztük óromániai, erdélyi, sőt: moldovai székhelyű is.
( Magyarázat: a Moldovai Köztársaság román származású és anyanyelvű polgárai alanyi jogon kérelmezhetik és kapják meg hetek alatt a román állampolgárságot. A Moldovai Köztársaság 4,5 millió lakosából 3,2 millió román, tehát ők elvileg egy-két hónapon belül román állampolgárok lehetnek, ha akarnak. További magyarázat: a Moldovai Köztársaság életszínvonala úgy aránylik Romániáéhoz, mint a román életszínvonal a magyarhoz. Ez GDP-ben 1250 USD/fő/évet jelent. Aki nem tudná: a magyar GDP 6500 USD/fő/év, a román 2400 USD/fő/év.
Tehát: én kiegyeznék, ha "csak" igazi románok jelennének meg a magyar munkaerő-piacon. Félő azonban, hogy több tízezer - ha nem százezer - moldovaira is fel kell készülnötök. )
Ha lenne bennünk még egy kis büszkeség, akkor most jól betörnénk a Népszava szerkesztöségének ablakait. Vagy ezt akarják? Nyilvánvaló, hogy tudatos provokációról van szó, szerkesztöségi cikk. Nem kell nagyítóval keresni a sorokat. Ebben a provokációban semmi véletlen nincs. Beleillik az eddigi manipulációk sorozatába. Zavart kellteni, piszkálódni, hadd rágjuk a csontot.
Ha a Csurka nem lenne, akkor is a napnál világosabb, hogy újra rugni akarnak a bugris magyarokon, egyesek. Gyülölnek minket!!! Ugyanazok akik mindent megtettek, hogy ne legyen egységes a harc a Bolyai egyetemért, pedig 500.000 aláírást gyüjtöttek erdélyi sorstársaink, de semmi nem lett belöl. Ki akarnak fárasztani, hogy ök alakíthassák a "sorsunkat".
A többség már közömbös, lehet vinni a "vágóhídra", aki meg tesz ellene, mint a Csurka, aki persze nem az orrát töri be ezeknek az aljas gyülöletkeltö provokátoroknak, hanem "aláírást gyüjt". Ez már elég, hogy a végén még öt kiálltják ki a gyülöletkeltönek.
FORDÍTVA VANNAK ITT EGYESEK BEDUGVA!
Velünk mindent meg lehet csinálni. Gyáva és bamba nép lettünk?
Ha a Népszavában senkit nem rugnak ezért ki, akkor az egy idegen kézben lévö, ellenséges újság. Ůgy van idegen hatalom zsoldjában, mint gróf Károlyi Mihály volt 80-éve. Lásd a 3-kötetes levelezéseiben, amelyet a feles´ge gyüjtött össze. De a szobra és szelleme még áll!
Az én kezemben már van egy fél tégla, de csak azért nem hajítom el, mert tudom, hogy ezt akarják elérni, ezért provokálnak. Hogy lehessen mondani; na lám a rebellis, bugris, nacionalista, ázsiai, nem európai, fasiszta, antiszemíta, náci, románellenes, szlovákellenes etc.etc.etc....
A többség, remélem talán mégsem hülye, és félreteszi a féltéglákat az emlékeibe. Majd ha eljött az ideje, akkor lesz megint´56! Csak a rombolást el kell kerülni, mert az mindig sokkal könyebb mint az építkezés!!!! És mi legalább tudjunk különbséget tenni a gyilkos és áldozat, a felbújtó-provokátor és az öt leleplezö között, mert különbnek kell legyünk. Erre tanít a törénelmünk.
a novellara hasonlo okok miatt en sem emlekszem.
de jo volt.
lehet hogy valaki belinkeli. azert ennek a szerencsetlen hulye orkenynek is lehettek rajongoi. nem csak az idosebbek kozott!!!
Ha kapnak munkavállalási engedélyt és meg tudják érteni magukat, és ha felveszi őket valaki hát, jöjjenek.
Itt nekik sem lesz olcsóbb a szállás és az élelem, mint nekünk. +útiköltség + honvágy. Szóval szerintem ez egy kicsit bonyolult. Arról nem beszélve, hogy az idénymunkákra rengeteg a betöltetlen munkahely.
A veszélyekre pedig a parlamenti egyeztetéseken kell tájékoztatni egymást. Ha már mindenki bólintott, szavazott - hát így utólag már csak magukat járatják le.
Hmmm... kolozsvari ismerosomtol hallottam, hogy 5-en 25 magyar ment az "irodaba", hogy jelentkezzen, ugyanakkor kb. 400 roman erdeklodott a magyarorszagi munkavallalasrol. Lehet, hogy pletyka, de varjuk csak ki a veget....
Riogatni, panikot kelteni rossz, de elhallgatni egy letezo veszelyt megnagyobb vetseg. ("Jobb felni mint megijedni", tudod. ;-)))
Ne haragudj, de nem az MN és Csurka keltett idegengyűlöletet.
Ha annyira liberálisak akarnának lenni, akkor a kérdés az lenne:
Köll az igazolvány, vagy nem köll, döntse el mindenki mag. Ezt a kérdést kéne egy liberálisnak feltenni. Így ez egyszerűen megfogalmazva xenofóbia.