Az orszag sorsa megint nem rajta mulik, ugyanis hiaba bizza meg kormanyalakitassal a ket egyforma mandatumszammal rendelkezo part kozul a neki szimpatikusabbat, ha aztan a parlament nem szavaz a miniszterelnok-jeloltnek bizalmat. Utana pedig a masik partot koteles megbizni, azaz az egesszel legfeljebb nehany napig huzhatja az idot.
A jelenlegi magyar alkotmanyos rendben a koztarsasagi elnok szerepe olyan, hogy tulajdonkeppen eszre se vennenk, ha nem lenne. Szerintem sokkal esszerubb lenne, ha az Orszaggyules mindenkori elnoke latna el a koztarsasagi elnok minimalis mennyisegu feladatat. Jelenleg a magyar koztarsasagi elnok osszesen harom dolgot tehet onkent:
- felszolalhat a parlamentben,
- meghatarozhatja a valasztasok idopontjat a torveny altak kijelolt ket hatarnap kozott,
- nepszavazast kezdemenyezhet.
Az osszes tobbi funkcioja vagy unnepi (udvozli a gyerekeket a parlamenti karacsonyfa elott, stb.) vagy csak a kormany megerositesevel ervenyes.
Ez igencsak valoszinutlen. Mibol gondolod, hogy egy part kepes egyeniben jeloltjet bejuttatni, s kozben nem kepes a parlalemnti kuszobot atlepni? Az ilyen eset ritka, mint a feher hollo. Az utobbi harom valasztason alig volt ilyesmire pelda.
Nagyon tetszenek az olyan emberek joslatai, akik meg arra sem vettek a faradsagot, hogy megnezzek, hogy milyen a magyar orszaggyulesi valasztasi rendszer...
Nezzuk csak. Abban ugye mindenki egyetert, hogy a FIDESZ-en es az MSZP-en kivul mindenki eselytelen arra, hogy egyeniben bejusson. Legfeljebb nehany kivetel lehet ez alol, az is akkor, ha az MSZP valahol visszalep az SZDSZ-es javara, s az megnyeri. MIEP-es egyeni viszont nagyon nem valoszinu, hiszen a FIDESZ sosem fog MIEP-es javara visszalepni. Tehat ezt tisztaztuk. Igy a kisebb partok gyakorlatilag csak listan kepesek mandatumot szerezni. A listas mandatumokbol mindenkeppen elvisz jo 70 %-ot a ket nagy part, hiszen az nem tul valoszinu, hogy az MSZP-re es FIDESZ-re egyeniben szavazo tobbseg listan mas partea szavazna, ugye? Mi kovetkezik ebbol? Az, hogy maximum a listas mandatumok 30 %-at kaphatjak a kisebb partok. Ez nagyjabol 60 mandatum. Mit jelent ezt? Azt, hogy az SZDSZ es a MIEP - feltetelezve azt az igen valoszinu esetet, hogy csak ez a ket kis part eri el a parlamenti kuszobot - mandatumainak szama ennel nem lehet tobb. Meg ha a MIEP 20 %-ot is kapna listan, akkor sem erne el 40-45 mandatumnal tobbet! Ezt azert a legvadabb MIEP-szavazonak is eszre kellene vennie, nem igaz? Marpedig ha a MIEP-rol azt feltetelezzuk, hogy a kozvelemenykutatas duplajat eri el, akkor viszont a mandatumszam maximum 25. (Szerintem - mint lejjebb mar elmelkedtem - kevesebbet fog elerni.) Tehat aki 70 mandatumot josol a MIEP-nek, az egyszeruen nem ismeri a valasztasi rendszert.
Szerintem a legtöbb szavazatot az SZDSZ kapja, második az MSZP, a kicsihuszár FMPP-je lehet, hogy be sem kerül a Parlamentbe, még a zsírtáltos fasisztái is túlszárnyalják. Sajnos benn lesz a parlamentben Türmer elvtárs.
Az SZDSZ ezen, igazán kedvező jóslatomért felajánlják nekem a miniszterelnök helyettesi posztot. Még gondolkodom melyik tárcát válasszam!
Húúúúúúúúúúú, hát ez akkor a legritkább esetben zajlik objektíven...
Me nem létezik, hogy walakinek - és így köztársasági elnöknek is - sziwe ne szólna bele csak egy hangyányit is a döntésbe.
Tehát a mindenkori kt.elnök szivecsücskétől függ egy döntetlen helyzetben az ország sorsa.