Nem olvastam végig a topicot, de a népszabiban ma hosszú cikk van az ügyről, amiből kisejlik, hogy a faszi házában már lehetett volna aludni (15 C volt) Aludhatott volna a lányánál, vagy az anyjánál. A házát azért kezdték el későn építeni, mert nem tudta eldönteni, hogy új házat akar, vagy pénzt.
A öreg egyszerűen este beszívott, és elfelejtette becsukni az amúgy is fűtetlen istálló ajtaját, így reggelre kihűlt. Ennyi a sztori, ebben nincs holpolitikát keresni.
elemes, most meg azt magyarazd el, mitöl megy a villamos, es akkor mindent tudni fogok ;-)
Node komolyan, mindezzel en is tisztaban vagyok (a Tiszatol 3 kilometerre szulettem, nöttem fel), de ennek mi köze van ahhoz, amit en irtam? Tavaszal a kormanyzat megigerte, hogy valamennyi arvizkarosult hazat ujjaepitik, komoly penzösszeget szavaztak meg erre a celra, de nem lett kesz minden haz, ennyi.
Az egy masik kerdes, hogy valamit csinalni kell a törvenyszeruen bekövetkezö ujabb arvizek kezelesere, amint erröl tavasszal sokt hozzaszolas szuletett itt, a gatak magasitasa nem megoldas, az arter komoly kiszelesitese, esetleg nemely telepules athelyezese lenne szukseges, de ez nyilvan nem par honap munkaja, hanem eveke, evtizedeke. Mellesleg, arrol se nagyon hallani, hogy ezen a teruleten törtenne valami.
Akinek épül az új háza és tele rokonokkal egy istálóba részegen megfagy az megérdemli.
Nekem sokáig nem volt lakásom...se részeg nem voltam és nem is fagytam meg.
Aki meg ebből politikát csinál annak nem sok érve és támadási pontja maradt.
Öröm nézni titeket.
Kartácsok, komolyan mondom eldobom a zagyam. Ha most nekiállok meggini 2 üveg Jim Beam-et, és seggrészegen kifexem a ház elé, oszt megfagyok, akkor monnyonle a magyar kormány, mert az alkohol jövedéki termék, és adót szed, monnyon Kentucky állam kormányzója, valamint az USA szenátusa és elnöke, mert ilyen mérget gyártanak, amitől egy keménytökű magyar legény megmurdelt?
Egy topicban már aláztuk a biztosítókat, de azért elmondom megint. Árvíz esetén a biztosító kollektiv 1 Mrd Ft fizet ( asszem Generali-Providencia), ami azt jelenti, hogy a teljes térségre ennyit fizet ki árvízkárként.
szvsz biztosítók vis maior esetekben egyáltalán nem szoktak fizetni.
radix, nem ilyen egyszeru az elet (arter / nem arter). hullamter a folyomedertol az arvizvedelmi toltesig terjedo terulet. ez elegendo valamekkora vizhozam (m3/sec) levezetesere.
ha a viz ennel tobb, vagy ha gat nem birja akkor a viz kifolyik. a gaton kivuli terulet nem egy nagy lapos: kisebb toltesek (tobbnyire utak) nehany km2 teruletu cellakra osztjak. ezeknek a cellaknak a viztarozo kepesseget es a kozottuk levo toltesek szintjet az arvizvedelmisek pontosan ismerik (egy cella nehany tizmillio m3).
ha mar atszakadt egy toltes -- vagy akkora a viz, hogy nem lehet a hullamterben tartani -- akkor a kovetkezo cel az emberelet vedelme es az anyagi kar minimalizalasa. a gatszakadas helye nyilvan meghatarozza hogy mit lehet tenni, de amennyire lehet, ezeknek a szempontoknak meglefeleloen
dontik el hogy melyik kazettat fogjak elarasztani.
a civilek akik nem keszulnek rendkivuli korulmenyek kozotti donteshozatalra, nehezen birjak megerteni ezeket a szempontokat. pedig ez van: adott esetben felaldoznak tiz falut is, mert a tiz falut a kisebb nepsuruseg miatt sokkal gyorsabban (es altalaban emberhalal nelkul) ki lehet telepiteni, es az anyagi kar is joval kisebb.
szoktak mondani a hirekben, hogy "iden eddig 17 ember valt a kabitoszer aldozatava" azt nem teszik hozza hogy tovabbi ketezer a nikotin, ketezer az idult alkoholbetegsegbe halt bele, es nehany szaz az alkohol kozvetett hatasai miatt (reszegen vezetett; reszegen elaludt es kihult stb).
kulonbseg: az alkohol es a cigaretta adozott termek...
Nem hiszem, hogy az ukránok lennének az egyetlen oka az árvíznek. De mint ahogy te is írod, márciusban megeshet ugyanez. Ezért nem kell ugyanoda építkezni, ahol tavaly árvíz volt, meg tavalyelőtt, meg azelőtt. A gátépítés sem az egyetlen megoldás. Kivéve, ha addig akarják emelni a gátat, h a két teteje összeér, és akkor lesz egy Tisza nevezetű csővezetékünk, akkor nem árvíz lesz, hanem csőtörés. Erdőtelepítés, tározók kialakítása, öntözőcsatornák, stb...
ő oda építette, csak az ukránok kivágták az erdőt fölötte a hegyen, oszt csak mostanában gyün a víz...
egyébként tökmind1, márciusban úgyis elviszi megint a víz az egészet, mer' ugye gátat azt nem építettünk, így aztán megint elviszi a víz az egészet, oszt megint lehet igérgetni erősen...
Nem vagyok ártérológus, nem tudok neked pontos definíciót adni sajnos. Nem is baj, nem ezért fizetnek. De arra azért figyelj ha házat építesz, hogy ne oda építs, ahol néha sok víz szokott lenni, még ha akkor épp nincs is:-)
Emellett a már-már kész otthonának egyik helyiségébe fűtőberendezést raktak be neki az építők Az állat mégis az istállóba ment.
(Nem tudom, kegyeletsértő-e, de nagyon nem lehet az. Mert aki két helyre mehetne a közelben, plusz a saját házában fűtött helyre + még ennyi ésszel bármikor mehetne Strasbourgba is, de részegen befekszik az istállóba. Hát legalábbis NE csodálkozzon.)
Oszt azt meg nem értem, hogy sokkal többen fagynak meg Mo-n is, például Budapest uccáin is, meg még fognak is - oszt a Zindexben mégis ez a részletes hír.
Már megbocsáss, de hogy a picsbe jön ide a szolg.gk.+sofőr?
Netán abból a vette, amit a szerencsétlen házának felújítására szánt pénzből sikított el?
Hát annak az ára még a kerekekre is kevés lett volna!
Szerintem akkor az egy nagylelkű biztosító. Általában a biztosítók nem szeretnek olyan káreseményre biztosítást kötni, ami kisebb-nagyobb rendszerességgel bekövetkezik és nagy kárt okoz. Vagyis szeretnének, csak akkor a biztosítottnak ez belekerülne évi 10milkájába, és akkor minden évben kaphatna új házat.
Aztán nem magyarázná el végre valaki szegény ukrán kollégáknak, hogy nem kellett volna kiírtani az összes fát, akkor lenne, ami megtartsa a vizet. No de így?! Ugyanakkora árvíz lesz, mint tavaly...
Egy topicban már aláztuk a biztosítókat, de azért elmondom megint. Árvíz esetén a biztosító kollektiv 1 Mrd Ft fizet ( asszem Generali-Providencia), ami azt jelenti, hogy a teljes térségre ennyit fizet ki árvízkárként.
Szerinted ez sok???? Ez kb 100 ház újjáépítéséhez elég. Természetesen ez a szerződés apró betűs részében található meg, vagy csak hivatkoznak rá !!
Igazad van megint. Ezt úgy értettem, h nem az állam dolga a biztosító feladatának ellátása. (kivéve persze saját épületeinél, merthogy az államnak van akkora és annyira szétszórt vagyona, hogy önmaga egyedül kockázati közösséget képez, pl a leégett BS-t jó, h nem biztosította, de ez más téma.)