Nálam a többség csak abszolút értelemben lehet többség...márpedig a lakosság többsége nem a Fideszre szavazott, tehát nem rájuk bízta, hogy képviseljék, ezt senki nem vitathatja...a jelen helyzet jól tükrözi ezt, kb. a lakosság harmada érdekelt effektíven is, hogy a jelen helyzet fennmaradjon...márpedig a sokszor emlegetett fejlett demokráciában a kisebbség érdekeit is szem előtt tartják...egy jelentős réteg a Kisgazdapártot "kérte fel" a képviseletre, őket a Fidesz a taktikázásával azért nem árulta el, mert sosem képviselhette őket...ez áll a többi párt szavazóira is...azaz a többséget nem a Fidesz képviseli a parlamentben, bármennyire is szeretné ha úgy festene...színesíti a dolgot, hogy számos esetben parlamenten kívüli érdekvédelmi szervezetek, tömörülések képviselnek embereket...azaz, ismét nem a kormány és a Fidesz...
Az rendben van, hogy sok korzetben nyerni kis kulonbseggel az egyenlo sok mandatummal, azonos szamu leadott szavazat mellet is, ha azok kevesebb korzetben ernek nagyobb aranyu gyozelmeket.
De aranyaiban sehogy se akar ez nekem stimmelni.
Biztos az a 32,99?
Edvard,
Anyuka majd letorli a viccesen habzo szacskadat.
Olyen mintha feltennék a kérdést a véghajrában ki győzzön az első 2 (3) közül? Nem rossz rendszer ez hisz így derült ki valójában mit is akartak az emberek!
Nem a matekoddal van a baj, azt biztosan kitűnően űzöd.
Ezek a különbségek a választási rendszer sajátosságaiból jön.
A példát azért hoztam fel, mert jól látszik, hogy a körülbelül azonos támogatottság 1994-ben abszolút többséget eredményezett a parlamentben, 1998-ban pedig ez a szavazat arány nem volt elég a parlamenti mandátumok többségéhez.
Erre szoktam mondani, hogy ez nem népszavazás, hanem képviselőválasztás. A lényeg a mandátumok megszerzése.
Viszont amiért ez most előkerült, az, hogy többször hangoztatják a baloldalon, hogy milyen elsöprő győzelmet arattak 1994-ben. Erre mondom, hogy óvatosan. A támogatottsága az MSZP-nek 1994-ben (1% különbséggel) ugyanaz volt, mint a Fidesz-MDF-nek 1998-ban! De 1994-ben ebből sokkal több mandátumot lehetett szerezni.
Az vóna az igazi, ha tisztességesen is csinálnák, vagy legalábbis picit tisztességesebben, mint akiket váltottak. Kisebb üzlet, de hosszabb távú. És még én se volnék ennyire cinikus - már ez megérné mindenkinek. :)
Azért, mert még csak tanultuk demokráciát. '90-ben azt hittük, most aztán eljött a Kánaán, a felemelkedés, meg a jólét. Aztán jött egy benzináremelés, kivonultunk a taxisokkal az utcára, "hisz' ilyet egy demokráciában nem lehet tenni". (Azóta persze azt is tudjuk, hogy ha csak így kivonulunk, törvényt sértünk.) Utána, '94-ben már felsőbb osztályba léphettünk volna, ha nincs a sok birka, akik "hát, ennél még a Kádár is jobb volt" felkiáltással visszaszavazták a komcsikat. '98 ismét fordulópont, de itt legalább már átláttunk a szitán (SzDSz), és rájöttünk, hogy az is lehet politikai tényező, aki eddig még nem volt (Miép). Most jó esélyünk van arra, hogy levizsgázzunk, tudjuk, hogy attól, mert e kormány működése alatt sem értük utol a Nyugatot, még csinálhatják jól azt, amit csinálnak.
Hát persze, hogy a sok komcsizás miatt szavazták vissza az emberek az MSZ(M)P-t.
Az már csak úgy van, hogy ha sokat szidnak valakit, akkor az emberek megszeretik.
Ez tényleg így működik, szociálpszichológiai és kommunikációelméleti kutatások egész sora bizonyítlya.
Nem is értem, hogy a nagy mosópor gyártók miért nem lyöttek még rá, hogy az értékesítés forradalmian fellendítené, ha a mosóporaikat a lyövőben nem dícsérnék, hanem szidalmaznák a TV-ben.
Vagy nem is erről van szó?
Csak arról, hogy mivel _magyarázza_ képmutatóan a bolsi csapat az MDF elvérzését a ki nem takarított bolsi média össztüzében? Hogy 4 éven át azt hazudták az embereknek folyamatosan, hogy az MDF Horthy-rendszert -> azaz világháborút és holocaustot készít elő? Ugye nem erről van szó?
S arról sincs szó, hogy 98-ra már egy kicsit nehezebb volt megvezetni a 90-es évek elelyén a demokrácia jellemzőiről még kevés ismerettel rendelkező, s ezért ahhoz rendkívül naívan hozzáálló embereket, ugye.
Ezt szeretem! A balliberók "tökéletes és pontos" helyzetértékeléseinél nincs is megbízhatóbb szövetségese a lyobboldalnak.
Hali,
Pirítós
1994-ben MSZP 32,99% szavazat parlamenti többség. (209 mandátum)
1998-ban Fidesz-MDF 31,3% szavazat nem volt elég a parlamenti többséghez. (163 mandátum)
Tehát az MSZP "1%-kal" nyerte túl magát 1994-ben!!!
Ezért kell óvatosan fogalmazni az 1994-es adatokkal kapcsolatban, nem volt az olyan nagy győzelem.
[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]
1998-ban eleg nehezen sikerult osszekalapalni a tobbseget, meg a tojo marhsagait is ki kellet birnia jobb oldal meltosaggal es muveltseggel fenyesitett (piha!) egojanak... Szoval 1998 sem kell verni nagyon a....