Ez a történet egyébként különösen annak fényében érdekes, hogy az én tudomásom szerint ezt a "kis" akciót a Boys, az Opposta Fazione és a Fedayn nem másokkal, mint (bár gondolom ez itt szitokszó:D) Irrudicibili Lazio tagokkal közösen hajtotta végre. Mint ahogyan később is, a politikai jellegű rendbontások során többször működött együtt a két ellenséges tábor.
Róma meccsre szeretnék menni. Kérdésem az, hogy csak elővételben lehet jegyet venni, vagy oda lehet lazán sétálni a pénztárakhoz a meccs előtt? Mennyibe kerül a jegy? Tippek, ötletek? Köszönöm!
És most szeretném bemutatni neketek azt amitől a legtöbben csak rettegnek-teszem hozzá,nem ok nélkül-Olaszországban::
Az AS ROMA szurkolói:::
RÓMAI FARKASOK BRESCIAI ÁMOKFUTÁSA
1994.Nov.20.Brescia-Róma
A 90'-es évek talán egyik legnagyobb botránya.
Az utolsó letartóztatások és a büntetések kiszabása az esemény után 4 évvel ért végett.
A Brescia és Róma közötti ellentét perszen nem új keletű dolog,a két szurkoló tábor főleg a 80'-as években,-amikor még kisebb volt a rendőri készültség a stadionok környékén-többször összecsapott egymással,leginkább az északi városban,mivel Rómában azokban az években nem sok szurkoló tábor mert elutazni,akik mégis,azok
sem túl nagy létszámban.
A nem igazán jó kapcsolatnak több oka is van:
Brescia városa,s így a csoportok is tendenciózusan
a bal oldal szimpatizánsai,míg a Róma szurkolók
köreiben,főleg a 80'-as évek második felétől a szélsőjobboldal nyer teret.
Ezenkívül az Északi liga (Lega Nord) színre lépésével egyre több vád fogalmazódik meg Róma korrupt,politikai hatalma ellen,néhány északi egyenesen a szakadást favorizálná,ami persze bántja a Rómaiak önérzetét.
Az ominózus Brescia-Róma mérkőzés előtti fordulóban a Napoli elleni találkozón az olimpiai
stadionban egyszerre egy hatalmas kiírást emelnek fel a szurkolók::
"MINDENKI BRESCIÁBA!"
Az üzenetnek még akkor nem tulajdonítanak különösebb jelentőséget,amikor egy Róma szurkoló egy helyi rádió adásában a következőket mondja::
"Bresciában minenki minket vár,
a rendőrség és a Bresciaiak egyaránt.
Ugy tudjuk,hogy a kék-fehér csapat szurkolói egy paktumot kötöttek a rendőrséggel,hogy a stadionon kívül azt csinálnak amit akarnak..."
Az AS Róma elnöke,Franco Sensi öt nappal a meccs előtt faxot küld a bresciai rendőrségre,amelyben felhívja a találkozó veszélyeségére a figyelmet.
Maurizzo Marinelli,az olasz rendőrség szociológiai szakon végzett,szurkolókkal foglakozó szakembere már jóval a mérkőzés előtt figyelmezteti kollégáit,"rossz előérzete van,valami történni fog."
Azonban nem sokan figyelnek rájuk oda.
A Meccs vasárnapján helyhatósági választások vannak Bresciában,így hiába kiemelt találkozó
a farkasok vendégjátéka a rendőrség nem tud teljes létszámban a stadionnál szolgálatot teljesíteni,többen a választásokra ügyelnek.....
A Pályaudvarról 3 busz szálítja a vonattal érkező 300 Rómait a stadionhoz.
Itt aztán elkezdődik a pokol.
A Buszokról leszálló szurkolók támadásba lendülnek,s késekkel,botokkal,papírbombákkal
és fejszékkel felfegyverkedve lerohanják a rohamrendőrséget!!!!
Ime hogyan emlékezik vissza a történtekre
Giovanni Selmin,Brescia rendőrkapitánya,aki szúrt sebbel 30 napon túl gyógyuló sérülésekkel viszenk kórházba::
"Minden egy pillanat alatt történt.
A Római ultrák ahogy leszálltak a buszokról megindultak a bresciaiak felé,mi persze megpróbáltuk közbelépni.
Fél percig azt sem tudtuk hol vagyunk, a rómásoknál botok és kések kerültek elő.
Aztán Közénk dobtak egy papírbombát,hogy így nyíssák meg az utat a bresciaiak felé.
Én az első sorba voltam,rádión akarta segítséget hívni,de kivették a kezemből és ütni,rugdosni keztek.
Arra már nem emlékszem,hogy mikor szúrtak meg.
Sok mindenre felkészültünk,erre viszont nem.
Voltam rendőr Cataniában és Milánóban is,de
sok botrányt,verekedést láttam már,ilyet azonban még soha.
Persze ezek nem is szurkolók,hanem barbár eszement állatok!!!"
Egy másik rendőr Angelo De Rosa meséli::
"Lerohantak minket.
Papírbombákkal dobáltak s láttam,hogy többen baltákkal verrik szét a helyszinen lévő rendőrautókat.
Nekem kamerával kellet volna felvennem az eseményeket,de egyszer csak egy hatalmas ütést éreztem,a kiráncigálták a kezemből a kamerát.
Össze vissza vertek.
A legnagyobb seb azonban nem ez,hanem hogy megalázva éreztem magam...."
A Stadion melletti bár tulajdonosa ekkép emlékszik vissza::
"Hatalmas füst volt,bombákat dobáltak,csatakiáltásokat kiabáltak,mindenkit ütöttek vertek,aki csak tudott menekült..."
A Botrány azonban nem ért végett,a rendőrségnek a stadionban sincs nyugalma.
A mérkőzés alatt a 40 éves Mario Appignani,ismertebb nevén"Cavallo Pazzo"
a 94-95-ös idényben immár 5-ször rohan a pályára
a Róma mérkőzésein.Bár ki van tiltva a stadionokból,Parókával és álbajusszal érkezik.
És sikerül bejutnia a lelátóra.
Ezenkivül még egy rendőrt szemendobnak a megvadult szurkolók a stadionban is.
A másnapi újságok 12 sérült szurkolóról,
33 sérült rendőrről és 8 letartóztatásról írnak.:
Közülül 3 Római::
Danielle Betti(19 éves)
Roberto Ratto(26 éves)
és Cristiano Conti(20 éves)
ellen gyilkossági kisérlet a vád,ami miatt akár 12 év is adható.
Betti a Tor di Quinto labdarúgója.
A Róma ifjusági csapatának középpályása.
Vasárnap azért lehetett Bresciában mert a Labdarúgó szövetség eltiltotta 2 hgónapra mivel a neki nem tetsző ítélet után teljes erőből a bírónak rúgta a labdát.
Hétfőn megkezdődnek a további letartózatások is.
Van aki azt javasolja hogy nem engedné hogy a csapataikat idegenbe is elkisérjék a szurkolók,
van aki csak a Rómaiakat tiltaná ki mindenféle sporeseményről....
Sensi a klub elnöke jelzi,semmiféle büntetés nem érheti csapatát és szurkolótáborát,mivel ő előre jelezte a mérkőzés veszélyeit.
Közben egyre inkább teret nyer az a vélemény,miszerint az egész Bresciai kirándulás
egy szélsőjobboldali szervezkedés volt.
A nyomozás alakulása is erre utal.
Decemberben újjan letartózatások,11 Római kerül börtönbe.
mindegyikük ismert sélsőjobboldalhoz való tartozása miatt.
A legtöbb elítélt Boys Roma és Opposta Fazione tag.
A Bíró mindössze 5 vádlottat ment fel,15-en különböző szabadság vesztést kapnak,a leghosszab 4 év 2 hónap.....
Zsolt, Zsolt, Te nagyon naív vagy(vagy csak jól tetteted). Ez a vegyék elő a rendőrséget duma...
Akkor Neked is itt egy példa: tegyük fel, hogy most az olaszok utaznak Angliába, és elkezdenek várost átépíteni. 4-500 angol hool pedig ezt látván összenéz, egymásra mosolyognak, vesznek még egy sört, és bájcsevegve megjegyzik, hogy áááá, hagyjuk őket, mindjárt jönnek a bobby-k, majd ők rendet teszek...ugye, hogy lehetelen. Akkor az olaszok miért ne basszanak oda az angoloknak? Ezt a rendőr dolgot Te is csak viccből írtad, csak elfelejtettél :)-t rakni utánna.
Másik példa: nyáron gondolom Te is kint voltál a Fradi-Hajdukon. Elég gusztustalanul viselkedtek a horvátok, meg is lettek szúrva, pedig nálunk aztán tényleg nem divat. Akkor gondolj bele, akiknél ez divat...
Mellesleg az olaszoknál is vannak csoportok, amelyek kés nélkül is simán felveszik a versenyt bármely angol mobbal(pl. Irriducibili Lazio).
Imádok reprezentatív példákat felhozni. Jön még egy! :))
"...az olasz meg miután látja, hogy az angol szétverte a fél város, odamegy és megböki..."
El tudom képzelni: Húszon éves Curva Sud action man azt hajtogatja magában, hogy rohad angolok szétverték a várost, amikor is én pont a Közterület Fenntartó Vállalatnál dolgozom. Vagy: Beszóltak pár olasz lánynak, amikor is én pont a körzet erkölcs rendésze vagyok... Kaput nekik, nyisz-nyasz! :))))
Ezek az olaszok annyit szurkálták már egymást is, hogy az már a sötét középkorban egy kalóznak is javára vált volna.
"Miért lenne kötelező résztvenni egy ilyen verekedésben?"
Nem kell!!! Még hányszor írjam le? De akkor ne is szurkáljanak!
Felmegyek a ringbe, mert azért én is kemény ultra legény vagyok. Farkas fej van tetoválva a vállamra, ott voltam már pár szurkálásnál a hazai meccseken is. Ránézek az ellenfélre és jaj nekem: egy 35 év körüli 120 kilós, angol kopasz, teletetovált dokkmunkás áll hirtelen velem szembe. Persze rögtön kiugrok a kötelek közül és kiagyalok valami tervet. Megvárom az öltözőben az ajtó mögött és hátba szúrom amikor jön befelé. <- ez az olasz ultra módi
"Ha nem vállalja valaki,akkor köteles végignézni,hogyan törnek-zúznak bűnözők a hazájában? Egy 14 éves olasz lány,vagy egy 70 éves papa vegye elő ilyenkor az ultrákat,hogy miért nem álltak fel az angol bűnözőknek?"
Nem! Vegyék elő a rendőrséget, hogy miért nem csukják őket börtönbe. Ha a rendőrök vernék az angolokat agyba-főbe, akkor az rendjén is lenne.
Olyan dolgokon vitatkozunk, aminek semmi értelme. Az egyik ilyen, a másik olyan és ez úgy sem fog megváltozni. Az angol úgy is csinálja a fesztivált, mert azt hiszi magáról, hogy megteheti következények nélkül(az emlegetett felsőbbrendűség) az olasz meg miután látja, hogy az angol szétverte a fél város, odamegy és megböki(a következmény), amire az angol persze fel van háborodva. Az angolok meg nem rongáljanak, vagy ha mégis, akkor nem lepődjön meg, ha bele szalad egy pár penge, és utánna ő is mehet haza a királynő szoknyája alá nyalogatni a sebeit.
Miért lenne kötelező résztvenni egy ilyen verekedésben? Ha nem vállalja valaki,akkor köteles végignézni,hogyan törnek-zúznak bűnözők a hazájában?
Egy 14 éves olasz lány,vagy egy 70 éves papa vegye elő ilyenkor az ultrákat,hogy miért nem álltak fel az angol bűnözőknek?
Az olaszok,törökök csak akkor késelnek,ha b@szogatják őket.
Akkor ne késelgessenek, hanem húzzanak haza a mama szoknyája mellé.
"Ha az angolok a lengyelekkel letudtak beszélni randit, akkor az olaszokkal miért nem?"
Ez nagyon egyszerű: Ehhez is két fél szükségeltetik! Az angol huligánok egy fontosabb mérkőzés előtt, már hónapokkal előtte érdeklődnek az Interneten keresztül az összecsapást illetően.
Sehol sem írtam, hogy erőszakos természetű lennék. Csak felvázoltam, hogy a sokak által ajnározott, gyáva olasz ultrák egy fokkal rosszabbak az angol huligánoknál. Szerintem sokkal jobban fáj valakinek ha leszúrják... mint kap egy jobb-egyenest. :)
„Menjél,törd be a képét 6 olasz lánynak,és utána sírjál,hogy megkéseltek!”
Ok-okozatt! Én vagyok az erős fiú, de senki sem akar velem megküzdeni!? Sebaj berúgok mint az albán szamár és jöhet szembe akár 10 olasz lány is. Puff nekik, ha nem akarnak dugni! <- Ez egy angol szurkoló eszmefuttatása volt és nem az enyém! :))))
Olaszok meg hool összecsapás? Ez kb. olyan, mintha az angolok meg a meccseken ultra' stílusban kezdenének szurkolni. Elég csekély rá az esély. Ha az angolok a lengyelekkel letudtak beszélni randit, akkor az olaszokkal miért nem?
Nem! Nekünk nem kell, mert nem vagyunk angolok (hála Istennek!). A topic arról szól, hogy az olaszok szurkálnak. Ha felvállalták volna a huligán összecsapást, akkor az angolok sem a randalírozást csinálnák. Írtam, hogy a lengyeleknél lebeszélték a találkát (Igen! Többségében fiatalok voltak). Lehet, hogy a következő mérkőzésen már randalírozás helyett összecsapás sem lesz várható. Az angolok ha kikapnak, akkor elismerik az ellenfelet (nem a csata vesztést :). A törökök Európa szíve felé úgy mentek át mindenen, mint kés a vajon. Aztán ott találták magukat Nándorfehérváron. Azóta Törökországban a magyarok másik megszólítása az ARKADAS szó, jelentése: testvér!
Miért kell egy idegen országban berúgni mint az disznó, miért kell állat módjára viselkedni, miért kell kukákat rugdosni, székeket dobálni, kirakatotak betörni??? Gondoltam, hogy nem a sarki fűszeres szúrta meg őket, de egyszerűen megérdemelték! És ha az angolok ilyen király gyerekek, akkor ők miért nem egyeztetnek az olaszokkal elötte, miért mindig csak akkor jár a szájuk, mikor már megszúrták őket? No weapon? Akkor olvasd el a beszámolót, amit bemásoltam a Roma-Liverpool-ról...
"Aha, akkor én haverokkal elmegyek Velencébe és egy este jól berúgok, káromkodok, kukákat rugdosok, mire odajön a sarkon lévő pizzás-fiú és egyszerűen leszúr?"
Ez egy erősen csúsztatott példa volt.
Menjél,törd be a képét 6 olasz lánynak,és utána sírjál,hogy megkéseltek!