Annak ellenére, hogy a törvény értelmében minden fasiszta szimbólumot el kell tűntetni a nyilvános helyekről, Gheorghe Funar kolozsvári polgármester visszaállította a városi tanács épóletébe Antonescu marsall szobrát és festményét. Kolozsvár polgármestere ugyanis Antonescut nemzeti mártírként emlegeti, és a második világháború egyik legnagyobb hőseként tiszteli. Vasile Soporan prefektus az ügy kapcsán azt nyilatkozta, hogy törvénysértésnek minősül a polgármesyter tette, éppen ezért a miniszterelnökhöz, valamint a minisztérium ellenőrző testületéhez fordul megoldás végett. (adevarul)
Balánbánya dettó.Annyi a különbség , hogy innét még nem mentek haza.
A gond ezzel , hogy Románia mai területén , Erdély kivételével nem volt soha közhizeles ingatlannnyilvántartás.S az ott élők , s az onnét elszármazottak , csak tanúk bemondása alapján kaphatják vissza földjeiket.Ismerve a viszonyokat, tanu sok van , föld ehhez képest kevés.S az ügyesek már elosztották a nagyrészt. Egymás között. Tehát a talajt vesztettek számára , már nem jut.Mehetnek esetleg cselédnek az új bojárokhoz.
Régen ezeknek annyi joguk volt , akár a királynak. Nem volt elképzelhetetlen , ha a bojár lába fázott a téli vadászaton , felhasította a cseléd hasát - lábat melegíteni.Európa.
Az eredeti címhez: Funar renegát. Persze nem kizárólag Ő, már a felmenői is azok voltak jórészt. Azt meg bármely psychiáter elmondja, hogy a renegátok a legveszélyesebbek, mert bennük van az örökös bizonyítási-bizonygatási kényszer. Pláne, ha valaki kényszeből, vagy gyávaságból lett renegát. Gondolom, mindenki tud példákat sorolni, ezért nem tenném.
Ne féljetek! Itt van OVI, majd ő folyamatosan buszjegyekkel meg múzeumbelépőkkel bombázza Funart, előbb utóbb sikerül lesöpörni! OVI nagyon jól látja ám a problémát...kéne még több buszjegy.
"magas retorikai képességéről elhíresült"
Már megbocsáss, ez a szókapcsolat nem jó!
Az "elhíresült" az negatív sugallatú, a többi viszont pozitív. Nem kötözködni akarok Veled, hanem így nem tudom hogyan értelmezzem az általad írottat.
Úgy tudom, Petre Roman édesapja, Neuländer Emil, alias Walter Roman, nagyváradi zsidó
származású magyar volt. Ezt elraktam egy fájlba, de hogy hol olvastam, már sajna nem emlékszem
(elfelejtettem a fájlba följegyezni).
Funar szavazóbázisa az a betelepített román tömeg, amellyel teljesen elrománosították Kolozsvárt és amely az őshonos románoktól majdnem annyira elüt, mint a magyaroktól.
Úgy tudom, Petre Roman édesapja, Neuländer Emil, alias Walter Roman, nagyváradi zsidó
származású magyar volt. Ezt elraktam egy fájlba, de hogy hol olvastam, már sajna nem emlékszem.
Funar szavazóbázisa az a betelepített román tömeg, amellyel teljesen elrománosították Kolozsvárt és amely az őshonos románoktól majdnem annyira elüt, mint a magyaroktól.
Az információ pontos.Ott nem diliháznak hanem neurológiának hívják. Szobatársa pontosan egy magyar egyetemi professzor volt.Mindkettőjük örömére.
Funar esetében ez az alkoholizmusára vezethető vissza , ami majd elviszi.
A szavazó bázisa pedig a Kolozsvárra betelepített Moldvai , Regáti románok akik tudják , hogy bizalmuk cska bennük lehet , mert egy Erdélyi származásu normális román polgármester sem tenne elvtelen intézkedéseket a számarány megtartása érdekében. Mi lesz ezekkel az emberekkel ha erdélyt is eléri a privatizáció, és sorra szűnnek meg a veszteséges gyárak , melyek funkciója csak a számarány javítása miatti munkahely teremtés. Mennek vissza Moldvába ?
Ezt én nem tudom biztosan, de nemrégiben voltam Kolozsváron, és ott azt beszélik, hogy megjárta a diliházat is. Annak, hogy miért pont őt választják meg, véleményem szerint a fő oka a következő:
Az embereket a közügyekből való általános kiábrándultság jellemzi (ott is), emiatt kevesen szavaznak, és többségében pont hogy azok mennek el szavazni, akik radikálisabb nézeteket vallanak.
Mellesleg a választék már helyből silány, hiszen a politikusok, ha nem tudnak javítani az állapotokon, akkor úgy szereznek népszerűséget, hogy valaki ellen uszítanak. Ehhez a politikához pedig elég sok idiótát lehet találni Romániában, és újabban mifelénk is. (Megjegyzem, hogy a kisemberenek nincs baja a másikkal, még akkor se ha román- a balhét azok a szélsőségesek okozzák, akikkel x.y. politikus el tudja hitetni, hogy az ő nyomorának az oka x.y. kisebbség. Jellemző, hogy azokban a soknemzetiségű országokban (pl. Svájc), ahol az emberek jól élnek, valahogy nincsenek megoldhatatlan nemzetiségi problémák.)
Azt bizonyítani , hogy Funar magyar anyanyelvű lenne ,nem lehet. Azt viszonz igen hogy magyar származású. Felmenője ott nyugszik a Házsongárdi temetőben a főút mellett Dsida Jenő sírjának közelében. Funar György név alatt.
A családról még tudni lehet , hogy a 30 as évek óta mindig román nőt vettek el a férfi tagjaik. Ez konkrét tény.
Itt viszont érdemes elgondolkodni - Szerb Antal azon véleményén és párhuzamot vonni . mely szerint a nemzet ellenségei , a leguszitóbb soviniszták mindig az idegen fajúak és az azt palástolni szándékozók voltak.Ezek lettek a főfasiszták és irredenták , soviniszták.
Erre lehet példát találni ajelenkori magyar közéletben is. Persze ezt a mocskot nem menti.
Minden vezetőt a tömeg választ. Tehát a Funár jelenség Kolozsváron és általánosan Romániában tetszetősnek itélhető.
Ezért felmerül bennem a kérdés, hogy itt ma egy globális Román ellenes kampány folyik a magyar kormány részéről, vagy, mint oly sokszor már románia közeli múltjában ismét egy diktatórikus vezetőt éltetnek!
A magyarok helyzeten SZVSZ nem igazan tudunk jelentosen javitani anelkul, hoyg konfrontacioba ne keverednenk Szlovakival es Romainiaval. Szoval nem kell rogotn megijedni. Gheorghe Funar pedig Romania szegyene.
Én nem örülök a Fidesz romániában végzett, kivülről a diplomácia csődjének tűnő kalandozásainak, de amit Gheorghe Funar véghezvisz az már lassan kezdi ama szimbólikus bicskát kinyitni a zsebemben!A Kolozsváron elő magyar nemzetiségűek román igazolványt fognak kapni, hogy tudják, mi a törvény Romániában - jelentette be Gheorghe Funar, a város polgármestere.
A keddi román lapok jelentős része címoldalán közölte a kolozsvári magyaroknak szánt román igazolvány mintapéldányát, amelyet "merő véletlenségből" a magyar nemzetiségű kolozsvári alpolgármester, Boros János nevére állíttatott ki Funar.
A polgármester, aki egyben a szélsőségesen nacionalista Nagy-Románia Párt főtitkára, elmondta: a román igazolvány azért készül, hogy a kolozsvári magyarokat állandóan figyelmeztesse, ők román állampolgárok és tudniuk kell, mi a törvény Romániában. Erre figyelmezteti őket a román alkotmány 51. cikkelye, amelyet az igazolvány hátoldalára nyomtattak: mindenki köteles elismerni az alkotmányt, annak fensőbbségét, betartani a törvényeket.
Funar közölte, hogy a román igazolványt csak a magyarok kapják, mivel a más nemzetiségűek lojális román állampolgárok. Az igazolványt nem kormány szervek anyagi támogatásával készítik.
A Curentul című román lapnak a román belügyminisztérium egyik, magát megnevezni nem óhajtó illetékese sietett leszögezni, hogy Gheorghe Funar kezdeményezését nem lehet törvénytelennek tekinteni.
A kolozsvári polgármester sorozatban követi el a magyarellenes provokációkat. Az eddigi hivatalos román álláspont szerint ezek nem tekinthetők törvénytelennek.
Semmilyen törvényt nem szegett meg Gheorghe Funar, amikor a kolozsvári magyar főkonzulátus újranyitásakor lelopatta az épületről a magyar állam hivatalos zászlaját. A zászlótolvajt kitüntette és megjutalmazta hazafias cselekedetéért.
Semmilyen törvényt nem szegett meg a kolozsvári polgármester, amikor a jelenlegi magyar főkonzul személye elleni tiltakozásul táblát helyeztetett el a magyar diplomáciai képviselet előtt azzal a felirattal: "itt működik a magyar kémfészek".