Keresés

Részletes keresés

Vata Creative Commons License 2001.10.21 0 0 16
Van egy-két angol nyelvű fórum, ahol magyarok és románok (és szlovákok, stb) időnként egymásra találnak, és megnyugtatlak, az esetek 99%-ában különösebb késlekedés nélkül elkezdenek személyeskedni. A probléma ott lehet, hogy egy román (vagy szlovák, szerb, stb) EGÉSZEN mást tanult az iskolában, hallott a szüleitői, nagyszüleitől, olvasott a könyvekben stb. Egyszerűen nincs közös nevező. Ők megvannak győződve arról, hogy ők a latin kultúra örökösei, ők szarták az európai kultúrát és a magyarok pedig valami barbár ázsiai törzs, akinek a helye valahol Belső Mongóliában lenne, ha valahogy nem keveredtek volna ide és telepedtek az itt élő békés románok nyakára. És igy tovább.
Előzmény: Ipari-antidepresszió (14)
dolphin Creative Commons License 2001.10.20 0 0 15
Mondjuk alapmoderalasi elv kellene legyen, hogy a szemelyeskedo hozzaszolasok azonnal eltunjenek. Mar ha valoban vitat akarunk es nem szemelyeskedest.
Előzmény: Ipari-antidepresszió (14)
Ipari-antidepresszió Creative Commons License 2001.10.20 0 0 14
Megnéztem a linkeket. Az a gondom velük, hogy nem kétnyelvű az egész. Mert a magadott honlap egyike román a másik magyar. Én olyan fórumra gondoltam, ahol minden felhasználó üzenete eleve két nyelven jelenne meg, alatta ott lenne, hogy eredeti vagy lefordított ill. a fordító neve. Sőt a legjobb az lenne, ha az egész honlap kétnyelvű lenne (a hírek is, meg minden).

Szvsz nem az a baj, hogy nincs fórum, meg kommunikáció. Vannak sajnos, akiknek erre nincs is szükségük, elfogulatlan véleményük kialakításában a tények, vagy a mások érvei csak zavarna.
Szerintem ez nem igaz. Pontosan azért van idegenkedés meg félreértés, mert nem kommunikálunk.

Előzmény: Gyedmaroz (7)
Ipari-antidepresszió Creative Commons License 2001.10.20 0 0 13
De legjobb, ha megnézel a történelemkönyvet, abból kiderül, hogy olyan mint románia és románok, az egy kitalált, kreált zsákutca.
Én is kíváncsi vagyok egy nyílt vitára román és magyar történészek között.

Majd ha lesz időm kinyomozok pár email címet (pl. Népszava, Magyar Hírlap, Népszabadság stb. olvasói rovat, Országimázsközpont, stb.) Ha tudja valaki ezeket, kérem szóljon. :) Elküldöm mindenhova, hátha lesz belőle valami:) Úgy látom mindenkinek tetszik az ötlet. Most kihúzom magam és büszkén nézek magamra, mert teszek valamit az erdélyi munkanélküliség ellen. Szerintem 5-10 állandó dolgozó, egy kis PR reklám, irodabérlet, számítógépek, szoftver, cirka 150-200 millió forintból profi módon csinálható egy 0-24órás román-magyar on-line fórum. Még a végén a román kormány is beszálna:) Biztosan több haszna lenne, mint a New York Times beli fizetett hirdetésnek :)

Előzmény: DRT (10)
RobUr Creative Commons License 2001.10.19 0 0 11
Esetleg, ha vakarjuk a dolgokat, Mamluk jon ki belole. Ha tudod kik voltak. Kun lehetett az istenadta, Vlach soha, romanrol nem is beszelve. Azokrol beszelni a 15. szazadban nem enyhe, de oriasi tulzas. A Bizanciak szerettek hasznalni a "romaioi" jelzot magukra, minden alapot nelkulozve. Gyarmatai voltak Romanak, ami meg nem teszi oket Romaiaknak. Ezen az alapon az indiaiak is hivhatnak magukat angolnak. A Torokok Rum-nak hivtak Bizancot, a hallott szo alapjan. Igy jott letre ez a ketes erteku Rumania szo, aminek semmi koze Romahoz vagy a Latiumi latinokhoz.
Előzmény: PuPu (8)
DRT Creative Commons License 2001.10.19 0 0 10
"Lehet, hogy nem is olyanok a románok mint gondoljuk"

Ugorj át mondjuk Kolozsvárra, aztán nézz körül...
Vagy kérdezd meg a román-román vegyesvállalat által lerombolásra ítélt magyar falurész lakóit, ahol a román falurész érintetlen marad, mert annyira nem lesz kitermelés...
Vagy olvass el bármilyen hivatalos román közleményt...
Vagy kérdezd meg a Tatros-völgyének lakóit...
Vagy járj utána a csángó-kérdésnek, ahol a párszázezer csángó soha életében mást se hallott, csak azt, hogy ő román...
Vagy beszélgess székelyföldiekkel...

De legjobb, ha megnézel a történelemkönyvet, abból kiderül, hogy olyan mint románia és románok, az egy kitalált, kreált zsákutca.

Előzmény: Ipari-antidepresszió (3)
Gyedmaroz Creative Commons License 2001.10.19 0 0 9
Jó lenne, ha nem esnénk át folyton a ló (na, jó, teve :-))) másik oldalára. Mint volt az "idegen szép" agyrém anno. Bőven elég, ha elfogadjuk, hogy egy éremnek legkevesebb három oldala van, s abból min. kettő nekünk nem tecc, de attól még lehet jó.
Előzmény: PuPu (8)
PuPu Creative Commons License 2001.10.19 0 0 8
Bezzeg Mátyás királyra büszke vagy!
Meg a Hunyadi Jankóra!
Osztán ki tuggya, - jobban körülnéznél a családban, nem találnál e egy-két móc vitézt...
Torgyán se hitte volna...
:O)))
Előzmény: onogur (2)
Gyedmaroz Creative Commons License 2001.10.19 0 0 7
Na, ígéret szép szó, de a Dnyepropetrovszk még szebb... :-))

Itten van mindjárt a www.gordian.ro. Románoknak szól, románul. Státustörvény ott figyel, lefordítva. Néhány cikk is, viszonylag frissek.

Fordítva meg ott a transindex.

Szvsz nem az a baj, hogy nincs fórum, meg kommunikáció. Vannak sajnos, akiknek erre nincs is szükségük, elfogulatlan véleményük kialakításában a tények, vagy a mások érvei csak zavarna.

szimpatizans Creative Commons License 2001.10.19 0 0 6
Ha tenyleg erdekel a tema, latogass el a Provincia cimu erdelyi folyoirat weblapjara. Kozosen irjak romanok es magyarok, minden cikk mindket nyelven megtalalhato.
Udv.
nemszadista Creative Commons License 2001.10.19 0 0 5
> Lehet, hogy nem is olyanok a románok mint gondoljuk.

De olyanok. :(
(Mi meg ilyenek. :) )

Ui. Ez a testvérség azért igencsak túlzás, nem gondolod?????

Gyedmaroz Creative Commons License 2001.10.19 0 0 4
Hurrá! Feltaláltad a spanyolviaszt!!! Matáv kegyelmi időszakban (18h után) bővebben! (ha addig más nem...)
Előzmény: Ipari-antidepresszió (-)
Ipari-antidepresszió Creative Commons License 2001.10.19 0 0 3
Tudtok segíteni? Ismeri valaki az Országimázsközpont e-mail címét? Vagy nem tudom ki foglalkozna ezzel. Úgy döntöttem elküldöm az ötletemet valaki illetékesebbnek, hátha valahol megfogan a gondolatom :) Bajom nem lehet :)

Azzal viszont nem értek egyet, hogy egy ilyen működne társadalmi munkában. Ingyen senki nem fordít napi 8 órában. Tök furcsa, itt él egymás mellett több millió ember és csak a sajtón keresztül üzengetnek egymásnak... Lehet, hogy nem is olyanok a románok mint gondoljuk.

onogur Creative Commons License 2001.10.19 0 0 2
Szuper ötlet, de szerintem ezt akár pénz nélkül is meg lehetne oldani, némi "társadalmi munka" bevonásával.
Csak könyörgöm, a topic címét ha megváltoztatnád....Tudod, az ember a barátait megválogathatja, de a testvéreit nem....És testvériségről ebben a viszonylatban ugyebár szó sem lehet.
dez1 Creative Commons License 2001.10.19 0 0 1
Jó ötlet, végre megkérdezhetnék tőlük, hogy 80 éve miért nem voltak tekintettel az érzékenységünkre. Illetve hogy nekünk akkor ma miért kell tekintetel lennünk az ő érzékenységükre.

Dez

dolphin Creative Commons License 2001.10.19 0 0 0
Otletnek nem rossz, de a dialogusok 80%-a megrekedne annal, hogy ok hisznek a dako-romai elmeletben, mi meg nem; illetve kolcsonos anyazasba fulladna.
Ipari-antidepresszió Creative Commons License 2001.10.19 0 0 topiknyitó
Kéne csinálni egy román - magyar honlapot. Úgy működne mint ez a polfórum, csak fizetett tolmácsok fordítanák az üzeneteket. Tök jól el tudnék vitatkozni velük, csak egy szót sem beszélek románul. Kétnyelvű emberek tömegével vannak Erdélyben, szóval viszonylag kevés pénzből megoldható lenne. Ha az Országimázsközpont erre áldozna pár millát, akkor azt nagyon jó ötletnek tartanám. pl www.romaniabarat.hu címen ill. www.jolhangzikromanul.ro címen még sikeres is lenne. És az Országimázsközpont tényleg tenne valamit a jószomszédi viszonyért. Ha beválik, lehetne szlovákul, meg horvátul, meg stb... Vélemények?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!