Ja, és egyébként egész meglepően normálisak ott a BM fórumon. Egy-két héten belül válaszolnak minden kérdésre.
Jelen esetben - látjátok - osztályvezetői szinten. Tyűemmávalami... :)
Nos. Beidézem ide jól a hivatalos választ a BM netes fórumáról. Gondolom, ezek alapján nagyjából a keresztelőjén már az új nevét viselheti majd.
-------------------
Tisztelt Uram!
Névváltoztatással kapcsolatos kérdéseire az alábbi tájékoztatást adjuk:
A hatályos jogszabályok szerint a gyermek vagy az apjának vagy az anyjának családi nevét viseli.
Ettől eltérni csak névváltoztatási eljárás keretében lehet.
A kérelmet a lakóhely szerint illetékes anyakönyvvezetőnél lehet előterjeszteni az e célra rendszeresített nyomtatványon.
Kiskorú gyermek esetén a névváltoztatást a törvényes képviselők kérhetik.
Az eljárás illetéke 5.000.- Ft, melyet illetékbélyegben kell leróni. A kérelemhez csatolni kell a gyermek születési anyakönyvi kivonatát.
A kérelemben a Belügyminiszter dönt.
Tisztelettel:
Dr. Kóbor József
BM Központi Adatfeldolgozó Nyilvántartó és Választási Hivatal
Hatósági és Felügyeleti Főosztály vezetője
Szerintem telefonalj a XII ker onkormanyzatra es kerd az anyakonyvi csoport vezetojet (emilben a nevet is elarulom de nem nelkul is eljuthatsz hozza) es minden nevproblemadra valaszolni tudo keszseges holggyel beszelhetsz majd. Aztan mar csak hivatkozni kell a ti anyakonyv-vezetotoknel ora es minden vagyad teljesulhet. Mert mint tobbek irtak a vagyatok nem teljesithetetlen. Bar szerintem a Nagy vezeteknev nem a vilag vege. Es ha a gyerekednek meg egy hosszu keresztnevet is adtokk akkor kormolhet...
Köszönöm, köszönöm...
Nagyon megvidámítottatok.
Aztán felhívtam a "lakhelyem szerint illetékes" (huhh) anyakönyvvezetőt. Ő még nem hallott ilyenről, de miután elmondtam neki, amit ti itt írtatok, valami mintha derengett volna, vagy legalábbis már nem zárkózott el teljesen a kérdéstől.
"Ja, hát igen, úgy, hogy ha a BM, akkor igen... Ilyen még nálunk itt nem volt, de hát akkor igen."
Jelzem, ez Budapest XVII. kerülete... De mindegy.
A lényeg, hogy köszönöm, a topik elérte célját, én örülök, és hál'istennek már nem először fordul elő, hogy kellemesen csalódom az emberekben.
Nagyon meg tudlak érteni...én a fél életemet éltem le "Nagy"ként és nem volt valami izgalmas :-))) Mondhatni utáltam...Ha mégis a te nevedre anyakönyvezik a gyereket és lány lesz legalább az a reménye meg van, hogy eccer férhez megy...:-))
cicó
Lehet ilyet, de nekünk anno azt mondta az anyakönyvvezető, hogy amikor megszületik a baba akkor az apuka nevére anyakönyvezik, és utána lehet kérvényezni 5000 Ft ellenében a helyi önkormányzatnál és ők tovább küldik a BM-nek. A második, harmadik, stb gyerek automatikusan azt a nevet kapja már.
Habár a nickem évek óta megvan, igazi apa majd csak márciusban leszek. Ezentúl a szülői munkaközösséget is olvasom majd jól. De tényleg.
Amiért topiknyitásra adtam a fejem: nemhagyományos keresztnevet anyakönyveztetni nem drámai dolog, kis utánajárás, ennyi. Viszont mi azt szeretnénk, ha a csemeténk mindkettőnk _vezetéknevét_ viselné. Merthogy az apué csak Nagy, az anyué viszont szép is. (Valahogy úgy gondolom, hogy [Szépnév] Nagy X, esetleg kötőjel a megfelelő helyen.)
Ismerősök, kollégák (köztük jogász is, nem egy) kicsit elkedvetlenítettek, mikor elmondtam ezt, merthogy ezt így neeeem, mer' ígymegúgy. Anyu neve az apué helyett mehet, együtt a kettő nem.
Szerintetek sem? Próbálta már ezt valaki? Én kerestem itt a fórumban, de nem találtam. Lehet, hogy én vagyok béna, persze.
Nem, még nem hívtam fel anyakönyvvezetőt. Úgy gondoltam, itt előbb lesz válasz nálam tapasztaltabbaktól, mint ott szívélyes hozzáállás. (Már elnézést.)