Az ÉS például a Világ legjobb magyar nyelvű irodalmi és politikai hetilapjának tartja magát, mégis megesik, hogy megjelenik egy-egy fasz a hasábjain. Ezt nem azért írom, mert ÉS fikázásba szeretném belefullasztani a topikot. Az tény, hogy ezeket a szavakat manapság nap, mint nap használjuk, és bizonyos helyzetekben, amikor például élő beszéd hangulatot akarunk adni az írásnak, írásban sem mondható bunkóságnak a használatuk. Különben is, mit használjon helyette? A kutyafáját? Vagy: hogy a macska rugja meg? Áh..
Szerintem a hangnem és a profi magyar kitudnagyobbat a latrinába pottyantani effekt zavarja az olvasót. Leginkább azt, aki az index mellett papírra nyomtatott (legalább ilyen kaliberű) sajtót is olvas. Ám sajnos (szerencsére? megközelítés kérdése) a cyber média egyik védjegye (a sok hasznos mellett) a szabadszájúság, és a nyitottság. Én úgy vagyok vele, hogy belefér, szerencsére nem pazaroltak a cikkre sok papírt, ez is egy vélemény, az írójának biztos azok az eszmefuttatások nem tetszenek amiket én tartok színvonalasnak. A kultúrában ez sűrűn előfordul. A "Back" az egyik kedvenc gombom.
Furcsanak talalom, hogy az index (aki az egyik vezeto hirportalnak tartja magat, es akar annak is szamit), megengedi maganak ezt a stilust.. ("basz", "fasz" stb..)
Oh, már azt hittem, a hozzászólások szinvonaláról lesz szó. Készültem is valami frappáns bunkósággal.
Egész pontosan mi bajod a szöveggel? Egyes kifejezések problémásak talán, vagy az egész, úgy, ahogy van?
remeltem hogy masnak is feltunik a dolog..
annal jobb fej valaki minel nagyobb paraszt?
lassan hozzaszokunk persze. basz, fasz, olvasok lekocsogozese, meg hasonlok.. kulturindex 2001.
-cb
Meglepodve olvastam e cikket az index fooldalan. Kulonosen angelday "frappans" eszmefuttatasat:
Egyszer a menzán mondtam festernek, hogy nekünk is kéne Photoshop-teniszeznünk. Már majdnem sikerült végigmondanom két mondatot a dologról, amikor megcsörrent a telefonja, így szótlanul lapátoltam beféle a spenótokat és tükörtojásokat (egyes kultúrkörökben: tükitoji), kenyereket és zsírszagú atmoszférákat, én.
Aztán egy ízben váltottam néhány levelet Jim Coudallal, aki ezt az egész baszt kitalálta, és megvalósította, persze nem ennek kapcsán, hanem már nem is tudom miért, aminek szintén nem volt semmi értelme, de arra is emlékszem, hogy utána rendre tolta a leveleket, hogy na most aztán Jeffrey Zeldman bünteti meg Bryan Taylort, aminek eredménye nem volt kétséges, de azért jó volt, érdekes volt. (Zeldman agyban, Taylor technikában volt jobb.)
Jim Coudal egyébként Macen dolgozik, mint minden valamirevaló amerikai dizájner, ennek kapcsán én is felpörögtem egy ízben, aztán rájöttem, hogy itten még annál is nagyobb választásról van szó pénzügyileg, mint AMD és Intel, úgyhogy hagytam a faszba az egészet, beledöbbentem, hogy magyar vagyok, a PC-m mellől megyek majd nyugdíjba. Az i-re a pontot végül Josh Allen (www.fireland.com) tette fel, aki azt mondta nekem egyszer, hogy: 'Én munkanélküli [író] vagyok és mégis meg tudtam venni az új G4-et.'