Én úgy hallottam, hogy a KEO megszünik és teljes idegenrendészet átkerül a Bevándorlási Hivatalhoz.
Ez is BM szerv, de nem zsarukkal, hanem civilekkel.
Mondjuk azt azért nem egészen értem, hogy ha állítólag januártól megszünik a "bevándorlási" jogcím, (helyette a különféle tartózkodási engedélyek lesznek), akkor mi a francnak hívják majd "Bevándorlási" hivatalnak?
Állítólag a grespik félék, meg pont a KEO beli állapotok miatt költözik ki minden külföldiekkel foglalkozó szerv a Budafoki útra (útlevél kell hozzá, hogy oda kijuss!), mert annyira elburjánzott már a korrupció, hogy az egészet teljesen újjá szervezik.
De, ha a "régi" emberek oda kiköltöznek, attól még korruptak maradnak. Viszont grespiknek miből lesz "zsebpénze"?!
Próbáltam úriember módjára fogalmazni... Ha kevésbé úriember akarok lenni akkor én is egyettértek az őrület, undorító és hozzáteszem a megalázót is.
Pontosítok, a nem diákoknál külön kategória az EU, nem EU de Európa és Észak Amerika, minden más (ázsiaiak, afrikaiak).
Munkavállalók esetében a magyar munkatörvénykönyv írja elő a csak egy éves érvényességet. Más kategóriák (diákok, művészek, nyugdíjasok, vállalkozók, stb.) esetében a huzamos tartózkodási engedély több éves időszakra is kiadható.
A BRFK KEO-ba is oly "édes" korrupció folyik.
Láttam ázsiaiakat, akik virágokkal és nagy szatyrokkal (Isten tudja mivel voltak ezek tele) soron kívül mentek be a második emeleten lévő irodákba, s aztán üres kézzel és széles vigyorral hagyták el a helyet...
És ezt nem csak én láttam.
:-(((
ErVaSa,
BRFK KEO egy őrület. Többször is volt "szerencsém" oda mennem... Hát azt nem kívánom senkinek, az ellenségemnek sem.
Hosszú sorok, síró gyerekek, ideges ügyintézők...
Nem is beszélve arról, hogy ezek az "édes" ügyintézők milyen hangot engednek meg maguknak az igen hiányosan magyarul beszélő külföldiekkel szemben.
Az értelmes egyetemista diákokkal is úgy beszélnek, mint állatokkal (egy fokkal durvábban)!!! Ilyen még Amerikában és Németországban sincs!
3 részre osztják az embereket:
- ázsiaiak,
- a többi "ember" ("állatfajta") és
- a diák kategória.
Ja, még van egy pavilon, amely informál és amely hiánypótlásra is szolgál.
Az emberek reggeltől délig, de ha felmennek a második emeletre, akkor akár délután négyig is ott vannak...
OLYAN UNDORÍTÓ MINDEZ.
...
Egyébként a tartózkodási engedélynek több fajtája, és attól függően több évre is lehet megkapni azt (Pl.: diákok).
Zöld kártyával nyugodtan élhetsz Magyarországon is! Nem én vagyok az egyetlen zöld kártyás, aki itt él! Ha jó ügyvéde van, akkor a korod sem számít... Az USA-ban egyébként keményen törvényellenes valakit a kora miatt megkülönböztetni.... Szóval mégsem olyan egyszerü az USA-ba bejutni?
Az egyik hozzászolásodban arra biztatsz, hogy mindenki a saját hazájában tegyen meg mindent saját és népe felemelkedése érdekében. A másikban meg pezsgös vacsorát ajálgatsz, ha elmegyek hazámból és sikerül amerikaivá válnom.
Mivel mindössze 7 évem van a nyögdíjig, tényleg semmi eselyem nincs egy amerikai zöldkártya megszerzésére. Mellesleg mivel volt szerencsém kellő idöt eltölteni Texasban (mint munkavállaló), akár hiszed akár nem, nem vágyok tulzottan az államokba. Nyugdijasnak pedig végképpen nem!
Amit jelezni kivántam hozzászolásomban, hogy mindenhol a világon vannak jogászok akik abból élnek, hogy bevándorlási ügyeket intéznek, jó pénzért és az átlagosnál jobb hatásfokkal.
Az pedig nyilván az adott ország szokásaitól függ, hogy ezt az átlagosnál jobb hatásfokot hogyan érik el!
Passz!
Ismerem a törvényi lehetöségeket, s pontosan tudom, hogy milyen nehéz a dolog. Javaslom, próbáld meg.
Ha meg az USA-ba olyan egyszerü lenne zöld kártyát kapni, akkor nem lennének lottóhúzásszerü rendezvények, ahol bizony a födíjak zöld kártyák. Hanem mindenki szépen elmenne az illetékes USA követségre és kiváltaná a zöld kártyát. Javaslom, hogy az általad ajánlott web oldalak tanulmányozása után vágj bele. Aztán ha majd sikerrel jársz, fizetek neked meg a partnerednek egy pezsgös vacsorát a föváros egyik legdrágább vendéglöjében, ha 5 éven belül célbaérsz. FYI, nekem van zöld kártyám, s pontosan ismerem a menetrendet.
Jogállami keretek közt lehet neked bármilyen jó ügyvéded, ha a jogi szabályozás kifejezetten nem preferálja a bevándorlást. Az más kérdés, hogy egyes ügyvédi irodák korrupciós ügyintézésre szakosodnak. Viszont ha egy ilyen eset kiderül, az iroda összes kuncsaftja számíthat a már megszerzett papírok elvesztésére, ugyanis egy olyan clause mindig van ugye, hogy a jogellenesen szerzett jogcím nem érvényes....
Vissza a topic fö témájára, részemröl a nem magyar származásúak számára drasztikusan megnehezíteném a letelepedést, bevándorlást és itteni munkavállalást. Természetesen ezzel lehet nem egyetérteni, de bizony minden EU ország (és az USA is) drasztikusan védi munkaeröpiacát, s elmúltak már azon idök, amikor lasszóval fogták az USA-ba a bevándorlókat, meg tízezerszámra keresték Németországba a vendégmunkásokat (ma inkább az a fö gond, hogyan tudnák öket visszapaterolni).
Én nem érvelni akartam. Egyszerüen ewlmondtam, hogy mit tartanék helyesnek. Ha az illetö, aki itt akar dolgozni arra hivatkozik, hogy ö azért kell itt, mert igen jó, az a saját hazájában is tudna boldogulni. Maradjon csak ott. Más a magyar származásúak esete. Itt is nyugodtan át lehet venni a németek pár évvel ezelötti gyakorlatát (bár most a visszatelepülök elött gyakorlatilag ök is lehúzták a rolót az oroszoktól beáramló, magát "németnek" nevezö söpredék miatt). Majd ha Magyarországon is 1-2%-os lesz a munkanélküliség, majd akkor el lehet azon gondolkodni, hogy mi tegyünk. Nézz csak körül az osztrákoknál, milyen nehéz ott is munkavállalásit kapni.
Ebben igazad van, de vannak fokozatok. Más, ha nyomozgatnak utánnad esetenként jogellenesen, az érvényes jogszabályokat semmibe véve, és más, ha te önként és dalolva kiadod adataidat.
Te tényleg azt gondolod, hogy adataid titkosak ? Tudomásul kell venni, hogy adataid csak annyi ideig titkosak amíg valaki nem veszi a fáradságot, hogy egy kicsit utánna nyomozzon.
Ha megírod itt nyílvánosan és leellenőrizhetően neved és lakcímed, majd akkor talán elgondolkozom rajta, hogy leszek olyan hüjjjje, hogy hagyom magam provokálni és saját adataimat én is nyilvánosságra hozom!
Mint jeleztem, a jelenleg még érvényes szabályok szerint,
- a munkavállalási engedély megszerzése a munkáltatóra tartozik és ez kétszer 30 nap, tehát 60 (kerület és főváros, illetve helyi és megyei) - ezek a 30 napos periódusok azok, amikor a kért állás betöltésére alkalmas magyar állampolgár munkanélkülit keresnek
- a vízum és tartózkodási engedély a munkavállaló feladata, ezt már nehezebb időben megbecsülni, de mondhatom azt, hogy az első ideiglenes az 6 munkanap, az első huzamos 5 munakanp és az éves hosszabítás 4 munkanap elvesztését jelenti - a lényeg azon van, hogy munkanap; minden hivatal csak a megszokott de. munkaidőben dolgozik, mindenhol sor van (a BRFK KEO-nál igencsak hajnali órában kell odaállni ha még aznap ügyintéző elé akar kerülni az ember...) tehát ezt csak szabadnapok kivételével lehet rendezni és évente ismételni kell
Kedves ErVaSa,
Köszönöm az eligazítást és a hozzászólást.
Kb. mennyi ideig (hány napig, hónapig) tart az egész procedúra a munkavállalási engedély körül?
Köszönöm :-)))
Bocs, hogy belepofázok, de nem minden pontos a leírásodban. Én a már "gyakorlott" munkavállalási és tartózkodási engedély kérelmezőnek szmítok, tehát elég pontosan ismerem az eljárást... Tehát:
1. munkavállalási engedély - ezt a munkáltató kell megszerezze és már ide is szükséges a diplomák hivatalos fordíttatása illetve az üzemorvosi ajánlás - ez 60 nap (30 a kerületnél, 30 a fővárosnál)
2. a munkavállalási engedély birtokában kell megkérni a két hétre szóló előzetes munkavállalási vízumot, valamelyik magyar külképviseleten (ez pénz, nem csak az utazás miatt, hanem 66 USD a befizetendő összeg) - a kérelem beadásának napján ki is adják
3. a kapott engedély és vízum birtokában kell jelentkezni a kerületi rendőrkapitányság idegenrendészetén, ahol újabb illetékekre, iratokra és igazolásokra van szükség (fő probléma a lakás kérdése) - siker esetén a nyertes dija az egy évre szóló ideiglenes tartózkodási engedély és munkavállalói vízum - ez 10-15 nap, de az iratok beadását az országba való belépéstől számított 14 napon belül meg kell tenni
4, aki kitartó, az egy év eltelte után (valamivel hamarább, pontosabban 50-60 nappal az engedély lejárta elött) kérelmezi a BRFK KEO-nál a huzamos tartózkodási engedélyt, ami munkavállaló esetében szintén csak egy évre szól (munkatörvénykönyv így írja elő), ehez kell:
- munkavállalási engedély (munkáltató - 60 nap)
- ANTSZ vizsgálat (az árát jól tippelted meg - egy hét)
- adóigazolás (ez nem magyar állampolgároknak pénzbe kerül - egy nap)
- lakás és más apróságok (4-5 munkanap)
Ez utóbbi játékot aztán minden évben meg kell ismételni, kivéve az ANTSZ vizsgálatot.
A fenti forgatókönyv csak a munkavállalás és tartózkodási engedélyről szól és semmi köze a letelepedéshez vagy bevándorláshoz, így a Közigazgatási Hivatalhoz sem. Nem tudom, hogy jövő évtől mi változik ezen a téren, de azért remélem, hogy megtarthatom jelenlegi állásomat és munkakörömet (a kis optimista...).
"Próbáljanak meg bevándorolni az USA-ba vagy Németországba. Oszt majd rájönnek, hogy mi
is a magyarok istene"
Ugyanis amennyiben igényled meg tudom adni egy Müncheni ügyvédi Iroda cimét amely bevándorlási kérelmek intézésével foglalkozik, meglepöen jó hatásfokkal bár kétségtelen nem egy olcsójános!
Ha az USA-ba kivánsz bevándorolni javaslom a "www.usavisa.com honlapot.
Egyébbként jó pár évvel ezelött amikor még a bevándorlási ügyeket a MEH földszintjén intézték lehetett egy listát kapni a bevándorlási ügyekre szakosodott budapesti ügyvédi irodákról.
Ez természetes! Minden jogállamban, azért vannak a jogban járatos és egy egy szakterületre szakosodott ügyvédek, hogy jó pénzért megoldják ügyfeleik joggal kapcsolatos problémáit!
Nem nyílt utcán, a strandon. Meg is lepödött a környezet, s mint mondtam enyhe lincshangulat kezdett kialakulni. A németeket egyébként nem érdekli a hozzánk történö bevándorlás (ill. örülnek, hogy megszabaddulnak a gazdasági menekültektöl), s a magyarok legtöbbje sajnos nem tud németül. Úgyhogy Elözékeny most sem nyertél. Nagyon gyenge passzban vagy megint, vagy egyszerüen már kezdesz szenilis lenni. Talán nem pártiskolára kelklett volna annak idején járnod.
"Nyugodj meg, NYE-ban vagy az USA-ban csak akkor kapsz munkavállalási (nem letelepedési!!!) engedélyt, ha a cég sokszorosan bizonyította, hogy az állásra nem volt helyi jelentkező. S munkavállalási engedély az USA-ban sem jogosít zöld kártyára."
Magyarországon ugyanez van!
A munkavállalási engedély feltétele a munkavállalási vízum megszerzése, ami a munkát vállaló országában történik. Mivel a magyar politika pillanatnyilag olyan, hogy minél kevesebb külföldi jöjjön dolgozni Mo-ra - ezt a vízumot a Magyar Nagykövetségek igenis gyakran megtagadják (megint ott tartunk, hogy ha az illető külföldinek pénze és/illetve kapcsolata van gyorsan megszerzi :-((( ).
De egyébként a legjobb esetben is minimum 3-4 hónapot kell várni egy ilyen vízumért. Ha már megvan ez a vízum jön a munkavállalási engedély procedúrája, ami szintén hosszú, bonyolult és nagyon idegesítő.
Mo-on szintén csak akkor lehet megkapni a munkavállalási engedélyt, ha az alkalmazni szándékozó cég bebizonyítja, hogy egy hónapig ugyanarra a munkahelyre magyar állampolgár nem jelentkezett a cégnél. Mindez a "Munkaközpont"-ban történik. Csak ezek után lehet munkavállalási engedélyről beszélni, de gyakran azt is alaptalanul tagadják meg!!!
Ez összesen "szerencsés esetben" fél év várakozási időt jelent (visszatérve a korrupcióhoz - ha az embernek van pénze, az ilyen ügyekkel foglalkozó magánirodák amúgy is megoldják a problémát). De az egyszerű ember ezt nem tudja így megoldani. Azt pedig, hogy valakinek nincs pénze nem jelenti, hogy nincs agykapacitása, s ezért ilyen ember nem érdemes alkalmazni.
Visszatérve a témához.
Szerintem nincs az a munkáltató, aki fél évig várna egy becsületes, intelligens munkavállalóra, mert ebben a világban minden és mindenki pótolható. Tehát??? Megint arról van szó, hogy azok maradnak itt, akiknek korrupció révén sikerült elhelyezkedniük!
Egyébként van kivétel is: mégpedig azokra, akik kiküldetésben, illetve 2-, vagy többoldalú nemzetközi megállapodás révén vannak itt. Ilyen embereknek általában automatikusan rendezik a papírokat. :-)))
Hát ennyi arról, hogy milyen "könnyű" Mo-on munkát szerezni. Megint azoknak könnyű, akiknek van pénzük. :-((((((
Egyébként a fönt említett dolgok rendeletben vannak szabályozva.
Én simán hihetőnek tartom olyan szempontból, hogy magam is tapasztaltam már mennyire lenéznek, idiótának tartanak ezek bennünket (nem olyan származásúakat), sajnos soxor azok is vagyunk, naivak, könnyen átrázhatók. Viszont a kínai német nyelvtudását már kevésbé érzem hitelesnek.
Nem tudom, hogy értetted ezt, mindenesetre Grespik sok szempontból hülye, de hogy nem maradt ki a buliból az biztos, csak nagyon ügyesen úgy forgatja a dolgokat, mintha ő lenne a ma született bárány.
"Pár hete a Balatonnál véletlenül fültanúja voltam egy
beszélgetésnek. Egy kínai házaspárt füzött egy magát ügyvédnek kiadó valaki (bérelt üléssel a Dohány utcai vallási
hely elsö sorainak valamelyikében). ...
Már jártak többször Magyarországon, s most elkezdtek puhatolózni, hogy is van a magyar állampolgárság, meg házat
vagy lakást is akarnak Budapesten venni. Ügyvédünk elmagyarázta, hogy ugyan vannak kisebb nehézségek, de az
nem gond, ö tuttira elintéz mindent, s a pénzt egy svájci bankszámlára kéri. A konverzálás németül folyt, azt hitte a
faszi, hogy nem értik a magyarok, hogy miröl van szó. Aztán egy német meg egy magyar házaspár is beleszólt, s
végül az enyhe lincshangulat miatt mind a kínaiak, mind ügyvéd elvtársunk jobbnak látták villámszerüen elpucolni.
Ez baromi életszerű!
A svájci bankszámlás bulit a nyílt utcán beszéli meg az ügyvéd a kínaiakkal, hiszen németül a Balaton mellett úgyse tud senki!:-))))))))))))))