Keresés

Részletes keresés

balolio Creative Commons License 2017.07.24 0 0 10

szia Petyus

szeretnénk pánsípot készíteni, jól jönne hozzá minden tanács, infó, tudnál adni közvetlen elérhetőséget? köszi

balolio

Előzmény: PETYUS (5)
nescafé classic névvel Creative Commons License 2015.10.12 0 0 9

sziasztok! most jártam Romániában, és ott vettem én is egy pánsípot. 10-15-30 lejért vannak (ami 1-2 ezer huf), s szerintem dísztárgynak is szép, megéri az árát. csak ennyit akartam mondani, hogy ha kirándulás alkalmával elmentek, ott olcsón be tudtok ilyeneket szerezni.

Tálbenos Creative Commons License 2014.07.22 0 0 8

Szia Petyus
Olvasom hogy értesz a pánsípokhoz .
1 kérdés Menyiért csinálsz egyet ?
2 kérdés Én nagyon kezdő vagyok de szeretnék megtanulni Pánsípon ,melyik hang melyik rajta ezt honnan tudom meg
?????

Előzmény: PETYUS (5)
TMitalhinrg Creative Commons License 2013.02.28 0 0 7

A pánsíp zenéről információk, előadók, slágerek, klipek, cd:

http://regiujzenek.blogspot.hu/2013/02/pansip-zene.html

Fancyheart Creative Commons License 2011.02.22 0 0 6

Sziasztok! Azért írok, mert nemrég vettem egy pánsípot, mert szeretnék rajta megtanulni zenélni. Egészen komoly, 13 szálas, úgy 30 cm hosszú, szóval elméletileg jó erős hangja kéne hogy legyen, ehelyett elég farsul hangzik, akárhogy fújom.

Lehetséges, hogy szükséges lenne behangolni? :-O Vagy van valami trükkje a dolognak? Néztem videókat ilyen pánsípos zenészekről, és mikrofon nélkül is olyan szépen hallani, az enyém meg alig nyekereg. 

Légyszives segítsetek ha valaki ért hozzá, hogy csináljam mint csináljam? :-(

PETYUS Creative Commons License 2001.09.08 0 0 5
Jó pár darab pánsípot megcsináltam már, olyan is volt közöttük, amelyik egész jól szólt.
Alapanyagnak a kerti dísznádat szoktam használni, ami 5-6m magasra is megnő, de büröxárból vagy fából is lehet csinálni.
Vannak egysoros és kétsoros pánsípok, vannak pentatonikus, diatonikus és kromatikus hangkészletűek.
Vannak közel merőlegesen lemetszett végűek (ez az általános), és van a perui változat, amelynél a csövek végéből ferdén le van vágva egy-egy kis darab (úgy, hogy a cső legvége már csak félkör keresztmetszetű).
A bolíviai változat kétsoros és diatonikus, cikkcakkban megy rajta a skála.
A román változat egysoros és diatonikus, általában ívelt formájú.
A szokásos (jobbos) elrendezésben a mélyebb hangú hosszabb csövek vannak jobb oldalon.
Általában vékony spárgával szoktuk a csöveket felkötözni egy összekötő lécre (vagy két összekötő léc közé). A román pánsípokat szokták még fixre is összeragasztani, de "csőtörés" esetén ez eléggé megnehezíti a javítást.
Hangolni viasszal szoktunk, ez azért is jó, mert tömíti a nád szivacsos belső csomófalát. Meg azért is jó, mert utólag bármely irányba módosítható.

Ha még valamit tudni akartok, kérdezzetek bátran!

Sam R.A. Banesh Creative Commons License 2001.09.08 0 0 4
Pánsíp készítése: feldaraboljuk a Keserűfű törzsét úgy, hogy egy csomó mindig maradjon. Lehet hangolni, majd rafiával szorosan egymás mellé kötjük.
(http://www.akg.hu/tanterv/alkhaz.php3)

Pánsíp 1 800 - 30 000 Ft-ig +12% ÁFA
(http://www.datanet.hu/profolk-bt/artajekoztato.html)

Így hirtelen a google-ról.

Sam R.A. Banesh Creative Commons License 2001.09.08 0 0 3
A Rózsavölgyiben néhány éve lehetett kapni hozzá tankönyvet. Nem egy egyszerű téma, mert nem csak hogy rohadt pontosan kell szájra kapni a fúvókákat, de a dőlésszög is változtatja a hang magasságát. Nekem egy román gyártmányú szuvenír pánsípom volt, minden csöve majd ugyanazzal a szar hanggal. A mesterségek ünnepén szerintem lehetett kapni idén is jobb típusút, de állítólag azokat még hangolni kell méhviasszal.
Ja igen, szálkással nem érdemes kezdeni. :)
Mr Spock Creative Commons License 2001.09.08 0 0 2
Kedves Görcs,

Addig nem ismertem a pánsípot, amig nem vettem meg egy Inca nevu computerjatekot. Abban volt egy teljesen elbuvolo hangzasu hangszer, utanajartam hogy az meg mi, es az volt a pánsíp. Nemcsak nekem tetszhetett, mert kesobb kijottek a jatek zenejevel egy kulon CD-n.

Nekem nagyon tetszik a hangja.

Gabor

Előzmény: Görcs (-)
Görcs Creative Commons License 2001.09.08 0 0 1
Hát ez eddig nem sok...szóval annyi biztos, hogy nem sok helyen lehet vásárolni pánsípot. Állítólag Pesten van valami hangszerbolt, ami fúvósokra specializálódott, valami "fontrend"-nek értettem a nevét.
Másrészt elég drága dolog, a kisebbek úgy 15e, a közepesek kb. 30e körül vannak.
sneci_ Creative Commons License 2001.08.20 0 0 0
sok csőböl áll, melyeknek ehhez hasonló a végük:0
Görcs Creative Commons License 2001.08.20 0 0 topiknyitó
Ismeri valaki ezt a hangszert? Mit érdemes tudni róla?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!