Gondoltam, egy kicsit belefirkantok, hátha, ha szem előtt van, akadnak kérdések.
Úgy tűnik nagyon, senkinek sincsenek problémái, senki nem szorul segítségre. Igazából örülök én ennek, bár nem nagyon hiszem...
Többen kérdezték tőlem, hogy az "Éliás, Tóbias, egy tál dödölle..." kezdetű nótában mi is az a dödölle. Nos, a dödölle elkészítésének módja a következő:
Egy jó nagy fazékban vékonyra szeletelt hámozott krumplit főzünk olyan kevés sós vízben, amilyen kevésben csak lehet, és addig főzzük, amíg már-már szétesik. Ekkor fakanállal összetörjük és annyi lisztet adagolunk hozzá, hogy nagyon kemény tésztát kapjunk. A masszából étolajos kanállal galuskákat szaggatunk és kikent sütőlapon a dödöllét megpirítjuk. Pirított vöröshagymával és tejföllel önállóan is fogyasztható, de szaftos ételekhez köretként is kiváló.
A témához kapcsolódik még: "Dödölle, hömpölögj a gödörbe!"
Kicsit megkésett ugyan a félfogadási idő kezdete, amiért elnézést kérek, de most már teljes mellszélességgel itt állok a vártán, várván a panaszokat és problémákat.
Teste zömök, oldalról kissé lapított. szája kicsi csúcsban nyíló, szögletében egy-egy rövid bajuszszállal. Pikkelyei aprók, teste erőssen nyálkás. Úszói vastagok, húsosak, lekerekítettek. Háta sötét olajzöld. Oldala szennyessárga, máskor barnászöld, hasa sárgásfehér. Folyó és állóvizekben egyaránt előfordul. Különösen kedveli a lassan mozgó, de inkább az álló iszapos fenekű, sekély és könnyen felmelegedő vizeket. Természetes elterjedése Európa és Közép- Ázsia de a közelmúltban már honosították a többi földrész vizeiben is. Apróállatfogyasztó. Főleg fenéklakó állatokat férgeket, rovarlárvákat, csigákat fogyaszt. Kisebb mennyiségben alsórendű rákokat, vízinövények puha hajtásait, törmelékeit, magvait is megeszi. Május végétől július közepéig 20-23 fok hőmérsékletű vízben csoportosan ívik, vízinövényekkel benőtt, sekély területeken. A nőstény 200-300 ezer ikrát rak. Háromnyaras korában válik ivaréretté. Lassan növő, közepes súlyt (0,5-1kg) elérő hal. Az első évben 6-8, a második évben 11-14, a harmadik évben 15-20, a negyedik évben 20-28 cm hosszú.
A kukoricakompót receptjének begépelésével remélem hamarosan végzek, bár az érdeklődés csigázásának érdekében lehet, hogy várok vele még egy kicsit.
Na mára bezárok, félfogadási idő holnap reggel nyolctól, addig is várom kérdéseiteket.
Haltartok otperce: Mar hogy a fenebe ne lenne fontos? Gondos haziasszony idoben kimegy a piacra, es megveszi a karacsonyi pontyot. Ezt lehetoleg oktober vegen, november elejen meg kell tenni, mert kesobb a halak beassak magukat az iszapba telelni. Ezutan mar csak togazdasagi tenyesztett pontyot kapunk, ami sokkal zsirosabb. Tehat ha megvesszuk a pontyot, azt el is kell valahogy tartanunk Karacsonyig. Erre ket lehetosegunk van.
a.) Feldolgozzuk ruszlinak.
Remek megoldas, de sajnos a ruszlibol keszult halaszle mar nem az igazi. Sok csaladban meg a rantott ruszlitol is viszolyognak, pedig az valodi osi, szlovak csemege. A hires racponty ruszlibol meg egyenesen kiralyi inyencseg. Ha feltalajuk, rogton utana a roka kovetkezik. Egyesek pedig nem atalljak azt mondani, hogy a natur es a majonezes ruszli nem lehet asztalunk ekessege.
b.) Szamukra javasoljuk a kukorica kompot elkesziteset. (Receptjenek leirasat kedves topicgazdanktol kaphatjatok majd meg.) A halat a furdokadban tartva, es naponta egy evokanal kukorica kompottal etetve remek nyurgapontyunk lesz Karacsonyra. Ha tuletettuk volna halaszle alapunkat, akkor tiz literenkent egy kaveskanal szodabikarbonat tegyunk a vizebe. Fontos, hogy a halat furdes idejere sem szabad a kadbol kivenni, valamint naponta legalabb ket szemelynek kell vele egyutt furodnie, hoy a kello stressz es mozgasadagjat megkapja, igy nem hizhat el.
Ennyit mara a tudomany es technika ujdonsagaibol. Legkozelebb a zsiros ponty fogyokuraztatasarol lesz szo. Viszontlatasra!
Én még mindig úgy érzem, hogy nem ugyanarra gondolunk, de lehet, hogy ez nálam a melegtől van. Mindenesetre én úgy értettem a hozzászólásodat, hogy csalódtál a topicban, mert nem igazán állatos témát hoztam fel a "megtévesztő" cím ellenére. Ha rosszul gondolom, bocs.
Csakis azért kattintottam, mert az ÁLLATOK VILÁGA érdekel, ahogyan Te is ideírtad (és gondoltad), megnyugodhatsz, nem holmi hátsó szándék vezérelt. Ennyi. De nem zavarok.
Szia.
A téma iránt érdeklődőknek még elmondom, hogy ezen folyóirat hiteles története megtalálható a Svejk oldalain is, a nagy regény önéletrajzi vonatkozásának egyik jó példájaként.
Az állatok világa a magazin címe, melynek története megihlette eme "Olvasói levelek" jellegű rovat elindítását. Amennyiben "állati témák" miatt kattintottál ide, elnézésedet kérem.
Ennek a topiknak az a célja, hogy példaképünk, Jaroslav Hasek nyomdokaiba léve, aki egy barátjától átvette az Állatok Világa című folyóirat főszerkesztését, majd az előkészített anyagokat a kukába dobta, s az egész lapot egyedül írta meg, a szakemberrek körében megdöbbenést, a laikusok között pedig az előfizetések számának ugrásszerű megnövekedését előidézve, kiváló tanácsokat adjunk hozzánk forduló bajba jutott tasztaltársainknak, származzék bár a probléma az élet bármely területéről is. Természetesen a tanácsosztásba szívesen bevonjuk a többi bajbajutottat is.