Üdvözletem! Az alábbi ügyben szeretnék tájékoztatást kapni: A 28 éve általam lakott ingatlant szeretném eladni. Amikor egy öreg épület helyére ez felépítettük, akkor egész Békásmegyer-Ófalura építési tilalom volt (még nem lehetett tudni, hogy meddig fog terjeszkedni a lakótelep), majd amikor ezt jó 20 éve feloldották, akkor végig mérték a faluban ez idő alatt épült házakat, így mi is rákerültünk a helyszínrajzra. Ennek több mint 20 éve. Most a vásárlónk kéri a használatbavételi engedélyt, de mi olyat nem kaptunk. Érdeklődöm, hogy ezt utólag el lehet-e megnyugtató módon intézni?
(Azért megpróbálom leírni újra, másképp, ha félreérthető volt az előbb.. : Utcafront: Ház, Kapu, fészerrel egybeépített nyári konyha, majd a szomszéd ház. A fészer a szomszéd felől van, egyik fala az ő háza (azt hiszem) a másik fala a nyári konyha, és a harmadik az utcafront felőli téglafal.)
Azért az utcafronti változtatások meglehetősen egyszerűen észrevehetők :)
Elég csak a Google Streetviewra ránézni, ahol régebbi képek vannak fent, de persze az ilyesmi emlékezetből is kiszúrható. A "jó" szomszédi viszonyról nem is beszélve...
Az útcsatlakozás meg minden városi közmű alaptérképen rajta kell legyen, tehát ott pláne kibukik a dolog.
A birság több százezres (és ismételhető, adóként behajtható), valamint ugyanúgy meg kell csináltatni utána is a papirmunkát, csak immár fennmaradási engedély cimen, másfélszeres illetékkel.
Ha esetleg sikerülne úgy előadni a dolgot, hogy a két épület közötti falszakasz utcafronti kerités, akkor lehet elég csak az útcsatlakozást elintézni, mert a kerités engedély nélkül is épithető (a hatályos rendeletek előirásainak betartásával).
Adott egy ház, melynek az utcafrontja így néz ki, kívülről: Ház, kapu, fal(amin tető van). Azaz: Ház, kapu, és egy nyári konyha, és egy fészer. A fészer a nyári konyhával kívülről teljesen egybefüggő, csak a "fészer" egy része nem 3, hanem 4 fallal, ajtóval van felszerelve. (amúgy téglafalak, hullámpalával fedve, a nyári konyhánál kémény is van, gondolom ez le van papírozva.)
(Pontosabbat is tudok majd írni, de egyenlőre ennyit tudok.)
Itt szeretnék, a fészer részen létrehozni egy garázst, de kinti bejárattal. Az udvar felől téglafalat kapna a fészer, elölről pedig egy garázsajtót.
A kérdésem a következő lenne:
Kell-e egy ilyen művelethez engedély, és egyéb dolgok? Gondolok itt arra főleg, hogy így az utcafront felől már két "kapu" lenne...
Melléképületet építünk a telkünk végébe. A helyi építési hatóságon érdeklődtünk, hogy mi ennek a menete. Ők azt mondták, hogy 50m3-ig nem kell engedély és a telekhatártól másfél méterre legyen az épület. Mi ezek alapján kezdtük építeni.
Már állnak a falak és a tető is rajt van. Ma valami sokadik érzékem hatására elolvastam az építkezésről szóló kormányrendeletet és teljesen ledöbbentem, mert max. 3m lehet a magassága az épületnek. Sajnos nekünk ennél magasabb lett!!!!!
Tudom, hogy a törvény nem tudása nem mentesít, és már az építkezés előtt el kellett volna plvasnom, de teljesen kétségbe vagyok esve!!!!
T.fórumozok.Tavaly vettem egy házat és teljesen felujitattam.Volt rajta 2 épület közte 5 méter távolság volt , ezt összeépitettem.Épitési engedly nem volt ehez,bár a két épület semmit nem változott csak fel lett ujjitva.A köztes részre kelett volna épitési engedély.Igy lett kb 18 m2 szoba a köztes beépitéssel-A telek nagy a beépitetségbe belefér.Hogyan tuddnám utólag elintézni az engedélyt Kapuska 111
A települések önállóan szabályozzák helyi rendeletben. Van hol már településképi véleményezést kérnek a keritésről is.
Az biztos, hogy vannak előirások az utcafronti keritésre, általában előirják mekkora rész lehet átlátszatlan (tömör), tehát nem biztos hogy jól jársz azzal, ha felhivod magadra a figyelmet...
Fotózd le a mostani állapotot, és ha valaki beleköt, akkor lehet kerités-felújitásnak hivni a dolgot.
Utcafronti kb 2m magas téglakerítésem van, jobban mondva inkább egy fal. Erősen megdőlt, szeretném lebontani és előregyártott betonelemekből újraépíteni. Lényegében a magasság nemigen változna és ugyanolyan átláthatatlan lenne, csak normálisan függőleges. Erre kell-e vajon valamilyen engedély?
Mivel az épitési engedély 2 évig érvényes, ezért már mindenképpen lejárt.
Tehát az akkor elkészitett tervet beadhatod nyugodtan újra engedélyeztetésre, de nagyon sok jogszabályi változás volt azóta, szóval át kell nézni a tervet, és bizonyos munkarészeket (szöveges rész, statika, helyszinrajz) biztosan fel kell bőviteni a mostaninak megfelelő szintre.
Jelenleg egy 2010.01.01 előtt kiadott építési engedélyem van, amivel sajnos nem kaphatok az idén januártól igényelhető államilag támogatott lakáshitelt.
Lehet valamit tenni, hogy új engedélyem legyen? (terv átrajzolás, pl egy garázs terv az udvarba, vagy ha kivárom a jelenlegi lejártát, akkor újat tudok igényelni?)